Vancouver Playoff News v.17

Vancouver Playoff News v.17

Vancouver har fått en hygglig inledning i matchserien mot Anaheim. Efter en smärre katastrof till inledningsmatch har man dock spelat upp sig ordentligt, men trots det hade Ducks en 2-1 ledning i matchserien efter den första veckan.

Nyheter


Bieksa fortfarande borta med "influensa", Salo tillbaka

Kevin Bieksa var med på måndagsträningen efter en veckas frånvaro på grund av okänd skada (rapporterad som influensa, icke-officiella källor säger att det rör sig om en skada i rygg, mage eller revben...). Bieksa, som noterades för 42 poäng under säsongen, kan vara tillbaka i laguppställningen den fjärde matchen, men det är mest troligt att han behöver ett par träningar med full-contact innan han kan spela igen.
Sami Salo, som var borta från spel i de inledande två matcherna av serien, är nu tillbaka. Precis som väntat så verkar det som att det inte var någon influensa som stoppade honom från spel, utan snarare en ospecifierad skada i överkroppen, om det nu säger speciellt mycket mer. "Medans jag hade åkt på en influensa, så utvecklades även en överkroppskada. Men blodtestet kom tillbaka imorse och influensan är visst borta" kommenterade Salo till Vancouver Sun.
Troligheten av att det rör sig om influensa är dock smärre otroligt med tanke på att både Salo och Bieksa har umgåts med de övriga lagkamraterna precis som vanligt.

*Uppdatering: Kevin Bieksa var tillbaka inför den fjärde matchen.


Skadelistan bara växer...eller?

Taylor Pyatt, Jeff Cowan
och Jan Bulis avstod alla från träningen på måndagen. Enligt Canucks.com så har Vigneault sagt att en av spelarna har åkt på "influensan" och troligen missar match #4. Influensa ja, frågan är vad det egentligen är för skada som Vigneault mörkar. "Det är några skador just nu som vi håller för oss själva" kommenterade Vigneault.
Sedan tidigare är även centern Ryan Kesler och forwarden Matt Cooke borta från laguppställningen.

*Uppdatering: Jeff Cowan är borta under obestämd tid med en knäskada. Cowan ska redan ha genomgått en mindre operation innan den fjärde matchen mot Anaheim.


Canucks PK på nedgång, PP fortfarande "stabilt"

Vancouvers "special-teams" har verkligen inte rosat marknaden i matchserien mot Anaheim än sålänge. Lagets PP har efter tio slutspelsmatcher spelade en effektivitet på blygsamma 6.9%, vilket kan jämföras med 17.2% efter 82 grundseriematcher. Motståndarna Anaheim har imponerande 22.5% i effektivitet. Sammanlagt har det blivit fyra mål för Canucks på 58 försök i slutspelet.
Även lagets PK har visat sig lite mer darrigt i matchserien mot Anaheim. Fyra insläppta på 21 numerära underlägen är en bra bit ifrån grundseriens PK, som faktiskt var bäst i hela ligan. Förhoppningsvis (och troligen) beror detta på frånvaro av toppbackarna Willie Mitchell, Kevin Bieksa och Sami Salo.

Matcher


25/4 - Anaheim Ducks - Vancouver Canucks 5-1

Kommentar:
Vancouver hade inte mycket att sätta emot Ducks i den första matchen i semifinalsserien. Firma Selänne-McDonald-Kunitz hade stor lektstuga med ett tröttkört Vancouver. McDonald stod för ett hat-trick, Kunitz för tre assist och Selänne för ett mål och en assist i matchen som slutade 5-1 till hemmalaget.
Det började visserligen bra för Vancouver, då Jeff Cowan redan efter drygt sju minuter spelade ordnade ledningen till Canucks. Anaheim svarade dock omgående, närmare bestämt med tre mål på tio minuter, vilket Vancouver aldrig hämtade upp. Canucks hjälpte Anaheim mycket på vägen då man precis som vanligt tog alldeles för många onödiga minor-utvisningar. Tio stycken närmare bestämt, och Anaheim gjorde två mål i powerplay.
Efter att Ryan Getzlaf gjort 4-1 9:05 in i den tredje perioden så fick tröttkörda Roberto Luongo lämna isen, och han ersattes av Dany Sabourin som släppte in ytterligare ett mål från Andy McDonald med en minut kvar att spela.
Sammanfattningsvis var det väl ändå inte speciellt oväntat att Vancouver skulle få en svår öppningsmatch. Anaheim hade innan matchen fått fem vilodagar mot Vancouvers noll vilodagar.

