Målkalas när Sverige förlorade mot USA

Spaningslista från Juniorkronornas galna bronsmatch.

Medalj på spel

Besvikelsen för Juniorkronorna var stor efter förlusten i semifinalen mot Tjeckien. Sverige såg länge ut att kunna ta hem det, men så blev inte fallet efter att Tjeckien först kvitterat i tredje periodens sista minut och sedan avgjort precis i slutskedet av förlängningen. Nu gällde det att ladda om för att istället möta USA i en bronsmatch. Besvikelsen var som sagt stor för missad final men Juniorkronorna hade trots allt fortfarande chans att spela till sig en medalj.

Tidigt underläge

USA visade direkt i matchens inledning att de var redo för att spela för en bronsmedalj. Amerikanernas övertag såg också till att dem skaffade sig en tidig ledning. Sveriges back Victor Sjöholm blev väldigt stressad och tappade pucken på ett slarvigt sätt bakom eget mål. USA:s Jimmy Snuggerud jobbade åt sig pucken och spelade fram till en fristående Logan Cooley framför mål. Cooley är en av lagets stora stjärnor och kunde enkelt trycka till direkt med ett skott som gick in i mål efter 02:51 och innebar 1-0 på tavlan.

Matchstraff

Inför JVM var Fabian Lysell tilltänkt att vara en bärande spelare för Sverige men så har det tyvärr inte blivit. I den här matchen var han placerad som extraforward och i sitt första byte i matchen drog han på sig ett väldigt onödigt matchstraff för tackling mot huvudet. Lysell blev inte onödigt provocerad på något sätt i situationen och det gör det hela ännu mer frustrerande att se. Åtta minuter in i den första perioden var hans bronsmatch över. Jag blev så irriterad över att se det här. Bedrövligt gjort.

Skakig inledning

USA tog kommandot och förde spelet i den första perioden. Sverige såg frustrerade ut och drog på sig några onödiga utvisningar. Amerikanerna låg steget före i flera situationer och spelade med ett stort självförtroende. Skulle Sverige ha en chans att vinna matchen så gällde det att inte låta USA utnyttja sina kreativa förmågor i anfallsspelet.

Snabba mål

Efter 05:04 i den andra perioden hade tre mål tillkommit och det gick med andra ord fort i mellanaktens inledning. Först var det USA som ökade på till 2-0. De tog sig skickligt in i offensiv zon och med två sekunder kvar av sitt powerplay är det backen Ryan Ufko som knäpper iväg ett handledsskott från blålinjen som letar sig hela vägen in i mål. Sveriges målvakt Carl Lindbom var väldigt skymd och hade egentligen ingen chans att rädda pucken.

Reduceringen till 2-1 tillkom efter att Jonathan Lekkerimäki fint tagit sig in i offensiv zon och skapat yta samtidigt som han droppade pucken bakåt till Filip Bystedt som drog till med ett fint skott. Viktigt att Sverige fick in den här pucken och kom igång med målskyttet.

3-1 gjorde Chaz Lucius för USA, framspelad av Jackson Blake. Sverige slarvade när dem skulle byta spelare och detta resulterade i ett delikat läge för USA. Som sagt, inledningen av den andra perioden innehöll ett snabbt spel med snabba mål.

Kvittering

Istället för att vika ner sig så knöt Sverige näven och fortsatte att kämpa. Detta skulle resultera i att Juniorkronorna kom ikapp och kvitterade till 3-3.

Först var det Oskar Pettersson som på ett mycket skickligt sätt tog sig in i offensiv zon på vänsterkanten och vek sedan in och sprätte upp pucken i krysset. Pettersson höll undan pucken på ett fint sätt när han tog sig in i offensiv zon och detta resulterade alltså i 3-2.

Efter 08:52 kvitterade Sverige till 3-3. Den här gången var det Sveriges tur att utnyttja ett misstag och Leo Carlsson kunde panga in pucken i mål med ett direktskott efter Fabian Wagners passning.

