Inför Tjeckien - Sverige: En tuff och intensiv match är att vänta
Carl Lindbom har varit Sveriges viktigaste spelare under turneringen.

Inför Tjeckien - Sverige: En tuff och intensiv match är att vänta

Tjeckien väntar för Juniorkronorna i kampen om en finalplats.

Motståndarkollen 

Tjeckien var väldigt laddade när de klev in i den här turneringen och skulle möta Kanada i premiären. Nästan samtliga förhandstips pekade på att det skulle bli förlust. Överraskande nog så blev det istället en vinst där slutresultatet skrevs till 5-2. Där och då spelade Tjeckien till sig en enorm respekt bland alla personer som följer turneringen. Att Tjeckien i sig spelar bra under internationella turneringar är inget nytt, men att fälla jättefavoriten Kanada direkt i premiären är imponerande. Därefter har Tjeckien fortsatt turneringen genom att vinna på ett övertygande sätt i alla matcher förutom en. Vilket motstånd lyckades dem inte vinna mot? Sverige. I den matchen vann Juniorkronorna med 3-2 efter förlängning. 

Tjeckien vann gruppspelet på ett övertygande sätt och laget fick möta Schweiz i kvartsfinalen. Hur den matchen slutade? Tjeckien krossade Schweiz och vann med hela 9-1. Laget kommer till semifinalen mot Sverige med ett stort självförtroende. Ska Juniorkronorna ha en chans att vinna matchen så gäller det att vara beredd från start, för det kommer Tjeckien att vara. 

Tre spelare att hålla koll på i Tjeckien 

David Jiricek 

Den tvåvägsspelande backen David Jiricek besitter en stor talang och det är något vi har fått se under JVM. Jiricek är tack vare sin spelskicklighet ett ständigt hot i det offensiva spelet. Kombinera det med ett tufft defensivt spel och du får en spelare som är väldigt farlig. 

David Spacek 

Även Spacek är en spelskicklig back som har visat upp sina goda förmågor under turneringen. David är en smart spelare som ofta ligger rätt i sitt positionsspel och är därför svår att möta. 

Tomas Suchanek 

Målvakten Suchanek har stått samtliga fem matcher för Tjeckien och har en räddningsprocent på 93,5%. Det är således en duktig målvakt som är svår att göra mål på. Här gäller det att Sverige är aktiva och skjuter många skott med skymning framför mål. 
 



Sverigekollen 

Sverige har verkligen blandat och gett under den här turneringen. I premiären blev det en överkörning i form av en 11-0 seger mot Österrike. Den matchen sade kanske mer om Österrikes kvalité än någonting annat. Detta uppföljdes med att Juniorkronorna besegrade Tyskland med 1-0. En jämn historia, men en match där Sverige inte riktigt kom upp i önskad nivå. Efter detta blev det seger mot semifinalens motståndare, Tjeckien, efter förlängning med 3-2. Under nyårsafton var det dags för gruppspelets sista match mot Kanada. Det stod snabbt klart att Sverige inte riktigt var redo för den här matchen. Kanada vann på ett övertygande sätt med 5-1 och visade att de var numret större än Sverige. 

I kvartsfinalen väntade ett nordiskt rivalmöte mot Finland. Sverige var sega i starten och Finland var faktiskt under stora delar av matchen det bättre laget. I det här fallet spelade det ingen roll, då Juniorkronorna var envisa och gav aldrig upp. Detta resulterade i att Sverige gjorde segermålet med minuten kvar och fastställde slutresultatet 3-2.  

Segern mot Finland gav förstås mycket glädje och även en del självförtroende in i gruppen. Nu väntar alltså match mot Tjeckien igen och den här gången har Sverige inte råd med att vara långsamma i starten. Juniorkronorna har tillräckligt med individuell skicklighet, men måste få ihop det som lag för att kunna vinna. Det är nu det gäller. Ska det bli en final eller bronsmatch efter detta? 

Tre spelare att hålla koll på i Sverige 

Carl Lindbom 

Sveriges målvakt har, som förväntat, fått förtroendet i samtliga fem matcher. Lindbom har gjort det med bravur och stått för otroligt fina prestationer. Hans räddningsprocent ligger för närvarande på 94,2%. Det är en imponerande siffra och visar på vilken hög kvalité som han har på den här nivån. Carl har varit Sveriges viktigaste spelare. 

Ludvig Jansson 

Med sina 3+4=7 poäng leder Södertäljespelaren Ludvig Jansson den interna poängligan. Något överraskande har Jansson varit en av lagets bärande spelare och detta har förstås gett uppmärksamhet i hockeysverige. Han besitter ett smart spelsinne som ofta har kommit till nytta och det ska bli spännande att se honom spela i semifinalen. 

Filip Bystedt 

Har visat upp en väldigt kreativ sida under turneringens gång och det har verkligen synts att Bystedt befinner sig på ett strålande spelhumör. Hans tekniska skicklighet gör honom till en av Sveriges absolut viktigaste spelare i det offensiva spelet och det medföljer såklart en stor press inför matchen mot Tjeckien. 
 

Tjeckien – Sverige 
Onsdag 4/1 kl 20:30 (Svensk tid) 
Scotiabank Centre 

Matchen sänds via SVT:s kanaler och SVT Play.

 

Daniel Westergrend_westergren_95@hotmail.comTwitter: @dane_19952023-01-04 06:28:00
Author

Fler artiklar om JVM 2023