Intervju: Fokus på Liverpools nyförvärv Cody Gakpo

Intervju: Fokus på Liverpools nyförvärv Cody Gakpo

William Edström som har koll på den holländska fotbollen besvarar frågor om Liverpools senaste nytillskott från PSV Eindhoven.

Med nio mål och tolv målgivande passningar på de inledande 14 matcherna för PSV är det en oerhört formstark spelare som Jürgen Klopp och Liverpool lagt vantarna på. Lägg därtill ett starkt VM-slutspel där anfallaren stod för tre mål på fem matcher för Nederländerna – så är det nog en och annan som är spända på att se vad 23-åringen kan uträtta på Merseyside.

För att få lite mer kött på benen kring Gakpo hörde undertecknad av sig till William Edström som svarar på frågor om vad det är för spelare som anslutit till de brittiska öarna och Liverpool.

Först och främst, skulle du kunna berätta lite om vem Gakpo är och var han först började spela sin fotboll?
- Cody Gakpo är Eindhoven ”born and raised”, och har spelat för PSV sen barnsben. Det gjorde honom särskilt omtyckt bland PSV-supportrarna för de har inte fått fram lika många "egna" stortalanger som Ajax och Feyenoord (både Steven Bergwijn och Donyell Malen som föregick Gakpo är egentligen Ajax-killar i grunden). Efter att han började få inhopp i A-laget 2018/19 tog han en ordinarie plats säsongen därpå efter att PSV sålt av några spelare.

Sedan dess har han haft en mycket fin utveckling, växt säsong för säsong både i offensiv produktion och tagit mer ansvar i laget (ofta burit kaptensbindeln sista året). Har ett väldigt fint 2022 bakom sig. I våras avgjorde han cupfinalen mot Ajax och så går det förstås inte att komma ifrån peaken med hans fina VM.
 
Vad är det för typ av spelare som ansluter till Jürgen Klopps lag?

- En ung men mogen kille med sina spetskvaliteter i offensiven, förstås, men som också gjort sig känd som en bra lagspelare och ledare. Han har alltid omtalats som en väldigt bra lagkamrat och en lugn kille, det har aldrig varit något stök runt honom. Det är tydligt att han varit en tränarfavorit hos flera olika både i klubb- och landslag.
 
Vilken är hans bästa position?
- Hans naturliga position är som vänsterytter i ett 4-3-3. När Roger Schmidt tränade PSV (2020-2022) spelade man 4-4-2/4-2-4 och då användes Gakpo antingen som vanligt på vänsterkanten eller som en av två spetsar i anfallet. Och som de flesta säkert såg under VM användes han då som en av två anfallare, eller släpandes just bakom dem i ett 3-5-2.
 
Vilka är hans främsta styrkor som fotbollsspelare?
- Hans främsta styrkor är dribblingsförmågan och hans fina skott, han kan få på riktiga drömträffar med sin högerfot. Därtill är han en bra lagspelare, om han inte varit det hade Louis van Gaal aldrig gett honom sådant förtroende i VM. Han är även duktig i spelet utan boll och en bra presspelare, Roger Schmidts gegenpressfotboll lärde honom det. 



Vad kan han utveckla ytterligare i sitt spel?
- Han har en tendens att försvinna i matcher ibland. Tidigare riktades det viss kritik mot honom att han inte levererade i viktiga matcher, t.ex. PSV:s Champions League-kvalmatcher eller toppmöten mot Ajax. Men efter att han avgjorde cupfinalen i våras och efter prestationerna i VM har den kritiken försvunnit lite grann.
 
Hur tror du att han kommer passa in i Premier League och Liverpool?
- Jag tror han kan passa in bra i Liverpool, jag tror de passar honom bättre än om han hade hamnat i Manchester United. Hans kombination av offensiva kvaliteter och bra presspel känns ju väldigt lämpade för Jürgen Klopps fotboll. Och att han som sagt är en bra lagspelare, tror han kommer gå bra in i truppen.
 
Slutligen, hur tror du 23-åringen kommer prestera på de brittiska öarna?
- Jag tror han kommer lyckas bra, frågan är bara om han har det där ”lilla extra” som gör att han kan gå från en väldigt bra fotbollsspelare till en ännu bättre, mer av en storstjärna, vad man nu lägger i det begreppet.

* * * 

Tyck gärna till om värvningen i kommentarsfältet nedan, men kom ihåg att hålla en god ton!

TV: Höjdpunkter från Cody Gakpos succéhöst i PSV
 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2022-12-29 20:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool