L'ucellino: And Then There Were None?

L'ucellino: And Then There Were None?

Uppkallad efter en av de allra största i violatröjan genom tiderna, Kurt Hamrin. Stor emfas åt de små detaljerna. För ytterligare detaljer följ @Odysseus_Toro på twitter.

31 augusti, And Then There Were None?

Babel
Bendtner
Berbatov

Borriello
Chamakh
Floccari
Lopez
Nene
Rossi

?

31 augusti, Grattis i efterskott
 
Tomovic, Nenad (som en viss @KristianBorell skulle skriva) fyllde igår 25 och firade genom att skriva på för Fiorentina. En födelsedagspresent majoriteten av l'ucellinos läsare någon gång har drömt om...
 
Auguri Nenad!

30 augusti,  BerbaGate
 
Vi fick turen att följa en av de mest svettiga mercatohistorierna på mannaminne under gårdagen. "Il top player" skulle precis till att anlända på Peretola när rapporterna strömmade in i Pradés hörsnäcka om att han kunde skymtas vid Flughafen Munchen samma stund som bagageväskorna började rulla ut... för att slutligen hamna på Heathrow. Flygplatsthrillern Berba Gate.
 
Röster om Berbatovs övergång till Fulham
 
Pradé: "Har inte sett på maken" -Bara fortsätt se och lär...
Marotta: "Vi gjorde inget fel" -Jo, planen var väl att värva Berba?! 
ACF: "Orättvist & Oacceptabelt!" -Självömkande & opassande martyrroll som får mig att må dåligt.
 
Behållningen med hela soppan är att vi nu kan med större säkerhet släppa mardrömscenariot "Jovetic till Juve" den här sommaren och kanske för all framtid?
Fotbollsexperten James Horncastle avrundar fint med orden
"Jag skulle vilja se Berba röra sig så mycket som nu fast på planen"


29 augusti, Från seriens sömningaste mittfält till det kreativaste
 
Med dom utdragna farvälen (gäsp) av Dormolivo och Behrami, ni vet han som ser ut som en nyvaken pokemón i håret, så är det nu även LazZzaris tur att lämna Arno. Serie A's tröttaste mittfältstrojka (Behrami är undantaget, men som alltid vaknat på fel sida) har sakta glömts bort över en sommar.
 
I deras ställe har en elegantare och mer klarsynt uppsättning tagit plats, först med fanbäraren för "tiki-taka" själv Valero Borja, efter det kristallsköre men lika glasklara Aquilani och sist Pizarro, pitbullterriern med en IQ matchandes självaste "Lassies". Körsbäret på tårtan är Matí Fernández i en för tillfället mytomspunnen och drömlik mittfältsrhomb det börjat sjungas sånger om här på l'uccellino.
 
Några dagar av mercato kvar kommer avvisa hur mister kommer handskas med den talang som finns i överflöd på den mest tongivande lagdelen ett lag kan ha. Efter att ha avverkat den tuffaste bortamatchen för säsongen mot Napoli hägrar ett väl tajmat VM-kval. Där hinner Montella säkert snickra ihop detta.
 
Avanti così


28 augusti, Ore decisive

De närmaste timmarna är följande förhandlingar igång

In:

Berbatov - Klubbarna numer överrens (trots Rooneys skada), det är upp till spelaren att godta en lönereduktion. Just nu skrivs det om "våran Klose" i florentinsk media och i England är affären klar sedan länge. Fast ni vet engelsk tabloidpress.

Savic - se Nastasicaffären nedan

Ut:

Nastasic - Agenten Ramadani vill inget hellre än att få snurr på sina guldklimpar i den europeiska fotbollens stormarknad. Cred ska han har för att under de sista dagarna jobbat fram dealer som €30milj+ för Jovetic och nu senast bekräftat från mercatoexperten Di Marzio: Savic+16milj+prestationsbaserad bonus (5milj). Den unga veteranklippan på väg bort alltså men inte JoJo.

Vargas - Preziosi har haft tålamod och för det belönas han med ett i praktiken gratis spelarköp. Ytterligare en trött violaspelare ansluter till en redan trött skara x-violaspelare.
 

28 augusti, Fiorentina - Udinese i siffror

Montellas tiki-taka - filosofi bär frukt och säsongspremiären gav mersmak. Matchbilden föll ut enligt planerna och vinsten gör det lättare för spelarna att smälta feedback och reflektera över vad exakt det är de ska eftersträva under resten av säsongen.

Så här såg det ut ur ett statistiskt perspektiv.

Bollinnehav 64% mot 36%
Dueller vunna 62.5% mot 37.5%
Luftdueller vunna 76.5% mot 23.5%
Hörnor 10 mot 0
Mål 2 mot 1

Som tidigare nämnt (på twitter @Odysseus_Toro), "vittoria meritata".

28 augusti, Offerlammet Nastasic

Agenternas makt har länge nu inte kunnat förbises inom fotbollen. Jag slås av den senaste nyheten "Nastasic till City, €12milj + Savic i gengälld".
 
Vem tjänar på detta? Spelaren själv kommer nöta bänk bakom Toure & Kompany. Citys shejk blir, om ändå inte märkbart, 12milj fattigare. Viola tjänar en betydelsefull summa, men förlorar en större sett till vad prislappen skulle ha legat på nästa sommar (förutsatt att spelaren får kontinuitet). Så vem tjänar då på detta?
 
Svaret är Fali Ramadani, agenten som vänt upp & ner på omklädningsrummet och är beredd att gå lite till för "snabba cash". För att inte uppröra honom alltför mycket och för att behålla en god dialog då han även representerar Jovetic, så ser det nu ut som att Viola tvingas "offra" Nastasic.
 
Den moderna fotbollen i ett nötskal.

22 augusti, Fiorentina - Torino mer än ett gemellagio
 
Cerci skriver under de närmsta timmarna på för Toro. Priset är generösa €2,5milj. I gengäld föds ett "tvillingskap" på ledningsnivå där klubbarnas scoutingnätverk startar ett samarbete för att slå underifrån mot etablissemanget och utmana.

Genom dialog kommer klubbarna avgöra om spelartyp och -potential motsvarar respektive satsning och därefter avgöra klubbadress. Eventuella delägarskap och gemensamma ekonomiska satsningar för att locka över talanger på hög nivå kan även bli aktuella.

Fiorentina - Torino, ett gemellaggio på läktaren nu även på ledningsnivå. Fortsättning följer...

20 augusti, Citys monsterbud á €50milj för partisanduon
 
Jovetic och Nastasic är som bekant Fiorentinas två enskilt största talanger och fotbollspelare av internationellt snitt, om inte världsklass. Oundvikligen har de även sina beundrare i bl a Chelsea som budade €40milj i vintras för duon och nu Mancinis Manchester City som enligt rapporter är villiga att betala €50milj innan övergångsfönstret stänger.
 
Femtio miljoner är frestande, men med is i magen kan den siffran vara något helt annat nästa sommar.

17 augusti, Säsongsavspark!
 
Imorgon är den officiellt över, försäsongen alltså. Behållningen är följande
 
Ljajic får noteras som "capocannoniere estivo" med 10 gjorda mål, en utmärkelse han helst kunde varit utan då vi såg hur det gick förra året (även då bäst under försäsongen, men kröntes med en käftsmäll), eller för Riganó 2005-06 (såld till Empoli) eller Javier Portillo året innan det... mama mia alla dessa spanska floppar -Borja Valero, akta dig!
 
Vi kanske inte har 22st kaptener som Montella efterlyst men Pasqual, Viviano, Cassani, Nastasic, Jovetic, Rodriguez, (Vargas) är alla kandidater.
 
Lagets grund är utan tvekan "tiki-taka" - mittfältet med trojkan av spelfördelare (oftast en per lag) Aquilani-Borja-Pizarro och de "unga veteranerna" i backlinjen med Nastasic i spetsen. Jovetic då? undrar ni självklart, men faktum är att övergånsfönstret inte har stängt och jag vågar absolut inte jinxa detta med två veckor kvar. JoJo väljer att vara tyst och så gör vi med, han respekteras oavsett beslut.  
 
Imorgon mot Novara smäller det.
3-5-2 Lupatelli; Roncaglia, Rodriguez, Nastasic; Cassani (Cuadrado), Borja, Pizarro, Aquilani, Pasqual; Ljajic (El Hamdaoui), Jovetic


16 augusti, Vilken pärs
 
Hamréns mannar måste ha pustat ut efter 90 spelade igår. Ett b-betonat och (till synes) omotiverat gäng kördes över av en sprudligare variant av Brasiliens dito i vad som blev den sista landskampen på Råsunda. Ett annorlunda sätt att säga farväl på. Vilken pärs.
 
Ola Toivonnens anläte & kroppsspråk liknar mer & mer det typiska holländska i motvind; nonchalant och smågrinigt. Vilken pärs.
 
Sebastian Larssons afton var inte bättre den heller, "fel" position (högerback) och en spelsugen Neymar mot sig. Efter matchen blev brassen utsedd till matchens lirare tillsammans med Holmén (?). Vilken pärs.
 
Vad ska man då säga om Behrang Safari? Grinta, brytningssäkerhet, följsamhet och snabbhet fick Neymar att hålla sig till en kant resten av kvällen efter ett par misslyckade försök på vänstern. I slutskedet släkte han en nyinbytt Hulk i en-mot-en, det ingav respekt nog för att få behålla brassens tröja.Vilken... pers!  
 
Åter då till Hamrén och hans framtida laguttagningar där Martin Olsson hunnit gjuta sig in i elvan, medan Safari knackar på dörren -och det med besked. Fast det är snarare överflödets lyx jämfört med den betydligt mer oroväckande avsaknaden av gnista hos lejonparten svenska spelare. Vilken pärs... 


11 augusti, Tungan på vågen

Pandev, vågmästaren, gör sitt livs försäsong och är i händelsernas centrum efter att ha stått i skuggan av Lavezzi (PSG).  I Supercoppa gör han sitt sjunde (!) mål på sex matcher, en framspelning till Cavani och en väl vald ordsalva riktad mot linjedomaren som får honom utvisad till omklädningsrummet, varifrån han ser sitt successivt decimerade Napolis förfall.

Hur ställer man sig till en sådan säsongsöppning? Och hur går man vidare?

10 augusti, Sko-REA

"Della Valle lovade mig avdrag på skorna [Tod's]" -David "PEK" Pizarro på frågan om karriärssteget och valet att flytta till Firenze.
Förutom skor så är flertalet violaspelare tillgängliga för försäljning till schyssta priser.
 
Vargas, enligt rapporter överrenskommelse mellan Fiorentina & Galatasaray, för €700.000 är han deras. Oklart om peruanen är sugen på flytten.
Cerci, hett eftertraktad av mentor Ventura i Torino. Det ska till en kraftansträngning av Toro på ca €5milj om affären ska bli av.
Felipe, eventuellt lån tillbaks till Udinese.
Neto, det brasilianska övergångsfönstret (in) har stängt och han kan inte tänka sig vara andrakeeper andra året i rad. Ohållbar situation.
Olivera, Bologna och Sampdoria har nyfunnet intresse i uruguayanen, frågan är om Pradé vill släppa... än så länge
 
Kom & Köp!

9 augusti, Elddop i kitteln Ali Sami Yen
Ögonen var fästa på innermittfältet och coppia Borja-Aquilani i Istanbul, särskilt efter den senares uttalande
"Antognioni, Baggio, Rui Costa... ge mig deras tröjnummer".
Som sagt tio väger tungt, speciellt i Firenze.
 
Hur som helst och inte heller helt oväntat var det andra huvudrollsinnehavare än de precis nyanlända
 
+++ Facundo "Rocky" Roncaglia, jämförs med en "ung Cordoba" av Gazzetta dello Sport. Grintoso.
++ Jovetic, okonsekvent och inte den ledaren på plan han kan vara, som vi vill se honom vara. Naveln i 2:a halvlek.
+ Ljajic, ytterligare 20 minuter på försäsongskontot och det med besked. Tungan på vågen och "vips" -ett briljantare Fiorentina.
 
- Olivera, mittfältsjolly i all ära men de spetskvalitéerna som krävs för ett mittfältsankare återfinns inte hos uruguayanen.
-- Viviano, andra målvaktstavlan på dryga två spelade perioder totalt -notera att den skedde innan skadan (utsträckt baksida lår + uppresning med svaga magmuskler = majoriteten av belastningen på den relativt nyopererade knäleden). Tre minus skulle vara aningen för hård men rättvis bedömning, i alla fall av Emilianos fysiska status. Tur att Neto värmt upp Brasiliens bänk under OS. 
--- Vargas, frågan är om affären med Galatasaray blir av, om någon affär överhuvudtaget blir av.
 
Fiorentina i sin helhet blandade och gav, men med i analysen bör nämnas att vi möter ett meriterat gäng som ligger före i förberedelserna p g a CL-spel.
 
In bocca Emiliano

Edit: Ali Sami Yen har ersatts med något så sexigt som Turk Telecom Arena. "Il calcio moderno" -bah!


7 augusti, Slår 131.76 dB  hål på fönsterprostitution?

Vargas är blixtinkallad till Istanbul. Inte för att Montella saknar honom. Inte heller har han fått för sig att kämpa om en plats i laget eller be om förlåtelse. Inget “nu startar vi om på ny kula gubbar” eller gulli-gull-gullande. Nej det är raka rör som gäller. Han är där för...

...Fönsterprostitution. Likt donnorna i Amsterdams Red Light District ska han göra sig så attraktiv som möjligt under 90min.

På andra sidan om det röda skimret och plexiglaset (som förövrigt monteras bort på Franchi, först i Italien) står de eviga rivalerna Fenerbache & Galatasaray. Högst bud vinner.

De förstnämnda har slagit världsrekordet i decibel under fotbollsmatch och “Galata” är inte att leka med dem heller i det beryktade derbyt. Ett av världens allra hetaste.

Låt oss säga så här, skulle Vargas få för sig att åka rattfylla och allmänt bete sig som ett svin i Istanbul så lär han få höra det... oavsett budvinnare.

6 augusti, Årsjubileum
 
För ett år sen (och dryga månaden) skrevs första blogginlägget "Segnali di ripresa" (eller tecken på comeback om man så vill). Med facit i hand hade det varit en betydligt mer passande rubrik idag. Det och de italienska referenserna är det som har stört läsarna (en del) allra mest; "pretantiöst", "överoptimistiskt" och "arrogant" har insändarnas kritik varit.
 
Tack, men Vi trummar vidare med samma obotliga optimism & arrogans... saltigt värre.
 
Det första inlägget i "L'uccellino" skrevs i samband med att Rômulo anslöt till en överbemannad och sjunkande skuta med Sinisa i rodret. Brassen visade glimtar av sin potential de kvartrar han fick spela men så var det just inte så mycket mer än glimtar. Och kvartrar. Kontentan är att han massakrerades av både Mihajlovic och Delio Rossi.
 
Montella tänker nytt, han tänker "Tiki-Taka", han tänker en stabil centrallinje med varierande utgångspunkt för yttrarna, 4-3-3 (offensiv) & 3-5-2 (defensiv). Rômulo och det spännande nyförvärvet Cuadrado är de spelare i truppen tillsammans med "Svarte Petter" (Vargas) som kan spela likvärdigt i både offensivt som i defensivt utgångsläge. Han har tillsammans med Ljajic och Jovetic varit de enskilt största utropstecknen från hela ritirot i Moena. Bevis på det senast i går i första riktiga träningsmatchen mot Aris.
 
+++ JoJo, två assist och säkerligen fler i takt med matchandet -vero leader
++ Rômulo, ytterligare prov på mångsidighet (igår högermitt) krönt av ett mål -hungrig
+ Ljajic, efter smidigt samarbete & synkronisation med JoJo sköt han Viola till 2-1 ledning (slutresultat) -pånyttfödd 
- Cassani, tuffa 45 min och oroväckande lik fjolårssäsongens uppladdning -uppsnurrad
-- Viviano, bjöd på en oförsvarbar tavla i uppspelsfasen dock utan direkta repressalier men han bör släppa "jag-är-tifoso-viola-stuket" snarast, i alla fall under 90+ min -ofokuserad 
--- LazZzari, latent i matchen i sig som på hela ritirot -saknar snooze-polarn Montolivo?
 
Mitt första inlägg avslutades med "Benvenuto Romulinho!". Så gör det även idag (vi blundar för 2011/2012). En andra chans, det är han värd.
 
Benvenuto Romulinho!


N°10 & Bindeln
 
I fotboll får man ofta höra att man "bär upp tröjan", att "tröjan väger för tungt" o s v. Vissa väger mer än andra. N°10 väger mest.

Varken n°10 eller kaptensbindeln står i dagsläget under någons vaktmanskap vad beträffar Montella. Han vill se 22st kaptener på plan -klyschigt, men l'aeroplanino har verkligen satt orden i verket: Cassani, Jovetic, Nastasic, Pasqual och Vargas har redan fått bära bindeln. Imorgon väntas Viviano göra så.

Och... n°10 (?).
 
Ni läste rätt. Det som antagligen började med att supportersidan "dodicessimo uomo" - tolfte spelaren - satte ner foten och ville se en riktig ledargestalt (i samma veva som fylleskandalen under första ritirot i Moena), spred sig sedan som ringar på vattnet och fiesolesonen blev kandidat i en galen omröstning som sett majoriteten fiorentini rösta fram honom som vår nästa tia.
 
