Inför USA-Sverige: Ännu ett brons för Juniorkronorna?

Inför USA-Sverige: Ännu ett brons för Juniorkronorna?

USA och Sverige gör upp om tredjeplatsen i JVM 2023.

Det är matchen som ingen egentligen vill spela – men det är trots allt en medaljmatch och man vill lämna en turnering med en seger i den sista matchen.

För Sveriges del är det i alla fall rimligt, sett till förhandsförväntningarna och de efterföljande prestationerna, att man landade i bronsmatchen. En genuint bra insats ska inte räcka för en finalplats – och en bronsmedalj vore trots allt ett bra utfall för det här svenska laget.

Det är numera ett antal år sedan man kunde se på Juniorkronorna som en seriös guldkandidat och i väntan på en ny finfin generation får man nöja sig med att slåss bakom de tre stora juniornationerna Kanada, USA och Finland – som ju har vunnit de tio senaste mästerskapen.

USA i allmänhet och den amerikanska förstakedjan i synnerhet har under turneringens gång visat höjder som Sverige inte har varit i närheten av och en utebliven finalplats får ses som ett visst misslyckande.

Nu ska man i alla fall göra upp i bronsmatchen och det mesta lär som vanligt kretsa kring vilka som faktiskt vill det här mest och vilka som har lyckats ladda om bäst efter semifinalbesvikelsen.

I USA är det som sagt förstakedjan som ska göra det. Logan Cooley har varit en av mästerskapets bästa spelare och skulle säkerligen ha fått många rubriker om det inte vore för en viss Connor Bedard. Flankerad av Jimmy Snuggerud och Cutter Gauthier har trion tillsammans gjort 13 mål och totalt 31 poäng.

För Juniorkronorna blir det Carl Lindbom som blir den stora nyckelspelaren. För nog måste han fortsätta i kassen? Allt annat vore absurt.

Det har blivit en mängd bronsmatcher för Sverige de senaste åren. Men efter tre raka förluster 2015-2017 har man vunnit sina två senaste bronsmatcher, 2020 och 2022. Blir det ännu en svensk bronspeng eller tar USA sin första tredjeplats sedan 2018?

---

Sveriges laguppställning senaste matchen:

Rosén – Stjernborg – Lysell
Carlsson – Bystedt – Wagner
Öhgren – Östlund – Strömgren
Robertsson – Oscarsson – Pettersson
Lekkerimäki

Engström – Sjöholm
Norén – Sandin-Pellikka
Pettersson – Jansson
Odelius

Lindbom (Brännman)

---

USA-Sverige
Vad?
JVM, bronsmatch
Var? Halifax, Kanada
När? 5/1 20:30
Hur? Viaplay
 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2023-01-05 11:23:49
Author

Fler artiklar om JVM 2023