Inför: Fenerbahce - Manchester United

Inför: Fenerbahce - Manchester United

Ny bortamatch väntar i Europa för Erik ten Hags tragglande Manchester United, mot helvetets breddade kretsar i Istanbul. Är det äntligen dags för en bortavinst, eller blir det turkiska spöket ännu en gång för läskigt?

Manchester United
Det är ett sedvanligt decimerat Manchester United som reser till Turkiet. För en gångs skull rör det sig däremot inte om självförtroendet, som snarare fick sig en välbehövlig boost efter den än mer välbehövliga segern mot Brentford i helgen. Dessvärre rör det däremot inte heller enbart backlinjen, där en fulltalig sådan känns mer och mer som en önskedröm för varje dag som går. Nej, decimeringen är allra tydligast centralt, då United åker till Istanbul med blott 3 mittfältare i matchtruppen. Kapten Bruno Fernandes är som bekant avstängd och såväl Tony Collyer som Dan Gore sållar sig till Kobbie Mainoo och evigt otillgänglige Mason Mount på skadelistan. Då kunde man tänka sig att det skulle finnas plats för Jack Fletcher, som ju för första gången fanns med i en a-lagstrupp i helgen, men han fick åka till Litauen och kamma hem Uniteds första vinst i Uefa Youth League-istället. Det lämnar den resande truppen med blott 20 spelare trots att UEFA tillåter 23, vilket väl åtminstone får klassas som noterbart.

Min startelva (4-2-3-1): Onana - Dalot, De Ligt, Martinez, Amass - Ugarte, Eriksen - Garnacho, Zirkzee, Rashford - Højlund

Givet ovanstående delikata problematik blir det såklart väldigt intressant att se vem som ockuperar rollen som 10:a. Om det ens blir en sådan. Jag tänker inte vara lika edgy som Micke var i helgens införrapport, men det känns sannerligen som ett gyllene tillfälle att låta båda våra anfallare starta matchen tillsammans. 4-4-2 har ju dessutom blivit mode att använda sig av i spelet utan boll, så en mindre konventionell 4-2-3-1:a med två anfallare på banan vore kanske på sin plats. I andra änden av banan finner vi en av de få juniorer som faktiskt är med i truppen, omskrivna Harry Amass. Ten Hag sa på försäsongsturnén att det skulle ta ungefär 3 månader att få 17-åringen redo för a-lagspel och en snäll utläsning av det citatet börjar väl gälla ganska snart. Upp till bevis, således!

Men känner jag Ten Hag rätt blir det Mazraoui och Dalot på varsin kant och ett mittfält bestående av Casemiro, Ugarte och Christian Eriksen.

Fenerbahce
Den turkiska storklubben är ett välbekant för Manchester United. Inte historiskt möjligen, då klubbarna bara sprungit på varandra i två Champions League-gruppspel. Senast det begav sig vann båda lagen respektive hemmamatch, och på hemmaborgen med det nätta, sponsorklädda namnet Fenerbahçe Sükrü Saracoglu Spor Kompleksi Ülker Stadyumu nollades faktiskt United, då resultatet skrevs till 3-0. Nej, det välbekanta finns såklart i dagtid, då man såklart tränas av José Mourinho och har ett mittfält bestående av Fred och Sofyan Amrabat. Utöver dessa uppenbara kopplingar finns det dock en till koppling mellan lagen. I helgen gick nämligen unge Jayden Oosterwolde sönder, och Fenerbahce har därmed inga tillgängliga vänsterbackar till dagens match. Det återstår att se hur Mourinho löser det på problemet, men vi hoppas såklart på att lösningen heter Sofyan Amrabat.

Utöver detta verkar Mourinhos sejour i den asiatiska delen av Istanbul ha börjat som man kunnat förvänta sig. Haltande spel, habila resultat och osämja med lite alla möjliga instanser. Fenerbahce placerar sig för närvarande på en fjärdeplats i ligan, 8 poäng bakom högtflygande Galatasaray men med en match till godo. I Europa League, som man hamnat i efter att ha förlorat sista kvalomgången mot Lille, har turkarna precis som United spelar 1-1 mot Twente, men till skillnad mot United vunnit sin andra match mot Bodö/Glimt.

