Montréal Canadiens: Säsongen som gick del 3

Montréal Canadiens: Säsongen som gick del 3

I sista delen i min genomgång tittar jag närmare på Montréal Canadiens forwards där flera spelare imponerade stort under säsongen och dessutom ser framtiden minst sagt ljus ut.

Snacka om scenförvandling, för ett år sedan var Habs centrar antagligen sämst i NHL och dessutom fanns nästan ingenting i talangväg på väg upp. Efter förra årets draft och några trader plus att en playmaker till ytterforward gjort dundersuccé som center ser det helt annorlunda ut. Till årets träningsläger kommer 6 centrar med NHL-erfarenhet (varav en som ännu inte fyllt 19 år) och de kommer utmanas av en fd universitetsstjärna som härdats ett år i AHL plus två talanger som båda valdes i första rundan 2017. Längre ned i talangpoolen återfinns två svenskar och en finländare som alla har NHL-ambitioner.

Centrar:
En av säsongens största postiva överraskningar var Max Domi som inte bara lyckades riktigt bra som center utan dessutom exploderade när det gällde mål, assist och poäng. Redan innan första matchen för Habs hade han etablerat sig som en favorit bland fansen genom sin glädje över att få lämna öknen i Arizona och spela i en riktig hockeymarknad. För att få lite perspektiv på Domis 72 poäng så ger det honom plats 92 genom tiderna i Montreal och det är den tionde högsta poängsumman för en Habsspelare sedan Stanley Cup vinsten 1993, dessutom ligger Domi på plats 3 (efter Kovalev och Koivu) i Habs under det här århundradet. Om Domi efter den kommande säsongen hamnar på en kant igen så betyder det att minst en av Suzuki och Poehling är redo för större ansvar och det kan bara vara bra för Montreal. Domi har bara kontrakt den kommande säsongen men jag gissar att han och Bergevin under året kommer komma överens om ett nytt långt kontrakt.
MTL 82 GP, 24 G, 44 A, 72 P, +20, 80 PIM

Man kan lugnt säga att Bergevin visste vad han gjorde när han tradade till sig Phillip Danault vid trading deadline 2016, att han dessutom fick det val i andrarundan som användes för att drafta Alexander Romanov gör ju inte saken sämre. Danault har sakta etablerat sig som en av NHL:s bästa tvåvägscentrar och om det finns någon rättvisa så bör han få ett antal röster angående Selke Trophy. Förutom att Danault satte personliga rekord för assist och poäng så fick fler och fler upp ögonen för vilken fantastisk säsong 26-åringe hade, han hade minst istid i PP av de 100 spelare som hade flest poäng i NHL vilket bland annat innebar att han gjorde fler poäng med lika många spelare på isen än spelare som Evgeni Malkin, Patrice Bergeron, Mathew Barzal, Anze Kopitar, Jaime Benn och Elias Pettersson. Han la beslag på sjundeplatsen i hela NHL när det gäller vunna tekningar (882 och 55,5%) och ingen vann mer tekningar (161) med en man mindre på isen än Danault.
MTL 81 GP, 12 G, 41 A, 53 P, +17, 39 PIM

Då är det dags för Habs tredje succécenter, det var nog inte många Habsfans som i april förra säsongen som ens visste vem Jesperi Kotkaniemi var, än mindre att han skulle draftas av Habs som den tredje spelaren sammanlagt två månader senare. Kotkaniemi deltog sedan i utvecklingsläger, rookiecamp och den stora campen inför säsongen och hela tiden (förutom i den första officiella träningsmatchen) imponerade han rejält. Han tog överraskande en plats till säsongsstarten mot Toronto och redan i sin första NHL.match gjorde han sin första poäng. Första målet kom den 1 november och när säsongen (efter några tunga månader under våren) var slut hade han gjort fler poäng än alla 18-åringar i Habs genom tiderna förutom Mario Tremblay (han la sig dessutom på plats 4 för Habs rookies av alla åldrar när det gäller det här århundradet). Innebär det här att Habs äntligen har hittat sin förstecenter? Man kan alltid hoppas och det faktum att Kotkaniemi gjorde lika många poäng under sin rookiesäong som en viss Jean Béliveau är minst sagt kittlande.
MTL 79 GP, 11 G, 23 A, 34 P, +1, 26 PIM

