Kanada till semifinal efter otrolig rysare – nära chockas
Kanada kunde avancera till semi efter en gastkramande insats mot Slovakien.

Kanada var på förhand gigantiska favoriter i kvartsfinalmötet mot Slovakien. Men det blev en otrolig rysare under de tidiga svenska morgontimmarna där Slovakien svarade för en jätteinsats. Men tillslut fiock superstjärnan Connor Bedard sista ordet i förlängningen och skickade Kanada till semifinal.

Slovakien hade aldrig tidigare i historien besegrat Kanada i en Junior-VM match. Det gjorde att laget gick in mot en ytterst tuff uppgift i den sista kvartsfinalen i Halifax.

Ändå var det Slovakien som inledde matchen klart bäst och ledde skottstatistiken med hela 5-0 under de inledande fem första minuterna på matchen.

Men sedan vaknade lönnlöven till rejält.

Klockan stod på 6:07 när Slovakien slarvade med ett uppspel som landade rakt hos Logan Stankoven. Han lirade i sin tur vidare pucken till Connor Bedard som med iskyla förvaltade friläget och spräckte målnollan. Målet var Bedards sjunde för mästerskapet och totalt 19:e poängen.

Det blev sedan en period som innehöll heta känslor mellan de båda lagen med flera efterslängar efter avblåsningarna. Grinigt och gurgel.

Kanada fortsatte att rada upp jättelägen i den första perioden. Men i det slovakiska målet svarade Adam Gajan för ett storspel. Men även Slovakien dök upp med några möjligheter. Bland annat fick forwarden Peter Repcik ett helt fritt läge i ett boxplay. Men i det kanadensiska målet svarade Thomas Milic för en jätteräddning och höll den kanadensiska ledningen intakt.

Även under inledningen på den andra perioden blev det en svängig tillställning. Bland annat lyckades Slovakien skapa ett jätteläge när forwarden Libor Nemec bröt sig loss och sånär lyckades runda målvakten Milic från köksvägen. Vid mållinjen kunde dock backen Olen Zellweger agera målvakt och freda Kanada från en självklar kvittering.

Och nära skjuter ingen hare som klyschan brukar heta. För bara minuten senare skulle Kanada komma att utöka ledningen.

På ett powerplay lämnades Dylan Guenther helt omarkerad framför mål och kunde sätta pucken i en lucka mellan benskydden på Adam Gajan.

Men luften hade ändå inte gått ur det slovakiska laget. Med 13:02 av den andra perioden slog backen Simon Nemec utnyttja ett powerplay och med ett sylvasst sätta pucken i nätmaskorna. Nerv i matchen igen.

Samtidigt var det ett kanadensiskt lag som skulle visa sig vara hypereffektiva. Med 11 minuter kvar av peridoen lyckades Zack Ostapchuk utnyttja en snabb omställning och med ett rappt avslut sätta 3–1.

Men ändå skulle Slovakien komma att närma sig igen. Efter en snabb omställning kunde Peter Repcik ta sig runt det kanadensiska målet och från förländ mållinje frispela Robert Baco. Han kunde enkelt sätta reduceringspucken rakt i nätmaskorna. En minst sagt händelserik match.

En rivstart blev det också på den tredje perioden där Kanada fick ett superläge direkt med näst intill öppet mål. Men en jätteparad från den slovakiska målvakten Gajan räddade Slovakien från en mardrömsstart på den tredje perioden. Kanada hade också ett stolpskott efter en snabb spelvändning från Ceadan Bankier bara minuter senare.

Men den här matchen skulle bjuda på mycket mycket mer. Med 8:35 kvar av den tredje perioden skulle Slovakien chocka på nytt.

Forwarden Filip Mesar frispelade kedjekollegan Libor Nemec som precis framför mål kunde trycka in 3–3 från nära håll.

Chanserna fortsatte sedan att avlösa varandra för de båda lagen.

Med dryga halvminuten kvar lyckades också Kanada träffa målramen. Och med 34 sekunder kvar av den tredje perioden ådrog sig backen Simon Nemec en tvåminutersutvisning för crosschecking.

Matchen därmed till förlängning i ett kokande Scotiabank Centre i Halifax.

Väl i fyra mot tre-överläget hade Kanada ytterligare en puck i målramen. Men Slovakien kunde stå emot den massiva pressen i det numerära underläget.

Men tillslut kunde inte det slovakiska laget stå emot längre. Kanada fick till ett längre byte i offensiven. Och med ett otroligt solonummer kunde Connor Bedard avgöra matchen och skicka Kanada till semifinal där USA nu väntar under natten till torsdag.

För svensk del väntar Tjeckien under onsdagskvällen med nedsläpp 20:30.

Kanada kunde tillslut dra det längsta strået efter ett avgörande från Connor Bedard.

Kanada–Slovakien 4–3 efter förlängning(1–0, 2–2, 0–1, 1–0)

Målsummering:

Första perioden:
1–0 (6:07) Connor Bedard(Logan Stankoven)

Andra perioden:
2–0 (5:02) Dylan Guenther(Brennan Othmann, Connor Bedard, i numerärt överläge fem mot fyra)
2–1 (6:58) Simon Nemec(Servac Petrovsky, i numerärt överläge fem mot fyra)
3–1 (9:00) Zack Ostapchuk(Zach Dean)
3–2 (13:18) Robert Baco(Peter Repcik, David Natny)