SvenskaFans rankar: 20. Montreal Canadiens

SvenskaFans rankar: 20. Montreal Canadiens

Montreal kommer från sin mest imponerande slutspelsprestation på 17 år, ändå är frågetecknen större än utropstecknen inför den nya säsongen. När kommer Markov tillbaka från sin skada? Håller Price som förstemålvakt?

Montreal svarade för en medioker grundserie ifjol och lyckades inte säkra en slutpspelsplats förrän i sista omgången. När väl slutspelet drog igång höjde man sig dock rejält och man lyckades ta sig längre än något hade kunnat tro. Förhandsfavoriterna Washington och Pittsburgh besegrades innan Philadelphia blev för svåra i Conference-finalen.

Montrealfansen fick under slutspelet en ny hjälte i Jaroslav Halak, som stod på huvudet gång på gång för att rädda kvar laget i matcherna. Sagan skulle dock inte få någon fortsättning efter slutspelet då Halak omgående tradades till St. Louis i utbyte för Lars Eller samt Ian Schultz.

Genom traden visade ledningen med all önskvärd tydlighet att man tror stenhårt på Carey Price och hans förmåga att leda klubben till kommande slutspelsframgångar. Price har tidigare sviktat när det betytt som mest på NHL-nivån, men han har en Calder Cup-vinst från sitt år i AHL, då han också utsågs till slutspelets mest värdefulle spelare.

Slutspelet bjöd utöver Halak även på ett par andra utropstecken. Hal Gill och Josh Gorges var fantastiskt bra i sin roll som defensivt backpar, men kanske mest imponerande var de tre nya forwardsstjärnorna som införskaffades inför säsongen; Brian Gionta, Scott Gomez samt Mike Cammalleri. De tre hittade en helt ny nivå i sitt spel när slutspelet drog igång och var lagets klart bästa forwards.

Montreals slutspelsprestation ser än mer imponerande ut i ljuset av att man saknade spelaren som varit lagets klart viktigaste ända sedan lockouten; Andrei Markov. Ryssen drabbades av en skada i matchserien mot Washington och är ännu inte färdigrehabiliterad. Han lär inte vara redo för spel till säsongsstarten, men man har förhoppningar på att han ska vara tillbaka någon gång under senhösten.


Målvakter:

En enorm press ligger på Carey Prices axlar inför säsongen. Efter en svajig fjolårssäsong får han nu ändå chansen att visa att han är den franchise-målvakt man trott. Försäljningen av Jaroslav Halak ogillades av många och det lär inte krävas mycket för att publiken ska börja bua ut Price, likt man gjorde i slutspelet förra våren.

Bakom Price finns nytillkomne Alex Auld, en kompetent backup men knappast en målvakt man kan förlita sig på som förstaval. I Hamilton vaktar Curtis Sanford kassen, men vid eventuella skador lär han få prova på att öppna båsdörren i Bell Centre.


Backar:

Andrei Markov är det självklara toppnamnet i Montreals backuppsättning. Ryssen har varit skadeförföljd och kommer som tidigare nämnt missa inledningen av säsongen, men när han väl spelar är han en av ligans absolut bästa backar. Få spelare kan distribuera pucken lika framgångsrikt som Markov och i powerplay är hans känsliga passningar ovärderliga.

Förhoppningsvis kan energiknippet PK Subban kommande säsong avlasta Markov något. Subban har liknande kvalitéer och hans rusher över isen är en fröjd för ögat. Han behöver dock jobba lite på spelet i defensiv zon, där han ibland ser lite oslipad ut.

Roman Hamrlik
lär få kampera ihop med Subban. Med sina 1232 NHL-matcher är hans lagets mest rutinerade spelare, vilket också syns på isen. Han är inte rädd att hålla i pucken och håller sig alltid lugn i alla situationer. Ytterligare en tjeck, Jaroslav Spacek, avrundar Montreals topp fyra. Spacek är nyttig såväl i spel fem mot fem som i powerplay men fjolåret blev lite av en besvikelse med endast 21 poäng på kontot.

