Habspanelen: December "Uppdaterad med en fjärde medlem"
Jonas Höglunds fighting face.

Habspanelen: December "Uppdaterad med en fjärde medlem"

Den här säsongens första Habspanel blir lite speciell, panelens tre medlemmar har samtliga spelat för Montreal Canadiens. En av dem har Canadiens klubbrekord för gjorda mål av en rookie, en har spelat för tre olika klubbar i Canada och den siste är den svensk som spelat näst flest matcher för Montreal genom tiderna.

Innan vi kommer till panelen så vill jag bara nämna lite om Canadiens i allmänhet eftersom nästa lagrapport dröjer tills nästa vecka. Montreal har under sina 10 senaste matcher 9 vinster och 1 förlust efter straffar, tittar vi på de senaste 15 så har de vunnit 11, förlorat 2 och förlorat 2 efter straffläggning. Tittar vi hur de spelat mot lagen i den västra konferensen som just nu kraftigt dominerar över den östra så har Montreal spelat 13 matcher mot lag i den västra konferensen och vunnit 6, förlorat 6 och förlorat 1 efter straffar. Montreal har spelat färdigt mot två lag från den västra konferensen, Minnesota Wild och Edmonton Oilers och mot båda lagen har man en förlust och en vinst.

Montreal har tredje bäst poängprocent av lagen i öst (Boston och Pittsburgh är bättre) och man är delad tvåa i hela NHL när det gäller insläppta mål per match. Laget ligger på plats sex när det gäller PP med 22,7% och på delad tredjeplats när det gäller PK med 86,4%, laget har gjort 25 mål i PP vilket ger en delad tredjeplats och släppt in 14 mål med en man mindre vilket även det ger en delad tredjeplats i NHL. Montreal har dessutom gjort 4 mål med en man mindre på isen och även det ger en delad tredjeplats i NHL.

Montreal är också det lag som har täckt mest skott i NHL med 583, just nu har man 39 fler än tvåan Calgary. Tre av Habs backar bland de tio bästa i NHL när det gäller att täcka skott, Josh Gorges delad 5 med 74, Andrei Markov 8 med 72 och Raphael Diaz 9 med 70 täckta skott. Om vi tittar på en statistik där Montreal tillhör bottenskiktet nämligen tacklingar så upptäcker man att just tacklingar kanske inte är så enormt viktiga som en del fans och så kallade experter tror. Montreal har 585 tacklingar och ligger på plats 26 placeringen före Detroit med Chicago ytterligare en plats längre ned, Minnesota och San Jose avslutar listan. Just nu ligger samtliga dessa fem lag på slutspelsplats och tre av lagen har haft ”hyfsade” framgångar under de senaste sex säsongernas slutspel. Tittar man i toppen av tacklingsligan så återfinns Bay Street Bullies (dvs Toronto Maple Leafs) i toppen och andra topplag är Ottawa, Los Angeles, Pittsburgh, Philadelphia och Boston, vilket antagligen gör att ett svensk NHL-fan är övertygad om att det är en mycket viktig statistik att vara i toppen av.

Carey Price i Montreals mål är just nu säkerheten själv även om Aftonbladets man i New York inte tycker att han är stabil. Price har under sina senaste tio matcher vunnit 8 matcher, förlorat 1 och förlorat 1 efter straffar, under de tio matcherna har han bara släppt in 16 mål. Price ligger på plats 5 när det gäller GAA med 1,95 och på delad andraplats när det gäller räddningsprocent med ,938 (minst 10 spelade matcher). När det gäller istid så är han på plats 7 och när det gäller vinster så är han delad 8.

Nu till själva panelen, först en presentation av medlemmarna för er som inte redan listat ut vilka de är. Först ut är Kjell Dahlin som under sin rookiesäsong dels satte nytt klubbrekord för en rookie med 32 mål dels tangerade Mats Näslunds rookierekord på 71 poäng, dessutom så vann han Stanley Cup den säsongen. Skador förstörde de kommande två säsongerna och totalt blev det 116 poäng (57 mål+59 assist) på 166 NHL matcher i Montreal.

Näste man är Jonas Höglund som under sin andra säsong i Calgary Flames trades till Montreal 1998, han stannade i Montreal till 1999 och spelade 102 matcher för klubben och gjorde 14 mål, 15 assist och 29 poäng. 1999 skrev han på för Toronto där han tillbringade fyra säsonger, totalt så blev det 117 mål, 145 assist och 262 poäng på 545 matcher i NHL.