Trolig startelva (4-2-3-1): Livakovic - Muldur, Djiku, Becao, Akaydin - Fred, Amrabat - Saint-Maximin, Szymanski, Tadic - Dzeko

Tre tankar inför matchen

"Släkten är värst"
Jag vill ta det här tillfället i akt och presentera en teorijag burit runt på rätt länge. Det är väl allmänt vedertaget att en av de viktigaste faktorerna för spelare i idag handlar om att hålla sig motiverade. Det är många matcher, många diskursers att förhålla sig till inom fotbollen, spelarna ska ta vara på sin kropp och sitt sinne, och det är nog inte alltid helt lätt att hålla motivationen uppe. Men det finns ju en anledning till att Niklas Holmgrens så ofta får primalskrika att ”släkten är värst” - när spelare möter klubbar de har en koppling till presterar de oftast på en väldigt hög nivå. Det blir en så enkel inre motivationskraft att tagga igång sig själv med. Med tanke på Manchester Uniteds globala storlek är det många spelare som redan innan de ens blir proffs har en stark koppling till klubben, och lägger man till de senare årens relativt digra spelaromsättning är det inte helt ovanligt att vi därtill ställs mot gamla spelare, i synnerhet i Europa. Det gör att spelare, förutom att man ju till att börja med möter Manchester United, lättare taggas igång av att möta just Manchester United. Det här exemplifieras tacksamt tydligt av detta Fenerbahce, och det återstår att se om den här matchen förstärker min teori än mer. Jag hoppas inte det.

Livet utan Bruno
Vår lagkapten, bästa spelare och talisman är i vanlig ordning i blickfånget. Efter en minst sagt oroväckande start på säsongen stod han för ett steg i rätt riktning i helgens insats mot Brentford. Frågan har dock redan hunnit blossa upp ordentligt med tanke på höstens insatser: bör Bruno Fernandes bänkas? Det kommer han såklart inte att göra, men i och med avstängningen idag kanske vi kan få en liten blick in i framtiden.

För Bruno är trots allt 30 nu, och att tro att en spelare som spelat i stort mest i hela Europa de senaste säsongerna ska orka hålla uppe nivån vi blivit vana vid i flera år till är inget annat än naivt. Bakom kulisserna tycker jag mig dock skönja en trupp byggas som är mindre anpassad efter honom, som "not replace(s) him, but re-create(s) him on the aggregate" för att förklara det med mer bevingade ord. Nu saknas några nyckelspelare mot Fenerbahce, men det ska likväl bli mycket intressant att hålla ögonen på hur United beter sig utan Bruno, hur Ten Hag formerar laget och framförallt hur laget skapar chanser utan honom. 

Eriks europeiska eskapader
Erik ten Hags inhemska cup-sejourer är svåra att anmärka på. Två segrar och tre finaler på fyra försök bara i United. Det är däremot en viss skillnad i Europa, för sedan den där enorma våren då Ajax slog både Juventus och Real Madrid och tog sig till semifinal har Ten Hag inte tagit sig längre än till den där ödesdigra kvartsfinalen mot Sevilla för två säsonger sedan. Därtill är ju Manchester United än så länge utan seger i den här säsongens Europaspel, och man har faktiskt inte vunnit i Europa sedan Andre Onana räddade en straff på tilläggstid i Köpenhamn förra säsonge. Man har därtill inte vunnit på bortaplan i Europa sedan just Europa League 2023 då man slog Real Betis i åttondelsfinalen. Det är inte en så värst uppmuntrande resultatrad, och även om det ska mycket till för någon drastisk scenförändring vore det åtminstone härligt med en bortaseger.

Tips: 1–2 (Rashford, Hojlund) 
Arena, datum och matchstart: Fenerbahçe Sükrü Saracoglu Spor Kompleksi Ülker Stadyumu, torsdag 24 oktober, 21:00
Stream: Disney+
 
GGMU

Är det dags för första vinsten i Europa League nu? Hur klarar vi oss utan Bruno? Kommentera nedan!

Tim Norinder Nordin2024-10-24 09:52:00
Author

Fler artiklar om Manchester U