Brentford Community Stadium, 2023-01-02 18:30

Brentford - Liverpool

Inför: Brentford-Liverpool

Inför: Brentford-Liverpool

Det är tätt mellan gracerna. Nu styr våra röda hjältar kosan mot västra London och ett möte mot formstarka Brentford. Kommer vårt nyförvärv Cody Gakpo att ha förfyttats från läktaren till bänken? Eller kommer han rentav att starta matchen?

Det är två formstarka lag, rent resultatmässigt, som möter varandra. Vi har fyra raka segrar i Premier League, mot Tottenham, Southampton, Aston Villa och senast Leicester. Det går inte att klaga på dom poängen men spelmässigt har det inte sett stabilt ut. Vårt försvar har läckt, vi har släppt in mål  i samtliga fyra segermatcher och hade det inte varit för Alisson Becker hade vi inte haft denna segerrad. Det handlar både om individuella underprestationer och ett mycket dåligt sammanhållet lag. Men förhoppningsvis kan det vända, två av våra underpresterare, Trent Alexander-Arnold och Virgil van Dijk visade förbättrad form mot Leicester och "The Beast" Ibrahima Konaté finns tillgänglig mot Brentford.

När det gäller Brentford hänger resultat och spel ihop på ett bättre sätt. Brentford har fem matcher utan förlust när dom möter oss. Bland annat har dom slagit Manchester City med 2-1 på Ethiad och senast imponerade dom mot West Ham som dom bortaslog med 2-0. Brentford slog även Manchester United med 4-0 i säsongens andra match.

Brentfords leds av den duktige och karismatiske dansken Thomas Frank och truppen innhåller fem danskar, norrmannen Kristoffer Ajer och dom två skåningarna Pontus Jansson och Saman Ghoddos. Saman Ghoddos har dock valt att representera sina föräldras ursprungsland Iran. Något norskt och svenskt inslag lär vi inte se från start då Ajer är skadad och Pontus Jansson har förlorat sin tidigare givna startplats. Pontus kom dock in i den 95:e minuten mot West Ham efter att Brentfords stora stjärna Ivan Toney skadat sig. Ivan Toney har varit det stora utropstecknet i år och står för 12 av Brentfords 27 mål. Brentfords målskillnad är 27-27 vilket visar att dom är ett öppet och målrikt gäng. Om Ivan Toney inte kan spela i matchen mot oss innebär det ett tapp för Brentford  

Brentford spelar vanligtvis ett 3-5-2-spel med tre mittbackar, två wingbacks, tre innermittfältare och två anfallare. Innermittfältet som brukar bestå av danskarna Christian Norgaard och Mathias Jensen kompletterat med engelsmannen Pelenda Da Silva har visat fin form och brukar göra livet svårt för motståndarna. Även vänsterwingbacken Rico Henry har visat fin form denna säsong. 

Matchen spelas på Gtech Community Arena som är Premier Leagues näst minsta arena* med en kapacitet på endast 17 250 personer, men den är nybyggd, tight och högljudd. Det är svårspelat där. Förra säsongens match blev en riktig holmgång som slutade 3-3. Diogo Jota, Mohamed Salah och Curtis Jones gjorde mål och vi ledde med både 2-1 och 3-2 men Brentford jagade ikapp. På bilden ovan syns Yoane Wissa (nummer 11) kvittera till 3-3 i den 82:a minuten. Vågar vi hoppas på ett stabilare försvarsspel denna gång?

Om allt papperarbete har hunnit bli klart så är vårt nyförvärv Cody Gakpo spelklar till Brentfordmatchen. Det är dock inte så sannolikt att Jürgen Klopp slänger in honom från start. Men några förändringar från Leicestermatchen kommer det att bli. Både Andy Robertson och Harvey Elliott skadade sig i Leicestermatchen och har klivit in i vår sjukstuga där James Milner, Arthur, Curtis Jones, Roberto Firmino, Luis Diaz och Diogo Jota huserar. Det innebär att Kostas Tsimikas startar som västerback. Det är också mycket möjligt att Ibou Konaté går in bredvid van Dijk. Joel Matip var inte sitt bästa jag i matchen mot Leicester. Fabinho lär starta som mittfältsankare och vårt mittfältsgeni Thiago är given som en av dom två "åttorna". Sedan finns det flera kandidater att placera till höger på mittfältet. Kanske får kapten Jordan Henderson chansen att försöka revanschera sig för sin tafatta insats senast? Som renodlade och friska anfallare har vi bara Mo Salah och Darwin Núñez. Alex Oxlade-Chamberlain har vikarierat på vänsteranfallsplatsen utan att imponera. Kanske kan Fabio Carvalho vara mer kreativ?

Domare är Stuart Attwell, Warwickshire, född 1982. Han har dömt tio PL-matcher i år och har delat ut 37 gula kort och två röda kort. Han har dömt oss i dom två segermatcherna mot Bournemouth (9-0) och West Ham (1-0) vilket borde vara ett gott omen.

När: Måndag klockan 18:30
Var: Gtech Community Stadium
Hur: Matchen går att ses på V Sport Premium och Viaplay

* Premier Leagues minsta arena är Bournemouths Vitality Stadium med 11 364 platser

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2023-01-01 15:35:00
Author

Fler artiklar om Liverpool