Josh Gorges och Hal Gill visade i slutspelet att de kan radera ut vilken kedja som helst. De lär få fortsätta som Montreals defensiva tandem, även om Gorges kan komma att befodras till en av de mer offensivt orienterade backparen.

Ryan O'Byrne, Alexandre Picard och Yannick Weber slåss om platsen som sjundeback. O'Byrne har med sin storlek en fördel i den kampen och lär få vara den som vikarierar för Markov fram till denne är kvitt sin skada. Weber hade med stor sannolikhet varit ett namn för startuppställningen om det inte hade varit för PK Subban, som fyller samma roll i laget.


Forwards:

Tomas Plekanec och Mike Cammalleri utgjorde under fjolåret stommen i Montreals förstakedja, och lär så göra även i vinter. Båda vet var målet är beläget och Plekanec är dessutom en framspelare av högsta klass. Hans 70 poäng från ifjol är mycket imponerande, speciellt med tanke på att han dessutom var lagets främste forward i numerärt underläge. Till denna säsong har hjälp inhämtats till den avdelningen, så även om det kan vara att hoppas på för mycket kan Plekanec kanske till och med förbättra sin offensiva produktion kommande säsong.

Tredje länken i kedjan lär utgöras av Andrei Kostitsyn, som har fantastiska kvalitéer men också har en otroligt låg lägstanivå. Visserligen missade han drygt 20 matcher ifjol, men 15 mål är ändå långt under vad man kan förvänta sig av vitryssen. Att han dessutom var mållös i 18 av 19 slutspelsmatcher förbättrar inte helhetsintrycket, och Kostitsyn har mycket att bevisa inför den kommande säsongen.

I andrakedjan hittar vi ytterligare en samspelt duo; nämligen Scott Gomez och Brian Gionta. Gomez är ingen målspruta men hans kvalitéer som pucktranportör och framspelare är ovärderliga i Montreals defensiva spelsystem. Gionta missade delar av förra säsongen, och lär passera 30 mål i vinter om han får vara skadefri. Som vänsterforward i denna formation lär Benoit Pouliot få chansen, men om han visar upp samma spel som i våras lär han snabbt ersättas av Lars Eller.

Eller bör annars rimligtvis kunna ta en plats i tredjekedjan, där vi även lär se Maxim Lapierre. Lapierre fyller en viktig roll som lagets retsticka, men han är också ett offensivt hot med sin fina teknik och kvicka ben. Även Jeff Halpern har god chans att ta en plats i tredjekedjan. Halpern kommer få stort förtroende när det kommer till defensiva tekningar och spel i numerärt underläge, där hans främsta kvalitéer ligger.

Travis Moen visade sig vara nyttig ifjol med sin tyngd och tuffhet. Ifjol fick han till och med prova på spel i de offensiva kedjorna. I Dustin Boyd och Tom Pyatt har Montreal två defensiva rollspelare som lär få tillbringa mycket tid i fjärdekedjan.

Mathieu Darche belönades med ett envägskontrakt efter några fina insatser under fjolåret. Montrealsonens teknik är förvisso högst begränsad men han jobbar alltid stenhårt och använder sin tyngd för att göra livet svårt för motståndarna. Han vet dessutom sin roll i laget och kommer inte klaga även om han kommer få se en del matcher från läktaren.

Bland de intressanta namnen som försöker slå sig in i laget hittar vi svenske centern Andreas Engqvist. Efter en lyckad säsong med finalspel för Djurgården väljer han nu att prova lyckan i Nordamerika. Det kanske mest spännande namnet är dock Alexander Avtsin. Ryssen har en enorm offensiv potential, men behöver drillas taktiskt innan han är redo för NHL.

Max Pacioretty samt Ben Maxwell har redan provat på NHL-spel, men det har ännu inte släppt för någon av dem på den högsta nivån. Pacioretty, som valdes i första rundan 2007, är en spelare man har stora förhopnningar på inom organisationen. Han har alla verktyg för att kunna bli en framgångsrik powerforward i framtiden.


