Kanada till final – efter blytung comeback
Connor Bedard tog Kanada in i matchen som vände ett 2–0 underläge till 6–2 seger.

Det såg till en början ut att bli en tuff afton för det kanadensiska laget i semifinalen med ett tidigt 2–0 underläge i den första perioden. Men sedan reste sig lönnlöven och svarade för sex raka mål och bärga en finalplats. Därmed ställs Sverige mot ett USA under onsdagens bronsmatch.

Det var minst sagt upplagt för ett klassiskt rivalmöte i andra semifinalen när USA och Kanada gick in för att ställas mot varandra. Två enorma rivaler mot varandra.

Och nog blev det åka av redan från nedsläpp. Redan efter 1:19 på matchen var målnollan spräckt för aftonen. Och det var det amerikanska laget som gjorde det direkt.

Ett vasst skott från stjärnan Logan Cooley hittade in rakt in mellan benskydden på den kanadensiska målvakten Thomas Milic. Och ett fullsatt Scotiabank Centre i Halifax tystades något.

En öppning som gjorde att det amerikanska laget även fick ett tidigt spelmässigt övertag och ledde skottstatistiken med hela 7–0 efter de fyra första minuterna.

Drygt nio minuter in på den första perioden var USA centimeter från att kunna utöka ledningen. Detta när Luke Hughes fick näst intill öppet mål men där pucken gick rakt i stolpen.

Det var ett kanadensiskt lag som såg ut att vara helt tagna av stundens allvar. Det skulle också fortsätta konsekvenser.

För som ett brev på posten kom den andra amerikanska fullträffen efter 10:30 in på den första perioden. Detta efter att Kenny Connors tagit sig in i offensiv zon och med ett distinkt avslut bara smällt in pucken i nätmaskorna. Därmed 2–0 direkt och ett Kanada i ett rejält skrynkligt läge.

Men som en blixt från klar himmel kom en blixtsnabb replik från lönnlöven. Med 11:49 på klockan lyckades megatalangen Connor Bedard vräka in pucken framför mål efter ett finfint förarbete från Ethan del Mastro. Bedards nionde mål och 22:a poäng i mästerskapet.

En fullträff som tände både publiken och det kanadensiska laget markant.

Connor Bedard tände det kanadensiska laget med sin 2–1 reducering under den första perioden.

En energi som man minst sagt även tog med sig in på den andra perioden. För det tog bara 47 sekunder innan Logan Stankoven lyckades sätta 2–2 pucken efter ett passivt amerikanskt försvarspel.
Bara minuten senare hade Kanada också ett avslut rakt i målramen.

Matchbilden var nu helt den omvända jämfört med den amerikanska dominansen som präglade inledningen av den första perioden.

Sedan blev det en riktig hawaii-hockey med snabba omställningar och öppna lägen för båda lagen. Och utav bara farten kunde Kanada fullborda vändningen. Med 14:14 kvar på den andra perioden kunde Adam Fantilli med en backhand lyfta in 3–2 pucken efter en blixtsnabb omställning.

Men matchen skulle fortsätta att svänga vidare. Efter 7:22 skulle Jackson Blake skicka in en skottretur i nätmaskorna. Men 3–3 blev det inte då målet dömdes bort på grund av en goaltender interference från den amerikanska forwarden. Något som blev ett minst sagt omdiskuterat beslut . Men alltjämnt kanadensisk ledning intakt.

Och istället var det lönnlöven som skulle fortsätta att blåsa på.  För med 7:40 kvar av perioden kunde Joshua Roy bara raka in 4–2 genom återigen en sylvass spelvändning. Återigen efter förarbete av Logan Stankoven och Connor Bedard.

Kanada svarade för en dominant andraperiod och vände matchen helt.

Men även i den tredje perioden blev det en fullkomlig rivstart. Efter bara 38 sekunder kunde Rutger McGroarty trycka in pucken i mål efter en skottretur. Ett mål som utmanades av det kanadensiska laget för videogranskning sedan den amerikanska forwarden forcerat in pucken mot den kanadensiska målvakten.

Och likt 3–3 målet skulle även detta bli bortdömt av domarparet från Finland och Schweiz. Även detta till följd på en goaltender interference.

Men det amerikanska laget hade inte givit upp den här matchen och skapade flera jättelägen i jakten på en reducering.Men i det kanadensiska målet svarade Thomas Milic för storspel.

Det blev en match där USA hade skotten, men Kanada gjorde målen. Precis vad som också skedde med 10:15 kvar av perioden. Den kanadenisska forwarden Brandft Clarke blev helt omarkerad i skottsektorn och kunde bara lyfta in pucken rakt i det högra krysset. Därmed 5–2 och ett kanadensiskt lag med ena skridskon i finalen satidigt som Sweet Caroline ekade på läktarna.

Den amerikanska målvakten Trey Augustine fick en tuff afton när Kanada svarade för fyra raka mål i matchen.

Därmed gick också luften ur det amerikanska laget även om man gjorde ett sista försök med att plocka målvakten i ett sent numerärt överläge. Men väl där kunde Joshua Roy sätta spiken i kistan med att sätta 6–2 i öppen kasse.

Kanada därmed till final där nu Tjeckien väntar under natten mot fredagen svensk tid. För USA:s del väntar nu en bronsmatch där det blir en kamp mot Sverige om tredjeplatsen.

USA–Kanada 2–6 (2–1, 0–3, 0–2)