Nate Thompson som Habs tradade till sig från LA Kings vid trading deadline blev den fjärdecenter laget letat efter hela säsongen. Den 34-årige veteranen stortrivdes både i laget och i staden och han skrev snabbt på ett nytt ettårigt kontrakt med Habs. Det mesta tyder på att han kommer spela hela säsongen i Montréal där han kommer vara en viktig mentor för Kotkaniemi och övriga unga centrar. Han kommer kanske tappa sin just nu ganska givna plats i laguppställningen men som mentor och lärare (tekningar) kommer han vara ovärderlig under större delen av den kommande säsongen.
MTL 25 GP, 1 G, 6 A, 7 P, -4, 0 PIM
NHL 78 GP, 5 G, 8 A, 13 P, -1, 17 PIM

Jordan Weal som kom i en trade från Arizona vid trading deadline etablerade sig snabbt som en viktig länk i Montréals bottom 6. Han skulle blivit RFA i sommar men redan den 26 april skrev han på ett nytt tvåårigt kontrakt med Habs, Weals mångsidighet bör göra att han tar en plats i Canadiens laguppställning den kommande säsongen och jag skulle inte bli förvånad om vi får se en liknande utveckling som hos Paul Byron.
MTL 16 GP, 4 G, 6 A, 10 P, +0, 2 PIM
NHL 63 GP, 8 G, 13 A, 21 P, -8, 18 PIM

Matthew Peca var en småhypad signing i somras och det började ganska bra men efter hand blev det ganska klart varför han aldrig lyckades ta en plats i Tampa Bay. Han skapar sig lägen men hans skott är alldeles för dåligt och under våren hamnade han allt längre bort från Habs ordinarie forwards. Han har ett år kvar på kontraktet och han har nu sett vad Jordan Weal in action, kan han upprepa vad Weal gjorde i våras kan han fortfarande bli en NHL-spelare men risken är ganska stor att han snart återfinns i Europa.
MTL 39 GP, 3 G, 7 A, 10 P, -14, 4 PIM

Jake Evans som draftades av habs i den sjunde rundan 2014 blev skadad i slutet av säsongen 2017-18 och missade därför stora delar av försäsongsträningen. Det ledde till att Evans som av många sågs som en utmanare om en centerplats i Montréal fick inleda säsongen i AHL och där blev han kvar, dels beroende på Kotkaniemis storspel och dels på att han hade det väldigt tungt under hösten. Evans kom igång på allvar under våren då han antagligen var Lavals bäste spelare trots att han hade stora besvär med målskyttet. Tyvärr åkte han på en ny skada i april men enligt Lavals ska han redan vara igång med träningen inför nästa säsong där han kommer försöka konkurrera ut Kotkaniemi, Suzuki och Poehling och ta en plats i Montréals lag i NHL-premiären. Troligen kommer han få sällskap av minst en av dem i Laval där de förhoppningsvis kan sporra varandra till stordåd.
LAVAL 67 GP, 13 G, 32 A, 45 P, +11, 26 PIM

Säsongen inleddes ganska trögt för svenske Lukas Vejdemo men efter jul hittade han formen och även en radarpartner i letten Nikita Jevpalovs. Tyvärr blev han skadad i slutet av mars men hans debutsäsong i AHL visade att han i framtiden kan komma att utmana om en plats i Habs fjärdekedja.
LAVAL 66 GP, 13 G, 16 A, 29 P, +5, 18 PIM