Nyckelspelare:

Carey Price, Andrei Markov, Tomas Plekanec

Nyförvärv:

Lars Eller – från St. Louis Blues – trade
Dustin Boyd – från Nashville Predators – trade
Alex Auld – från New York Rangers – free agent
Alexandre Picard – från Carolina Hurricanes – free agent
Jeff Halpern– från Los Angeles Kings – free agent

Förluster:

Jaroslav Halak – till St. Louis Blues – trade
Sergei Kostitsyn – till Nashville Predators – trade
Dominic Moore – till Tampa Bay Lightning – free agent
Glen Metropolit – till EV Zug (Schweiz) – free agent
Marc-Andre Bergeron – klubb ej klar – free agent
Paul Mara – klubb ej klar – free agent
Georges Laraque – slutar

Svenskar:

Andreas Engqvist

Coach:

Jacques Martin (Andra säsongen)

Preliminär laguppställning:

Andrei Kostitsyn – Tomas Plekanec – Mike Cammalleri
Benoit Pouliot – Scott Gomez – Brian Gionta
Travis Moen – Lars Eller – Maxim Lapierre
Dustin Boyd – Jeff Halpern – Tom Pyatt

Andrei Markov – Jaroslav Spacek
Roman Hamrlik – PK Subban
Hal Gill – Josh Gorges

Carey Price (Alex Auld)

Andra notabla spelare: Mathieu Darche, Ben Maxwell, Max Pacioretty, Alexander Avtsin, Andreas Engqvist, Ryan O'Byrne, Alexandre Picard, Yannick Weber, Curtis Sanford

---

Bästa nyförvärvet: Lars Eller

De flesta spelare som tillkommit under sommaren är breddspelare, men om någon av dem kommer få en betydande roll i laget är det Eller. Dansken som tingades i första rundan av St. Louis 2007 går en ljus framtid till mötes. Om ett par år lär han vara en nyckelspelare i Montreal, men redan i höst är han med och konkurrerar om en plats i toppkedjorna.


Värsta förlusten: Jaroslav Halak

Slovaken Halak svarade, precis som hela Montreal, för ett sensationellt bra slutspel och kunde äntligen ta sig ur Carey Prices skugga. Halak spelar som bäst när han blir bombarderad med skott och är en av ligans absolut bästa målvakter på att stjäla matcher man egentligen inte borde ha någon chans att vinna.


Årets poängkung: Mike Cammalleri

Efter en problemfylld säsong exploderade Cammalleri fullständigt i slutspelet. Med 13 mål vann han slutspelets skytteliga, samtidigt som han för första gången i karriären fick vara med och vinna en slutspelsserie. I höst inleder han sin andra säsong i Montreal och han siktar långt högre än de 26 mål och 50 poäng han noterades för förra säsongen.


Årets nykomling: PK Subban

Subban har potential att bli en av ligans bästa offensiva backar. Efter en fantastisk debutsäsong i AHL blev han uppkallad för att fylla luckan efter Andrei Markov under slutspelet. Avskedet av Marc-Andre Bergeron betyder att en plats finns öppen i laget för en offensiv powerplayback, så räkna med att få se en hel del av Subban i vinter. Förhoppningsvis kan han också ge Taylor Hall en riktig match i kampen om Calder Trophy.


Årets genombrott: Carey Price

Visserligen får han redan anses vara en etablerad NHL-målvakt, men det där riktiga genombrottet har ännu inte kommit för Price. Han har stundtals varit riktigt bra under sina första år, men ännu har han inte hittat en jämn nivå som gör att han kan nämnas i snacket om ligans toppmålvakter. Kommande säsong kommer han bära hela Montreal på sina axlar och nu måste han lyckas få ut all den talang vi vet att han besitter.


###

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20. Montreal Canadiens
21. Calgary Flames
22. Atlanta Thrashers
23. Toronto Maple Leafs
24. Minnesota Wild
25. Dallas Stars
26. Carolina Hurricanes
27. New York Islanders
28. Columbus Blue Jackets
29. Edmonton Oilers
30. Florida Panthers

Niklas Rosholmniklas.rosholm@live.com@nikedin2010-09-17 07:00:00
Author

Fler artiklar om Montreal