Vancouver Playoff News - Vidare till semifinal!

Vancouver Playoff News - Vidare till semifinal!

Vancouver såg ut att gå mot en till synes enkel och trygg seger i matchserien mot Dallas då man i början av veckan med en seger och 3-1 i matcher. Men Dallas, med Marty Turco i spetsen, kom tillbaka och vann två raka matcher innan Canucks slutligen i sjunde och helt avgörande matchen kunde knyta ihop säcken och vinna med 4-1.


Vancouver är vidare - ställs mot Anaheim!

För första gången sedan 2003 och blott den andra gången de senaste 11 åren så har Vancouver Canucks gått förbi kvartsfinalerna och vidare till semifinalen. Det blev sju otroligt jämna matcher mot Dallas Stars och en minnesvärd batalj mellan två mycket skickligt defensiva lag härförda av två av slutspelets bästa målvakter; Marty Turco och Roberto Luongo.

Belöningen för avancemanget kunde dock varit mildare, då Vancouver ställs mot mycket svåra Anaheim som slutade tvåa totalt i Väst med 110 poäng. Alternativet för Canucks hade väl inte varit speciellt mycket enklare, då Detroit och San José är två fantastiskt bra lag med.

Vad kan man ta för lärdom efter matchserien mot Dallas? För det första måste Vancouvers offensiv helt enkelt bli bättre från alla spelare. Lagets främsta poängplockare i förstarundan var Trevor Linden, med sina 5 poäng (2 mål, 3 assist)och de  12 mål laget stod för på sju inget annat än bedrövligt. Lägg därtill att man blev nollade i SAMTLIGA tre förlustmatcher.

En förklaring till den dåliga produktionen framåt är det mycket ineffektiva numerära underläget, vilket efter sju matcher hade en effektivitet på (minst sagt) blygsamma 7.9%, vilket kan jämföras med Anaheim som mosade Minnesota med en effektivitet på 26.3%(!). Ducks hann förövrigt med att göra fler mål på fem matcher än vad Canucks lyckades göra på sju.

Markus Näslund och bröderna Sedin har stått för godkända arbetsinsatser, men måste helt enkelt började producera bättre. Sammanlagt 5 mål och nio poäng från svenskarna imponerar inte någon.

Ska man se det från den ljusa sidan så har lagets (och ligans?) MVP, Roberto Luongo, knappast blivit sämre när matcherna betytt mer. Fyra vinster, ett GAA (insläppta mål i snitt per match) på 1.41 och räddningsprocent på .950% är inte illa. Lägg därtill den fantastiska premiärmatchen i matchserien som gick till fjärde övertidsronden, då Luongos storspel höll på att skriva in honom i historieböckerna för mest stoppade skott under en match.

Anaheim stod visserligen för fler mål än Vancouver i kvartsfinalerna, men flera nyckelspelare lyste även där med sin frånvaro, bland annat Teemu Selänne som stod för blygsamma 1+1 på 5 matcher.

Hur har det gått under säsongen mellan lagen?

9/11 - Vancouver Canucks - Anaheim Ducks 0-6 
30/11 - Vancouver Canucks - Anaheim Ducks 1-2
20/2 - Anaheim Ducks - Vancouver Canucks 2-3
11/3 - Anaheim Ducks - Vancouver Canucks 4-2

Med undantag för den första matchen (då Vancouver hade svåra skadeproblem) så har det varit jämnt mellan lagen.

Förhoppningsvis kan Canucks bjuda upp till match mot Anaheim, men man får verkligen se sig som underdogs. Visserligen är det bara att se upp på fjolårets Edmonton, vilka besegrade Ducks och tog sig till final, så inser man snabbt att det inte på något sätt är ett omöjligt uppdrag.


Övriga nyheter


Bieksa och Salo dras med sjukdomar

Nyckelspelarna Kevin Bieksa och Sami Salo har båda åkt på olika sorters sjukdomar. Bieksa meddelade att han helt enkelt inte känner sig bra, men vet inte riktigt vad det är för sjukdom, och måste därför invänta resultaten från ett blodprov. Enligt han själv var det osäkert om han kan spela i öppningsmatchen mot Anaheim men åkte ändå med laget till Kalifornien, och om han inte gör så kommer med största sannolikhet Rory Fitzpatrick fylla i hans roll. Bieksa var blek i den första slutspelsrundan och var märkbart nedslöad av sjukdomen.
Sami Salo har haft problem med influensa, men kommenterade innan avresan att han känner sig bättre och kommer med största sannolikhet att spela.
För säkerhets skull har Vancouver valt att plocka upp den svenske backen Alexander Edler från Manitoba Moose ifall Sami Salo eller någon annan back skulle skada sig.