Den tredje medlemmen i panelen är Tre Kronors assisterande coach Peter Popovic. Popovic debuterade i Montreal 1993, säsongen efter Habs senaste Stanley Cup triumf. Han spelade fem säsonger i Montreal och var under säsongen 1995-96 med om två av de mest legendariska ögonblicken i Montreals historia. Dels den sista matchen i Montreal för Patrick Roy och dels den sista matchen i Forum då Maurice ”Rocket” Richard hyllades så att Gary Bettman på läktaren nästan såg rörd ut. Popovic spelade 303 matcher för Montreal och gjorde 55 poäng (7 mål + 48 assist), efter Montreal så tillbringade han ytterligare tre säsonger i NHL spelandes för NY Rangers, Pittsburgh och Boston. Totalt spelade han 485 matcher i NHL och gjorde 10 mål, 63 assist och 73 poäng.

Uppdatering: Thomas Rundqvist har nu skickat sina svar, Rundqvist behöver knappasr någon närmare presentation men han stannade endast ett år i Nordamerika och då blev det bara 2 matcher och en assistpoäng i Montreal. Resten av säsongen spelade han i Sherbrooke Canadiens i AHL där han gjorde 58 poäng i serien och blev med sina 19 slutspelspoäng lagets näst bäste poängplockare när Sherbrooke vann Calder Cup (AHL-mästerskapet).

Panelen har fått tre frågor som är lika för alla tre och en personlig fråga, dessutom har Peter Popovic besvarat ytterligare en fråga. Frågorna:

1. Följer du fortfarande med i vad som händer i NHL och Montreal i synnerhet och är det fortfarande Montreal som är ditt favoritlag i NHL?

Höglund: Jag följer med vad som händer i NHL men jag kan inte säga att jag följer Montreal mer än vad jag följer andra klubbar. Eftersom jag var i Toronto under 4 säsonger så måste jag nog säga att det är Leafs som jag följer mest även om jag har ganska så bra koll på alla lag tycker jag.

Dahlin: Det är klart att Montreal är mitt favoritlag och jag följer med vad som händer i NHL.

Popovic: Ja, jag följer NHL en hel del tack vare mitt nuvarande jobb. Mest via Viasat Hockey men även live ett par gånger per säsong. Montreal är favoritlaget för där spelade jag flest säsonger och jag draftades av dom. Såg dom live mot Washington borta nu i November när jag och Mårts var på NHL-resa.

Rundqvist: Jag följer NHL lite ”måttligt” idag, mest resultat och tabeller, klart man kollar Montreal lite extra men jag kan väl inte säga att känslorna är så mycket större för dem. Jag följer väl mer noggrant Färjestads spelare och deras lag.

2. Har du fortfarande kontakt med några av dina lagkamrater från tiden på andra sidan Atlanten (även från övriga klubbar du representerat) och i så fall vilka?

Höglund: Jag har fortfarande bra kontakt med Bryan McCabe som jag spelade ihop med under alla år i Toronto och vi har även varit över och besökt dom i New York och i Florida där han nu bor och jobbar inom Panthers organisation.

Dahlin: Jag har fortfarande kontakt med spelare och andra kompisar från min tid i NHL, senast jag var över träffade jag Bob Gainey och Guy Carbonneau, var i kontakt med Chris Nilan nyligen via mail och gratulerade till en bra dokumentär han har gjort, The Last Gladiator. Min moderklubb är Timrå så jag har pratar alltid med Bulla Berggren och Magnus Billman när jag är på besök, sen träffar man alltid kompisar från Timrå när man är på hockeyutbildning. Jag jobbar för Färjestad BK och träffar dagligen Loob, Rundqvist, Mathias Johansson och Clas Eriksson med flera, vi har även ett veteran lag som tränar ca 1 gång/veckan och har roligt tillsammans.

Popovic: Nej ingen kontakt med gamla spelare men däremot med folk utanför hockeyn som jag lärt känna.

Rundqvist: Nej, jag har ingen kontakt längre. Åren efter hade jag regelbunden kontakt med John Newberry men det har dött ut och jag träffade Serge Boisvert ett antal ggr efteråt när han spelade i Sverige.

3. I november lämnade de båda svenskarna Erik Nyström och Magnus Nygren Montreals farmarlag för spel i KHL respektive SHL. Tror du de kan ta sig till NHL eller blir det svårare nu när de återvänt till Europa?

Höglund: Svårt att svara på, men jag tror givetvis att det beror på hur det går för dom i respektive lag där dom nu ska spela. i Nygrens fall så var det nog svårt att slå sig in i ett lag där dom har två av ligans allra bästa offensiva backar i Subban och Markov men jag tror definitivt om att om han är villig att prova igen så har han kapacitet att slå sig in om inte i Montreal så kanske i ett annat lag.

Dahlin: Det är klart att de kan ta steget över till NHL, de är fortfarande unga och utvecklas.

Popovic: Lite svårare kanske. En svår fråga att svara på, känns som att jag gissar. Men tror att chansen kan vara större i ett annat NHL-lag än Montreal, för att få en nystart och en ny bedömning.