Nytt tvåmålsunderläge

4-3 gjorde USA i powerplay, efter att Cutter Gauthier tryckt till direkt med ett hårt skott som Carl Lindbom i målet inte hängde med på. Efter 13:37 utökade USA sin ledning till 5-3. Vid det här tillfället var det ett stillastående svenskt försvar som gav Chaz Lucius ett helt rent läge och detta tackade han och tog emot för och utnyttjade på bästa sätt. Ett slarvigt spel från Sveriges sida. Skulle de ha den mentala styrkan som krävdes för att komma tillbaka?

Utjämnat - igen

Efter 18:52 reducerade Sverige till 5-4 i powerplay. Den här gången var det Milton Oscarson som befann sig vid målet och var vaken när pucken hamnade bakom USA:s målvakt och han kunde då skicka in pucken i mål. Viktigt mål såklart för Sverige och bra gjort av Oscarson.

I periodens sista minut kvitterar Sverige till 5-5. USA:s målvakt rusade ut för att försöka rensa iväg pucken, men den hamnade istället i gapet på Liam Öhgren som hade störtat fram och han kunde som en följd av detta skicka in 5-5 i ett öppet mål. Det var bra jobbat av Öhgren, men det här målet berodde såklart på USA:s slarv.

Vilda västern

Ja, vad ska man egentligen säga om den andra perioden? Det var en helt otrolig period med alla mål som gjordes fram och tillbaka. Sverige vaknade verkligen till liv och gjorde match av det här. Att de kommer tillbaka från ett tvåmålsunderläge två gånger om visar på en väldigt god mental styrka. Hur skulle det här sluta egentligen?

Här var det jämnt

Den tredje perioden fortsatte på samma sätt som den andra och var, rent utsagt, helt galen. Spelet gick konstant fram och tillbaka och resulterade i att lagen gjorde två mål vardera.

Exakt fyra minuter in i den tredje perioden tog Sverige ledningen med 5-6. USA blev stillastående i försvaret och hängde inte med när Noah Östlund snappade upp pucken bakom mål , rundade buren och tryckte upp pucken i nättaket när den inbytta målvakten Kaidan Mbereko lämnade lucka längs med stolpen.

Efter 08:17 kvitterade USA till 6-6. Stjärnbacken Luke Hughes lyckades på något sätt få in pucken i mål trots att han blev ståendes på knä efter att han blev nedtryckt. Skickligt av Hughes att få iväg ett avslut men Carl Lindbom kanske borde ha tagit den där pucken.

Efter 18:23 tog Amerikanerna ledningen med 7-6 och det här var ett jobbigt mål för Sverige att släppa in med så kort tid kvar av perioden. Det blir en bökig situation framför målet och pucken letar sig tillslut in i mål efter att ha studsat runt som en flipperkula. Målskytt blev Cutter Gauthier. Faktum är att målet videogranskades men domarna hittade inte något fel och det blev därför godkänt.

Vid det här läget var det nog många svenska supportrar som blev deppiga, men än var det inte över. Juniorkronorna tog ut målvakten och pressade på. Med endast 22 sekunder kvar på klockan får dem in pucken som innebar 7-7. Efter ännu en situation där pucken studsade och hade sig blev Filip Bystedt målskytt. Med näsa för målet befann sig Bystedt på rätt plats vid rätt tidpunkt och kunde sätta klubban mot pucken och leda in den i ett öppet mål. Ingen vinnare kunde utses under ordinarie tid och matchen togs vidare till förlängning.

Förlust

Tidigt i förlängningen skulle den här sprakande föreställningen få sitt avgörande. Ett par minuter var spelade när Sverige inte hängde med i markeringsspelet efter att Lane Hutson tagit ett avslut och på den uppstådda returen fick Chaz Lucius fritt utrymme och kunde avgöra matchen med sitt tredje mål för kvällen. USA vinner alltså bronset efter slutresultatet 8-7. Det här var en helt otrolig match som jag är säker på att många njöt av. Tyvärr räckte det inte riktigt hela vägen fram för Sveriges del. Det är såklart surt att Juniorkronorna inte lyckades spela hem en medalj, men så blev det den här gången. De fick i alla fall avsluta turneringen med att bjuda på en match som jag tror att det svenska folket kommer att minnas länge.

Daniel Westergrend_westergren_95@hotmail.comTwitter: @dane_19952023-01-06 00:17:00