Sverige missar final – efter blytungt avslut
Tjeckien kunde bärga finalplatsen efter en sen kvittering och avgörande i förlängning.

39 sekunder från en final i Junior-VM. Men det räckte inte hela vägen för det svenska laget som föll blytungt efter förlängning mot Tjeckien i semifinalen med 2–1.

En rafflande semifinal mot en nation som Sverige varit obesegrat i JVM-sammanhang mot sedan 2005.

Det var förutsättningarna inför aftonen där en efterlängtad finalplats stod på spel. Något som också skulle vara Sveriges första finalplats sedan 2018 då Sverige just besegrade Tjeckien i semifinalen.

Sverige valde att göra två stycken förändringar i laget inför matchen där William Strömgren lyftes upp i tredjekedjan tillsammans med Liam Öhgren och Noah Östlund, medans Jonathan Lekermäki sattes upp som 13:e forward.

På backplats flyttades också Jakob Norén upp till andra backpar tillsammans med Axel Sandin-Pellikka och där Calle Odelius flyttades ner som sjundeback.

Skulle detta bli aftonen där det skulle börja glimra lite guld om juniorkronorna?

Till en början blev det lite av en nervös start från svensk del där Tjeckien fick iväg några luriga skott mot Lindbom i det svenska målet.

Första jätteläget fick också Tjeckien drygt sju minuter in på matchen. Detta när Martin Rysavy skrinnade sig förbi de svenska backarna och sånär lyckades lägga in pucken bakom Lindblom som fredade med en jätteräddning.

Efter åtta minuter fick Sverige ett numerärt överläge men lyckades inte riktigt få till det organiserade spelet i offensiv zon.

Det blev en mållös förstaperiod som präglades med betoning på en ställningskamp mellan lagen. Lite nervöst och en aningen tillknäppt från svensk del.

Det blev en jämn start under den första perioden mellan lagen.

Under andra perioden var det dock Sverige som skulle sätta kommandot. Redan efter 1:39 lyckades formstarka Ludvig Jansson avlossa ett rappt avslut som hittade rakt in i nätmaskorna bakom Tomas Suchanek. Hans fjärde mål för mästerskapet satte Sverige i förarsätet.

Under andra perioden var det dock Sverige som skulle sätta kommando. Redan efter 1:39 lyckades formstarka Ludvig Jansson avlossa ett rappt avslut som hittade rakt in i nätmaskorna bakom Tomas Suchanek. Hans fjärde mål för mästerskapet satte Sverige i förarsätet.

Sverige fick också ett gyllene läge bara minuten senare till ett andra mål. Detta med ett fem mot tre-överläge i en minut och 55 sekunder. Väl där skapade Sverige en rad av chanser men lyckades inte överlista Suchanek i det tjeckiska målet efter ett starkt boxplay.

Ludvig Jansson spräckte målnollan i matchen under inledningen på den andra perioden.

Det var ändå ett svenskt lag som behöll kommandot genomgående under den andra perioden där Tjeckien framförallt hade stora svårigheter i att skapa offfensiva farligheter.

Även i den tredje perioden var det ett piggt Sverige som började ställa allt fler frågor i den offensiva zonen.

Men även Tjeckien började osa lite mer mot det svenska målet och lyckades bland annat få till en klockren ramträff efter ett tungt backavslut

Tjeckien försökte att få till en forcering mot slutminuterna. Men Sveriges försvarspel fortatte att vara ytterst solida där Tjeckien till mestadels hemande på utisdan i offensiv zon.

Men det blev något av en rejäl nervpärs mot slutminuterna när Tjeckien började att trycka på mer och mer. Med 2:40 kvar valde den tjeckiska ledarstaben att satsa allt på ett kort och ta ut Suchanek. Och tillslut kunde inte Sverige stå emot den intensiva pressen.

Med endast 39 sekunder kvar kunde backstjärnan David Jiricek smälla in kvitteringen efter en isare som gick in i en luckan mellan benskydden på Lindblom. Blytungt för svensk del.

David Jiricek satte 1–1 med endast 39 sekunder kvar av den tredje perioden.

Förlängning väntade precis likt när lagen möttes tidiagre i gruppspelet.

Väl där fick först ett superläge efter att ha frispelats av Leo Carlsson. Men i det tjeckiska målet kom Suchanek upp med en jätteräddning. Även Isak Rosén lyckades också få ett otroligt jätteläge men där Suchanek återigen fick agera jätte i målet. Med det var ett svenskt lag som var klart bättre i förlängningen.

Men det spelade ingen roll denna aftonen. För med 9:10 in på förlängningen kunde Jiri Kulich fälla avgörandet efter en stark inbrytning mot mål.

Ett blytungt avslut för svensk del som nu får rikta in sig på bronsmatch.

Tjeckien–Sverige 2–1 efter förlängning (0–0, 0–1, 1–0, 1–0)