SvenskaFans rankar: 15. Boston Bruins
Bruinscentern, Patrice Bergeron, gör comeback i höst efter sin svåra hjärnskakning.

SvenskaFans rankar: 15. Boston Bruins

SvenskaFans skribenter trodde inte alls på Boston Bruins inför förra säsongen. Men inför den här säsongen så verkar man ha lärt sig läxan och rankar Bruins 10 placeringar högre upp än vad man gjorde ifjol. Boston svarade för en rejäl uppryckning föregående säsong jämfört med hur det har sett ut på senare tid. Kanske kommer Bruins ta ytterliggare ett steg framåt den här säsongen?

Efter lockout-säsongen hade Bruins en väldigt tung period. Mycket tack vare en dålig, ja nästan obefintlig defensiv. Men nu verkar de svåra och "långa" (det var ju faktiskt bara två) åren vara förbi för Bruins del. För under föregående säsong gick Bruins till slutspel igen, även om det var på det berömda håret. Bruins slutade åtta i Eastern Conference, med bara två poängs marginal ner till nionde plats, som hade inneburit missat slutspel. Men Boston Bruins tog sig till slutspel igen och ordningen var därmed återställd.

General managern, Peter Chiarelli, gjorde innan säsongsstarten en del förändringar för att få bukt med de defensiva problemen som Bruins tidigare hade haft. Chiarelli anställde den defensivt skicklige coachen, Claude Julien. Målet med säsong 07/08 var att ta sig till slutspel och då genom att skärpa till defensiven. Detta lyckades Bruins med, mycket tack vare Claude Julien, som fick till en helt annan trygghet i Bruins försvarsspel. Bruins släppte in 70 mål mindre jämfört med 06/07, vilket är ganska anmärkningsvärt och en oerhört bra prestation. Det var bara tre lag i Eastern Conference som släppte in färre.

Men allt kan inte vara perfekt. När så pass mycket fokus lades på det defensiva spelet, så blev logiskt nog offensiven lidande. Det var således bara tre lag som gjorde färre mål än Bruins i Eastern Conference, vilket inte är någon vidare smickrande statistik för ett lag som gick till slutspel.

Det finns dock en del skicklighet hos Bruins forwards och bredden går det i alla fall inte att klaga på. Bruins sena värvning av boxplayspecialisten Stephane Yelle, från Calgary Flames, gör att Bruins har en nästan för bra bredd på forwardssidan. Bli inte förvånad om någon/några forwards försvinner i en trade senare under säsongen. Ett exempel på Bruins bredd är vänsterforwarden Chuck Kobasew, 22 mål ifjol, som förmodligen får hålla till i en tredjekedja den här säsongen. Sedan så finns det också en rad talanger på forwardssidan som t.ex. Phil Kessel, David Krejci, Milan Lucic, Vladimir Sobotka och Petteri Nokelainen som förhoppningsvis kan ta ytterligare kliv framåt i utvecklingen även kommande säsong. Det som saknas är det där toppnamnet, den där stjärnforwarden som alltid levererar. En spelare som kan göra kring 40 mål per säsong. Men någon sådan finns det tyvärr inte i dagens Boston Bruins. Veteranen Glen Murray, var en utpräglad målskytt, men Bruins köpte ut honom från dennes kontrakt i sommar. Anledningen var Murrays sämre prestationer de senaste säsongerna och hans höga lön. Michael Ryder, nyförvärvet från Montreal Canadiens, är tänkt som lagets stora målskytt. Frågan är om han kan leva upp till det?

Bruins centersida ser riktigt bra ut, då en av Bruins viktigaste spelare och lagets bästa tvåvägscenter, Patrice Bergeron, gör comeback i höst efter sin svåra hjärnskakning. Det var i förra säsongens blott tionde match, som Bergerons säsong fick ett hastigt och mycket olustigt slut. Efter ett överfall av Philadelphia Flyers back Randy Jones, fick Bergeron en mycket allvarlig hjärnskakning. Men han ska kunna spela i premiären mot Colorado Avalanche den nionde Oktober.

Det som är oroande i Bostons lagbygge, är bristen på kreativitet i försvaret. Zdeno Chara och Dennis Wideman har spelskickligheten men hos övriga backar är det väldigt skralt med den varan. En stor del i Bostons offensiva brister finns hos försvararna skulle jag vilja påstå. Det finns för många "sarg ut-backar", som inte kan slå den där avgörande passningen. Talangen Matt Lashoff, 21 år, är en back som gillar att spela pucken och bidra till offensiven. Förhoppningsvis får Lashoff förtroende från coach Julien i vinter och att Lashoff då visar sig från sin bästa sida.