Cooke fortfarande skadad

Energiknippen Matt Cooke är fortfarande uppskriven på skadelistan efter den ljumskskadan som han ådrog sig för runt två veckor sen i den första matchen mot Dallas. Cooke har fortfarande inte gått på is sedan han skadade sig tidigt i den första matchen, och är osäker på när han kommer tillbaka. "Jag hoppas spela i den här matchserien, troligen blir det i den andra halvan av den, men det är väldigt osäkert när jag kan gå på is igen" kommenterade Cooke till tidningen Vancouver Sun. "Jag tar skadan dag-för-dag och när jag känner mig tillräckligt stark att gå på is igen, så kommer jag göra det." fyllde Cooke i, och tillade att han legat i mycket med rehabiliteringsträning, och sade därför att det bara är "a matter of time" innan han kommer tillbaka igen.
Även centern Brendan Morrison dras med ospecifika skadeproblem, men som vanligt i slutspelstider så är det inte speciellt mycket information som läcker ut. "Alla är skadade på något sätt men biter ihop och spelar ändå" kommenterade Morrison. Coach Alain Vigneault var ännu mer hemlighetsfull, och kommenterade bara frågan med att säga att alla mår bra. Yeah right.

~

Matcher


Game #4 - Dallas Stars - Vancouver Canucks 1-2 (0-0, 0-0, 1-2)

Canucks tog en mycket tung seger med 2-1 på bortaplan efter stor dramatik under matchens sista minuter. Stars som låg under med 2-1 var bara någon centimeter från att kvittera, men då offrade sig backen Willie Mitchell som halvt liggande kunde slå iväg pucken som dansade på mållinjen. Mitchell var säker på att pucken inte passerat mållinjen, men domarna valde ändå att låta videodomare undersöka händelsen, och efter mycket om och men kunde man tillslut göra "wash-out" med efterföljande burop från hemmapubliken.
Precis som tidigare i serien var det en mycket tight match där två fantastiska målvakter stod för underhållningen, och först runt 10 minuter in i den tredje perioden kom det första målet genom backen Mattias Öhlund som tog vara på en sargstuds och smällde in pucken bakom Turco som var chanslös. Vancouver tappade dock ledningen omgående, drygt tre minuter efter ledningsmålet kvitterade nämligen Darryl Sydor med ett tungt slagskott från blålinjen och matchen var vidöppen igen.
Då klev Trevor Linden fram ur skuggan. Den 37-årige veteranen satte det matchavgörande 2-1 målet med fem och en halv minut kvar att spela, och trots tung press från Dallas i slutminuterna höll sig resultatet.

Matchfakta:

Första & andra perioden
Inga mål

Tredje perioden
0-1 (09.46) - Mattias Öhlund (Bryan Smolinski, Taylor Pyatt)
1-1 (12.29) - Darryl Sydor (Ladislav Nagy)
2-1 (14.29) - Trevor Linden (Willie Mitchell, Taylor Pyatt)

Skott: 27-29 (7-10, 12-10, 8-9)
Utvisningar: Stars 8x2, Canucks 8x2

Status: Canucks leder med 3-1 i matcher

Game #5 - Vancouver Canucks - Dallas Stars 0-1 (0-0, 0-0, 0-0, 0-1)

Dallas Stars klev fram och ordnade en förlängning i matchserien efter att man besegrat Canucks med 0-1 efter att Brenden Morrow gjort matchens enda mål sex minuter in i den första övertidsperioden.
Dessförinnan hade en otrolig målvaktsbatalj mellan Roberto Luongo och Marty Turco utspelat sig. Målvakterna var helt fantastiska och gjorde ett stort antal mycket kvalificerade räddningar, och den stora hjälten blev självklart Turco som säkrade sin andra nolla i den här serien vilket verkligen förbättrar hans ökända slutspelsrykte.
Vancouver var det bättre laget i den första perioden, men i de tre andra noterades man endast för 11 skott mot Dallas 23 under samma tidsperiod. Offensiven har verkligen inte varit mycket att hurra över såhär långt. Sedinarna hölls återigen effektivit borta från målprotokollet av Dallas första checkingline härförd av Joel Lundqvist, och lagets PP har inte nätat på de 20 senaste försöken.