"Tröjan bör bäras av någon som förkroppsligar vår, gli tifosi, passion. Någon som har tatuerat in den florentinska liljan över bröstet närmast hjärtat, någon som älskar Fiorentina. Närmare beskrivning är överflödig [...] Låt oss ge tröja n°10 till EMILIANO VIVIANO, för att han är värd den, för att han kommer att hedra den. En fiorentino med n°10... han är målvakt... Och?" -12°uomo
 
Idag kl 16:00 presenteras han, Viviano, bentornato!

För många "ego"

Efter Houssine Kharja är det Per Bileskov Kröldrups tur att reflektera över sin sista tid Firenze "vi var för många för att en god stämning skulle infinnas".
 
Förutom de tidigare nämnda så har Behrami, Marchionni, Montolivo, Natali, Gamberini och Amauri defenitivt lämnat Fiorentina. Ego som välde över omkläddningsrummets ramar, i vissa fall för stora ego för sitt eget bästa.
 
Pasqual och Lazzari har tafat försökt (ingen av dem särskilt karismatisk) att tona ner spekulationerna om osämja i klubben. De facto: listan på rötägg har förvisso komprimerats, men kvar är
 
Cerci & Lazzari, kvarlevorna från tidigare twittermaffian.
Vargas, den alkoliserade ensamvargen har bara på ritirot hamnat i bråk med El Hamdaoui, Ljajic och Seferovic. Motiv efterlyses för att ersätta den nuvarande och tunna förklaringen för dåraktigheterna; "okänd rabiessmitta". 
Olivera, mindre övertygande n°10 får man leta efter.
Felipe, "mindre övertygande" låter som ett diplomatisk svar gällande Dal Bellos insatser i den lila tröjan.
 
För Pradé är det bara att fortsätta veva med släggan i ytterligare en månad.
 
Forza diesse!

Obiettivo n°1 della Juve
I dagens bräckliga Fiorentina är "JoJo" den ende naturlige ledaren och den enda begåvningen av absoluta världsklass. Estimerat värde €30 milj, med Juve som största interessent enligt GdS.

Högt eftertraktad.

I väntan på magnetröntgensvar gällande sin ljumskmuskulatur betraktar han sina medspelare under de senaste dagarnas träningspass, i väntan på besked.

Skadad.

Efter mötet med ADV' öga - mot - öga så hopar sig frågetecknen. Ska han säljas? Vill han stanna? Lika bra som han är på sina tvåfotare på plan så dribblar han bort de till Moena tillresta tifosi och deras frågor.

Enigma.

Nastasic försäkrar: "Jag ser en beslutsamhet i JoJo, han vill stanna".

In JoJo We Trust

Första veckan i Moena
 
En bestört "Aroplanino" fastnar på bild med desperat blick och handen framför mun när han ser ut att ha kommit på vad det egentligen är som han har tagit sig an. På presskonferensen medgav han att han inte väntade sig försäljningen av Behrami, att mittfältet är lagets achilleshäl och att han tror & hoppas på förstärkningar i ett 4-3-3 han starkt håller fast vid.
 
(4-2-3-1 och/eller 3-4-3 är ju, i dagsläget, formationer att föredra med det manskap som finns att tillgå.)
 
Gällande Jovetic så har Inter (Viviano, Pazzini och Poli) ställt sig i kö ("indisk"* sådan) till beundrarskaran bestående av Chelsea (€30milj), Milan (€30milj) och Juventus (€30milj eller Pazienza och Quagliarella). Montella ser helst att spelaren stannar men att det i slutändan är upp till honom och ledningen att ta ett beslut. Fattas bara.
 
Det har lämnat kaptensfrågan vidöppen då JoJo rent hierarkiskt och geriarkiskt (vice-kapten ifjol) var på förhand det självklara valet. Istället har Pasqual (3:e kapten ifjol) och väldigt otippat Vargas fått känna på bindeln. I väntan på Viviano?
 
Cerci försöker charma pluspoäng genom att ställa upp på fotoporträtt tillsammans med allt som står på två eller fyra ben. Kanske är det avsaknaden av trygghet i den numer splittrade råttpakten (De Silvestri och Montolivo borta) som bidrar till kraftansträngninen.
 
På läktarhåll är det fortfarande kallt, isigt värre vågar jag säga t o m. Mest russin & panschisar med den enda banderollen "Pasqual 23" -Jaha?! Kanske att vänta någon förbättring på det hållet fr o m måndag då Cuadrado väntas presenteras, hans appendicit går säkerligen att få någon ordvits utav. Förslag någon?
 
*strukturlös för den västerländske mannens otränade öga där djungelns lag och "först till kvarn" tycks råda, i verkligheten betydligt mer komplex och socialt utmanande än vårat välkända filsystem.
 
Trevlig helg! 

19 juli, Zlatan = Fiorentina & lite till
 
Han tjänar en medelsvenssons årslön. Per dag. Eller lika mycket (och kanske lite till) som Violas 22-mannatrupp. Årligen. För att sätta saker i perspektiv.
 
En alternativ värvningsstrategi för vår kära toscanska provinsklubb, "den självfinansierade", hade varit att kränga iväg samtliga A-lagsspelare (inkl JoJo) och ställa upp med bara Zlatan + Primavera för att bärga den tredje drömlika skölden. SÅ stor är Han i Italien, men ingen mer Zlatan alltså... Jag kommer att sakna Serie A's obestridligen främste ambassadör det senaste decceniet.
 
In bocca Ibra!

18 juli, Falskhet, kebab & droger

Mat- och drogreferenserna med rasistiska motiv, gällande en alternativ karriär i ett kebabstånd och/eller som droglangare, var riktade i hetsk ton från läktarplats mot "L'umile marocchino" i slutskedet av säsongen. Houssine Kharja summerar sin tid i Viola som "fruktansvärd", skickar en känga mot omklädningsrummet och passar samtidigt på att tacka Andrea Della Valle för förtroendet.
 
Man kan ju undra om orsakerna till Fiorentinas kräftgång de senaste åren, säkert är dock att gruppbildningarna och divalaterna varit förödande. Se bara på "twittermaffian" i Cerci, De Silvestri, Montolivo och Lazzari, "Balkan Boys" eller Vargas alkoholberikade eskapader på Superstrada FI-PI-LI.
 
Det som tog emot mest under det gågna året var dock falskheten Houssine kunde urskilja i Fiorentinas omklädningsrum. Svartsjukan mot Jovetic och att majoriteten av hans lagkamrater inte var män nog att tacka Delio Rossi för sin tid i klubben efter det världsberömda rallarsvinget mot Ljajic. DR önskade men fick inte av juridiska själ tacka för sig och be om förlåtelse på träningsanläggningen, utan spelarna fick kliva av planen och göra så själva. De visade sig inte vara fler än en handfull, inklusive Kharja själv.
 
Ödmjukhet är en dygd. Merci pour tout marocain.

17 juli, Fiorentina + Elm
Patrick Mörk bekräftar. Eller "Mork" om ni så vill.
 
"Jag är i kontakt med Fiorentina [och flera olika klubbar] gällande Elm. Inget nytt om honom utan han har ett kontrakt med AZ [Alkmaar] som går ut 2013"
 
Elm, Rasmus är som klippt och skuren för Fiorentinas satsande projekt. Han är blivande bosman vilket innebär en relativt låg övergångssumma (estimerade €4milj) och ett timid löneanspråk som inte överstiger klubbens strikta ramar (€1milj/år). Och inte att förglömma, en professionell approach till arbetsgivare och medarbetare. "Carattere svedese" som är så beundransvärt vem du än frågar runt om stöveln.
 
Prov på detta är en i ryktesväg exceptionell framförhållning då han lär redan ha tagit tag i italienskalektionerna.
 
Kul med Rasmus.

9 februari, Babylycka

Många är namnen i "Baby Viola", eller snarare i gränslandet mellan Baby Viola och A-trupp. Haris Seferovic (Lecce), Nikola Gulan (Chievo), Piergiuseppe Maritato (Vicenza), Andrea Seculin och Franchesco Di Tacchio (Juve Stabia), Federico Masi (Bari) Pietro Iemello och Federico Carraro och Santos Miranda (Pro Vercelli) med flera.

Från A ända ner till Lega Pro Seconda Divisione, och så Babacar som ännu inte fått känna hetluften i La Liga med sitt Real Racing Santander. I L'uccellino kommer ni framöver hitta en topplista varannan vecka med de tre hetaste och aktuellaste ungdomslöftena. Håll till godo!

1) Samuele De Carmine '88, Tillbaka efter skada och det med besked. Två mål mot Vicenza (4-1) i senaste omgången. Totalt fyra gjorda mål.

2) Matthias Lepiller '88, har efter en tuff höst haft något av ett kometnedslag över brödraklubben Hellas Verona. Uppe i tre mål totalt med en "doppieta" signerad CR7 i pendlingsrörelse och bollbana, i mitten på förra veckan mot Grossetto. Blekare i derbyt mot Padova sist. Se och njut!

3) Marco Romizi '90, visade framfötterna direkt på Baris mittfält under helgen och rapporteras även spelat behärskat med god blick för spelet.

5 februari, DeliRio

Il mister snor åt sig spaltmeterna denna afton och han har någonting på gång.

"Vi har tre stycken duktiga mittbackar och flera goda terzini, även de som inte spelat. Och vi fortsätter bygga kring navet på tremannamittfältet som denna trupp är uppbygg kring sen tidigare. De flesta spelarna får på så sätt spela i sina naturliga roller".

Tack för att du hörde min önskan mister!

+++ Delio Rossi, grinta och karisma som börjat smitta av sig. Ute på plan vid kvitteringsmålet och viftade, vevade och kramades med spelarna. DeliRio-effekt rakt igenom.
++ Jovetic, två mål går inte att förbise, trots att DR var ursinnig på honom.
- Montolivo, fyra stycken katastrofala baklängespass och det kunde ha slutat värre än så om Udine haft skärpan inne, det blev bara ett baklängesmål denna söndag. Direkt efter att avblåsningen ljöd tog Ricky sitt pick&pack och tog tåget upp till Milano med oklara motiv (lägenhetsvisning? en munsbit på finare restaurang? kontraktsdetaljer?). Ja ni hörde rätt ni som fortfarande smyghejar på honom, dags att släppa taget om råttan!

Bubblare: Cassani & Pasqual, båda trivs i terzinorollerna i den offensiva biten med bollhållare Amauri på plan. Nu gäller det även att täppa till bakåt.

31 januari, Då var det OFFICIELLT

Det strategiska bytet mellan "nittiorna", försvarare Andrea Del Brocco och Luca Simeoni anfallare, ter sig göra bäst nytta för samtliga inblandade. Spelarna får förnyat hopp om speltid, Virtus Entella förstärker sin centrallinje medan Alessandria gör detsamma med sin kant.

Ja vad säger man? Helt urflippade mercatotider och "ore decisive" för El Hamdaoui och Pizarro. Ursäkta röran. 

29 januari, Protestaktion kontrades med... protest

Viktiga poäng och mersmak under dystra omständigheter. Så skulle derbyvinsten kunna summeras, under en stor sektion av Fiesole tömd i protest mot ledningens misskötande av klubben. På högsätena vid tribuna var första raden i sin tur tom på ledningens överhuvuden som protest mot protesten.

Som ni förstår är läget lika oroligt som alltid i Firenze, löjligt rent av och jag personligen är trött, ja nästan matt, på den ständigt griniga stämningen och usla relationen mellan fans och ledning. Låt oss istället ta en titt på ljusglimtarna med början på läktarna där Mounir El Hamadoui och Guido Pizzaro kunde skymtas i sin väntan på att få spela. Olivera från Lecce lär presenteras imorgon som ytterligare och sista (?) tillskottet av fem under vinterfönstret.

+++ Natali, för er som inte visste så utnämndes han till förra veckans "drömelva" i franska "L'Equipe", kanske var han mest förvånad själv men gjorde ändå rätt för sig i en felfri match krönt av sitt första efterlängtade mål i Viola efter antalet virkträffar. Förväntas förnya inom kort.
++ Behrami, överallt och lite till.
+ Jovetic, hans kvalitéer är direkt avgörande, synd bara att de inte kunde kombineras med kvantiet framför mål denna förmiddag.

Bubblare: Amauri, tyngre, mer teknisk och rörligare än Gila (grattis Alberto för ditt första mål i rödblått). Det resulterade direkt i ökat antal målchanser för Viola och ett intressant sammarbete med JoJo är att vänta.

28 januari, Waka - waka!

Efter Kharja & Hegazi som ni tidigare läst om i bloggen så kommer El Hamdaoui och Zohore (2:a kusin till ingen mindre än Didier Drogba).

Med Babacar, Acosty och Salifu redan från primaverain till A-laget på kort tid, kan vi bara konstatera...

This time for Africa!

24 januari, Amaurí si o Amaurí no?

€0,5milj och "titolo defenitivo", det står klart nu. Amaurí är viola. Jag var en av de större skeptikerna till att denna affär skulle slå igenom när det började ryktas om den bland många andra. Anledningen var de höga lönekraven. Hur mycket de verkligen har pressats ner vågar jag inte gissa på, men just "€0,5milj" är en del av svaret. Juve står för en stor portion av den tänkta övergångssumman och/eller marknadsvärdet.

Som i "spelarkvalitéer" är jag mindre skeptisk (se Moviola). Som i "fotbollspersonlighet" tål det fortfarande att diskuteras. En klassisk "mercenario" och fanbärare för "il calcio moderno" inträder gräsmattan på Artemio Franchi söndag eftermiddag. En fattigare klubbs svar på Zlatan.

Hoppas bara att Carvalho de Oliveira har åtminstone en gnutta av samma vinnarskalle som supersvensken.

8 januari, Vart är Gila?

Spontana glåpord fyllda av skadeglädje ekade över ett tidigt "nedsläckt" (JoJo för andra gången i 54min) Silvio Piola, "Vart är Gila?" följdes upp av "mister, när du ändå håller på så byt in Batistuta"...

Tajmingen för denna typ av hån går att ifrågasätta då det riktades mot ett Viola som höll bekymmerfritt i en  3-0 ledning för första gången på länge, väldigt länge.

+++ Jovetic, briljant och stöttepelaren i ett framtida Fiorentina som äntligen tar form nu i ett oändligt länge önskat 5-3-2.
++ Gamberini - Natali - Nastasic, "de omutbara" spikade igen framför Boruc och den länge efterlängtade trebackslinjen blir det nya Fiorentinas signum. Att bygga bakifrån går lite mot klubbens tradition och anor (ständig lekplats för stora skyttekungar), vilket gör det hela ännu mer intressant.
+ Ljajic, med rätt (själv) förtroende (Rossi) kommer snart även hans tur att skina.

Så vart är Gila? I Mitt Fiorentina platsar han inte!

8 januari, Partizan Firenze

Jag vet en viss person som kommer hålla ett extra öga på matchen i dag mot Novara. Ex-redaktören tillika vännen Stefan Jovanovic. Och det för ett alldeles särskilt litet skäl, alla partizantalangerna startar från första minut. I samma ordining som de anslöt till Fiorentina, Jovetic och Ljajic i anfallet och Nastasic i försvaret.

Elvan förväntas mer eller mindre bli densamma som nedan med enbart oklarheter kring den tredje innermittfältsplatsen, där det råder "staffetrace" mellan Lazzari och junioren Salifu in i det sista.

De redan givna fördelarna är att fem mittfältare är med i det defensiva arbetet där med Vargas och Cassani återfinns i nyckelrollerna som flankerande "terzini" mellan respektive centrallinje i försvar och mittfält. Det vägs upp med ett ganska tunnt anfallspar i JoJo&Ljaja (15 gjorda mål) utan någon direkt spets (aka Gila). För dagen kanske ändå förlåtligt då Novara har ligans tredje sämsta försvar (29 insläppta mål) enbart efter Parma (31) och Lecce (33). Värt att notera är ändå att Fiorentina har för tillfället ligans tredje bästa försvar (15) efter Juventus (11) och Udinese (9).

Nummer verkar alltså vara det nya svarta, 3h 1min kvar till avspark.

Forza raga!

6 januari, Back. Back. Back.

Det nu även i Firenze (tidigare Palermo och Rom) välkända mantrat "Lavoro. Lavoro. Lavoro" kan numer förkroppsligas i Back. Back. Back.

Backlinjen vi aldrig skulle få se. Åtminstone inte under Delio Rossi. Ni vet "den där trebackslinjen som skulle kunna få St Per att ta kompledigt från himmelsporten". Tiden är nu äntligen inne och det är alltid som mest skönt att ha fel när det går ens väg ändå.

"Drömelvan" som postades i ett blogginlägg den 14 december och som kändes så avlägsen för ett år sedan, den börjar ta form nu. Delio Rossi antar utmaningen att släppa sin "livboj" till fyrbackslinje och anpassa systemet efter de spelartyper med störst potential i truppen.

Friskt vågat, hälften vunnet!

Mycket tyder idag på att vi 2012 får se ett formationsbyte från olika varianter av 4-4-2 och 4-3-3 till 3-5-2*. Camporese som i slutet av december var mycket nära Sassuolo på lån har ombetts att stanna kvar trots att han enbart lyckats skrapa ihop ringa speltid under hösten.
Detsamma gäller Kröldrups flytt till Boldklubben 93 som inte nämnts avsevärt efter nyår och har sett dansken börja träna avsides men med boll för första gången på ett tag. I ett mittlås á två hade dessa herrar varit överflödiga.

Från spekulationer till verklighet. Igår spelades korten ut på bordet mot Audace Legnaia i en tränignsmatch som slutade 10 - 0, med en trebackslinje, flankerad av offensiva "terzini" -våra ytterbackar får en ny dimension i sitt spel på motståndarnas planhalva där Vargas återgår till sina "rötter" och petar Pasqual.

