Veckans Liverpool: Dave Wottle, Captain Fantastic och Klopp-time

Veckans Liverpool: Dave Wottle, Captain Fantastic och Klopp-time

Vi har varit på resande fot och har sett klart reströtta ut, men sedan har vi packat upp kampviljan och nått i mål två gånger om. Vi summerar det som hänt med veckans …

… bortamatcher
Vi har varit i Sheffield och mött ett laddat Sheffield United och vi har varit i södra London och mött ett laddat Crystal Palace. Båda kombattanterna spelade disciplinerat och aggressivt. Vi hade mycket boll, men dåligt tempo och skapade få målchanser. Jürgen fick jobba hårt vid sidlinjen, han eldade säkert på under halvtidspauserna och rörde om i grytan genom många tidiga byten. Det lönade sig. Vi tog två bortasegrar och är uppe i serieledning.

Journalisten Riath Al-samarrai i Daily Mail skriver att “titles are won by quality but also with backbone and Liverpool are loaded with both”. Vi kan ju tillåta oss att drömma, men bara lite. Säsongen är väldigt lång, 22 matcher återstår.

… Mentality Monsters
När vi var som bäst under Klopptiden myntade Jürgen begreppet “Mentality Monsters” och det stämde verkligen under många säsonger. Vi vann Champions League, ligan och allt som går att vinna. Vi hade monstermittfältarna Gini Wijnaldum, Jordan Henderson och James Milner som jagade livet ur motståndarna och om motståndarna trots det inte tröttnade så gav Fabinho dom ordentliga tryckare. Men det var då det.

Förra säsongen sågs inget av det. Många hängde med huvudet och tröjorna var inte alls lika svettiga längre. Vi missade Champion League-plats och mörka moln samlades över Mersey.

Nu har vi ett helt nytt mittfält, nya röster, nya viljor och kampen är tillbaka även om den ofta startar i senaste laget. Vi har tagit 18 poäng efter att ha legat under i matcher denna säsong. Ett facit som säger mycket om start och mål. Det går att se en parallell till 800-metersfinalen i München 1972 där Dave Wottle la sig hejdlöst sist i fältet och såg helt körd ut, men när det såg som mörkast ut trampade han gasen i botten och vann en historisk seger.

När Harvey Elliott avgjorde mot Crystal Palace i den 91:a minuten var det sjuttonde gången som vi gjorde ett vinnarmål på tilläggstid under Jürgen Klopp. Därmed har Jürgen passerad Alex Ferguson som har sexton vinnarmål på tilläggstid. Nu heter det “Klopp Time”.

… Captain Fantastic
Den 29:e november 1998 debuterade en 18-åring. Han kom att spela för oss i sjutton säsonger, han gjorde 710 matcher och 185 mål. Han blev vår ledare, vår “focal point”, han blev Captain Fantastic. Steven Gerrard. 

Nu har vi fått en ny ledare. Förra säsongen såg Virgil van Dijk loj, trött och oaggressiv ut. Många trodde att hans tid var ute. Men Jürgen gav honom bindeln och nu är han tillbaka som när han var bäst. Han har varit vår bästa spelare inte bara den här veckan utan större delen av säsongen. Han är fokuserad igen, han styr, kan gå in hårt och ser sådär retligt överlägsen ut. Han är bäst igen. Vibbar av Captain Fantastic. 

… stapplande konkurrenter
Det har varit en intensiv Premier League-vecka med två fulla omgångar. Av dom åtta största lagen i England, vi räknar då in Newcastle och Aston Villa i skaran, så är det bara Liverpool och Aston Villa som tagit sex poäng denna vecka. Arsenal, Manchester City, Manchester United och Tottenham har tappat tre poäng vardera. Newcastle och Chelsea förlorade båda sina matcher och därmed tappade sex poäng. 

Det har gjort att vi är i topp med Arsenal ett poäng efter, Aston Villa två poäng efter och Manchester City fyra poäng efter. Men det är som sagt 22 omgångar kvar.

… damkoll
Vi gjorde en fin match på Prenton Park förra omgången när vi slog Brighton med 4-0. Det fanns därför goda förhoppningar när vi nu skulle möta jumbolaget Bristol City på vår hemmaplan. Vi hade ett bollinnehav men hade svårt att få till feta chanser. När vi inte fick till det blev det Rödhakarna som kontrade och gjorde mål i den 50:e minuten. Nu vaknade tjejerna till och bara sju minuter därefter så assisterade Taylor Hinds vår norska spjutspets Sophie Román Haug till 1-1.

Tjejerna försökte sedan på Klopp-manér trycka gasen i botten i slutskedet, men bolluslingen ville inte in. Tjejerna befinner sig i mittens rike med 15 poäng på nio matcher.

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2023-12-10 20:30:00
Author

Fler artiklar om Liverpool