Flytta upp alla lagen!

Flytta upp alla lagen!

I tider utan hockey så är det kul att spekulera kring hur eventuella förändringar (läs förbättringar) av vår kära idrott hade kunnat se ut.

Eftersom säsongen fick ett abrupt slut så blev det inga upp- eller nedflyttningar mellan serierna, något som främst uppmärksammats kring Björklöven, MoDo och Väsby. En lösning på problemet är att flytta upp alla dessa lag. I förslaget nedan så kommer jag beskriva hur en sådan lösning kunnat se ut. Jag har gått väldigt långt då jag har skrotat HockeyAllsvenskan och skapat geografiska konferenser för att minska resorna, öka intresset för matcherna samt underlätta för supportrarna att ta sig till bortamatcher. I en ekonomisk oviss tid så är nog kortare resor samt fler intressantare matcher en viktig faktor när det gäller att få ekonomin att gå runt.

Indelningen av konferenserna är följande:

Norrköping och söderut är Götaland.
Östersund och norrut är Norrland.
Däremellan är det Svealand.
Utifrån säsongen 19/20 så blir konferenserna följande:
 

Götaland  Svealand Norrland
Rögle Färjestad Luleå
HV71 Djurgården Skellefteå
Frölunda Örebro Björklöven
Malmö Brynäs MoDo
Växjö Leksand Timrå
Linköping Karlskoga Östersund
Oskarshamn Västerås Piteå
Vita Hästen Södertälje Teg
Västervik Mora Boden
Tingsryd Almtuna Kiruna IF
Karlskona AIK (Kiruna AIF)
Kristianstad Väsby (Kalix)


Grundserien: 
Grundserien spelas inom konferensen.
Götaland och Svealand: 11 x 4 = 44 grundseriematcher.
Norrland : 9x5 = 45 grundseriematcher.
Verkar vara svårt för de norrländska lagen att få ihop fulltaliga serier så därför drog jag ner på antalet lag där. Går det att köra 12 lag så kan man ju bara lägga till Kiruna AIF och Kalix.

Det blir något färre grundseriematcher än idag men det vägs upp av slutspels- och fortsättningsmatcher samt mer publik tack vare kortare avstånd och mer rivalitet i matcherna. Vinnaren av varje konferens får en pokal och en prissumma.

Slutspel:

Åttondelsfinalen och framåt spelas i bäst av 7.
Lag 1-5 i varje konferens går till åttondelsfinal, 15 lag.
Lag 6 i Götaland möter lag 6 i Svealand om den sista platsen i åttondelsfinalen i bäst av 3.

Vem möter vem i slutspelet? För att få lite extra spänning så kan man göra så att högst rankat lag får välja motståndare. Ettan med högst poäng väljer först, sen de andra ettorna osv. För att göra det ännu intressantare så kan man göra så att man endast får välja lag utanför konferensen så långt som det går. 

Fortsättningsspel:

De lag som inte går till åttondelsfinal spelar fortsättningsserie för att undvika kvalspel. 
I fortsättningsserien så möter alla varandra 1 gång. Laget som kommer sist åker direkt ut. Näst sista och tredje sista laget spelar kval mot lag underifrån. Alla möter alla 1 gång = 4-6 matcher. Om man inte tar med sig poäng från grundserien så blir varje match i fortsättningsserien ännu viktigare.

Övrigt:

Minimum antal matcher 48 (grundserien + 4 matcher i åttondelen). Spelar man i fortsättningsserien så hamnar man på 49-50 matcher garanterat. Utöver det så beror antalet matcher på hur det går för en. Det blir alltså något färre än de 52 som alla är garanterade idag, dvs det blir maximalt 2 hemmamatcher färre att få in pengar ifrån men det uppvägs av att det är kortare resor till bortamatcherna.

För att sprida ut matcherna, underlätta för de som arbetar med tv-sändningarna och möjliggöra att fler kan se fler matcher så bör man sprida ut matchdagarna mellan konferenserna. Götaland och Norrland har matchdagar onsdag, fredag och söndag (man spelar 2 av de 3 dagarna) och Svealand har matchdagar torsdag och lördag. Det här bör underlätta för tv och media. Man sprider ut dagarna så fler kan se hockey samt att de som jobbar med tv-sändningarna kan ta sig mellan olika konferenser. Norrlandslag som har långa avstånd bör kunna få undantag och köra back to back lördag och söndag (alltså i samma stad) för att minska resorna. Tex Östersund åker till Kiruna och det blir Kiruna - Östersund 18:00 på lördagen samt Kiruna - Östersund 13:00 på söndagen.

Alla lag som “förtjänar” att flyttas upp flyttas upp, det blir kortare resor för lagen, fler rivalmöten för publiken, elitklubbarna i Sverige förenas och konkurrensen mellan HA och SHL försvinner. Finns det då inga nackdelar? Det gör det och den största nackdelen jag kan komma på handlar om ojämna matcher baserat på kvaliteten på lagen. Hur många högkvalitativa spelare har vi i svensk hockey för att fylla 34-36 lag? Hur ska de minsta klubbarna kunna locka spelare som är bra nog att bjuda motstånd mot de största lagen? I SHL har vi de senaste säsongerna sett att nykomlingarna/lagen som hamnar sist har svårt att bjuda på motstånd under en hel grundserie. Till en början blir det nog svårt att förhindra stora skillnader mellan topplagen och bottenlagen. Över tid så kan det jämnas ut om tex tv-pengar fördelas på ett sätt för att på lång sikt jämna ut skillnaderna. Ett annat alternativ är kanske att minska spelartrupperna så att man maximalt får ha 15 utespelare och 2 målvakter med sig till varje match. detta bör minska spelartrupperna och kanske sprider ut toppspelarna mellan lagen. Ett annat alternativ är att tvinga lagen att ha x-antal juniorer i matchtruppen.

En annan fallgrop handlar om arenakraven. Även om de styrande nyktrade till gällande publikkapacitetskraven så finns det säkert hinder för att alla dessa lag ska kunna spela i högsta ligan med allt vad det innebär. Självklart måste det finnas faciliteter, möjlighet för tv-sändningar och så ska säkerhetskraven uppnås men man kanske måste ha överseende under en övergångsperiod och stötta de lag som behöver hjälp. 

Konferensindelningen i sig kommer säkert att vara svårsmält för vissa lag. Frölunda är kanske inte sugna på att få möta Karlskrona istället för Färjestad. Vita Hästen kanske hellre tillhör Svealand (även om Norrköping - Mora är ungefär lika långt som Norrköping - Malmö). I alla indelningar så blir det lag, särskilt de vid "gränsen", som blir missnöjda. Men alla kan inte alltid få allt och jag ser ingen annan indelning som hade funkat eftersom Sverige är ett smalt avlångt land. 

Även om det finns nackdelar som behöver analyseras så anser jag att det är ett intressant förslag som har många fördelar som gynnar svensk hockey och framför allt oss supportrar. Vi supportrar är ryggraden som får sporten att leva. Kortare resor och fler rivalmöten låter ju perfekt för oss så därför röstar jag på detta förslag.

William Westerman2020-03-16 19:51:00
Author

Fler artiklar om Hockeyzon