---------JoJo------Ljaja----------
------------Montolivo--------------
-------Salifu-----Behrami--------
Vargas-------------------Cassani
--Nastasic-Natali-Gamberini--
---------------Boruc----------------
*Preliminär formation mot Novara på söndag

3 januari, Firenze en ankomstpunkt -inte en förbifart

Frustrationen hos fans är förståelig, det går sådär nu. Så man väljer att hugga på minsta lilla motgång, om nu Gilardinos avsked kan ses som en sådan, med eller utan fakta (enbart sju gjorda mål under 2011) eller Fredrik Tillbergs poetsika retorik "Han var inte sig själv, ett ljus som slocknat" (citerat Delio Rossi). Med eller utan det måste man förr eller senare komma till insikten att "il bomber di Biella" redan ville bort i somras, att han var passé i Viola 2012.

Så vem är det man hejar på i slutändan varje söndag, en enskild spelare eller laget? Jag önskar honom all lycka och den nytändning han söker finna i Genua, men ett kort avsked därefter är det åter mitt Fiorentina som gäller.

Corvino valde under konferrensen i sedvanligt manér att dra ut på tiden för komprimera spelrutrymmet för svidiga frågor. De kom likväl.

Hur är motivationen med enbart fem månader kvar på diesseposten? -"Bättre än någonsin, projektet fortsätter att rulla på, vi är i en övergångsfas" o s v ungefär samma tugg som för ett och ett halvt år sedan. Tomma ord kan det låta som för många, men mitt i allt hade han en poäng. En bra sådan.

"Alla jämrar sig om Gilardino men väljer att förbise att vi faktiskt förlängde med Jovetic då det fanns €30milj-bud på honom"

Ja om nu pressen, Firenze, VCS och millevoci oroar sig för att vi kommer göra om "en Sampdoria" eller att Della Valle gör "en Garrone", så varför förlänga med Jovetic? För att få in mer än €30milj, självfallet, men under den tiden han är kvar går det att bygga vidare.

Och hur gör vi det? Här kliver il mister in och räddar spektaklet, det som skulle blivit Corvinos officiella lynchning. "Med unga och hungriga spelare som t ex Ljajic som fått sparsamt med speltid. Fiorentina har alltid satsat och fortsätter satsa på lång sikt".

"Firenze é un punto d'arrivo, non un punto di passaggio"
Firenze är en ankomstpunkt, inte en förbifart -Delio Rossi

3 januari, Conferenza stampa LIVE

12:34 en journalistkår bäst liknad en hönsgård, otålig med en massa kacklande. Ingen Delio Rossi eller Corvino än så länge.

12:40 "Jag är här även i år igen [...] i egen hög person [...] resultaten är inte de önskade men hör till när en cirkel sluts och en ny börjar" Corvinos öppningstal är darrigt, nervöst och startar ur försvarsställning, eller snarare "catenaccioställning".

12:45 Första frågan är inte direkt någon högoddsare: vad händer nu, post - Gilardino?
"Jag är nog bäst lämpad att svara på detta" fortsätter Corvino "Samarbetet mellan ledning och spelare kom till sitt slut, för grabbens bästa såg vi till de alternativ som fanns [...] Silva är [för tillfället] inte på marknaden. Gällande Gila saknas bara små detaljer för att affären ska slutföras, jag vill passa på att tacka "il ragazzo".

12:50 Gila måste väl ändå ses som en av klubbens viktigaste spelare, frågan vänder sig till mister, är det rätt att göra sig av med honom?
Rossi svarar "Jag valde Firenze som "punto d'arrivo" inte "punto di passaggio", den som inte är av samma övertygelse och vill fortsätta i Real Madrids tröja [hint till Vargas?] är fri att gå. Personligen föredrar jag att träna mindre meriterade spelare men som delar min inställning att Firenze är en piazza av vikt."
Och den eventuelle ersättaren?
"Acklimatiseringen under januarifönstret, särskilt i Italien, är inte helt problemfri. Jag ser hellre till det jag har än eventuella ersättare".

12:55 - 13:45  DNS-strul i Gröndalområdet, tillfälligt återupprättad streaming med hjälp av mobilt bredband (den som kan DNS får gärna höra av sig via mail/PM)

13:50 Efter cirka timman åsidolagd är journalistkåren på samma spår, Gila, Gila, Gila. Corvino har inga fler svar, Delio Rossi däremot har tre. Lavoro, lavoro, lavoro
"Vi måste motsätta oss den negativa hypen och skicka ut rätt signaler. Jag vill inte ha spelare som är ute efter pengar, de kan lika gärna dra till Dubai. Jag vill ha unga hungriga med l'anima."
Hur kommer det sig då att Montolivo får spela?
"Det är upp till mig att avgöra vem som är hungrig eller ej, tror jag inte att Montolivo är det så spelar han heller inte"

Och där slutar årets första conferenza stampa. Med 50 minuter av datakrångel och streamingmörker kan jag försiktigt våga påstå att Delio är förbannad men lättad och att Corvino räknar sina dagar. Mer om vad som sas senare i retrospektiv.

3 januari, Report medico

Behramis deltagande i matchen mot Novara blir allt osäkrare då han ådragit sig lumbago (ländryggssmärta av obestämd karaktär). På det så har Babacar sträckt lodrätta magmuskeln (rectus abdominis) och även hans deltagande står på spel. Kröldrup fortsätter alltjämnt att sträcka ut sin vadmuskulatur i väntan på en flytt till Boldklubben 93 eller att Natali väljer ett rödsvart 2012 tillsammans med Ricky.

I samband med Gilas övergång till Genoa så har flera i truppen visat sitt missnöje öppet. För Borucs del så handlar det om någon slags förnekelsefas då han verkar bearbeta det hela genom att  träna som Jovetics anfallspartner. När jag hörde det först trodde jag att Wilbacher fått i sig en nyårsgrappa för mycket, men det är alltså sant. Och vi som hade långt kvar till första april. Väldigt långt kvar.

Vad säger man? Nytt år nya möjligheter.

31 december, I Italien älskar man nummer

Citerat av forumskribenten calleGR, och visst är det så. "I Italien älskar man nummer", se bara på de här.

Behrami kommer tvåa på "grintalistan" med 60 vunna dueller efter Chievos Hetemaj (62). Han kommer även på delad plats i "furboligan" med Pinzi och totalt 42 frisparkar mot sig. Jovetic är tvåa två gånger om efter Di Natale i skott mot mål (65 mot 71) och skott mål (24 mot 30).

Lite onödig fakta kan tyckas, dock återspeglande Fiorentinas nuvarande roll i seriesystemet. "Lite onödig".

Och på tal om nummer

Gott Nytt 12!

30 december, Spelarrekationer gällande Gilas avsked

"God morgon alla!!! Dubbelt pass idag..... Vi inväntar il GILA!  -Frey via twitter.

"Jag är glad över att vara i Genoa. Jag kommer prata ut snart." -Gilardino efter de första påskrivna autograferna för ett antal samlade genoafans.

Fansens reaktioner efter Gilardinos förväntade övergång till Genoa (i Genua idag för medicinska undersökningar) lär inte dröja, då den klassas som ett snedsteg likt det då man skeppade iväg Osvaldo. Redan timmarna innan det hela offentliggörs har omklädningsrummet fått  nog.

"Trist, det har varit en ära att spela bredvid Gila" - Cerci

"De gav bort min bomber, vilken tristess. Tack campione, för allt." -Behrami

Båda flitiga användare av medieverktyget twitter och inte sena att uttrycka sig kring övergången. Rätt eller fel? Och vad väntar härnäst? Ledningen kommer att få det tufft att ena en redan tidigare splittrad grupp. Eller försöker man helt enkelt bli av med missnöjet handgripligen? Vi tycks ändå ha en mercatorevolution utan dess like att se fram emot.

Silva lär stå på tur. Mot Veléz!

28 december, Gila <3 Genoa ci siamo

Idag blir det av. Il bomber di Biella ansluter till Frey&Dainellis Genoa. Om man får tro mercatoexperten Di Marzio, tillika Gilas look-alike.

Mercatorevolutionen kanske blir av ändå?

Amauri, Floccari, Funes Mori, Maxi Lopez, Pinilla...

27 december, Un gol piú importante

Det har sina fördelar att vara med på VCS-resor.

http://www.youtube.com/watch?v=lffEkLSDXIc

Detta (inspelat av en skön prick från "Åhusgänget"*) efter Silvas straff och 3-0 mot Roma. Ni skulle ha sett mig, jag var redo att kasta in Sommelieren.

Men blev tillrättavisad.

*En numer legendarisk fraktion av VCS som kräver att man är minst 200cm lång för att få vara med (klubbtillhörighet inte lika viktig). Fråga mig inte hur jag slank in där.

23 december, En doft av nederlag

Nedan listas de spelare som söker sig/ryktas bort från klubben och/eller de som inte lyckats övertyga.

Cerci - Fortfarande mindre populär i Firenze, läge att sälja då han inte lyckats nå samma nivå som innan formationsbytet (från 4-3-3).
Camporese - Nu när Nastasic banar väg ligger en utlåning under våren nära till hands för Michele till bl a Sassuolo.
Felipe - Oklar destination men liksom alltid oönskad i Firenze.
Gilardino - Genoa lär åter vara intresserade.
Kröldrup - Tillbaka till modersklubben Boldklubben 93.
Ljajic - Oerhört svårt att komma tillrätta i Firenze, ryktas nu i första hand vara på väg bort via lån till bl a Torino.
Marchionni - Torinoryktet växer sig starkare för varje dag.
Montolivo - Milan, Inter, Juventus och nu är även Zenit med i leken.
Natali - Milan sägs vilja  ersätta Yepes men samtidigt utöka Raiolas rödsvarta stall. "Risky buisness" för Galliani & co.
Silva - Boca Juniors, på spelarens bestämda begäran.
Vargas - Inter och Zenit.

En något prekär situation alltså då hela elva st (!) spelare ryktas vilja/kunna lämna omgående (Kharja, Munari och Lazzari besparas respass i beräkningarna då de just anlänt, men man vet aldrig.). Ett kvitto på att projektet misslyckats markant och en doft av nederlag som osar sig igenom klubbkorridorerna ända upp till styrelsesätena.


22 december, Mjuka klappar i år... igen

"Mercato är öppet, men förvänta er ingen revolution." så löd patron Andrea Della Valles ord i förrigår.

Det är nu flera mercato sedan sist som violafansen fått nöja sig med mormors stickade kofta. Senast ledningen tog i ordentligt var 2008/2009, med namn som Jovetic, Melo, Gilardino och Vargas som anslöt under en och samma sommar. Alltefter har satsningen trappats ner av själva ägarfamiljen och/eller vilseletts (Corvino+tränare) beroende på hur man väljer att se på det.

Det egyptiska fyrtornet Ahmed Hegazi (1.91m) blir eventuellt en förstärkning, i första hand tänkt till primaveras backlinje, för ca €1,5milj.

Lite den typen av nyförvärv vi kan förvänta oss och fokus 2012 ser ut att bli försäljning istället för inköp. En nyttig lösning om ni frågar mig.

20 december, Slumrig centrallinje

+++ Boruc, svarar på kritiken och kommer tillbaks efter två mindre bra insatser.

+ Rômulo, står för ett piggt inhopp och med viss försiktighet och inskolning i det defensiva så kan nog denna brasse bli snäppet större än vad han är idag.

--- Lazzari OCH Montolivo i ett och samma mittfält? Stäng av TV:n, sätt på snooze, och vakna efter 90 spelade för att försäkra dig om att du inte gått miste om något. Det har du inte.


18 december, Sju sjuka sjömän

... på det sjunkande skeppet i Shang-Hai. Parallellerna med den klassiska tungvrickningen och ACF Fiorentina behöver knappast någon närmare presentation.

Montolivo - öknamnet "Dormolivo" var redan aktuellt innan han ryktades bort. Gör ingen glad och hans arrogganta anlete retar gallfeber på majoriteten violafans. Ödets ironi såg ledningens initiala vilja att satsa på honom gå om intet, då han växte ut och blev den livs levande personifieringen av ledningens ovilja att satsa på klubben.

Vargas - Ett liv som ghetto superstar i relativt lilla Firenze passar sig inte. Rattfylla, utdragna landslagsuppdrag och dubbelvikt efter fyrtio spelade, vittnar om en lirare som fått hybris men inte älskar det han gör.

Marchionni - Har värmt bänk och inte bara, i ett års tid så har M&M varit inofficiellt ett bosmanfall. Utan viljan att studsa tillbaks och motbevisa tränare som fans hans riktiga potential.

Felipe - Början på Corvinos förfall. Skulle man räkna +/- statistik liksom i hockey så skulle Dalbello ligga bland de sista i truppen trots ytterst sparsamt med speltid. Det säger lite om hans negativa om än minimala inverkan på laget.

Och nu bär det bara utför då de sista tre på listan införskaffades för bara några månader sedan, men som lyckats göra sig oönskade på rekordtid.

Munari - Det tål att upprepas. Hade svårt i tempoväxlingarna i en träningsmatch mot Montelupo (10-0). Frågan är om han ens platsat där?

Lazzari - Är det inte Dormolivo som ska stå för det slöa & sega bortpassade bollarna och de latenta reaktionerna, så är det LazZzari.

Kharja - Svårt att acklimatisera sig och ständigt med resväskan i hand i ett evigt pendlande till & från Milano. Ett förslag till "l'umile Marocchino" är att han tar sitt pick & pack och lämnar Firenze. För gott.

Buffoni! Bidoni!  Vattene!!

18 december, Desperata tider

Efter gårdagens plattmatch, en i mängden sedan februari 2010, så drar Delio Rossi i nödbromsen. Återgång till tremannamittfält mot Siena och två förstärkningar i januari har efterlysts. Det är desperata tider mina damer & herrar.

+ Salifu, frisk fläckt som tyvär missar Sienamatchen. Spikad i Viola anno 2012.

--- Boruc, likväl en tavla men inget han ställer upp på uffizie. I en rejäl formdipp.

-- Lazzari, "Dormolivos" ersättare. LazZzari.

P.S. Ytterligare ett tecken på desperation var om någon råkade missa en nyfrisserad JoJo D.S

17 december, Till alla Joveticfans stora besvikelse

Mycket eller nästan allt hänger i dagens Fiorentina på Jovetic.

Spelar han? Spelar han inte?

Vi som väntar oss se Jovetic kommer att få oss en småtrist överraskning i vilket fall som helst.
Vad? Då vore det ingen överraskning...

------Jovetic--------Gilardino------
Vargas-Lazzari-Salifu-Behrami-
Pasqual-Natali-Gamberini-De Silvestri
-----------------Boruc---------------


14 december, Drömelvan vi aldrig lär få se

I min mening är 5-3-2 den bäst lämpade formationen för att låta de största talangerna att utvecklas i sina naturliga roller. Kontroversiellt då det innebär att Cerci dissas samtidigt som Ljajic hissas. Och den där trebackslinjen som skulle kunna få St Per att ta kompledigt från himmelsporten. Backlinjen vi aldrig lär få se. Åtminstone inte under Delio Rossi.

----Jovetic(C)---Babacar---
--------------Ljajic--------
-------Salifu------Behrami--
Pasqual---------------Cassani
--Camporese---Gamberini--
------------Nastasic-----------
---------------Neto---------------

Viola anno 2012? En avlägsen dröm.

13 december, Huset fullt på lördag

Jovetic, Montolivo och Cerci, möjligen även Cassani kan vara tillbaka mot Atalanta. Den sistnämnde inte särskilt troligt då ett uttänjt sidoligament kan må bra av att stabiliseras ytterligare över julvilan. Och med tanke på motståndet, med all respekt för Atalanta & Siena, kan De Silvestri fylla hans skor. Dessutom verkar Lollo återfått en gnutta självförtroende.

------Jovetic?--------Gilardino------
Vargas-Montolivo?-Behrami-Cerci?
Pasqual-Natali-Gamberini-De Silvestri
-----------------Boruc---------------

Silva, Kharja och Salifu är nog troligaste ersättare (Behrami högermitt) får nog ses som ersättare, då varken Ljajic, Lazzari eller Munari lyckats övertyga. Personligen hade jag önskat se Nastasic avsluta året med mersmak och två matcher från start.

12 december, Osvaldo, Osvaldo, Osvaldo!!!

Jag höll på att förglömma ett skönt inslag från Fiesole och även sektioner från Maratona för två helger sedan, så fort någon roma-anfallare kom till avslut (vilket inte inträffade alltför ofta) hördes

"Osvaldo, Osvaldo, Osvaldo"!!!

Roma är anti. Luis Enrique är anti. "Club Calcio" är anti. Firenze är pro.

Kom hem nu Pablo, dit du hör hemma och uppskattas!

12 december, Mercato på liv & död

Corvino har det hett om öronen, just nu i nordvästra Tyskland, Bremen. Men det lär inte vara en svalkande Becks (tillvärkas i Bremen) han verkligen behöver, utan snarare en väl genomförd mercato, annars kan det likväl bli hans sista.

Fyra spelarkort ligger på bordet. Felipe & Vargas mot Ignjovski & Stevanovic. Sydamerika mot Balkan, liksom alltid är det mellan dessa två "fotbollsregioner" det utspelar sig när det gäller Pantaleo. Två meriterade fotbollsspelare mot två mindre meriterade.

Ekvationen är smått inpå omöjlig, för förutom en kvalitetshöjning krävs även den uteblivna budgetjusteringen från i somras. -€5milj sen 2010/2011 och alltså halvvägs med försäljningarna av bl a Mutu & Frey, men med Jovetic kontraktsförlängning och vissa mindre väl valda förstärknignar i Lazzzari & Kharja (1,1milj/år). Den slutgiltiga åtstramningen (-€10milj) ska ha trätt i verkan fram till sommaren och då budgeten estimeras ligga på total ca €30milj/år (brutto).

