Inför Tjeckien-Kanada: Tjeckien jagar efterlängtat guld

Inför Tjeckien-Kanada: Tjeckien jagar efterlängtat guld

Tjeckien och Kanada slåss om guldmedaljen i JVM 2023.

För första gången sedan 2001 har vi en JVM-final som inte består av ett möte mellan de fem stora nationerna Kanada, USA, Finland, Ryssland eller Sverige. Nu har nämligen Tjeckien övertygat så pass mycket att man laddar för final.

Det var också Tjeckien som var det där laget 2001 – och faktum är att man tog två raka guld efter millennieskiftet. Blickar vi tillbaka till 2001 hette några av stjärnorna Pavel Brendl, Rostislav Klesla, Martin Erat, Tomas Plekanec och Radim Vrbata.

Nu är det Tomas Suchanek, David Jiricek, Stanislav Svozil, David Spacek, Jiri Kulich och Gabriel Szturc som har gjort det för tjeckerna. Några av dem tillhör den nya fina generation som Tjeckien har på uppgång nu – och det är hög tid för Tjeckien att hitta tillbaka till hockeyns toppnivå.

För det är inte bara finalframträdandet som är det första på lång tid – Tjeckien jagar även sin första medalj sedan 2005. Då besegrade man USA i bronsmatchen. Sedan dess har det gått tyngre, men nu är man som sagt kanske på uppsving igen.

Det blir dock tuffast möjliga motstånd i finalen. Kommer man ens kunna hota ett starkt Kanada som jagar guld framför en fanatisk hemmapublik? Tjeckien vann visserligen mot just Kanada med 5-2 i premiärmatchen, men nu är det andra förutsättningar. En premiär är en premiär. En finalmatch något helt annat.

Som om det inte räcker är Connor Bedard dessutom på rekordjakt. Underbarnet har tangerat Eric Lindros totala poängskörd (31) och är ett mål bakom Jordan Eberles totala målskörd (14). Poängen från det inställda mästerskapet går givetvis inte att inkludera när det mästerskapet spelades om.

Utöver Bedard har även Logan Stankoven, Joshua Roy och Dylan Guenther imponerat, men kanske finns det sparkapital i Shane Wright och Adam Fantilli inför finalen.

Det vore uppfriskande med en ny(gammal) nation högst upp på prispallen, men så här på förhand måste man väl hålla Kanada som en massiv favorit.

---

Tjeckien-Kanada
Vad?
JVM-final
Var? Halifax, Kanada
När? 5/1 00:30 (natten mellan torsdag-fredag)
Hur? SVT
 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2023-01-05 15:40:53
Author

Fler artiklar om JVM 2023