LFC lider fortfarande av arvet efter Hicks & Gillett
Två-årsjubileet av Fenway Sports Groups övertagande av Liverpool FC närmar sig men huvudägaren John W Henry säger att klubben ännu inte läkt ihop de skador som den förra ägarduon orsakade. Lönekostnaderna är fortfarande höga och Henry säger att de har mycket tufft jobb framför sig.
Det var i oktober 2010 som Liverpool äntligen blev av med Tom Hicks och George Gillett när en försäljning till Fenway Sports Group (dåvarande NESV) gick igenom och de har därefter fått se sin investering sluta sexa och åtta i ligan. Vid sidan av planen har det gått bättre med nya förbättrade sponsoravtal men det ger inga titlar och det är vad FSG är ute efter.
Basebolllaget Boston Red Sox köptes av FSG under 2002 och två år senare bröt klubben en 86 år lång titeltorka när de bärgade World Series. Men John W Henry säger till Liverpool Echo att de står för en mycket tuffare utmaning på Merseyside.
"Den bästa parallellen är att du inte kan vända på en kryssare som du kan vända en motorbåt. När du tittar på rivaliteten mellan Liverpool och Manchester United, så uppehåller Liverpool inte sin sida av rivaliteten. Det var så det var med Red Sox och (New York) Yankees. Yankees dominerade när vi anlände."
"Vi visste att vi inte kunde utmana Yankees på lika villkor när det kom till ekonomin. Men vi visste att vi behövde göra allt vi kunde för att tävla på lika villkor på planen. Det var en enorm utmaning. Du kan säga att Liverpool är en större utmaning än Red Sox."
"När man ser tillbaka på dagen vi köpte Liverpool, så försökte jag poängtera vilken stor utmaning det skulle bli på grund av problemen vi ärvde. Vi hade ingen djup trupp och riktigt höga lönekostnader. Vi hade också problem med åldern på spelarna och så vidare. Vi visste att det skulle bli svårt."
"Tom och jag gick på en lång promenad och vi behövde ta beslutet 'ska vi köpa Liverpool?'. Vi behövde bestämma oss om vi ville ta oss an detta då vi visste att det var en stor utmaning. En mycket större utmaning än vad någon supporter kunnat ana."
"Vi hade gjort företagsbesiktningen och sett hur situationen var finansiellt, med spelarkontrakten och ungdomssystemet. Ju djupare vi gick, desto mer nyktrade vi till."
Henry medger att de två första åren har varit tuffa och att det var en hög lärningskurva.
"Vi gick in i det här utan att veta särskilt mycket om fotboll. Vi visste att vi visste lite men jag tror inte vi insåg hur stor klyftan var jämfört med sporten som vi är van vid och sättet som sporten är organiserad på i USA."
"Det är en helt annan sport, sättet den är strukturerad, spelarrykreteringen och sättet hur FA fungerar jämfört med Major League Baseball och NFL. Det är ett helt annat djur."
Bland det första FSG gjorde var att anställa Damien Comolli i en sportsdirektörsroll och i januari 2011 fick Roy Hodgson lämna efter en rad dåliga resultat. Ett år senare var det Comolli som fick lämna i januarifönstret och kort därefter fick Kenny Dalglish följa honom genom dörren. Lägg därtill £113M spenderade på transfers (och £75M i försäljningar) och FSG hade förväntat sig mer än en åttondeplats.
Början av sommaren bestod av jakten på ersättaren där Henry sågs spatsera i Miami med Roberto Martinez men valet föll till slut på Brendan Rodgers som ska knapra in på avståndet till toppen. Kollegan Tom Werner om jakten på den nya managern:
"För det första, så var vi medvetna om hans spelstil - en väldigt underhållande, aggressiv stil. Vi var väldigt attraherade av den. Brendan är en väldigt vältalig kille - han är intelligent, passionerad och studerar spelet noggrant. Han har många kvalitéer som vi är imponerade av."
"När vi gick igenom processen, med några fantastiska fotbollsrådgivare, kom vi hela tiden tillbaka till Brendan som är en modern, eftertänksam manager."
Även om det inte tagit fart på planen under FSG styre har det varit andra bullar vid sidan av där nya sponsoravtal har tecknats med bland annat Warrior Sports och Chevrolet. Werner igen:
"Jag tror vi visste från början att det var viktigt att öka de kommersiella inkomsterna. Folk har pratat om idén om en dygdig cirkel. Desto starkare vi är kommersiellt, desto starkare kan klubben bli. Jag tycker vi har tagit stora steg."
"Försäljningarna av den nya tröjan från Warrior har överträffat våra förväntningar, vi har tillkännagjort en deal med Chevrolet, vi har tillkännagjort en deal med ett indonesiskt flygbolag. Vi är aggressiva när det kommer till att öka våra kommersiella inkomster. Vi jobbar på lösningar för stadion för vi vet att matchdagsinkomsterna måste öka."
"Processen har varit evolutionär. Vi är väldigt nöjda med Ian Ayre och den kommersiella delen. Ians input på fotbollssidan och hans samarbete med Brendan är väldigt bra. De talar samma språk."
"Jag tror vi rör oss i rätt riktning. Jag tror våra fans ser att vi gör jobbet och, förhoppningsvis, kommer de se förbättringar den här säsongen."
Henry har vid flera tillfällen hyllat Financial Fair Play som börjar gälla nästa säsong. Det nya regelverket från UEFA innebär att klubbarna måste leva på de pengar som de tjänar och är ett försök att göra sig av med den ekonomiska doping som förekommer inom fotbollen. Skulle inte FFP slå tillräckligt hårt ser Henry gärna att Premier League skapar ett eget regelverk för att straffa klubbar som blöder ekonomiskt.
"Det är viktigt ifrån vårt perspektiv att UEFA är framgångsrika i implenteringen av FFP. Det är en oerhört viktig beståndsdel. Är de bestämda på att implentera det? Vi vet inte. Det ser inte ut att saktas in någonstans."
"Ungefär 50 procent av klubbarna i Europa förlorar pengar - och jag pratar om de största klubbarna - 20 procent av dem är i svår finansiell knipa. Jag tycker det är något som de ligorna var för sig ska fundera på att implentera, samt FIFA och UEFA. Bara för att UEFA har sin regel, betyder det inte att Premier League och andra ligor inte ska anta liknande principer."
"Jag vet att Football League implenterar reglerna själva. Det är en viktig del, inte bara för Liverpool utan för fotboll i allmänhet."
Målet står dock klart för FSG: tillbaka upp bland Europas elit och ligatitel nummer 19.
"Vi vet att vi ligger bakom, men vi jobbar på det. Vi har mycket respekt, inte bara för Manchester United, men andra klubbar i Premier League, och även Real Madrid, Barcelona och Bayern München."
"John och jag åkte på en konferens för toppklubbarna i Europa i Warsawa. Vi lärde oss en del om idéerna de har. För oss, så känner vi att vi har en del jobb att göra. Känner vi att det är möjligt att hamna på samma nivå som de klubbarna? Absolut. Kan vi krympa avståndet och tävla på den allra högsta nivån? Absolut."
Avslutningsvis fick de frågan om deras mål är långsiktiga.
"Absolut", sa Werner och Henry avslutade: "Vi har bara börjat."