Förutom de två ovannämnda herrarna så står dörren öppen även för Montolivo & Marchionni, med respektive 1,1 & 1,3milj rakt ner i fickan varje år. Visst är budgetens mål rimligt, men kvalitetshöjningen? Och ännu viktigare, Europa League?

Corvino har målat in sig i ett hörn bara han kan ta sig ur från.

10 december, Sådär va?

Stabbigt och trögt, lite a la Mihajlovic och kanske att laget erfar lite posttrauma efter serbens sejour i klubben. Ikväll var det som att gaisten rann ur samtidigt som Jovetic oturligt stämplade ut strax innan avspark.

+ Salifu, 18 år gammal och får mer uträttat i djupledsspelet under sina cirka 40 min på plan än någon annan gjort i Viola under hela säsongen. Inklusive den på millevoci så älskvärde "Ricky". Intressant framtidsnamn som nu presenterat sig på allvar i A-laget.

-- Lazzari & Munari, i min bok står de båda för en sämre prestation än duon nedan, bara inte lika iögonfallande. Den förstnämnde tappar boll som leder till 2-0 och den sistnämnde har det som sagt svårt även mot motstånd av Montelupos kaliber. Inte ens ett formsvagt Inter kan slå det bottenappet. Slår man upp "anonymitet" & "uddlöshet" i en italiensk synonymordbok finner man säkert de båda herrarnas respektive namn. Tröttsamt att se på.

--- Natali & Pasqual, står för varsit baklängesmål i en annars låst match. Inte mycket att diskutera och en dålig dag på jobbet för veteranerna.

Delio Rossi klarar sig igenom sin helvetesstart (Milan,Palermo,Roma,Inter). OK men inte mer och det syns nu att stora delar av det här manskapet inte har något att tillföra klubben oavsett tränare. Vilket pekar ut huvudansvarige Corvino som sägs sitta lösare än någonsin på sin diessepost.

En lång bit kvar på säsongen är det, fortsättning följer.

9 december, Anti-Inter & 4-4-2

Form- (och positions) trevande Lazzari får ge plats åt Rômulo, vilket innebär ett formationsbyte. Det sker inte helt överraskande på mittfältet då vi senast blev utspelade mot ett i majoriteten av matchen decimerat Roma (till slut med åtta man på plan).

42,7 mot 57,3% löd statistiken gällande bollinnehavet då och jag förstår Delio Rossis huvudbry, än mer stöttar hans beslut till förändring av ett "vinnande koncept".

I skrivande stund ser jag också att "Ricky" ådragit sig en lättare sträckning på baksida lår. Trist. För honom. Att Munari, svårt i tempoväxlingarna mot Montelupo (!?), ersätter känns otryggt.

------Jovetic--------Gilardino------
Vargas-Munari-Behrami-Rômulo (alt Vargas-Lazzari-Kharja-Behrami)
Pasqual-Natali-Gamberini-De Silvestri
-----------------Boruc---------------

Forza Raga!

5 december, Nu vänder vi blad

På plats i Florens med Fredrik & Sommelieren, Wilbacher & Borell, "fienden för dagen" Felicetti och ett tjugotal till fotbollstörstiga (och inte bara) calciofantaster, däribland "Inter Club Åhus" och "Roma Club Degerfors".

+++ Jovetic, står för skillnaden i detta Fiorentina. Ett fenomen.

++ Gamberini, såg (gul-) rött mot Roma, precis som domare Damato gjorde. Efterlängtat mål mot favoritmotstånd (har slagit till två gånger tidigare mot giallorossi) och tokspel på Heinzes vassa armbåge. Glödhet.

+ Nastasic, nu efter att ha sett hans rörelsemönster på plats så instämmer jag "den unge veteranen".

Roma bjuder på sig själva minst sagt och den allmänna känslan är att vi inte kan dra i för stora växlar efter matchen, vilket underströks av Rossi, Gamberini och Silva i dopopartita. Med det går det inte att förbise hur hårt inne denna vinst satt. Nu vänder vi blad.

2 december, På spåret & Sofies värld

I retrospektiv startar resan 1/12 kl 15:30 passande nog i en x-violatränares hemtrakter. Personen i fråga har skördat framgång i diverse europeiska toppklubbar, fått en staty upprest efter sig i hembyn (resstart) och ständigt huserat i framförallt i brittisk tabloidpress för sitt goda öga för kvinnofolk. Resan fortsätter därefter söderut till en "mansdominerad" stad och tar sedan ett 90 grader törn 308km österut till första anhalten och vad som kallas för "Skandinaviens Venedig".

Nutid, 2/12 08:58, och jag surplar på en "heavenly cloudberry eden latte" och mumsar i mig en blåbärsmuffins (skämt åsido, singel espresso + crossiant au beurre) på Starbucks i väntat på att byta spår mot luftburet fordon. Efter en 35min kort anhalt på kontinentens mitt och ett skutt över dess mäktigaste bergskedja når jag förhoppningsvis slutmålet flygplatsen Peretola och den anrika medeltidfamiljen Medicis hemstad.

Buongiorno

30 november, Primavera värdiga försvarare av cupskölden

Än så länge så kan nästa generations violaspelare titulera sig värdiga cupvinnare/-försvarare 2011. Efter 0-0, ett målvaktsbyte (Lezzerini ut, Bacci in) och en häpnandsväckande slutforcering av de lila, så följde stor straffdramatik och 6-5 som slutresultat mot tunga Inter, vilket innebär avancemang till kvartsfinal och upptrappning i svårighetsgrad då Varese står för motståndet. 
 
Khouma el Babacar inledde straffskyttet med en cucchiaio (!) och lade ribban högt för nästkommande blåsvarta straffskytt och hälften kändes vunnet redan där. Bessa lyckades behålla nerverna innanför skjortan och pressen hamnade istället på Acosty som brände sin straff. Med en storspelande Bacci (född '95) plockades ytterligare två straffar ner, medan en annan violaspelare med A-lagsstoff, Michele Camporese, visade kyla&målmedvetenhet från elva meter.

Babacar och Camporese, två spelare som för att tolka åt vilket håll säsongen tenderar att gå åt (mittenplacering), jag förväntar mig se mer av i A-sammanhang. Snarast.

29 november, Mot Firenze

Jovetic sägs i dagsläget vara med mot Roma, det känns extra skönt att då äntligen få se JoJo live. Annars börjar det dra ihop sig här som i Firenze, uppladdningen började redan i måndags. Det ska bli en sann fröjd att få vara på plats igen, fyra år sen sist...

Lite kort i övrigt så är Pasquals den senaste kontraktsförlägningen av flera i raden (Jovetic, Camporese bl a), en viktig sådan då mer erfarna spelare kommer bli nyttiga och sällsynta inom de två närmaste åren då 90-talisterna ska slå sig in på Franchis gräsmatta. Fino a 2014.

27 november, Genomklappning på intensiven

Trots DRs injektioner är Viola flera toppspelare fattigare (under isen) och utan fixstjärnan Jovetic, blev Palermo för starkt på Sicilien. Däribland kan Vargas fortsätta tjatas på i all oändlighet,  troligen sämst på plan och överraskande med från start. Men det är inte där mina förhoppningar brast, han har ju varit urusel ett bra tag nu och inte alls den tongivande spelaren han kan vara. Innan han kommer igång måste målproduktionen bli av och de spelares form som faktiskt varit av någon betydelse bevaras.

--- Gila & Silva, den ena kyligare än den andra. Snart dags för Babacar att knyta åt skorna och verkligen göra så den här gången (minns fadäsen under Mihajlovics första matcher som lade grunden för deras i fortsättningen frostiga relation).

-- Behrami, måste slipa till sitt tillvägagångssätt i det mer upp-tempo-spel Rossi förespråkar och kräver, med de ytor som bjuds syns hans ojustheter betydligt tydligare. Gör han inte det riskerar vi att missa den enda kämpen bland gamnackar på mittfältet. Låt varningsklockorna ringa. Bjuder bl a Ilicic på de matchavgörande frisparksläget.

- Natali, inte hans dag och utan marginalerna på sin sida. Syndabock istället för matchhjälte  i o m sin utvsining och två missade målchanser i en annars godkänd insats jämförelsevis med sina anonymare backkollegor. Mer framtida speltid för Nastasic & Camporese är nog det ända positiva som kan summeras från besöket på Barbera.

Delio Rossi visade ingen pardon efter ljudsignalen till de spelare som var snabba på att försöka hitta tröst mellan omklädningsrummens kalla väggar, när han manade på dem att springa iväg och tacka de få tillresta violasupportrarna. En söndag att glömma.

25 november, Doctors orders

Så här såg Delio Rossi på cupavancemanget igår, där åthutningen mot Cerci sticker ut. 

”Cerci ska inte tro att matchen slutar efter två mål på kontot, det är då den börjar… Jag ser honom mer som seconda punta än ala”.
 
Det sista blir avgörande för Cercis framtid i Fiorentina, lyckas han anpassa sig i en ny roll, i ett nytt system och fortsätta som mot Empoli (med lite mer grinta förståss), så har han möjligheterna att lyckas.
 
”Gällande Silva så finns det fler sätt än ett att värdera en anfallare på. Tifosi och press gör det nästa uteslutande efter antal mål, men hans lagarbete kan ibland vara värt lika mycket. Han behöver tid.”
 
Visserligen, men det börjar bli smärtsamt att se.
 
”Mitt val att spela en 94:a kan diskuteras då någon av samma årskull knappt får kika in i herrarnas omklädningsrum i övriga klubbar runt om i landet. Och är ni säkra på att han är 94:a? Jag tycker att Ashong visade prov på personlighet och det är inte lite för en sjuttonåring”.
 
”Vargas får jag återvärdera, han kan spela på ett tremannamittfält.”

24 november, Modern eller brasiliansk trequartista?

Doktorns delirio-effekt håller i sig, laget fortsätter spela framåt trots ledning. Trots tvåmålsledning.  Trots två-ett ledning. När såg vi något sådant senast? Det straffar sig bakåt men man spyr inte över de färger man kommit att älska.

+++ Cerci, efter en blek halvlek mot Milan tar han chansen att anpassa sig till en seconda punta - roll. Kommer han att kunna utmana JoJo?

++ Nastasic, fortsätter att sprida lugn hos sina äldre, mer meriterade medspelare. Veteranstatus är kanske inte svårt att uppnå på Franchis gräsmatta då mittbackstraditionen aldrig varit stor (Daniel Passarella undantaget som bekräftar regeln), men det här kan verkligen bli något stort.

+ Lazzari, Delio Rossi efterlyste en "modern trequartista" med defensivt ansvarstagande I Lazzari har han en.

--- Silva, kalla fakta: GPS:en har lagt ner, tanken vet inte var målet är längre.

-- Montolivo, problemet med en spelare som inte tror på sina lagkamrater och sin klubb, är att vi inte kan tro eller lita på att han är motiverad att ge 100% i alla situationer. Det gör han inte heller. Äckligt att se och kan bli dyrbart i längden. Tribuna!

- Ashong, en småvilsen spindelmannalik siluett med många, många, många, många felpass längs vänsterkanten. Det är doktorns jobb att uppmuntra honom men är man med i A-laget ska man som A-lagsspelare bedömas. Det är en bit kvar dit.

Bubblare: Ljajic en "brasiliansk trequartista". No al calcio moderno!

24 november, I huvudet på DR

Delio Rossi har beskrivits som "doktorn som ska kurera Fiorentina", men hur står det till i huvudet på honom själv?

Acosty? Babacar? Camporese? Ljajic? Romizi? Rômulo? Inte.

Det har varit ett ovanligt stort hemlighetsmakeri gällande startelvan i en tillsynes lätt match som ska ta Fiorentina vidare i TIM-cup. Dr tar den på största allvar och ser den inte som någon skolavslutning där primaverakillarna ska spela upp en pjäs och tacka för sig. Han tänker på sikt.

Silva måste bryta sin årslånga måltorka.

Cerci måste anpassa sig till en  ny roll.

Mittfältet måste samspelas i en ny formation (trequartista).

De Silvestri måste få bygga vidare på sin enda positiva prestation på mannaminne.

Och han tänker Ashong född 1994!

OK?

Således dribblar vår käre kommentator upp sig själv på ståplats när han ska läsa upp den officiella startelvan så här i matchupptakten. Undrar var han fick tag på den?

23 november, Kalla fakta

Santiago "el Tanque" Silva, Gilas andrafiol, supersuben och den smågalna killen som skulle stå för de där lite fräckare målgesterna och utvecklas till fansens kelgris.

Med en utköpsklausul på $2,5 såg Corvino chansen, gamblade och tog den.

20 baljor utlovades av en berusad och euforiskt champangevaskande agent som antagligen gjort ett av sina större klipp i karriären samma kväll som pennan sattes på papperet. 

Han har inte nätat sedan andra omgången förra året, Santiago, då i argentinska ligan spelandes för Velez Sarsfield. Det sträcker sig ända tillbaka till 15 augusti 2010.

Man kan förstå att varje match blir av större och större vikt för el Tanque. Och spänningen byggs upp för hur Den målgesten kommer att se ut, om Den kommer. Imorgon alltså från start.

--------Silva-------Babacar--
--------------Lazzari------------
--Montolivo-Kharja-Munari
Rômulo-Natali-Camporese-De Silvestri
---------------Neto-------------

*Uppdaterad kl 17:49
 
Tankarna går till en för tillfället iskall pansarvagn som ännu inte lyckats fått upp stridsångorna.

23 november, I JoJos fotspår

Medan gubbarna i laget (Natali&Pasqual) väntar ut sin tid att sätta penna på papper i förhoppning om att, i sin troligtvis sista löneförhandling med Corvino, öka sitt värde, så visar ungtupparna vägen efter JoJos kontrakförlägning till 2016.

Näste man till rakning Michele Camporese. Fino a 2016.

Progetto Viola ser ut att ta ny fart på allvar under Rossi. Imorgon testas flera av de unga förmågorna mot formsvaga Empoli i TIM-cup, där Camporese, Ljajic och Babacar väntas vara med från start tillsammans med bl a de superspännande brassarna Neto&Rômulo från A-truppen.

22 november, Tummen upp Paolo Manetti

Efter fjolårets totala kollaps i rehabanseende och överbelastade sjukstuga, var åtminstone jag en av de första att höja på ögonbrynen. Tränaren är utan tvekan huvudansvarig här med, om det inte gäller uppenbara fall så som en korsbandsskada. Processen fram till det slutgiltiga beskedet om en spelares vara/icke vara i startelvan görs i samband med ett reko fysioteam och en idrottsläkare.

Att t ex Behrami spelade i Mihajlovics sista match med screenad ljumsksvaghet kan nog inte vårat fysioteam skyllas för, utan var antagligen en desperat handling från tränarstaben. 

Dr Paolo Manetti har rykt upp sig ordentligt 2011 och har övervägt på ett förnuftigt sätt. Så som att inte förhasta och spara Jove sist mot Milan, där säkert även spelarens vilja att spela i ett klassiskt möte gör jobbet än mer påfrestande. Och ge grönt ljus att spela De Silvestri vid samma tillfälle.

Kröldrups överasträngda achillessena (samma som Montolo ifjol) är egentligen det enda som vägrar ge med sig och det är inte mycket att göra åt mer än att pumpa i bar uber på Campini lagom till pensionen och beach 12 för Pelle. En operation och längre rehabprocess känns nog onödig då han inte säkert tar plats i 22-mannatruppen.

Tummen upp Paolo Manetti!

20 november, Zlatan nollad

Om jag inte missminner mig eller misstar mig grovt här, så blev poängen mot Milan den första för Viola mot en formation innehållandes Zlatan Ibrahimovic. Oavsett om vi snackar Juventus, Inter eller Milan. Det säger inte lite om Ibras storhet i A.

Supersvensken är nog enskilt vår allra största nemesis (bortsett Genoas Rossi som har mer av "hackkyklingstatus"). Det gör poängen igår till smått historisk och Delio Rossis start får mersmak. Med det sagt vill jag göra tvärstopp och dra in på fler superlativ än nödvändigt.

Vårt mittfält ser inte bra ut Montolivo, inte bra ut alls. Inte heller tvåmannaanfallet utan Jovetic. Trots tappra försök att ändra på matchbilden av respektive inhoppare, Kharja&Silva.

+++ Boruc, Holy Goalie räddar poängen.
++ Pasqual, trotts en hyfsad säsong i baggaget så här långt så smittas han av delirio-effekten. Il mister och ytterbackar går bra ihop.
+ Nastasic, "den unge veteranen" lyder rubrikerna i Firenze, lite som Camporese ifjol. När får vi se de två ihop?

Bubblare: De Silvestri, gör sin första godkända insats för säsongen och det syntes vad det betydde för hans sargade självförtroende när slutsignalen gick och han höjde armarna mot skyn. Viktigt om detta innebär starten på vägen tillbaks för Lollo -alla fans vänliga kelgris.

Ett sårat och tillika revanchssuget Palermo på Barbera nästa vecka, där många av de inblandades öden för eller senare har korsats, bäddar för en småfnattig tillställning. Håll tillgodo!

P.S. Magkänslan var fel, Zlatan har tappat poäng mot Viola tidigare, 3-3 hemma på Franchi 2004 i Juves dress. D.S.

17 november, STOP

Stevan Jovetic har i samband med tabelltvåornas fortsatta EM-kval (Montenegro utslaget mot Tjeckien) ådragit sig en ljumskskada av mindre grad, men med ökad risk för att slås upp vid eventuellt deltagande i matchen mot Milan.