Matchfakta:

Anaheim Ducks - Vancouver Canucks 5-1 (3-1, 0-0, 2-0)

Första perioden
0-1 (07:07) - Jeff Cowan (utan assist)
1-1 (09:24) - Andy McDonald (Chris Kunitz, Chris Pronger) - PP
2-1 (14:56) - Teemu Selänne (Andy McDonald, Chris Kunitz)
3-1 (19:11) - Andy McDonald (Teemu Selänne, Chris Kunitz)

Andra perioden
Inga mål

Tredje perioden
4-1 (09:05) - Ryan Getzlaf (Dustin Penner, Corey Perry)
5-1 (19:08) - Andy McDonald (Kent Huskins, Ryan Getzlaf)

Skott: 37-27 (9-9, 14-6, 14-12)
Utvisningar: Ducks: 8x2, Canucks 10x2


27/4 - Anaheim Ducks - Vancouver Canucks 1-2 OT

Kommentar:
Roberto Luongo stod för en fantominsats medan Jeff Cowan för andra matchen på raken nätade för Canucks som reste sig efter utskåpningen i den första matchen och  tog en mycket viktig seger mot Anaheim med 2-1 efter avgörande i den andra övertidsperioden.
Markus Näslund inledde målskyttet 6:30 in i den andra perioden efter att han retfullt enkelt stulit pucken från Sean O'Donnell för att sedan åka ifrån Chris Pronger och skjuta in pucken bakom Giguere i mål samtidigt som han mer eller mindre tappade balansen.
Mindre än fem minuter senare var Näslund i händelsernas centrum igen. Den här gången tappade han både puck och balans i mittzonen, och speedkulan Teemu Selänne blev efter framspelning från Samuel Påhlsson helt frispelad och lyckades sånär överlista Roberto Luongo efter en fin dragning, men Luongo förlängde armen några extra centimeter och gjorde matchens solklart bästa räddning. Tråkigt nog hjälpte det föga, eftersom Travis Moen bara sekunden senare enkelt kunde lägga in pucken bakom Luongo som var helt chanslös.
Vancouver, som mer eller mindre förklarats chanslösa mot Anaheim redan efter den första matchen, reste sig och trots att toppbackarna Kevin Bieksa och Sami Salo var på skadelistan så lyckades man ändå hålla tätt bakåt i resten av matchen. Överlag så var det defensiva arbetet mycket bättre än i premiärmatchen, där Anaheim mer eller mindre kunde åka åttor runt Canucks-försvararna.
1-1 stod sig efter 60 minuter spelade, och Vancouver fick därmed återigen ställa in sig på en slitsam övertidsmatch. Avgörandet kom först nästan åtta minuter in i den andra övertidsperioden. Då kunde Jeff Cowan, efter fint förarbete av Trevor Linden längs med sargen, skjuta in 2-1 från en mycket märklig vinkel.

! Nyuppkallade Alexander Edler spelade 19:37 minuter och gjorde en prickfri insats. Överlag var det mycket starka insatser från Canucks-försvarna, inte minst Brent Sopel (38:53 minuters speltid, 6 täckta skott) och Lukas Krajicek (32:07 minuters speltid, 7 täckta skott). Mattias Öhlund hade som vanligt en nyckelroll i Vancouver-försvaret med över 35 minuters speltid.