Matchfakta:

Första, andra och tredje perioden
Inga mål

Första övertidsperioden
0-1 (06.22) - Brenden Morrow (Sergei Zubov, Mike Ribeiro) - PP

Skott: 21-30 (10-7, 3-12, 7-6, 1-5)
Utvisningar: Canucks 4x2, Stars 3x2

Status: Canucks leder med 3-2 i matcher


Game #6 Dallas Stars - Vancouver Canucks  2-0 (1-0, 0-0, 1-0)

Marty Turco noterades för sin andra raka nolla och tredje totalt i matchserien då Dallas Stars kvitterade serien till 3-3 i matcher efter vinst med 2-0 på hemmais.
Vancouver saknade energi i matchen, och Vigneault var efter matchen inte sen med att kritisera både lagets arbetsinsats, men även veteranerna och ledarna för att de inte var tillräckligt bra när de behövdes som mest. Bland annat kritiserade Vigneault Trevor Linden för hans boarding-utvisning tidigt i matchen, varpå Stars där kunde göra 1-0 genom Mike Modano. Men kritiken var såklart även ett finger till Markus Näslund, Sedinbröderna och Brendan Morrison som helt enkelt inte producerat framåt. Nu har Vancouver inte överlistat Marty Turco på 131 minuter och 53 sekunder. Pinsamt. I matchen skapades nästan ingenting framåt av forwardsen, som bara kombinerade för sju skott i matchen.
Jeff Halpern avgjorde matchen med 7:22 spelade av den tredje perioden, och det var minst sagt en rättvis seger för Dallas som var bättre på allt i matchen. Precis som Vigneault kommenterade så hade det blivit en storförlust om det inte vore för Roberto Luongo som stod för en gedigen insats.
Frustrationen i Vancouver visade sig från sin sämsta sida då Alexandre Burrows slashade Brenden Morrow över vristen, som fick utgå med skada. På vägen ut blev det handgemäng mellan just Burrows och Morrow, samt Cowan som hoppade in för att 'hjälpa' sin lagkamrat. Burrows och Cowan fick varsin misconduct-utvisning och fick därmed lämna isen då det bara återstod knappt två minuter av matchen.


Matchfakta

Första perioden
1-0 (03.05) - Mike Modano (Sergei Zubov, Mike Ribeiro) - PPG

Andra perioden
Inga mål

Tredje perioden
2-0 (07.22) - Jeff Halpern (Utan assist)

Skott: 30-21 (8-11, 10-6, 12-4)
Utvisningar: Stars 6x2, 1x10 , Canucks 10x2, 1x10


Status: Utjämnat, 3-3 i matcher

Game #7 Vancouver Canucks - Dallas Stars 4-1 (0-1, 1-0, 3-0)

Vancouver kan pusta ut - Canucks är vidare!
Laget klev fram när det behövdes som mest och efter en gedigen arbetsinsats kunde man äntligen avancera till Conference-semin efter att man slagit ut Dallas i den (än sålänge) jämnaste matchserien i årets Stanley Cup-slutspel.
Dallas inledde matchen klart bäst, och tog välförtjänt ledningen med 1-0 genom Joel Lundqvist 16:32 in i den första perioden, men därefter handlade det mest om Vancouver.
Henrik Sedin kvitterade matchen minst lika välförtjänt till 1-1 i PP efter 15 minuter spelade av den andra perioden. Den perfekta passningen som grundlurade hela Dallas-försvaret stod förstås Daniel för, och bröderna såg ut att ha hittat glöden framåt igen vilket man mer eller mindre saknat sedan öppningsmatchen. Målet i numerärt överläge var förövrigt lagets första på 26 försök, och blott det andra i matchserien.
Ledaren och veteranen Trevor Linden klev sedan fram när han behövdes som mest. 37-åringen gjorde 2-1 (även det i PP) sju minuter in i tredjeperioden efter att han styrt in Mattias Öhlunds skott bakom Turco.
De sista minuterna blev mycket nervösa för Canucks, men Roberto Luongo (first-star för tredje gången i slutspelet) höll för trycket, och efter att Taylor Pyatt och Bryan Smolinski gjort varsitt mål i tom kasse med en minut kvar så var saken biff - Vancouver är vidare!

Matchfakta

Första perioden
0-1 (16.32) - Joel Lundqvist (Jeff Halpern, Stu Barnes)

Andra perioden
1-1 (15.12) - Henrik Sedin (Daniel Sedin) - PPG

Tredje perioden
2-1 (07.00) - Trevor Linden (Mattias Öhlund, Henrik Sedin) - PPG
3-1 (18.57) - Taylor Pyatt (Brendan Morrison) - EMPTY NET
4-1 (19.13) - Bryan Smolinski (Trevor Linden, Jan Bulis) - EMPTY NET

Skott: 32-20 (6-9, 14-4, 12-7)
Utvisningar: Canucks 7x2, Stars 11x2

Status: Canucks vidare med 4-3 i matcher

Martin Fransson2007-04-25 19:15:00
Author

Fler artiklar om Vancouver

Nu räcker det!