Dan Audette gjorde små framsteg under säsongen jämfört med 2017-18 men frågan är om det räcker för att få ett QO från Bergevin, Det troligaste är att Audette som blir RFA får ett kontraktserbjudande på ett eller två år med minimilön och då får han räkna med att tillbringa de säsongerna i Laval. Audette bör kunna skapa sig en AHL-karriär även om hans spelstil kanske passar bättre i Europa.
LAVAL 71 GP, 14 G, 25 A, 39 P, -3, 53 PIM

Alexandre Alain gjorde sin första proffssäsong i Laval och måste få godkänt för sin insats, lite trevande i början men mot slutet tog han för sig ordentligt. Om Alain någonsin når NHL är tveksamt men han borde kunna få en hyfsad AHL-karriär.
LAVAL 72 GP, 8 G, 20 A, 28 P, -6, 38 PIM

Hunter Shinkaruk som valdes av Vancouver i draften 2013 blir RFA i sommar och jag ser inte att han kan få ett kontraktserbjudande från Bergevin efter en helt misslyckad säsong från den före detta förstarundespelaren.
LAVAL 54 GP, 5 G, 5 A, 10 P, +1, 20 PIM

Hayden Verbeek har 2 år kvar på sitt entrylevelkontrakt och efter en svag inledning avslutade han årets säsong godkänt. Han har långt kvar till NHL men han bör åtminstone kunna få en hyfsad AHL-karriär om han inte söker sig till Europa i framtiden.
LAVAL 48 GP, 4 G, 3 A, 7 P, -5, 17 PIM
ECHL 4 GP, 0 G, 3 A, 3 P, +3, 2 PIM

Ryan Poehling hade en höst som kanske inte var lika imponerande som man hade hoppats men hans spel i JVM för USA var desto bättre. Efter att blivit utsedd till turneringens bäste forward och turneringens MVP återvände han till St. Cloud State Huskies som var en av favoriterna till att vinna årets Frozen Four men överraskande blev laget utslagna redan i kvalet och det gjorde att Poehling kunde signa med Habs och debutera i NHL och så som han gjorde det. En hattrick och en matchavgörande straff senare visste alla Habsfans vem han var och även många tvivlare som trodde att han möjligen kunde bli en fjärdecenter i NHL hade fått Poehlingfeber. Det är tveksamt om Habs (och Julien) vågar starta säsongen med Poehling, Kotkaniemi och Suzuki i laget, Kotkaniemi bör vara given medan de övriga två troligen får inleda i Laval där de i så fall kommer få mycket istid.
MTL 1 GP, 3 G, 0 A, 3 P, +0, 0 PIM
NCAA 36 GP, 8 G, 23 A, 31 P, +12, 34 PIM

Nick Suzuki skrev redan förra sommaren ett kontrakt med Habs och han var nog inte alls så långt ifrån att ta en plats i Canadiens till premiären men Kotkaniemi överglänste honom under slutet på träningslägret. Han inledde säsongen lysande i OHL men under JVM där han spelade för Canada fungerade det inte alls men efter JVM spelade han bra igen. Han tradades från Owen Sound där han var lagkapten till Guelph Storm där han skulle imponera under slutspelet. Han blev 11:a i poängligan i OHL och i slutspelet kunde ingen stoppa honom och Guelph, han vann poängligan i slutspelet med 11 poäng ned till tvåan (han hade ett på poängsnitt 1,75/match) och förde laget till Memorial Cup där hans 7 poäng räckte till en andraplats i poängligan. Suzuki har en hyfsad chans att ta en ordinarie plats i Montréal (kanske som winger) men det troligaste är att han får slåss om platsen som förstecenter i Laval.
OHL 59 GP, 34 G, 60 A, 94 P, +40, 12 PIM
OHL playoffs 24 GP, 16 G, 26 A, 42 P, +22, 16 PIM
Memorial Cup 4 GP, 3 G, 4 A, 7 P, +3, 0 PIM

