Kanada mästare – efter jättedrama
Kanada blev mästare för 20:e gången i JVM-historien. Dylan Guenther blev den stora hjälten i förlängningen.

För 20:e gången i historien lyckades Kanada bärga guldet i JVM-sammanhang. Men det ett jättedrama där ett till mångt och mycket uträknat Tjeckien kom tillbaka och pressade hemmanationen till minsta möjliga marginal.

Två nationer i en kamp om det där åtråvärda guldet. Två lag fyllda av rejält med självförtroende efter respektive semifinalvinster.

Ett Tjeckien med drömmar om att ta sitt tredje JVM-guld i sin tredje final genom historien.

Mot ett Kanada som klev med drömmarna om att bärga sitt 20:e guld i JVM-sammanhang.

En av de stora frågorna inför matchen var hur ett välorganiserat Tjeckiskt försvarspel skulle kunna hantera poängmaskinen tillika supertalangen Connor Bedard?

Detta rakt i en kokande kanadensisk hockeykittel i Halifax.

Direkt ifrån nedsläpp blev det också en intensiv start på matchen där framförallt Tjeckien inledde med ett rappt spel.

Ett Tjeckien som också lyckades skapa matchens första högoktaniga målchans. Efter drygt tio minuter in på den första perioden lyckades Gabriel Szturc pricka målramen med ett knivskarpt skott. Ett avslut som bara var millimeter från att kunna gå in i nätmaskorna.

Men efter 10:51 ådrog sig den tjeckiska backen David Jiricek en utvisning för fasthållning. Och i det efterföljande numerära överläget parkerade det kanadensiska laget i offensiv zon. Till sist fick också Tjeckien kapitulera när Dylan Guenther pricksköt in 1–0 bakom Tomas Suchanek i det tjeckiska målet.

Kanada spräckte målnollan i finalen genom Dylan Guenther under den första perioden.

Men Tjeckien fortsatte att skapa chanser för en kvittering. Bland annat fick forwarden Martin Rysavy ett helt fritt läge på en snabb spelvändning. Avslutet gick dock rakt på burväktare Milic i det kanadensiska målet.

Mot slutet av perioden började dock Kanada att höja intensiteten rejält i sitt egna spel och skapade flera bra möjligheter för att utöka ledningen. Men Tjeckien höll uddamålsunderläget perioden ut.

I den andra perioden fick Tjeckien en tidig möjlighet med ett numerärt överläge.

Väl där blev det en dramatisk situation sedan en kanadensisk forward åkt rakt in i den tjeckiska målvakten Suchanek i en spelvändning. Efter omplåstring kunde han dock fullfölja matchen.

I samma numerära överläge fick också den kanadensiska forwarden Zack Ostapchuk ett helt fritt läge. Men i målet kunde samme Suchanek svara för en jätteräddning med till närmast tåspetsen.

Men tillslut kunde inte ens Suchanek rädda Tjeckien. Med 15:25 kunde den kanadensiska kaptenen Shane Wright sätta 2–0. Detta efter att ha först tagit sig förbi två tjeckiska spelare och med en stenhård backhand vispa pucken i nätmaskorna. Ett lyckat sätt att fira födelsedagen för 19-åringen.

Kaptenen Shane Wright fick kröna sin 19-årsdag med att sätta 2–0 i matchen efter en stark prestation.

Ett mål som gjorde att luften gick ur Tjeckien något där Kanada började kontrollera det spelmässiga markant.

I början av den tredje perioden fick dock Tjeckien lite mera energi där bland annat Eduard Sale fick ett fullkomligt jätteläge efter dryga minuten. Detta när han helt frispelades framför mål men där avslutet gick tätt utanför.

Under de sista tio minuterna av den tredje perioden blev det sedan något av en mental kamp mellan lagen där Kanada började inrikta sig mer mot försvarspel och spela på ledningen.

Men just då skulle Tjeckien komma att krypa närmare. Med 7:30 kvar av perioden lyckades Jiri Kulich sätta in en stolpretur rakt in i nätmaskorna. För förarbetet stod en briljant Matyas Sapovaliv.Ett mål som ändrade scenförändringen helt där Tjeckien fick fullkomlig vittring. Och det skulel komma mera.

För 54 sekunder senare blev kvitteringen ett faktum när Jakub Kos lyckades få in pucken via en kanadensisk back. Den tjeckiska glädjen var total samtidigt som Kanada blev mer och mer passivt.

Jakub Kos klev fram och satte kvitteringspucken för Tjeckien.

Avslutet blev helt nervsprakande med där Tjeckien fortsatte att trycka på till max.

Men för att göra den här tillställningen till och med ännu mera nervsprakande så gick matchen till förlängning.

Tre mot tre-spel där ett mål skulle fälla avgörandet om guldmedaljerna inuti ett kokande Scotiabank Centre i Halifax.

Väl där skulle den stora hjälten kliva fram. Efter 6:22 lyckades Dylan Guenther sätta avgörandet på en blixtsnabb spelvändning och sätta pucken bakom en storspelande Suchanek.

Och ett fullsatt Scotiabank Centre exploderade i eufori när lönnlövens 20:e JVM-guld förkunnades.

Samtidigt ett Tjeckien som föll med flaggan helt i topp som därmed tog sitt första silver i JVM-sammanhang.

Idrottens himmel och hav sida vid sida av varandra.

Totalt eufori mot smärtande besvikelse.

Ett otroligt avgörande på en otroligt final, ett otroligt mästerskap.

Grattis Kanada!

Kanada försvarade därmed JVM-guldet från mästerskapet tidigare i somras.

Tjeckien–Kanada 2–3 efter förlängning (0–1, 0–1, 2–0, 0–1)
Målsummering:
Första perioden:
0–1 (12:41) Dylan Guenther(Brandt Clarke, Brennan Othmann, i numerärt överläge fem mot fyra)