Målvakter:

Den gångna säsongen svarade Bostons målvakt Tim Thomas, för sin bästa säsong hitills, 34 år gammal. Thomas skötte jobbet som Bruins förstamålvakt galant och hade en räddningsprocent i grundserien på 92,1 efter 57 matcher.

Innan säsongen hade Boston bytt till sig Manny Fernandez från Minnesota Wild, som var tänkt som en förstamålvakt, med Thomas som utmanare. Men Fernandez säsong blev förstörd pga en knäskada och spelade endast fyra matcher. I juli i år så var Fernandez med och testade på is tillsammans med Bostons unga prospects. Förhoppningsvis kan Fernandez vara tillbaka i gammalt gott slag när säsongen drar igång. Men med tanke på Thomas föregående säsong och Fernandez skadeproblem, så känns det på förhand som fördel Thomas, i frågan om vem som får förtroendet som förstamålvakt.

Sedan så har Bruins en tredjemålvakt i Tuukka Rask, 21 år gammal. Rask gjorde sin första säsong i Nord Amerika föregående säsong, där han mestadels tillbringade tiden i Bostons farmarlag, Providence Bruins. På 45 matcher hade Rask en räddningsprocent på 90,5. Rask fick även göra NHL-debut förra säsongen, då han spelade 4 matcher och hade en räddningsprocent på 88,6.


Backar:

Det råder ingen tvekan om vem som är Bostons back nummer ett. Zdeno Chara är inte bara Bostons överlägset bästa back, utan han är också lagets kapten som bär laget på sina axlar. Chara, som blev nominerad till Norris troféen (NHL:s bästa back) säsongen som var, är en bjässe i försvaret och ett dödligt vapen framåt. Med sin storlek (206 cm lång och 117 kg tung) och styrka, kan Chara stoppa de flesta motståndare. Offensivt så bidrar Chara en hel del, främst med sitt oerhört tunga slagskott. Chara slutade på tredje plats i Bostons interna poängliga, 51 poäng på 77 matcher.

Charas backkollega, Dennis Wideman, kom till Bruins i slutet av säsongen 06/07 från St. Louis Blues. Föregående säsong var Widemans första "riktiga" säsong med Boston. Wideman svarade för en bra säsong och han gjorde också sin bästa säsong rent poängmässigt i NHL-karriären, 36 poäng på 81 matcher. Wideman bidrar väldigt mycket till offensiven och är en viktig kugge i Bostons powerpaly, rightskytt som han är.

24-årige Mark Stuart fick sitt riktiga genombrott säsongen som var. Stuart spelade alla 82 matcher för Bruins och gjorde åtta poäng. Efter att Boston åkt ut mot Montreal i slutspelet, fick Stuart göra A-landslagsdebut för USA i VM. Stuart är en ganska allround back, där hans främsta styrkor ligger i defensiven.

Veteranen Aaron Ward, 35 år, kom till Bruins organisation från New York Rangers, samtidigt som Wideman. Förra säsongen spelade Ward endast 65 matcher p.g.a. skador. Hans fem mål och tretton poäng är kanske inte jätteimponerande, men för att vara Aaron Ward, så var det helt okej eftersom hans styrkor ligger främst i den egna zonen och det defensiva spelet. Vilket +9 vittnar om i +/-statistiken.

Matt Lashoff är ansedd som Bruins största back-talang. Lashoff draftades av Bruins i första rundan som nummer 22 totalt, 2005. Lashoff har inte riktigt fått chansen ännu i Bruins, även om han spelade arton matcher och gjorde fem poäng föregående säsong. Men mycket tyder på att den 21-årige amerikanaren kan få chansen på riktigt i år. Lashoff är en offensiv back som gärna spelar powerplay och som vill hålla till i anfallszon.  

Andrew Alberts, 27 år, är en bjässe i det defensiva spelet. Med sina 194 cm och 100 kilon så flyttar han på de flesta av motståndarna framför Bruinskassen. Men Alberts spelade bara 35 matcher föregående säsong p.g.a. en långtidsskada.

Andrew Ference anslöt till Bruins vid samma tidpunkt som Wideman och Ward, men då från Calgary Flames. Ference hade ingen lyckad säsong ifjol både när det gällde spelet och skador. Ference spelade 59 matcher, skrapade ihop femton poäng och fruktansvärda -14 (!) i +/-statistiken, vilket gjorde honom överlägset sämst i den statistiken bland Bruinsspelarna. Lägg till att Ference inte är någon offensiv talang, utan att det är i det defensiva spelet som han ska bidra som mest. Då förstår ni hur pass illa Ferences säsong var.