Medan Violas fysioterapeuter gör sitt, hittills vare sig positivt eller negativt uttalande, håller vi andan för en uppdatering under de närmsta timmarna... 

Forza JoJo!

17 november, Bakom kulisserna

Schackbrädan, eller planen om man så vill, ligger klar för flera söndagar framöver med maestro Delio Rossi. Det är den vi lättast kommer att kunna bedömma och se direkta resultat ifrån men i bakgrunden har industrihjulen i progetto viola inte slutat rulla.

Corvino går mot förnyat kontrakt (ingen Sean Sogliano för er som hade hoppats) och har knutit till sig Eduardo Macias tjänster, meriterad talangscout som jobbat bl a under Benitez i Valencia (!) och Liverpool. Senast skymtad som diesse i grekiska Olympiacos, så har Eduardo visat prov på sin expertis i och runt Balkan genom värvningar som serbiska och montenegrinska landslagsmännen Ljubomir Fjesa ('88) och Petar Grbic ('88), supervärvningen av stekhete Kevin Mirallas ('87, Belgien). En av hans största triumfer var att lura över f d brasilianske landslagsmannen Edu till Valencia. På Bosman.

Det kommer onekligen bli intressant att se vad denna scoutvärvning kommer att innebära inför stundande vinterfönster. Vilket tillskott för vårat mjäkiga mittfält om t ex spelskicklige pitbullteriern Ariel "el cano" Ibagaza ('76, Argentina/Spanien) plötsligt anslöt.

Balkan och Sydamerika alltså, inte helt otippat i Corvinos smak.

16 november, Lugnet före stormen

Så här års är det på sin plats att höstlöven dansar förbi Bar Marissas trottoar, men på något  sätt förknippar jag alltid den bilden (höstlöv) med ett lugn, en ödslighet.  Och det hela blir plötsligt väldigt symboliskt. "Lugnet före stormen".

Media manar på och Firenze samlar sig mot 40.000 och utsålt på lördag!

Il Diavolo är alltid en publikmagnet och ses mer som en klassisk motståndare, kanske med en gnutta beundran, istället för det tydliga hat som mot andra storlag som Juventus och Roma. Jag minns bara Maldini i sin sista match efter skandalen på San Siro, då Firenze visade sin rätta sida och vördade en modern fotbollslegends farväl.

En annan legend men från fotbollens guldålder, är ingen mindre än Kurre Hamrin. Precis som Houssein Kharja gör idag, pendlade han mellan Firenze och Milano när han spelade för de rödsvarta.

På lördag ställs Delio Rossis förberedelser på sin spetts, de största frågetecknen cirkulerar i taktiska termer kring försvaret och Nastasics elddop och i fysiska kring Behramis och De Silvestris deltagande. De båda sistnämnda ser ut att hinna återhämta sig, medan Vargas antagligen uteblir då han inte återinträder truppen förens imorgon.

Spänningen börjar ta vid. Lugnet före stormen.

13 november, DELIriO-effekten, nio primaveraspelare aktuella

Det är självfallet svårt att avgöra vilken effekt Delio Rossi haft på truppen fem dagar inpå jobbet, men tre drag som står ut är värda att nämnas.

4-3-1-2 ser ut att bli aktuell formation initialt, med två rena anfallare som inte skymtats i Firenze på ett bra tag.

Tidigare utfrysta Felipe och Marchionni (2mål/2assist) fick en respektive två halvleks förtroende i misters första träningsmatch.

Och hela nio primaveraspelare fick chansen att träna med A-laget (mycket tack vare diverse landslagsuppdrag).

De lyckliga var ytterbackarna Bittante ('93) och Alan ('94), mittbacken Rozzio ('92), mittfältarna Romizi ('90) och Salifu ('92), yttrarna Acosty ('91) och Matos ('93) och anfallarna Babacar ('93) och  Gondo ('96). Ett rejält skutt för den sistnämnde då vardagen hör hemma hos Allievi Nazionali där han snittar två till tre mål per match.

Acosty och Romizi tog tillfället i akt och glänste i 10-0 vinsten mot Rondinella då det samspelade sig fram till ett mål signerat Primavera.

"Delirio" (frenesi, galenskap) -effekten är nu ett faktum.

8 november, Alla goda ting kommer i tre

"Lavoro. Lavoro. Lavoro." är det som halft mumlas ut från de Marlon Brando och gudfadernlika kinderna.
Arbete. Arbete. Arbete. För Rossi har det aldrig varit någon tvekan. Alla goda ting är tre.

"De spelare som blir uttagna är de som lever&dör med laget. Det spelar ingen roll om man just anlänt eller om kontraktet går ut i sommar, visar man framfötterna genom hårt arbete har man även förbättrat sina chanser att spela": 

Så här gjorde mister entré i de lila lägret. Få ord och uttalanden, desto klarare budskap.

"Jag kan lova vad ni vill idag men det är arbetet på planen som ni kommer döma mig utifrån. Jag tror på hårt arbete. De unga tillhör framtiden".

Det fick de ca 2500 samlade på tribuna (som inte öppnats för ett nyförvärv sedan tre år tillbaka då Gilardino presenterades) att utbrista i "Delio, Delio Rossi" till tonerna i Queens klassiker "We Will Rock You". Så gick det till när en sällan skådad entusiasm de senaste två åren plötsligt åter infann sig hos fiorentini.

Trots det kära återseendet var det en tillsynes nedstämd Corvino, som bet ihop och sammanfattade det hela så här.
"Det här är mitt andra avsked på 35 år i min karriär, det ligger inte i min kultur att ta till den utvägen [unikum i Italien]. Även med Delio hade vi en svår period då vi enbart skramlade ihop 9p på lika många matcher i Lecce. Det ligger i en diesses fingertoppkänsla att fortsätta trots motgång. Resten är historia då vi nådde en 10:e plats och utvecklade en mängd råtalang":

Fortsätt skriv er historia mina herrar, Firenze är nu redo att sträcka ut en hjälpande hand på vägen.

8 november, Report medico

Cassanis knä fick en rejäl stukning (grad 2, mediala colateralligamentet) i det blöta underlaget på Bentegodi och det kunde utmärkas redan ända ut ifrån TV-rutan att underbenet hade lite för mycket spelrum under vacklingstestet. Borta fem till sex veckor.

Behrami spelades trots redan uppmärksammad muskulär utmattning i korta ljumsken. Det gick sådär. Två till tre veckors stopp.

Natali var påtaglit sliten, i regnet och med hans stora kroppshydda blev det mer påtagligt. Orsaken var att han varit magsjuk dagarna innan och utmattad. Det var tur att han klev av innan ytterligare ett knä eller muskel var av.

Med facit i hand så märks det att Mihajlovic gick "all in" i söndags. Han visste vad som var på spel.

8 november, Babacleta

Ett spektakulärt mål, signerat några omgångar sedan av Khouma el Babacar, en "Babacleta".

http://it.violachannel.tv/dettaglio-settore-giovanile/items/rovesciata-spettacolare-di-babacar-primavera-vincente.html

Ett blogginlägg tillägnad Primavera och utlånade talanger är i görningen, eller i alla fall i planerna.

7 november, Hampus Nielsen grattar och jag välkomnar

Den legendariske i SF-kretsar Hampus Nielsen gästar l'ucellino och delar med sig av sin expertis gällande "il nuovo mister".

Tja Hampus har du tid? Tre snabba angående Delio Rossi?
+
"Rekordtränare sett till antalet poäng, det säger det mesta. Men flera spelare i laget slog diverse klubbrekord och personliga rekord under Rossis tid och det säger väl en del om hur bra Rossi lyckades få sina spelare att prestera. Han var nära att ta Palermo till en historisk Champions League-plats och det blev ett silver i Coppa Italia. Det rör sig om en väldigt omtyckt tränare bland spelare, supportrar och andra ledare. Han står för en underhållande och offensiv fotboll. Han är bra på att ge unga förmågor chansen."


Försvarsspelet var under all kritik i Palermo. Rossi är fast vid sin fyrbackslinje och vägrar ändra. Det sägs ha varit brist på disciplin i truppen då laget leddes av Rossi.

Hur tror Du han ställer upp Viola?
"Det kommer bli 4-3-1-2 eller 4-3-2-1. Det kanske skulle kunna se ut på följande vis.
Boruc; Cassani, Gamberini, Natali, Pasqual; Behrami, Montolivo, Lazzari; Jovetic, Ljajic; Gilardino.
Jag tror trion på topp kommer att förändras mycket under säsongens gång med en trequartista eller två spelare bakom en anfallare. Jag skulle inte bli förvånad om Vargas spelar vänsterback istället för Pasqual."


Grazie mille Hampus för detta ovärderliga stalltips.
"Inga problem, är glad att han hamnade hos er, han är alltid älskad i Palermo. Glömmer aldrig hans ord efter att han fått sparken: "gli allenatori passano, i presidenti passano, i giocatori passano, il Palermo rimane ricordatelo sempre". -http://www.youtube.com/watch?v=K-1TnExlQfE
Det är synd... det som misslyckades i Palermo var att han inte kunde läsa Zamparini bättre
Han sa fel saker vid fel tidpunkt".


Åter stort tack, mer av Hampus och Palermos alltid lika spännande projekt följer Du på hans egna blogg http://rosanero.se/

Kanske blir miljöombytet från Siciliens vulkaniska och erupterande mark till Toscanas mjuka slätter misters främsta karriärsteg hittills. Låt oss hoppas. Benvenuto Delio Rossi!

Sist överlämnar jag ordet till en euforisk fiorentino vars namn kom bort i min eufori i bästa sändingstid via RadioBlu.

"Jag vill vara där, vid curvan, om fem år och skrika Delio Rossi uno di noi!"

7 november, Un casino

Efter lättnaden kommer ångesten om vad som komma skall. Mihajlovics desperata försök att greppa sig fast vid något som kan liknas en kaotisk bordell, eller "un casino" som man säger där nere, kan bara tolkas som en galnings gärningar och ett vansinnesdåd i sig.

Ärligt talat, ta en titt och se vad som finns kvar! Det här är spillrorna Delio Rossi får plocka upp efter cancan-festen som urartade.

Gilardino - ständigt denna måltorka och senast dissen av ingen mindre än Prandelli "det finns ingen plats för en klassisk punta i Azzurri". Hur sover han om nätterna?

Vargas - oproffessionellare fotbollsspelare i Firenze får man gå långt tillbaks i tiden för att hitta. Från tvåtusentalets "Loco" till det hippa nittiotalets "O'Animal" Edmundo. Jag säger det inte ofta men ibland så var det bättre förr.

Montolivo - psykisk härdsmälta efter hot&hård press, som kunde skymtas sist i ett nervöst leende under den tysta minuten för offren efter översvämningarna i Genua. I sin sämsta form någonsin.

Kharja - hårt straffad med dryga böter för... att han pendlar till sin familj i Milano med tåg. Vad sänder det här för signaler till resten av truppen då särbehandlingen blir så uppenbar då det är fritt fram för Vargas transatlantiska
utflykter i jämförelse.

Demoralisrat och splittrat, det beskriver Fiorentina i dagsläget. Något som syntes bäst i den halvtomma spelarbussen tillbaka till Firenze från Verona. I samband med landslagsuppehåll och antagligen med viss rädsla för konfrontationer med supportrar, valde en stor del av truppen att vika av åt olika håll med en "romantisk week end" som alibi.

Några invändningar? Marchionni? Någon?

Imorgon kommer en närmare presentation av il nuovo mister på Legion Styrms begäran, efter att jag breefat msn-kompisen, x-redaktören, internethuliganen och palermitanen Hampus "il aqulie" Nielsen på nödvändig info.

Håll till godo!

7 november, Lättnad

Jag vet inte vad som är värst, att ha täppt till truten på mig själv i över 24 timmar i och med "silenzio stampa" (skolboksnarcissim, jag vet och jag jobbar på det) eller att ha levt med Mihajlovic i ett&halvt år (på distans). I vilket fall som helst så kan jag  äntligen pusta ut.

Lättnad. Mardrömmen är över.

6 november, Silenzio stampa

--- Mihajlovic, Mihajlovic, Mihajlovic

-- De Silvestri, på lösa grunder (hackig stream) är han utanför sitt  ansvarsområde flera gånger om, och en gång för mycket. Om så är fallet är detta det femte baklängesmålet som försorsakas av käre "Lollo" på nästan lika många framträdanden. Hans svåraste period hittills.

- Lazzari, osynlig förutom när han håller på att bjuda Pellissier på en läcker genomskärare i första halvlek. Fel håll Andrea!

L'uccellino iträder en egen "silenzio stampa" fram till Sinisa Mihajlovic har avgått.

3 november, Manga & tecknad fantacalcio

I söndags eftermiddag tyckte jag mig skymta två välklädda och beatelsinspirerade japanska herrar i tribuna. Den spontana tanken var att någon Della Valle - affär var i görningen, men något större engagemang till journalistiskt grävande kände jag inte för där&då.

Istället kommer det fram nu dagarna senare att det var kreatören för "Holly&Benji", Yoichi Takahashi, som gästade Franchi i en PR-kampanj och insamling av donationer till fukushimaoffren (något Della Valle stöttat från dag ett).

Och? undrar ni säkert och yngre läsare har nog mer koll på Manga genom Pokemón, Dragonball och liknande, men mina första intryck av den japanska serievärlden (och alltefter avtagande) var ändå just Holly&Benji.

Även som sexåring tröttnade man snabbt efter några avsnitt och insåg att det knappt hade med fotboll att göra, utan klassisk hjälte/skurk -upplägg med effektfulla luftdueller och de karakteristiska bicicletasparkarna som bände bollens fysik och zick-zackade sig in i mål. Ni som växt upp med Game Boy minns säkert "Nintendo World Cup" som säkerligen inspirerats härifrån.

Mäster Takahashi talade om sina inspirationer som i början av hans karriär handlade mest om tekniskt inriktad sydmerikansk fotboll, men att han även fått upp ögonen för den europeiska på senare år. Hans verk ska inte tas om miste då de öppnat portarna till fotbollsarenorna för majoriteten av 80-talsgenerationen japaner och har haft en betydande roll för sportens utveckling i hemmanationen.

2 november, Krya på dig Cassano

Alberto Gilardino, gör det genom albertogilardino.it. TuttoMercatoWeb publicerade Andrea Lazzaris budskap 

" Jag önskar Cassano ett stort lycka till och hoppas han kryar på sig så snart som möjligt."

Och Gianni Munari genom fi.it

"Jag är forfarande häpen, men som den vinnare han är, hoppas jag att han tar sig ur det hela så bra som möjligt. Vi väntar alla på honom, en kram och in bocca al lupo [i vargens käft]."

Sist men inte minst twittrar Cerci och hälsar

"Forza Antò, denna Cassanata gillar jag inte :)".

Det här är bara ett urval av viola spelare, av alla spelare runt stöveln, som önskar att Antonio Cassano kryar på sig från strokeanfallet, något Milan inte bekräftade förens idag kl 13:30. 

Det hela förklaras som en ischemisk attack (syrebrist) som misstänks förorsakats av ett klaff-fel från en av hjärtats huvudartärer. Alltså taskig blodtillförsel till hjärnan, möjligtvis i samband med tryckförändringar från flygresan. 

Jag önskar Antò detsamma som resten av fotbollsitalien i förhoppning om att få se flera "cassanatas" på planen även i fortsättningen.

Och kom ihåg

Ansikte Kroppsdel Uttal Tid -Ring 112 direkt!

2 november, Class act

Jänkarna är alltid bra på att understryka och framhäva nobla budskap&gester inom sportvärlden. Så jag ska inte vara sämre.

I det av nederbörd hårt drabbade Aulla (Massa Carrara) åkte en grupp på 70st supportrar från Parterre för att stötta&hjälpa till med rekonstruktionsarbetet. Samma grupp har inte haft tillgång till bortamatcher efter "Tessera del Tifoso", det förkastliga passet som ger tillträde till bortasektionerna runt om stöveln och som fungerar i praktiken som en strypsnara för den italienska supporterkulturen. Så här svarar de.

"Det här är vår bortamatch!" 

Och från det ena till det andra. När Mihajlovic utsattes för rasistiska påhopp med "sei un zingaro, sei un zingaro, sei un zingarooo" (Ni vet den Zlatan, Mutu och andra med balkananknytning ofta får höra på bortamatch) så var vi många som sa ifrån. Inte minst han själv (25/10).

Styrelsen hakade givetvis på någon vecka senare, efter att man kollat igenom alla byråkratiska förpliktelser och att ingen trampades på tårna, -trött blir man på att allt ska ta sån tid på välstädad kontorsnivå, ingen spontanitet att tala om a la Zamparini i Palermo.

Mihajlovic i sin tur visar stor ödmjukhet och tillåter fortsatta öppna träningar för allmänheten, trots att hela havet stormar.

Och nu ber förrövarna om ursäkt. De ska ha all cred för att de vågar stå ut och ta på sig de något skamsna påhoppen. Stort!

 "Som tränare tvivlar vi på dig men som människa respekterar vi dig, förlåt!!!!” -c.s.curva

31 oktober, Kramkalas

I violaland finns det för tillfället inte mycket att jubla över, så det gäller att välja sina tillfällen.
Så gjorde även hårt utsatte Montolivo och ännu hårdare utsatte Mihajlovic.

När Andrea Lazzari och övriga kramades med ex-Cagliari vid dennes mål, så sprang Ricky över till mister och gav honom, ja en alldeles särskild förtroendekram.