Rundqvist: Självklart kan de ta sig tillbaka till NHL, de har ju fortfarande en lång karriär framför sig. Vad jag tycker detta visar är väl att spelarna inte ska åka över för tidigt utan att de skaffar sig en del rutin och erfarenhet här hemma först. Då skulle de ha mycket större chans att lyckas direkt där borta. Idag har Sverige nästan 40 spelare i AHL och det tycker jag är mycket olyckligt både för spelaren och för svensk hockey.

Individuell fråga till Jonas Höglund: Du spelade ju för tre olika kanadensiska lag, förutom Montreal så spelade du för Calgary och Toronto. Kan du berätta lite vad det var för skillnad mellan klubbarna och städerna, är trycket störst i Toronto och Montreal eller är det ungefär samma sak överallt i Canada?

Höglund: Jag märkte en stor skillnad då jag kom från då ett ganska så "small market team” som Calgary till Montreal. I Calgary så hade vi kanske 5 reportrar som följde laget men när jag gjorde min första resa med Montreal så var det en buss för spelarna och en buss till media!! I både Montreal och Toronto så är det nog mellan 20-30 reportrar varje träning och säkert mer på matchdagar så jag tror inte att uppmärksamheten kan bli större än när du spelar för dessa två klubbar.

Individuell fråga till Kjell Dahlin: Under ditt första år i Montreal så satte du nytt klubbrekord för mål och tangerade poängrekordet för rookies, dessutom vann du Stanley Cup. Kan du berätta lite om den säsongen och hur det var att vinna Stanley Cup i just Montreal?

Dahlin: Personligen fick jag en bra start i NHL med mål i första matchen (Pittsburgh borta) och 3 assist andra matchen mot Chicago hemma och vart vald till en av matchens 3 Stars. Det var väl ingen som trodde att Montreal skulle vinna Stanley cup 1986, Edmonton var ju favoriter. Vi var ett härligt gäng med äldre rutinerade spelare och unga hungriga spelare. Vi hade ett en jättebra sammanhållning och glädje i laget. Det kändes som det inte fanns några hinder. Att vinna Stanley Cup i hockeyns Mecka Montreal talar för sig själv det kan inte bli bättre eller större

Individuell fråga till Peter Popovic: Efter dina fem säsonger i Montreal så spelade du för tre framgångsrika lag i USA, Pittsburgh, NY Rangers och Boston. Kan du berätta lite vad det är för skillnad att spela för de stora lagen i USA och lagen i Canada och Montreal i synnerhet?

Popovic: Ett större hockeyintresse från fans/media i Kanada jämfört med USA.

Individuell fråga till Thomas Rundqvist: Under ditt år i Nordamerika så vann du Calder Cup tillsammans med bland annat Patrick Roy och Canadiens nuvarande coach Michel Therrien. Flera av dina lagkamrater från Sherbrooke vann sedan Stanley Cup med Montreal året efter, hur resonerade du när du valde att återvända till Färjestad och har du aldrig ångrat att du bara stannade ett år?

Rundqvist: Ja det var häftigt när juniorerna anslöt, det var Patrick Roy, Stephan Richer, Claude Lemieux och John Kordic. I mitt fall kände jag ganska snabbt att jag inte var den spelaren som de behövde eller prioriterade och därför var mitt beslut ganska enkelt. Jag var mitt i karriären och ville spela på en bra nivå och vara viktig för mitt lag. När Färjestad ville ha hem mig och presenterade en bra lösning gick det snabbt.

Extrafråga till Popovic: Kan du berätta lite om det som hände i Forum den 2 december 1995 som ledde till att Patrick Roy tradades till Colorado Avalanche?

Popovic: Fick stryk hemma mot Detroit med 11-1, Roy vart inte utbytt förrän vid 9-1, jag tror att han kände sig förnedrad. Fansen jublade när Detroit dumpade pucken från mittzon för att åka och byta och Roy fick göra en räddning. Ryktet var att han sa åt Presidenten när han vart utbytt, att han inte skulle spela en match till för Habs. Nästa dag på träningen var inte Roy där. Vi fick reda på att han var avstängd. Det gick 3-4 dagar till, sen kom traden som förändrade allt. Jag fick aldrig chansen att säga hejdå till den största vinnarskallen jag nånsin spelat med.

Stort tack till Kjell Dahlin, Jonas Höglund, Peter Popovic och Thomas Rundqvist som tog sig tid att svara på frågorna.

Jag försökte få tag i alla tio svenskar som inte längre är aktiva och har spelat för Canadiens, fem av dem svarade på första mailet och av dem så svarade de här fyra på de frågor som jag skickade ut den 1 december. Jag kommer försöka hålla kontakten med alla som svarat men Peter Popovic har jag bett om mer hjälp till en kommande artikel som är planerad till OS-uppehållet.

Uppdatering gjorde tre dagar efter den ursprungliga publiceringen, så texten i början är numera inaktuell.


 

Dan Augustssondaug4663@gmail.com@DaugHabs2013-12-13 11:20:00
Author

Fler artiklar om Montreal