Den småväxte Cole Fonstad har fortfarande mycket att bevisa men han visade sig vara något av en PP-specialist för Prince Albert Raiders. Efter en bra inledning på säsongen mattades han och det berodde delvis på en skada som verkade hämma honom även under slutspelet.
WHL 67 GP, 29 G, 44 A, 73 P, +32, 12 PIM
WHL playoffs 21 GP, 2 G, 4 A, 6 P, +4, 8 PIM
Memorial Cup 3 GP, 1 G, 2 A, 3 P, +2, 0 PIM

Samuel Houde som är en tvåvägscenter kom efter en trög inledning av säsongen igång rejält i mars då han 6 matcher gjorde mer än en fjärdedel av sina poäng. Han tillhör antagligen inte de som kommer nå NHL men han bör kunna få ett kontrakt med Habs om ett år och tillbringa några säsonger i AHL.
QMJHL 64 GP, 16 G, 27 A, 43 P, -9, 32 PIM
QMJHl playoffs 4 GP, 0 G, 3 A, 3 P, +1, 6 PIM

Cam Hillis vill antagligen helst glömma den här säsongen trots att hans Guelph Storm vann mästerskapet i OHL. Det blev bara 33 matcher för Hillis efter att han blivit skadad i januari och sedan haft svårt att få speltid i topplaget Guelph, att han blev skadad på nytt i slutspelet och därför helt missade Memorial Cup gör ju inte saken bättre. Förhoppningsvis kan han träna bra i sommar och komma igen nästa säsong.
OHL 33 GP, 10 G, 12 A, 22 P, -10, 27 PIM
OHL playoffs 2 GP, 0 G, 0 A, 0 P, -1, 2 PIM

Allan McShane är däremot en riktigt positiv överraskning, den tidigare playmakern visade sig helt plötsligt dessutom vara riktigt målfarlig. Han har passerat flera talanger på Habs ranking även om han fortfarande inte tillhör de tio mest lovande.
OHL 62 GP, 34 G, 35 A, 69 P, +22, 18 PIM
OHL playoff 15 GP, 5 G, 9 A, 14 P, +1, 2 PIM

Brett Stapley som draftades av Habs i den sjunde rundan 2018 gjorde betydligt större avtryck i Denver University Pioneers än väntat även om det gick tyngre för honom under våren. Stapley kan bli ytterligare ett fantastisk val i den sjunde rundan av Timmins (Primeau, Evans)
NCAA 32 GP, 5 G, 14 A, 19 P, +9, 35 PIM

Jacob Olofsson hade en ganska besvärlig säsong i Timrå som blev nedflyttade från SHL och han har sjunkit på rankingen över Habs talanger men talangen finns där, nu gäller det att han mognar och utvecklas i Skellefteå som han har skrivit ett tvåårigt kontrakt med (har säkert en NHL-klausul).
SHL 34 GP, 3 G, 6 A, 9 P, -14, 2 PIM
SHL kval 5 GP, 0 G, 0 A, 0 P, -1, 0 PIM

Joni Ikonen hade ett skadehelvete säsongen 2018-19, han opererade ena knäet under sommaren 2018 och debuterade inte i finska ligan förrän den 19 januari och efter bara 13 matcher blev han skadad igen. På de 13 matcher han spelade gjorde han bara en poäng mindre än han gjorde på 52 matcher förra säsongen. Ikonen kommer ganska säkert stanna i Kalpa även nästa säsong.
Liiga 13 GP, 3 G, 3 A, 8 P, -3, 6 PIM