Gesten kanske tystar de röster på millevoci som menar att rapporten dem emellan skulle vara dålig, och att Montolivos motivation skulle tryta p g a Sinisa. Mihajlovic är trots allt den som stått bakom Montolivo i vått och torrt.
 
30 oktober, Slätstruket


Snabba, spontana och inte fullt genomtänkta reflektioner. Då de är som färskast och som bäst.

+++ Lazzari&Pasqual, stort defensivt ansvar och hårt slit hela matchen igenom öppnar ytorna på vänsterkanten. Kröns av ett, ska vi kalla det gemensamt mål?

++  Montolivo, när han spelar så här, i en central roll, underlättar han så otroligt mycket för sina mittfältskollegor. Ett Klassiskt moment 22 för Mihajlovic. Valet mellan konstruktivitet och destruktivitet (Behrami) i framtiden, men även en taktisk tillgång, om den förvaltas rätt.

+ Rômulo, första halvlekens behållning. Aggressiv, klok, snabb och teknisk. Försvann mer i andra då mer bollar började gå genom en mer centralt sökande Jovetic.

Kharja, efter katastrofinsatsen mot Juve och inte så lyckade tidigare inhopp samt dryga böter (pendlat för mycket till Milano och familj) så visar han framfötterna i tuff motgång. Bubblare.

Att vi fortfarande spelar slätstruket och utan att utnyttja våra främsta tillgångar, det syns i att Jovetic blir lidande och att Gilardino är helt osynlig, det är en formations- tillika tränarfråga. Samma som har varit ständigt aktuell efter snart första kvarten av säsongen spelad. Är det någon som är mindre populär än Miha i Florens idag, så är det Juan Manuel Vargas och i motståndarlaget evigt hatade Marco Rossi.

Stalltipset som sattes den 22 oktober om denna täta period av matchande satt i alla fall, men till vilken glädje?

Saltala!

26 oktober, Gubben i lådan

Delio Rossi 5-3-2
 
JoJo-Gila
Ljajic
Montolivo-Behrami
Vargas-Camporese-Natali-Gamberini-Cassani
Boruc
 
Del Neri (Miha) 4-3-3
 
Jojo-Gila-Cerci
Vargas-Montolivo-Behrami
Pasqual-Natali-Gamberini-Cassani
Boruc
 
Gasperini 3-4-3
 
JoJo-Gila-Cerci
Vargas-Montolivo-Behrami-Cassani
Camporese-Natali-Gamberini
Boruc
 
Ancellotti 4-3-2-1
 
Gila
JoJo-Ljajic
Vargas-Montolivo-Behrami
Pasqual-Natali-Gamberini-Cassani
Boruc
 
Prandellianskt 4-2-3-1
 
Gila
Vargas-JoJo-Cerci
Montolivo-Behrami
Pasqual-Natali-Gamberini-Cassani
Boruc

Dunga 4-2-2-2

JoJo-Gila
Vargas-Cerci
Montolivo-Behrami
Pasqual-Natali-Gamberini-Rômulo
Neto

Vem och vilket spelsätt väljer du (omröstning pågår)?

26 oktober, Åtta liv av nio brända

Inte fullt så kattlikt, snarare buffligt, vänder sig Mihajlovic och skyndar ut till omklädningsrummet i samma sekund som slutsignalen ljuder. Han vet vad som gäller, vad som stått på spel. Som en sann TV-spelsfigur har han under dryga ett års tid bränt sina liv, ett efter ett. Efter gårdagens fiasko i de första 45 återstår nu bara ett. Ett sista.

++ Jovetic, står för de första målet på bortaplan 2011/2012. Ett härligt sådant. Stormtrivs centralt i banan jämfört med sin ala-roll. Vero secona punta.
+ Behrami, på sedvanligt manér är han överallt. Och någon annastans. På samma gång. Häpnadsväckande.
- Mihajlovic, åter tveksamma beslut som att ha JoJo som prima punta och låta Kharja markera Pirlo. Sund reaktion i andra att frångå 4-3-3 till förmån för 4-4-2 för att stärka ett obefintligt mittält, men det hjälper inte.

Mercatoexperten Di Marzio (Gilardino look alike) gissar att ledningens förtroende sträcker sig till matchen mot Genoa. Allt annat än vinst och Corvinofavoriten Delio Rossi eller ex Juventus Del Neri, kanske även en revanchsugen Gasp, står sig redo att ta över rodret.

25 oktober, Våga tro

Tänk Dig att Du har 270 spelade minuter i nacken och varenda en av dem svider som ilskna getingstick.
Inte i en enda har Du lyckats spela ut Din potential. Och i varannan har Du blivit utvisslad.
Var tredje kvart har Du stått för matchavgörande tabbar som kostat Ditt lag ca 4-6 poäng i tabellplaceringen.

I tidningarna summeras Dina prestationer med 4,5 i betyg.
Ditt självförtroende seglar sakta ner mot botten.
Om några timmar tvingas Du ut i spelartunneln minuten innan avspark i årets match. 
Var tar Du vägen? 

När allt rasar omkring Dig, släpp hämningarna, våga tro!

Det här är Din och Vår chans att vända på säsongen "Lollo".

Vågar Vi tro?

25 oktober, Immunitet

Igår rannsakade jag kort det Mihajlovic åstadkommit/inte lyckats åstadkomma under nära ett år i Firenze. Kontentan är att han, precis som ifjol, hänger löst. Mest p g a fansen -styrelsens fulla förtroende har han då resultaten matchar ambitonsnivån (Tyvärr) och de som sköter bokföringen vill helst inte se "fallskärmar" delas ut kors och tvärs, alltid med Fair Play-finanziario i åtanke.

Senast mot Catania gick det så långt att det skanderades "sei un zingaro" i Fiesole, något Sinisa inte brydde sig om att dölja att han tog ytterst personligt.

"Jag accepterar ramsor och busvisslingar, när supportrar demonstrerar på ett civiliserat sätt. Det här är något helt annat, personligt, och jag skulle vilja se om samma personer vågade ta den biten framför mig, öga mot öga"

Kritiken riktas till de fans (inte supportrar i min bok) som t o m önskar att vi förlorar stort mot "gobbi" så att Mihajlovic äntligen får lämna. Ett ovärdigt slut jag inte skulle önska min värsta fiende och ett dråpslag för oss andra som står bakom laget. Inte över det.

En "klick" har t o m börja gå så långt som att mordhota Montolivo via facebook och andra sociala medier, så pass allvarligt att ex-kaptenen fått isolera sig och sitt privatliv på sin höjd runt husknuten. Lika patetiskt som rasistramsorna, fast med förödande konsekvenser.

Idag är det "Juventus Stadium" som gäller. Ingen annan än Prandelli har lyckats ta tre poäng mot ärkerivalen på bortaplan i modern tid, och Sinisa har förskonats av den diciplinära kommitén som sett mellan fingrarna gällande hans psykbryt mot domare Giannoccaros (usla) insats. Han är lika målmedveten som förbannad på presskonferensen.

"Ju mer de skyfflar över mig desto elakare blir jag. Jag vill bli den förste att få full pott med mig hem från Juventus nya arena."

Sanna mina ord, blir detta verklighet har Sinisa skaffat sig immunitet kontraktet ut.

24 oktober, Ris&Ros Sicke

Det har gått ett år och lite till sedan Mihajlovic kom till en splittrad klubb med oviss framtid (försäljning?), där hans huvuduppgift var aldrig att vinna titlar utan att sopa ihop spillrorna och starta om från ruta ett. Det hjälpte inte att Serie A 10/11 blev den jämnaste på mannaminne och att  11/12 ser ut att bli snäppet värre.

+ Man management, Boruc, Natali och Pasqual är några av de spelare som höjt sina prestationer avsevärt under Mihajlovic. Sen fanns ju de omöjliga fallen som redan hade börjat sinka efter under Prandellis sista halvår (Vargas, Marchionni och Mutu). Det hela kan övervägas och summeras hos de två spelare Sinisa valt att satsa mest respektive minst på det senaste halvåret. Cerci > Ljajic, där den förstnämnde ökat sitt marknadsvärde från ca €4milj till €15milj (!).
+ Huvuduppgiften, att etablera en grund&spelidé och ena ett splittrat omklädningsrum post-Prandelli under tidigare nämnda extrema förhållanden. En klubblednings nära totala frånvaro, budgetåtstramningar och pazza piazza Firenze.

+/- Talangutvecklingen, Camporese och Babacar är två vitt skillda historier. Genom den förstnämnde (skadad inledningsvis i år och med konkurrenten Natali i storform) klarade han av att få fram mer än Prandelli gjort på fem år, men samtidigt så vägs detta upp av "förlusten" i den oslipade diamanten från Senegal (skiner med bländande lyster i Primavera under skrivande stund).

- De taktiska grunderna i bollinnehav som ett spelförande lag återstår att ses, hittills har de lyst med sin frånvaro. Till stor del därför missades EL 10/11.
- Tillika saknades tryggheten för att pröva på andra spelidéer (4-2-3-1) och när han till slut gjorde så i höstas gick han på pumpen. Väl tillbaka i det till viss del framgångsrika 4-3-3, finns då modet kvar att experimentera vidare?

22 oktober, Dubbelansikte

Jovetics individuella prestation räkte inte till mot Catania. Inte för tre sköna i alla fall. Frågan är om hat-trick hade gjort någon skillnad?

++Jovetic, står förvisso för två mål men gör fler felbeslut än Cerci gör i normala fall. Dubbelansikte.
+ Natali, utan honom kanske det hade varit en helt annan historia. Städgumma i straffområdet.
- Mihajlovic, det vanliga, ett spel som laget kan förlita sig på vid ledning är det inte tal om. Läktarplats.

Trots underhållning vid sidlinjen i form av mosad vattenflaska (när Montolivo samlade ihop tillräckliga gula för sin kompledighet) och en skickad boll, lyckas inte Sicke charma mig idag.Precis som mot Cesena så är bristerna tydligast när det är tänk att vi ska föra spelet.

Juventus på tisdag. Fortsatt trevlig helg.

22 oktober, Kontinuitet

Vinst, förlust, vinst , oavgjort, förlust, oavgjort. Berg-och-dalbana. Mycket är sig likt förra årets säsongsupptakt, bortsett att möjligtvis spelet (de fina) förskonats av några individuella prestationer signerade Jovetic-Cerci.

Den mot Catania får ses som en i raden av chanser för Mihajlovic att etablera något bra. Bara tre dagar efter möter vi Juventus borta (utan Buffon och Giaccherini) och dagarna efter det Genoa åter hemma igen. Det strama spelschemat har sina två sidor, dels är det fysiskt påfrestande men det ger även chansen att snabbt studsa tillbaka eller fortsätta på rätt spår.

Kontinuitet, form, momentum. Det har saknats med Sinisa i rodret sedan dagen han klev på. Om det är de strikta och hårt åtstramna tyglarna om hur laget ska spela eller spelarnas brist på ansvar, låter jag vara osagt. Förmodligen båda delarna.

Motbevisar Sicke min tes så lovar jag själv mer av den varan, kontinuitet, även här på bloggen.

Stalltips 8:e - 10:e omgången: 1 X 2, i obestämd ordning. För när det gäller Fiorentina mina vänner, ni som tippar, så håll er på säkert avstånd!

20 oktober, Gila tillbaka -Silvas sista chans

Il bomber di Biella slår alla rekord i rehabiliteringen av sina utdragna ledband. Han förväntades att vara tillbaka mot Genoa i slutet av månaden, optimisterna sa det hausade mötet mot Juve (slutsålt). Men efter två dagars träning med resten av laget så har doktor Paolo Manetti gett klartecken.

Gila är med i truppen redan på lördag mot Catania.

Goda nyheter för alla utom "El Tanque" som kanske finslipat sin form förgäves. Agenten (samma som utlovade 20 mål, se tidigare inlägg) har börjat förhandla om en flytt till Boca Juniors.

"Den mest meriterade klubben på kontinenten är givetvis en dröm att spela i för vilken sydamerikan som helst".

Det ser med andra ord ut som att Silva ser sin sista chans att göra ett avtryck i Firenze mot Catania, då han säkerligen lär överskuggas av sin konkurrent som lagt namn som Pazzini och Osvaldo bakom sig. I alla fall med formen han har visat upp hittills.

15 oktober, Fino a 2016

Jovetic är viola en bra bit framöver, i den moderna fotbollens mått mätt.

Corvino och Della Valle har dragit ett hästlass när man knytit till sig en av de främsta talangerna inom världsfotobllen och samtidigt motat bort intressenter som Chelsea och diverse spanjorer. Och behagat kräsne (girige) agenten Ramadani.

JoJo i Fiorentina t  o m 2016. Utan utköpsklausul. Spelarens vilja att stanna hade en betyande roll enligt Corvino själv.

Grande Jove!

13 oktober, "Jove möter Mutu -värt hela biljettpriset"

Francesco Flachi, ex-Sampdoria och fiorentino, menar att det är den på förhand intressantaste bataljen på Dino Manuzzi.

Historia möter nutid.

Comottos baksida lår (för kort) sätter stopp för ytterligare nostalgi och känslosvall. Tänk er Gianluca ta till alla möjliga medel för att krypa in under skinnet på montenegrinen. Nu är det istället lugna gatan för Jove på sin vänsterkant.

För Mutu har prima punta - rollen i Cesena vägt tungt inledningsvis. Formstarke Natali och rivjärnet Gambero lär inte ha större problem att handskas med sin f d lagkamrat. Men hur känns det för Adrian att möta sin "före detta" egentligen?

"Firenze har en speciell plats i mitt hjärta. I tifosi viola har varit extraordinära, de har alltid varit nära, oavsett vad. Med dem har jag en speciell relation och jag är dem evigt tacksam."

Caro Fenomeno

6 oktober, Gör Jove en Ricky?

Stoppa pressen! Förhandlingarna mellan Jovetic och Fiorentina om ett femårskontrakt vär €20milj (brutto) har nämligen stagnerat. Eller stött på ett litet farthinder.

Spelaragenten Ramadani vill baka in en utköpsklausul (tidigare estimerade €25milj, katpiss mot Pastoreövergången t ex) i det annars väl lukrativa kontraktet. Klubben däremot vill bestämt ha kvar JoJo åtminstone två år till och förhandlar om att utköpsklausulen ska börja gälla därefter (okänd summa).

Gör Jove en Ricky?

Övriga spelare som sitter över förhandlingsbordet med Corvino (en knepig position, tänk er Brock Lesnar sitta mount på er bröstkorg)

Pasqual -"Jag vill stanna i Firenze. Jag hoppades på en landslagsuttagning då Prandelli var klar med att poängtera att alla var i beräkningarna" Det första skulle han inte ha sagt, svaghetstecken, det ser ut att bli en skrubbvrå samt prestationsbaserad ranson bröd&vatten för Manuel t o m 2015.

Kröldrup -"Per får förtjäna sin förlängning på plan" Pelles agent uttalar sig, men det mesta lutar åt ett bosmanfall i sommar.

Natali -"?" Försöker nog bevara sin starka säsongsstart för att öka marknadsvärdet, är nog nöjd med att stanna men ser chansen till bättre arbetsplatsförmåner än sin ytterbackskollega.

Cassani -Enligt agenten och Palermos sportdirektör kan han bli 100% viola redan i januari.

Ljajic -Uppges ha bra dialog med Mihajlovic - Corvino - Della Valle och att han inväntar sin chans. Agenten har avfärdat Everton&Arsenalrykten, poänterandes att Fiorentina har investerat stort och vill nog få ut det mesta utav honom.

Sist men inte minst, Auguri Martino!

Nu stämplar jag ut, trevlig helg.

6 oktober, Dodicesimo uomo

Idag fattar jag mig kort då det brinner i båda ändorna på patientlistan, jag till och med överlåter ordet till MiXa_FIN, forumets egne "12:o uomo". Inte avgörande i alla matcher, men när det behövs som mest. Han lägger till ett skönt länktips i listan med medieverktyg nedan, för alla som är nyfikna på det som händer på läktarplats och utanför arenan.

 www.dodicesimouomo.net/12uomo/


5 oktober, Användbara medieverktyg

Då det verkar råda allmän förvirring på millevoci tänkte jag lista några enkla verktyg så att man håller sig i fas med nyheterna kring vårt Viola. Förutsatt att man har en smart mobiltelefon (annars går det lika bra med nätet).

Violachannel-applikationen eller www.violachannel.tv -finns även på engelska, levande matchreferat, moviola, officiell spelartrupp m m

Fiorentina.it-applikationen eller www.fiorentina.it -fanns även under VCGs tid, nådde sin kulmen någonstans mellan nystarten i C2 och återinträdet i A. Har tappat lite på senare tid mot konkurrenter. Fortfarande heligt.
 
FirenzeViola-applikationen eller www.firenzeviola.it -har börjat fånga fler läsare tack vare sin grafiska design och levande bloggar. En förgrening av tuttomercatoweb-sidorna (varje lag har sin egna).

WebGranata-applikationen -lättsmält om det ni vill veta för bröderna i Turin. Hellas-app efterlyses då jag enbart hittat en som delas av Chievo. Kom igen?!

Flera sidor värda att besöka är www.fiorentinanews.it (mer "undreground" och friare åsikter innan sin nylansering för ca 4v sedan) och www.violanews.com som fortfarande kan vara frispråkiga men med färre besökare.

Som sagt, kom gärna med fler förslag på sidor och applikationer Du själv tycker man ska ha nära till hands! 

Och jag glömde nästan min absoluta favorit, radioblutoscana.it-applikationen eller www.radioblutoscana.it -direktstreamad violaradio i hörlurarna!
 
