Huesca - Real Oviedo
3 - 1

Ivanovic avgjorde jämn drabbning
Matchvinnare med sitt nickmål, men kunde lika gärna ha blivit utvisad.

Chelsea plockade tre poäng mot Aston Villa tack vare mål av Hazard och Ivanovic i en tät match som slutade 2-1. Hemmalagets insats var dock långt ifrån prickfri och Villa kunde mycket väl ha fått både ett rött kort och en straff med sig.

José Mourinho valde att starta med i stort samma samma manskap som mot Hull i söndags. Cech fick som väntat förtroendet mellan stolparna, backlinjen var oförändrad med Cole till vänster, Terry och Cahill i mittlåset och Ivanovic till höger. Lampard och Ramires valdes som balansspelare medan Hazard och Oscar fick agera kantspelare. Mata, som vilades mot Hull, ersatte de Bruyne i mitten och Ba valdes framför Torres på topp.

Alltså: Cech; Cole, Terry, Cahill, Ivanovic; Lampard, Ramires; Hazard, Mata, Oscar; Ba.

Chelsea inledde bäst och precis som mot Hull gav det utdelning tidigt. Redan i den sjätte minuten hittade Oscar ut till Hazard på vänsterkanten med en utsökt djupledsboll. Belgaren dribblade sig sedan in i straffområdet och sköt 1-0 via Guzans handske och ytterbacken Lunas mage.

I övrigt kom det att bli en halvlek som präglades av sömnigt tempo och få chanser. Chelsea spelade lugnt och säkert runt bollen, ställde backlinjen högt, krympte ytorna på mittfältet och sjönk med laget för att minska bortalagets möjligheter till kontringar.

Det lyckades också bra – Aston Villa skapade i stort sett ingenting under merparten av halvleken, men det gjorde inte heller Chelsea bortsett från ett par misslyckade distansskott och långbollar till Demba Ba som antingen löpte offside eller inte hann ikapp djupledspassarna.

Aston Villas enda riktiga chans kom under den första halvlekens sista skälvande sekunder, och precis som Chelseas enda chans renderade den i mål. Med ett inlägg från vänster hittade Gabby Agbonlahor fram till en omarkerad Benteke i straffområdet som pricksköt in kvitteringen vid Cechs högra stolpe.

Två chanser och två mål alltså i en halvlek som lämnade mycket övrigt att önska i underhållningsväg.

Tempot skruvades upp avsevärt direkt i den andra halvleken. Då avstånden ökade mellan lagdelarna kunde Chelsea inte längre kontrollera handlingarna på samma sätt som i den första halvleken och Villa gavs tid och utrymme för sitt kontringsspel, vilket också resulterade i chanser för gästerna.

Efter en dryg kvart hotade Agbonlahor likaställningen med ett lurigt, skruvat distansskott strax över ribban och tre minuter senare tvingades Cech till en kvalificerad räddning lågt nere vid sin vänstra stolpe när Weimann klippte till på ett tillslag, serverad av den livsfarlige Benteke.

Chelsea fick inte spelet att stämma alls och i den 65:e minuten beordrade Mourinho därför ett dubbelbyte – en för dagen trög Mata ersattes av André Schürrle och den ständigt hopplöse Demba Ba fick lämna plats för Romelu Lukaku. Därefter kom Chelsea tillbaka in i matchen och kunde, åtminstone stundtals, hitta tillbaka till det trygga, kontrollerande spelet som de hade visat upp i den första halvleken.

Efter ett par harmlösa distansskott av Ramires och Schürrle uppstod så Chelseas första riktigt heta chans i den andra halvleken vilken även den betydde i nätrassel. På frispark skruvade Lampard in ett vasst inlägg från höger som Ivanovic nådde högst på och distinkt nickade in vid den första stolpen. Chelsea hade alltså återtagit ledningen i den 72:a minuten, något turligt bör sägas då Ivanovic lika gärna hade kunnat stå i duschen efter rejäl armbåge på Benteke ett par minuter tidigare. Men Kevin Friend valde att fria och serben klarade sig undan med et gult kort.

I den 78:e minuten fick Lukaku, som stod för ett piggt inhopp, chansen att döda matchen. Efter ett fint kombinationsspel av de blå tog han emot bollen vid straffområdesgränsen med ryggen mot mål, vände om, löpte förbi sin markerande back och sköt, men skottet var något för vint och smet precis utanför till hemmafansens förtret.

Med fyra minuter kvar av ordinarie matchtid tvingades Cech ut i tjänst för att mota bort ännu ett kvitteringsförsök av firma Benteke-Weimann. Benteke nådde högst i en luftduell och nickade fram sin anfallskamrat till ett finfint läge från nära håll. Weimann tvekade inte och drog till på volley, men Cech var bra med och fick undan bollen med en reflexräddning av hög kaliber. Faran var över, för stunden.

Under den fem minuter långa tilläggstiden stod domarteamet för ytterligare ett kontroversiellt beslut då Terry såg ut att ha varit uppe med armen på ett inspel av Fabian Delph. Men nej – ingen straff.

Chelsea spelade sedan av de två återstående minuterna och kunde efter 95 minuters spel räkna in tre nya poäng efter ytterligare en arbetsseger. Det ska dock sägas att insatsen på det stora hela var långt ifrån helgjuten och att gästerna mycket väl hade kunnat få med sig åtminstone en poäng med andra beslut från domarteamet.

Matchfakta från ChelseaFC.com

Chelsea (4-2-3-1): Cech; Ivanovic, Cahill, Terry (c), Cole; Ramires, Lampard; Mata (Mata 64), Oscar (Van Ginkel 83), Hazard; Ba (Lukaku 64).
Unused substitutes:Schwarzer, Azpilicueta, Mikel, De Bruyne.