Shane Hnidy eller nyförvärvet Johhny Boychuk, från Colorado Avalanche, får kämpa om speltid. Lite osäkert om Bruins defensive coach, Claude Julien, vågar använda sig av den spelskickliga talangen Matt Lashoff också.  


Forwards:

Den 31-årige kanadensaren, Marc Savard, är en av Bostons absolut viktigaste spelare och lagets förstacenter. Savard är ingen storväxt kille, utan han lever på sin speluppfattning, skridskoåkning och sin fina teknik. Savard är en spelfördelare och ett geni när det gäller framspelningar. Målskyttet är kanske inte hans starka sida, även om han har gjort en hel del mål genom åren. Säsongen 07/08 spelade Savard 74 matcher och svarade för 78 poäng (15+63). Totalt sett har Savard spelat 659 NHL-matcher och under dessa matcher har det blivit 575 poäng (170+405) för kanadensaren.

Tysken Marco Sturm, kommer att få dra ett tungt lass både offensivt och defensivt även denna säsong för de guldsvarta. Karaktäristisk för Sturm, är hans rappa skridskoåkning, goda inställning och hans snabba handledsskott. Han andvänds i powerplay, men framförallt i boxplay där han gör ett oerhört bra jobb. Sturm är lite utav en målskytt, men har än så länge inte spräckt gränsen 30 mål. Föregående säsong så gjorde Sturm 27 mål och 29 assist på 80 matcher. Under Sturms NHL-karriär har det blivit 760 matcher och 416 poäng (205+211).

Bostons joker den här säsongen är högerfattade Patrice Bergeron, 23, som är tillbaka efter en allvarlig hjärnskakning. Den kanadensiska centern gör i höst sin sjätte säsong för Boston Bruins och han är redan en ledare och veteran i laget. Bergeron är en av lagets bästa spelare både när det gäller offensiven och defensiven. Fransk/kanadensaren har egentligen allt, skott, teknik, spelsinne, skridskoåkning, rätt inställning och karln kan t.o.m. tacklas också! P.g.a. hjärnskakningen spelade Bergeron endast de tio första matcherna förra säsongen. Under Bergerons NHL-karriär har det blivit 239 matcher och 189 poäng, fördelat på 72 mål och 117 assist. Om Bergeron bara får vara skadefri kommande säsong, har Boston fått en dimension till jämfört med föregående säsong.

Nyförvärvet Michael Ryder från Montreal Canadiens, blir förmodligen den som ska förvalta Marc Savards geniala passningar. Ryder hade en tung säsong som gick då han endast gjorde fjorton mål på 70 matcher. 06/07 och 05/06 gjorde han 30 mål på 81 respektive 82 matcher. Ryder är en målskytt som dessutom gillar att tacklas och smälla på.

Phil Kessel är en av många Bruinstalanger med framtiden framför sig. 20 år gammal har han redan hunnit med två NHL-säsonger, spelat VM för USA tre gånger och både blivit drabbad av cancer samt övervunnit den. Amerikanaren är en avig rightare med bländande teknik och en mönsterbrytare som gillar att göra det där lilla extra. Kessel har en hel del kvar att lära och är i dagsläget ganska ojämn, men han är en spelartyp som inte växer på träd. Säsongen som var, svarade Kessel för 82 matcher och 37 poäng (19+18). Kommande säsong hoppas Bruinsanhängarna på ytterliggare utveckling hos den unge amerikanen.

Ungtupparna Milan Lucic och David Krejci svarade för mycket starka debutsäsonger (Krejci gjorde dock några strömatcher säsongen 06/07). Lucic och Krejci är 20 respektive 22 år gammla. Lucic fick relativt mycket speltid för att vara rookie och han förvaltade den väl. Lucic spelade både powerplay och boxplay (boxplay framförallt) och han visade ingen respekt i överhuvudtaget. Lucic är stor, stark och tuff ytterforward som väljer den raka vägen mot målet. Han är en fighter som gärna slänger handskarna då det behövs. Under debutsäsongen svarade Lucic för 27 poäng (8+19) på 77 matcher. Krejci och andra sidan är lite mer av en playmaker. Den tjeckiske centern är otroligt skicklig med pucken och han har en förmåga att sätta sina medspelare i bra lägen. Dessutom har han en härlig inställning och smäller gärna på om det behövs trots att han inte är den största spelaren. Krejci började säsongen i farmarlaget, men blev så småningom uppflyttad till Bruins och som han tog för sig. Trots lite speltid i början, så lyckades tjecken göra 27 poäng (6+21) på 56 matcher.