4 oktober, Lojala efter avslutad tjänst
 
Efter söndagens fadäs(er) letar jag efter positiva glimtar för att bygga en länge saknad optimism kring mitt kära Fiorentina. En skön parentes måste ändå vara att vännerna och tillika Viola trogna Donadel och Osvaldo, skymtades på läktarplats. De togs emot av varma ovationer från curvan som inte är sen att upptäcka finfrämmande på Franchi.
 
Ett kärt och vackert återseende.

3 oktober, Juve vann tack vare den 12:e

Det tar emot att säga något sådant som viola, men Juve vann mot Milan igår tack vare sina fans.

Klubben vars supporterskara är mer känd för att vara många och spridda med glest mellanrum över stöveln som på Delle Alpi. Lite som en lerstänkt trottoarkant. Eller som min skäggstubb. Ingetdera är särskilt vackert.

På Olimpico levererade de däremot som aldrig förr och förde igår fram sitt lag mot Scudettomästarna när det som mest behövdes, sista kvarten. Hatten av.

Vad jag tycker om majoriteten av vår aktiva supporterskara (eller de som hörs mest i dagarna) uppe i norden läser Du i inlägget under.

3 oktober, Inga riktiga supportrar

Jag lamslås av den skeva bild som dem högljuddaste av violasupportrar tycks ha på allas vår bakgård SF. Millevoci genomsyras i dagarna av rabiata internethatare. De som började klaga redan innan säsongen startade. Den skara som frodas av lagets misslyckanden. Antitesen till oss supportrar som står bakom vårat lag. Inte över det, spottandes på det. VARNING utfärdas!

De kan liknas en träningspartner som sinkar ner en, eller bästa polaren som börjar snacka blöjbyten och/eller självmordstankar en utekväll. Ett engångsligg som pratar förvirrade framtidsplaner dagen efter, sammanvävda med klamydiaångest, medan man själv försöker ta sig igenom karusellyrseln och pussla ihop vad som gick fel efter en ganska så slät prestation igår.

Lite som Fiorentina. Med Cerci och Jovetic milimetrarna närmare hade Mihajlovic hjälteförklarats idag istället för att vara syndabock. Vi faller på individuella prestationer och är långt ifrån utspelade av ett tämligen blekt och lyckligt Lazio (3p).

+ Cerci, Behrami, Montolivo och Pasqual
-- Resten av laget
--- De Silvestri eller Mihajlovic -välj själva vem som är hönan och vem som är ägget.

Mihajlovic valde att spela honom. Han valde även att gå på framgångsreceptet från San Paolo, med en centralt spelande Behrami mot ett Lazio som låg  i lä och inte alls pressade lika frenetiskt som Napoli. På så sätt tappades lejonparten bollinnehav och konstruktivetet (nu när han ändå väljer att spela Ricky) på ett ganska så förhandstippat matchscenario.

De Silvestri vill jag bara blunda för, en skön kille vid sidan av planen, tydligen spelandes FIFA 12 och hängandes med oss vanliga supportrar. Ibland är det allsvensk klass och ibland flyger tankar som "varför höll du dig inte på skidspåret"? förbi. Tyvärr.

Men låt oss ta en dag i taget, fånga den. Vi spelade dåligt mot Udinese, bra mot Napoli, dåligt igen mot Lazio. Vi föll på snåret. Det är en dag imorgon också. Låt då de riktiga supportrarna träda fram.

P.S. Jag ser att de visst redan gjort det, skönt att Ni finns!

25 september, Laget tränarens spegelbild

När man kommer på sig själv säga dessa ord vet man att antingen så står något 100% rätt till eller så är något helt uppåt väggarna (Gud bevare laget som skulle likna Van Gaals dubbelhaka). Som tur är tyder det allra oftast på harmoni mellan leden, oavsett om man hittar liknelser mellan Mourinhos genialiskt spretiga frisyr och hans Inter, Lippis eleganta uppsyn och Juve eller Capellos stålmannenhaka och scudetto-Roma 2001.

När laget är tränarens spegelbild finns bästa möjliga förutsättningar till utveckling. Mot Napoli tyckte jag mig se ett Viola andas Mihajlovic och hans Tito-inspirerade "en för alla - alla för en". Jag kunde då inte finna någon som gav en siffra under 100%. Däremot över.

Navet i Mihas Fiorentina heter Valon Behrami och jag känner att han fått oförtjänt lite uppmärksamhet genom något sporadiskt blogginlägg eller på sin höjd något av mina tidigare inhopp på CaC. På San Paolo tämjde han, precis som tidigare önskat, kanske Serie A's rivigaste innermittfält alla kategorier i Inler-Gargano.

+++
++
+

Alla "plus" går till Behrami&Co, 0-0 och ett väl genomfört lagarbete på stövelns svåraste bortaplan. Grazie ragazzi, continuiamo cosí!

P.S. En tanke till ett kärt "X" i Pablo Daniel Osvaldo, han nätade omgående som svar på tal mot Club Calcios genomgående sågning. -för inte kan de väl ha sett honom under hans tid i Viola?

23 september, Flashback & dryga böter

Att åka morgontåg är ren och skör njutning för sinnesron, jag rekomenderar det skarpt för den som känner att han/hon behöver landa efter en längre tids slit. Cerci? en tänkbar kandidat. Efter brytet i bytet mot Parma vore det ett perfekt tillfälle för honom att åka ner till San Paolo på räls och hinna reflektera över det som hänt det senaste året. I kronologisk ordning.

2010-08-24 värvas från Roma för €4milj och skriver på ett femårskontrakt.
2010-11-07 nätar för första gången i den lila tröjan efter att ha utstått hård kritik för sin plojiga attityd.
2011-04-15 utnämns till "Il Calcios sämsta grinta" i CaC och svarar under våravslutningen med att skörda ytterligare sex mål på de fem avslutande matcherna. Detta efter att fansen tidigare nåt bristningsgränsen och örfilat honom i en kontestation utanför spelarbussen. Under sommarmercato ryktas han ständigt till Manchester City och Mancini.
2011-08-21 fortsätter där han slutatde med en drömträff i årets första officiella match mot Cittadella i cupen.
2011-09-11 målar i premiären mot Bologna och tar emot jublet av lejonparten fans.
2011-09-21 nätar och statuerar sin position som lagets formstarkaste spelare, brinner kort därefter av på il misters val att byta ut honom och bryr sig inte om att visa det utåt. Mihajlovics replimang är spontan och direkt, en träffsäker salva och "vi ses senare på mitt kontor, glöm inte att kamma till håret".
2011-09-22 sätter sig i kvartsamtal hos Mihajlovic som ger honom klartecken till spel mot Napoli.
2011-09-23 dryga böter är att vänta från ledningen.

När du får tillfälle käre Alessio, sätt dig på ett tåg mot vartsomhelst och ta ett djupt andetag, blunda och låt filmen rulla ner framför stängda ögonlock. Ett år har gått bessynerligt snabbt, ta det tillvara. På lördag längtar vi få se dig göra mål igen.


21 september, Fenomenal JoJo

Frågetecknen efter de två inledande matcherna var om möjligt fler än innan säsongsstart, så pass att Hz på violaredaktionen efterlyste en plan. Mihajlovics svar? Total kontroll (mot ett håglöst Parma).

+++ JoJo, briljerar men är enbart på gång. I mitten på oktober presenterar han sig på allvar enligt Sicke.
++ Cerci, bevarar sin plats som formstarkast i laget med ytterligare en kasse. Tackar med att käfta emot Mihajlovics val av byte. Hur tänker man då?
+ Behrami, öppnande assist och evigt kämpande. Jag myser med il mister och övriga grintaförespråkare.

Bubblare: Rômulo debuterar med väldigt säkra passningar och styr ett par uppspel från sin kant på kort tid. Cassani och De Silvestri får se upp.
Vargas ser ut att vara på god väg att komma in i matchform och överlappningarna mellan honom och Pasqual har nog inte sett lika bra ut. Någonsin.

- Montolivo får gå ut med gamnacke efter 3-0 hemma mot Parma. Mer talande bild får man leta efter.

21 september, Ciao Ricky

Jag är djupt besviken. På Montolivo. Ni vet Gabriella de Pins (Florens egna Pamela Andersson) pojkvän som ser ut som en flickvän. Han som "tackade nej till Roma med respekt för Firenze" i slutskedet av sommarmercato 2011. Ja det var inte sant utan bara Corvinos utsago för att få fart på förhandlingarna igen och tysta de blåögdaste av oss.

"Efter sju år i klubben" menar Rickys fans att han är värd ett kompetitivare följe som utmanar mot toppen. Det är en nödvändighet för honom att utvecklas. Självfallet är det så, för han har inte det rätta stoffet inom sig (läs JoJo) utan behöver se för att lära.

"Efter sju år i klubben" menar de mest rabbiata av violaanhängare att han borde visa den respekt, ödmjukhet och tacksamhet till den hand som matat honom -inte spotta på den! Inte slinka iväg på affärsmiddagar med Galliani för att försäkra sig om att få tillbaka det han förlorar idag senare.

Frågar ni mig så vill jag vare sig se honom på tribuna eller på campini resten av säsongen. Sista tåget går idag, efter matchen mot Parma och Lazzaris samt Vargas defenitiva återinträden i truppen bör Montolo dras tillbaka från all tävlingsverksamhet som har med Fiorentina att göra.

Om han nu är så karriärsinriktad borde han värderat chansen att spela i EM högre. Nej det hela är en pengafråga och inget annat. Trist.

15 september, Den viola passionen, vart tog den vägen?

Igår snuddade jag spontant över ett ämne som jag grubblat på ett bra tag nu. Det uteblivna trycket på Franchi var det ledsammaste och mest hjärtkrossande från fjolårets elände till säsong.

12 700 sålda säsongsplåtar med optimistiska ambitioner om 15 000 innan 20:e september efter premiärvinsten är vi uppe på nu. 

Men låt oss sätta saker & ting i perspektiv. 

16 684 nere i C2.
24 389 uppe i Champions Leauges himlavalv (första året).
16 077 för bara tolv månader sedan.

Allt detta är långt ifrån bottenrekorder 9 245 under Pontellos sista säsong 89/90.

Lika svårfångat känns otroliga 32 620, under Cecchi Gori - eran  96/97, fortfarande oslaget rekord som innebar att ungefär 10% av Firenzes befolkning inte missade en hemmamatch den säsongen.

14 september, Vindslagets oberäknelighet

I ingen annan piazza jag vet kan jorden ena stunden vara platt och den andra vara rund. De mest fundamentala och i sten inristade åsikterna kan omskrivas bara såhär.

Mihajlovic öppnar för en ny cykel där spelaren inte rättar sig efter formationen utan istället viseversa.
Cerci är hetast i stan.
Prandellis och Gilardinos åsikter går isär.
Montolivo har slagit sig ner vid förhandlingsbordet.
Della Valle hintar om nya arenaplaner.
Och säsongskortsförsäljningen öppnar upp igen t o m 20 september efter att tidigare ha stängt på blygsamma 12.700.

Allt det som igår var otänkbart är verklighet idag.

Hur kommer det sig, var det premiärvinsten som lyfte en sten från samtligas bröst, eller låg det något annat i luften sedan tidigare? Ambitioner börjar åter flätas in i vardagen och framtidsutsikter börjar ta form efter ett år i motgång.

Ett efter sommaren insomnat men puttrande Firenze möter höstens friska vindar, följderna efter temperaturkrocken är nog lika oberäkneliga för oss alla. Jag bara älskar det och börjar redan se fram emot decemberresan.

Avanti!

12 september, Vänstern vassast

Dem i särklass mest utmärkande spelarna i säsongspremiären var Super-Pasqual och Cerci. Två vänsterdojor på var sin kant. Det nya "tridente", tremannannfallet, var tillsammans med vänsterbacken det enda som höll hög klass, medan försvar och mittfält har en bit kvar för att slipa formen.

+++ Pasqual, håll det här nu!
++ Cerci, fortsätter där han avslutade förra säsongen.
+ Gilardino, viktigt att han kommer igång från start.

Bubblare: Nastasic för tankarna till Camporeses debut för nära ett år sedan. Hemläxan var ingen annan än Di Vaio och den hade han stenkoll på. Serbens prestation gör att ett tremannaförsvar lockar i violalägret trots att en av de främsta förespråkarna runt stöveln, Gasperini, lär vara tankspridd angående just detta, just nu.

I övrigt summeras en bra start även på annat håll då konkurrenter som Roma och Genoa inte gjorde lika stabila avtramt i säsongsinledningen mot relativt jämnsvårt motstånd.

8 september, Domaren ser... lila
Under Della Valle - eran har Fiorentina satt sin prägel utanför planen då man lyfter humanitära frågor genom sponsorer som Save the Children, men även på planen har man slitigt för att skapa en identitet genom "Viola Fair" bland annat genom att introducera det rugby- och gentlemannainspirerade "il terzo tempo".

"För att vinna på riktigt räcker det inte med att enbart vinna."

I dagarna har man gått så långt som att lansera ett lila kort (precis som de klassiska röda och gula) till den spelare/profil som kommer att göra sig förtjänt av det genom det uppoffrande och sportmanskap som utmärker Viola Fair - andan. -Med FIGC's godkännande!

Personligen känner jag att man sätter sig på en lite för hög pedistal. Förväntingarna på att Mihajlovics vedhuggare på mittfältet ska stryka motståndarna medhårs kan komma att slå tillbaka när Valon Behrami sätter dobbarna över Gaston Ramirez innersida lår på söndag.

Hursomhelst så blir det lila kortet alltså symbol för Fair Play i hela Italien och schysstast gest vinner när året summeras. 

7 september, Förhandlingsbart?
Efter en lätt konstpaus och summeringen av sommarloppis 2011 så fortsätter L'uccellino att trumma på, åtminstone ett litet tag till... 

Vad som är av störst intresse i violaland i dagarna är Montolivos framtid. Efter Corvinos hårda men ärliga hyvling i pressen i början på veckan tycks Ricky målat in sig i ett hörn han inte längre kan slingra sig undan ur. 

I sann "bad cop - good cop" - anda så har Pantaleo med hjälp av Mencucci även passat på att hylla vår f d kapten.

"Montolivo bör förlänga för att vi är de enda som har trott och fortfarande tror på honom".

Och med tanke på de blygsamma bud som var aktuella i somras (Milan) kan jag bara inte annat än hålla med.

Förslaget?

Ett femårskontrakt värt €10milj, menar optimisterna.
Ett års förlägning med utköpsklausul på ca €6-7milj, menar realisterna.
Ingetdera och tribuna, menar pesimisterna.

Vad tror och hoppas Ni på?

1 september, Mercatosummering
Sommarmercato 2011 kan summeras på flera olika sätt, en ”sex och en halva”, åtstramad lönebudget, en nöjd Andrea Della Valle och en självgod Corvino… och -€12,95 miljoner i saldo.
 
+ Direkt inverkan, bl a Lazzari, Kharja och Cassani är namn som konkurrerar om en plats i startelvan.
+ Framtid, värvningarna av Campanharo, Nastasic och andra hälften av Salifus kontrakt (tidigare delägarskap Vicenza) bådar gott.
+ (Nödvändig) åtstramning av lönebudget.
 
- Fjärde klubb med minus på saldot efter sommarens övergångar (-€12,95milj) tätt efter Napoli -€31,75milj, Roma -€32,76milj och  Juventus-€40milj).
- Passivitet gällande släppandet av stora spelarnamn innebär minskat värde och försvårad förhandlingsposition vintern 2012. ”Ricky” går då för ca €4-5milj eller gratis nästa sommar.
- För stor truppbredd för uppsatta mål, Coppa Italia och Europa League. Per automatik mindre utrymme för punkt två på "pluskontot", framtiden.
 
De initiala planerna var att strama åt lönebudgeten och täcka utgifterna med försäljningar på åtminstone två av truppens spelare med mest marknadsvärde (Montolivo, Gilardino eller Vargas). Stundande global lågkonjunktur och blygsamma/skamsna erbjudanden från bl a Genoa och Milan avgjorde Corvinos slutgiltiga ställningstagande ”Ingen sommarrea”. Den stora utmaningen fram till jul blir att förlänga med Montolo ytterligare ett år.
 
Totalt: 6,5


1 september, Samtliga spelarövergångar

IN
Ashong (lån med utköpsklausul från Triestina)
Mattia Cassani (lån med utköpsklausul från Palermo)
Campanharo (lån med utköpsklausul från Juventude)
Houssine Kharja (delägarskap Genoa)
Andrea Lazzari (delägarskap dal Cagliari)
Gianni Munari (Palermo)
Matija Nastasic (Partizan Beograd)
Rômulo (Cruzeiro)
Paolo Rozzio (Canavese)
Amidu Salifu (Vicenza)
Santiago Silva (Velez)
Svedkauskas (lån med utköpsklausul från Suduva FC)
 
UT
Matteo Arati (Reggiana)
Matteo Bacciosi (Pordenone)
Gaetano D'Agostino (Udinese)
Stefano Del Sante (Varese)
Dario Fedi (Portogruaro)
Sebastien Frey (Genoa)
Giacomo Lepri (San Marino)
Lorenzo Morelli (Prato)
Adrian Mutu (Cesena)
Gianluca Comotto (Cesena)
N'Diaye Papa Waigo (Ascoli)
Marco Donadel (Napoli)
Mario Alberto Santana (Napoli)
 
Delägarskap
Ramzi Aya (med Reggiana)
Andrea Bagnai (med Carrarese)
Samuel Di Carmine (med Cittadella)
Piergiuseppe Maritato (med Vicenza)
Federico Masi (med Bari)
Lorenzo Tafi (med Borgo a Buggiano)
 
Lån
Federico Carraro (Modena)
Diego Cenciarelli (Campobasso)
Francesco Andrea Di Tacchio (Juve Stabia)
Alessio Fatticcioni (Campobasso)
Giulio Grifoni (Venezia)
Pietro Iemmello (Pro Vercelli)
Jefferson (Latina)
Mateo (Campobasso)
Matthias Lepiller (Verona)
Marcos Miranda (Pro Vercelli)
Savio N'Sereko (Juve Stabia)
Cristiano Piccini (Carrarese)
Giacomo Rosaia (Carrarese)
Andrea Seculin (Juve Stabia)
Haris Seferovic (Neuchatel)
Max Taddei (Carrarese)

30 augusti, L'ultime 24 -plötsligt händer det!
Gilardino -> Genoa?
Marchionni -> Cesena?
Montolivo -> Milan?
Vargas -> Arsenal?
Babacar -> Bari?
Romizi -> Grossetto?