! Vancouver har spelat över 120 övertidsminuter det här slutspelet


Matchfakta

Anaheim Ducks - Vancouver Canucks 1-2 (0-0, 1-1, 0-0, 0-0, 0-1)

Första perioden
Inga mål

Andra perioden
0-1 (06:30) - Markus Näslund (utan assist)
1-1 (11:01) - Travis Moen (Teemu Selänne, Samuel Påhlsson)

Tredje-  och första övertidsperioden
Inga mål

Andra övertidsperioden
1-2 (07:49) - Jeff Cowan (Trevor Linden)

Skott: 44-49 (8-12, 17-16, 6-12, 11-7, 2-2)
Utvisningar: Ducks: 7x2, Canucks 9x2


29/4 - Vancouver Canucks - Anaheim Ducks 2-3

Kommentar: Vancouver åkte på en bitter förlust mot Anaheim i seriens första hemmamatch i GM Place. Laget dominerade spelet i 5-mot-5 men en dålig dag för Canucks special-teams sabbade hela festen.
Canucks satte tonen i matchen direkt och pressade Giguere i Ducks-målet hårt. Bara under de första 10 minuterna avlossade 'Nucks 10 skott. Markus Näslund, Trevor Linden och Jan Bulis hade varsin mycket bra målchans under matchens inledande två minuter.
Typiskt nog så var det ändå Anaheim som tog ledningen efter ett riktigt skitmål. Roberto Luongo skulle försöka spela pucken till Willie Mitchell men tappade den till Corey Perry, som snabbt hittade Dustin Penner, som därefter kunde lägga pucken i öppet mål.
Trots ett oturligt mål i baken så fortsatte Vancouver att pressa, och med 48 sekunder kvar kom den (minst sagt) välförtjänta kvitteringen efter att Markus Näslund enkelt lagt in pucken i öppet mål i powerplay, lagets tredje på femtio försök i slutspelet (!) Precis som ni redan listat ut så var 1-1 nästan ett hån mot Vancouvers grovjobb i den första perioden. Med lite flyt hade det varit mer rättvist med en tvåmålsledning, men ett sällsynt misstag av Luongo, storspel av Giguere och dåligt PP höll matchen helt jämn inför andra.
Med nästan 10 minuter spelade av den andra perioden återtog Ducks ledningen till 2-1 efter att Francois Beauchemin nätat i powerplay, men bara fem minuter senare hade Vancouver kvitterat igen. Den här gången var det Daniel Sedin som nätade för blott den andra gången det här slutspelet, och Vancouver var tillbaka i matchen.
Canucks fick utmärkta förutsättningar för att ta ledningen för första gången i matchen tidigt i den tredje perioden efter att både målskytten Beacuhemin och Samuel Påhlsson blivit utvisade med drygt 40 sekunders mellanrum, men precis som vanligt lyste spelet i PP med sin frånvaro. Vancouver mäktade endast två skott under det numerära överläget, och skapade inte speciellt mycket chanser heller.
Istället var det Corey Perry som kunde sätta avgörande 3-2 - i powerplay. Perry, som bara minuten tidigare hade suttit av en utvisning (där Canucks i PP inte lyckades avlossa ett enda skott på mål) blev därmed matchhjälte för sitt Ducks som återigen befinner sig i pole-position i matchserien.
Canucks pressade på ordentligt i matchens sista minuter med en man extra på banan. Men Jean-Sebastien Giguere gjorde ett X-antal fantomräddningar och höll hela vägen ut för Ducks.


Matchfakta

Vancouver Canucks - Anaheim Ducks 2-3 (1-1, 1-1, 0-1)

Första perioden
0-1 (03:08) - Dustin Penner (Corey Perry)
1-1 (19:12) - Markus Näslund (Mattias Öhlund, Brendan Morrison) - PP

Andra perioden
1-2 (09:45) - Francois Beauchemin (Chris Kunitz, Chris Pronger) - PP
2-2 (14:31) - Daniel Sedin (Taylor Pyatt, Lukas Krajicek)

Tredje perioden
2-3 (07:51) - Corey Perry  (Chris Pronger, Andy McDonald)

Skott: 26-24 (13-2, 6-15, 7-7)
Utvisningar: Canucks: 6x2, Ducks: 9x2

~.~




Martin Fransson2007-05-02 14:30:00
Author

Fler artiklar om Vancouver

Nu räcker det!