Bakom de givna startnamnen finns också givetvis Per-Johan Axelsson som är viktig spelare för Bruins, framförallt i boxplay. Ytterforwarden Chuck Kobasew, som hade en väldigt lyckad säsong senast, tar förmodligen en plats i tredjekedjan tillsammans med Axelsson på andra kanten. Sedan får Petteri Nokelainen, Peter Schaefer, Vladimir Sobotka, Shawn Thornton, Jeremy Reich och nyförvärvet från Calgary, Stephane Yelle, göra upp om resterande speltid.


Nyckelspelare:

Marc Savard, Zdeno Chara, Patrice Bergeron


Nyförvärv:

Blake Wheeler - Draft - Univ. of Minnesota, NCAA  
Johnny Boychuk -Trade - Colorado Avalanche     
Michael Ryder - Free agent - Montreal Canadiens     
Martin St. Pierre - Trade - Chicago Blackhawks    
Stephane Yelle - Free agent - Calgary Flames


Förluster:

Matt Hendricks - Trade - Colorado Avalanche
Alex Auld - Free Agent -    Ottawa Senators
Glen Metropolit - Free Agent - Philadelphia Flyers     
Glen Murray - Utlöst av Bruins - Klubb ej klar


Svenskar: Per-Johan Axelsson, Carl Söderberg (utlånad till Malmö)


Coach: Claude Julien


Preliminär laguppstälnning:

Michael Ryder - Marc Savard - Marco Sturm
Phil Kessel - Patrice Bergeron - Milan Lucic
Chuck Kobasew - David Krejci - P-J Axelsson
Shawn Thornton - Stephane Yelle - Peter Schaefer

Dennis Wideman - Zdeno Chara
Aaron Ward - Mark Stuart
Andrew Ference - Andrew Alberts

Tim Thomas (Manny Fernandez)

Andra notabla spelare i laget: Matt Lashoff, Shane Hnidy, Blake Wheeler, Jeremy Reich, Tuukka Rask, Petteri Nokelainen


Bästa nyförvärvet: Michael Ryder

Michael Ryder är Bostons tveklöst bästa nyförvärv. Ryder värvades till Bruins från rivalen Montreal Canadiens, som free agent. Förväntingarna på Ryder är höga och Bostonanhängarna ser honom som lagets blivande skyttekung. Men det har har också kapacitet till att bli, om man får spela i rätt omgivning (med passningsgeniet Savard t.ex.). Ryder hade en misslyckad säsong senast, med endast fjorton mål på 70 matcher. Men de två säsongerna innan det gjorde Ryder 30 mål och det ska han förhoppningsvis uppnå i Bostontröjan också, om inte ännu fler. Som sagt förväntingarna på Ryder är höga, frågan är om han klarar av att infria dem?


Värsta förlusten: Glen Murray

Poäng- och skyttekungen, Glen Murray, är den absolut mest kännsbara förlusten. Bruins valde att köpa ut Murray från hans kontrakt, mycket tack vare Murrays ålder (fyller 36 i höst) och skadeproblem. De tre senaste säsongerna har Murray endast spelat 64, 59 respektive 63 matcher. Murray kan ses som ganska svår att trada, eftersom att han hade ett ganska saftigt kontrakt plus att han börjar bli gammal. Därför så löste Bruins ut honom trots att han alltid producerat bra med poäng.

Årets poängkung: Marc Savard

Det är ingen vågad gissning att tro på passningsspecialisten, Marc Savard, som Bostons poängkung 08/09. Savard har under de två säsonger som han spelet i klubben, vunnit den interna poängligan överlägset. Savard lyckades "bara" producera 78 poäng på 74 matcher den gångna säsongen. 05/06 gjorde Savard 97 poäng i Atlanta Trashers och i debutsäsongen i Bruins, 06/07, skrapade Savard ihop 96 poäng.

Årets nykomling: Matt Lashoff

Om Lashoff får förtroende av coach Julien, så kommer den unga backen att bli årets nykomling tror jag. Särskilt om Lashoff används på rätt sätt, d.v.s. i en ofensiv roll och i powerplay.

# # #

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15. Boston Bruins
16. Colorado Avalanche
17. Tampa Bay Lightning
18. Edmonton Oilers
19. Caronlina Hurricanes
20. Buffalo Sabres
21. Vancouver Canucks
22. Nashville Predators
23. Phoenix Coyotes
24. Columbus Blue Jackets
25. Toronto Maple Leafs
26. St. Louis Blues
27. Florida Panthers
28. New York Islanders
29. Atlanta Thrashers
30. Los Angeles Kings

Tobias Ögren2008-09-19 06:00:00
Author

Fler artiklar om Boston

Preview 24/25 - Boston Bruins