¿S.Silva <- Velez Sarsfield
¿M.Lopez <- Catania
¿Ramirez <- Bologna
¿N.Lopez <- Montevideo
 

Glömde jag någon?

29 augusti, Tre nya primaveranamn
Tomas Svedkauskas 17 årig litauisk målvakt som ska bli tredjekeeper (i Seculin och Mirandas frånvaro) till A-laget och axla posten som no 1 i Primavera, Gustavo Campagnaro 92:a brassemittfältare med italienskt pass och Nicolas Lopez, stjärnskottet från uruguayanska Montevideo.

Tre nya primaveranamn att hålla koll på. Varför?

Vår ungdomsakademi är ledande i Italien och årets Supercoppa mot Roma spelas i helgen 3/9 kl 21:00 på Olimpico.

Corvinos övergångar de senaste åren har gjort ett direkt avtryck, och det dröjer inte länge till Fiorentina kan plocka upp en A-lagsspelare ur egna led.

Camporese har varit närmast men är skadad i inledningen på säsongen (ca 3-4 omgångar), Babacar spås fortfarande en ljus framtid trots motgångarna i samarbetet med Mihajlovic och Piccini, äkta florensson, har plats i Gli Azzurrini. 

25 augusti, "Av Fans för Fans".
En milanista kontaktade mig 17/8 via mail. 
 
”Mötte eran stjärna på en konsert i Montenegro, även Adem var där och någon talang Haris Seferovic tror jag han hette... Så jävla trevlig och professionell är han Stevan, ja skojade lite med han och frågade när han ska komma till milan och att i så fall Dejan Savicevic kan fixa en snabb transfer, han bara skrattade och sa man vet aldrig”.
 
Och så bifogade han följande bild.
 
 


Generositeten och omtanken till VCS kändes spontan och ärlig, det enda som kändes på sin plats och inom ramarna för hur jag kunde återgällda en sådan gest var en mindre intervju med denna eldsjäl.
 
Känns JoJo som den storspelare Savicevic målat upp honom att bli?

”Stevan känns absolut som en blivande storstjärna och jag tror även som Savicevic säger att Viola är helt rätt lag för honom nu. Vi har ju sett att han även kan leverera i Champions League så med rätt tränare och folk runt om sig kan han bli nästa stjärna från Balkan, han får även axla en stor roll i landslaget och då är killen bara 22 år gammal”.
Förutom Heineken och en Lucky Strike, vilket är dit näst-bästa minne med allas vår favoritmontenegrin?
”Det var Adem som drack Heineken och rökte Lucky Strike, Jovetic drack lemonad och bara mådde kanon. Adem kändes inte alls lika skön och ville flasha för bartenders och brudar, medan Haris bara ville ligga med en rysk brud. Kul var också att brudarna som var där hängde hellre och dreglade efter Stevan, just för att han verkligen är sig själv och har fötterna på jorden, det var så jag upplevde det i alla fall. Jag frågade honom om Savicevic kunde fixa ihop en transfer till milan (han skrattade och sa man vet aldrig, så jag kanske får min dröm uppfylld) […] han var verkligen sig själv och hur ödmjuk som helst. Han pratade med alla och ställde upp på att ta kort och skriva autografer, killen frågade hur jag mådde och om jag gillade artisten som uppträdde, det kallar jag ödmjukhet”.
Vilket lag och under vilken tränare har Jovetic de bästa möjligheterna att utvecklas enligt dig?
”Jag tror att just nu har han det riktigt bra med Sini i Viola han är ung och känner förtroende utav Sinisa, dom snackar samma språk och Sinisa vet verkligen vad han kan och vilken talang Stevan besitter. Men om vi ska snacka absoluta toppen tror ja att en mister utav don Fabios kaliber hade kunnat få Stevan att blomma ut till den riktiga stjärnan, hoppas bara han får hålla sig skadefri och kan leverera en längre tid”.
Hur många mål gör han i år? Lovade han någonting "off record" eller gav någon hälsning till fansen?
”Som sagt om han är skadefri kan han nog bomba in 10-15 mål utöver hans 15 assist till violinisten om han nu blir kvar. Han gav en hälsning till Montenegros fans att han ska skjuta oss till EM slutspelet nästa sommar".

Stort Tack Mirza Alilovic!

24 augusti,
Bättre sent än aldrig
Cassani och Santiago "El Tanque" Silva blir förmodligen årets sista förstärkningar. Sogliano bekräftade igår att Mattia kommer att befinna sig i Firenze för fystesten idag, och Velez Sarsfield president säger att Fiorentina nått utköpsklausulen på €1,7milj. Uruguayanens agent passade på att korka upp och slå på stort när han utlovade 20 mål för Viola. Händelseförloppet av öppnandet av flaskan och löftet är kanske för uppenbart för att ens kommentera.

23 augusti, Ingen Bovo -snart ingen Gila?
Cesare Bovo har skrivit på ett treårskontrakt för Genoa och därmed kan ytterligare ett nederlag under aktuellt övergångsfönster summeras efter Aquilanisoppan. Florentinarna befinner sig på bristningsgränsen. Som om inte det vore nog så trummar Preziosi på med Capozzuca i spetsen för att säkerhetsställa sommarens stora transfer-scoop, åtminstone vad beträffar Serie A's mittenskikt/EL-kandidater. Gilardino är praktiskt taget namnet på allas läppar i Genua och våra X i Frey&Dainelli gör allt de kan i sin makt för att locka över bombern till hamnstaden. Ett sådant scenario skulle säkerligen få bägaren att rinna över...

22 augusti, Från 40° till 100° på 45 minuter
I ett Firenze drabbat av tropisk värmebölja (40°C) så var inte banan ämnad för evighetsmaskinerna Behrami & De Silvestri, utan istället en stekhet Gila (10') och en kokande Cerci (46') som tog värmen till nya nivåer med varsit drömmål mot Cittadella. Det gav andrum åt en redan under försäsongen pressad Mihajlovic. Till publikens stora förtjusning nätade även fiesolesonen Di Carmine (i delägarskap) i samarbete med ännu ett X, Belazzini (jag och min smutsiga mun, läs förra inlägget). Vad som fick florentinarna att nå kulmen var Jovetic wrestlingshow i matchens sista fem. I äkta Hulk Hogan manér slet han isär tröjan i ren frustration över att inte fått näta. Vem tog tempen då? Ska vi säga 1064.43°C*?

*Smältpunkt för Au
 
20 augusti, Sommardrömmar i Neuchatel
Svärmorsdrömmen Haris Seferovic med den tvättäkta college-looken (We Are Marshalls och Everybody's All American) trivs i sin nya klubb Xamax
"Här har jag tagits emot med öppna armar. Jag vill förtjäna min plats genom att producera mål, för att åter utmana om en plats i Firenze nästa sommar."
Alla rätta svar som indikerar på den "rätta inställningen" och helyllekoftan kunde inte vara närmare till hands.

Dessvärre är inte Haris den enda ungtuppen med förflutet i Viola och drömmar av guld. Anfallarna Di Carmine (delägarskap) och Belazzini står för motståndet (Cittadella) i morgondagens TIM cup - match, kl 18:00. (Boruc, De Silvestri, Gamberini, Natali, Pasqual, Behrami, Montolivo, Lazzari, Cerci, Gilardino, Jovetic).

Nedan ett handplock på de yngre förmågorna som testar vingarna utanför stadsportarna genom lån eller delägarskap.

Iemello & Miranda - Pro-Vercelli
Seculin & Di Tacchio - Juve Stabia
Ramzi Aya & Bettoni - Reggiana
Masi - Bari
Maritato - Vicenza

19 augusti, "L'umile marocchino": Stanna Gila!
"Vad vill du till Genoa och göra? Satsar du på något så stanna här"! en passning till Alberto Gilardino från den "ödmjuke marockanen" Kharja (Fiorentinas senaste nyförvärv), mitt under förhandlingarna med Genoas diesse Capozucca. Av någon oklar anledning så ryktas de ha stagnerat och Capozucca kommer ta vid igen nästa vecka, men det kan väl knappast ha med nummer 13 och hans inflytande att göra? En rejal jinxning av Houssine mot sin f d klubb i så fall.

18 augusti, Vem får tian?
De officiella numren för i år är bl a Boruc 1, Kharja 13, Nastasic 15, Munari 20, Lazzari 21, Rômulo 92... Ramirez 10?

18 augusti, Mercatodrömmen Cerci till Juve
Det kanske låter löjligt men skulle jag få välja bästa tänkbara flytt/övergång så är mitt drömscenario "Cerci till Juve". Även om Corvino fick fritt spelrum, inga lönetak, inen fair play finanziario, om så Barcelona erbjöd Messi till Fiorentina, så skulle jag hellre önska att Cerci går till Juve. Inte för att Alessio är en kass fotbollsspelare, utan för att han skulle vara den perfekta kryddan för att piffa upp en nedsövd rivalitet. Jag vet inte riktigt vad som krävs för att väcka florenspubliken i dagsläget och jag börjar oroa mig, men om den spelaren man hatar allra mest i de egna leden anslöt till det man hatar allra mest för allt i världen så kanske saker och ting börjar röra på sig.

17 augusti, Jovetic är en seconda punta
Det har dividerats fram och tillbaka på millevoci, trequartista? Nej. Ala? Nej. Jag har alltid stått fast vid seconda punta och nu får jag medhåll, från "mirakelgrabben" själv.

"Jag känner att jag är i god form, när mål&assist rullar in upphöjs den känslan. I 4-3-3 blir jag ytterforward även om det inte är min roll, utan i hasorna på Gilardino där trivs jag bäst. Jag är en seconda punta, det är rollen där jag är som bäst". -Jovetic

En passning till Mihajlovic om systembyte?

14 augusti, Fiorentina - Primavera 6 - 1
Plus och minus från gårdagens match "inom familjen". Generellt sätt präglas matchen av ungtupparnas framåtanda och mod att kunna ta för sig.

+ Jovetic, som i samtliga tidigare träningsmatcher denna försäsong så gick spelet runt den spelare vi saknade mest 2010/2011.
+ Gilardino, hugger på allt -även Genoas bud i veckan?
+ Babacar, blixtrade till ur en till synes oändlig svacka. Förhoppningsvis kan han ta lärdom av De Silvestri och sätta sina motstridigheter med Mihajlovic åt sidan.
+ Romizi, uppvisar fint samspel med den senegalesiska pantern i andra halvlek.
+ Acosty (Primavera), snurrar med Pasqual första halvtimmen och öppnar sensationellt med 0 - 1 efter första tio. På gång.

- Pasqual, inmålad i ett hörn av avige Acosty, lämnar all offensiv till Jovetic.
- Montolivo, förståeligt trött efter landskampen och något disträ, har det med Milan att göra?
- Boruc, bjuder nästan på en tavla i början av matchen, hjälplös på Acostys fina nummer.

14 augusti, Ore decisive
Rapporten mellan Kharja och violaledningen ryktas gå till det bättre efter dagar av vattentramp. Ett treårskontrakt värt tre miljoner euro sägs vara den ömsesidiga lösningen. Detsamma gäller Bovo, där har dock kontraktsdetaljerna inte läckt ut än. Två tillskott som välkomnas i den nuvarande något tunna truppen. Sommarens största värvning väntas Maxi Lopez bli, förhandlingarna står fortfarande och väger mellan klubbarna och det skiljer ca två miljoner euro, Catania vill ha nio medan Fiorentina bjuder sju. Det kan låta mycket med ca tre veckor kvar av sommarfönstret, men i verkligheten är det mindre detaljer då rapporten mellan Corvino och Lo Monaco är optimal.

13 augusti, Anpassning eller nedrustning?
Corvino har i motsatts till mitt skrivande varit flitig denna sommar. Anledningen? Gazzettan listade Fiorentina som femte största lönegivare inför 2010/2011 (€41,7milj brutto). Slutplaceringen 9:a, med Udinese,Palermo och Napoli framför oss, alla lag med betydligt stramare budget, imponerade inte lika mycket.

Top sex best betalda spelare har släppts (utom Marchionni och Gila). Legender som Frey & Mutu saknas redan av lejonparten viola, men jag vet efter det jag såg under fjolåret att -”Boruc är värd de €1,15milj/år mindre vi spenderar idag, samtidigt som det bäddar för Netos framtid (€0,45milj/år)”.

Det är i de tankebanorna Pantaleo jobbar, allt som oftast bespottad och missförstådd, mot fansens impulsiva och spontana reaktioner.

Fiorentinas sommarrea har t ex sett trotjänare som Santana, Donadel och Comotto gå som bosman. För att Fiorentina ska fortsätta vara ett föredöme gällande ”fair play finanziario” och det första av ynka tre Serie A lag med gröna bokföringsmarkeringar (i sällskap av Napoli och Catania), så är detta en nödvändig anpassning till rådande förutsättningar om ni frågar mig. Dåliga publiksiffror, hård konkurrens och allmän lågkonjunktur på den globala marknaden bidrar till nya målsättningar.

Europa League.

I skrivande stund är det följande manskap som ska ta oss dit.



Gilardino 2milj
Marchionni 1,3milj
Lazzari,Vargas, Montolivo 1,1milj
Gamberini, Behrami 1milj
Felipe 900.000
Boruc 850.000
Pasqual 840.000
Jovetic 800.000
Cerci 700.00
Kröldrup 700.000
De Silvestri 600.000
Natali 600.00
*Romulo 600.000
*Munari 600.000
Ljajic 500.000
Gulan 450.000
Neto 450.000
Babacar 200.000
*estimerade löner

En snabb uppskattning visar att vi ligger ca -€8,7milj/år jämfört med fjolårets manskap, alltså ca €33milj/år (brutto). Jag skulle tippa att Corvino vill ligga däromkring när sommarmercato 2011 summeras, kanske t o m hamna på 30milj/år. De kommande tre veckorna ligger alltså Gila löst (Genoa). Montolivo kommer nog att gå sista dagarna då Milan väntat ut rätt tillfälle. Och fortsatta frågetecken kring Cerci (Man City) och Vargas (Juve). Felipe och Marchionni fortsätter vara dödvikt som sinkar ner farten och som ingen vill ha.

Var förändringen värt besväret? Svaret finner vi inte förens maj 2012, men vi kanske får en klarare hint redan i september.

1 juli, Intressekonflikt

Romulo är i stan för de medecinska testerna och passar samtidigt på att lämna in en intresseanmälan på tröjnummer sex. Samma nummer har burits av Vargas de två gågna säsongerna. Bara allmänt dålig koll och acklimatiseringsnerver av brassen eller är han en framtida mercatoexpert? Fadäsen spär i alla fall på rykten om peruanens flytt.

30 juni, Segnali di ripresa

I och med Romulos ankomst så skrivs det om ”segnali di ripresa” (från Corvino och styrelsen) i florentinsk press och man menar att den negativa trenden vänder här, med "Romulinho". Sett ingen press på killen vet jag!

Men vilket namn va? Jag tycker att det är riktigt fint, nästan så pass att ett tröjköp blir aktuellt om han  lyckas halvbra i Viola. Fatta vilken ”hit” om han hade spelat i Roma? Fattas bara Remus.

VARNING! utfärdas dock då Corvino varit mindre lyckad med sydamerikaner och deras prestationer på plan, se här:

Santana, många är vi som enbart minns hans sista säsong med Viola men jag har gråtit blod över den här spelarens otaliga skador och väldigt ojämna framträdanden under hans sex år. Tre om man räknar effektiv tid?
Reginaldo, såldes dock till ett otroligt överpris, fråga bara min vän Cihan på Parmaredaktionen!
Felipe, hade en tuff säsong bakom sig i Udinese men vår ”diesse” var övertygad om hans grundkvalitéer: lång, spänstig och brytningssäker. Vi såg inget av det och därför blundar vi hellre över hans existens i Viola.
Bolatti, den gänglige ”gringon” som lyckades samla mest femmor i betyg på de få framträdanden han gjorde i Viola 11/12. Dessutom sabbade han en hel säsong för en hel stad genom den olyckliga tacklingen på Jovetics knä, något han givetvis inte kan lastas för men är man vidskeplig så är slutsatsen enkel: Corvinos scouting i Sydamerika suger.

Med det vill jag välkomna Romulo till Viola och hoppas på att att Corvino får återrättelse genom honom och brassemålisen Neto (anlände i vintras).
Benvenuto ”Romulinho”!

P.S. Sen finns ju alltid undantagen som bryter regeln: Giacomazzi, Chevanton, Melo, Vargas…

Odysseus Toro Zacharopoulos odyssez@hotmail.com2012-08-31 09:20:00
Author

Fler artiklar om Fiorentina

En avgörande januari-mercato för Fiorentinas Champions League-drömmar