Left Wingers:
För att ha blivit inkastad i en trade för att Vegas ville bli av med hans caphit kan man inte säga annat än att Tomas Tatar var en stor succé i Montréal. Han gjorde över 20 mål för femte gången i NHL och satte ett nytt prydligt personligt poängrekord med 58 poäng vilket räckte till en andraplats i Habs poängliga. Den glädjespridande slovaken som gjorde 2 mål och 6 poäng under hockey-VM har kontrakt till och med 2020-21 och han kommer nog inte tradas före trading deadline (många experter trodde att Habs skulle trada honom redan under förra säsongen) om han överhuvudtaget blir tradad. Han verkar trivas utomordentligt med sina lagkamrater och det är inte alls omöjligt att han kan få ett nytt kontrakt med habs om två år det beror oerhört mycket på hur Habs alla talanger utvecklas.
MTL 80 GP, 25 G, 33 A, 58 P, +21, 34 PIM

Jonathan Drouin hade en riktigt bra säsong fram till mitten av februari då något hände (i efterhand har det blivit känt att han fick en smäll i ansiktet som gjorde att han bröt näsan) och hans poängproduktion rasade. Att Drouin trots den usla avslutningen på säsongen ändå satte personligt assistrekord och tangerade sitt poängrekord bevisar att han kan vara på väg att närma sig att bli den spelare alla trodde sig se när han draftades som den tredje spelaren sammanlagt 2013. Han är fortfarande för dålig defensivt men det syns att han försöker även om han får återfall ibland. Om hans utveckling fortsätter åt rätt håll bör han kunna etablera sig som en spelare som gör ca 20 mål och 65-70 poäng per säsong.
MTL 81 GP, 18 G, 35 A, 53 P, -8, 26 PIM

Artturi Lehkonen spelade för första gången samtliga 82 matcher och satte personliga assist- & poängrekord. Lehkonen har under sin tid i habs blivit en av lagets viktigaste spelare i boxplay och jag skulle bli oerhört förvånad om inte Lehkonen som blir RFA i sommar får ett nytt kontrakt i sommar och gissningsvis bör det hamna i närheten av sex år och 3 miljoner i caphit. Hade Lehkonen gjort fler mål hade han blivit betydligt dyrare att signa men det finns inget som säger att han inte när som helst kan etablera sig som en 20-målsskytt i NHL som även kan nå 30 mål någon säsong.
MTL 82 GP, 11 G, 20 A, 31 P, +10, 32 PIM

Paul Byron som i somras utsågs till en av Habs assisterande lagkaptener börjar sitt nya kontrakt den kommande säsongen och att Habs ska trada den lille speedkulan är ganska osannolikt även om vissa inom media tror det. Precis som med Weber så ger Byron Habs en helt annan dimension när han är i laguppställningen. Byron var skadad vid 3 olika tillfällen och han var dessutom avstängd i 3 matcher och om man jämför statistiken med Byron i laget resp. utanför laget syns en enorm skillnad. Med Byron hade Montréal följande statistik 33-19-4 = 70 poäng och en vinstprocent på ,589%, utan Byron var Habs statistik 11-11-4 = 26 poäng och ,423 i vinstprocent, vilket till och med är en större skillnad än med och utan Weber. Han hade fått vara hel hade han garanterat gjort över 20 mål för tredje säsongen i rad.
MTL 56 GP, 15 G, 16 A, 31 P, +16, 17 PIM

Charles Hudon som var en mindre sensation i ett svagt Habs ifjol lyckades inte alls under den här säsongen och ju längre tiden gick desto mer fastklistrad blev han på läktaren. Bergevin som blev av med 3 spelare på waivers ville inte tappa Hudon på samma sätt men han lyckades inte heller trada bort honom. Hudon blir RFA i sommar och han kommer nog inte få ett QO, det är inte ens säkert att han får ett erbjudande från Bergevin överhuvudtaget. Ett miljöombyte är kanske det som behövs för att Hudon ska etablera sig i NHL men han kan också hamna i Europa där hans spelstil antagligen passar bättre.
MTL 32 GP, 3 G, 2 A, 5 P, -9, 16 PIM

Michael Pezzetta har två år kvar på sitt entrylevelkontrakt men han kommer troligen få tillbringa de åren i Laval eller i ECHL eftersom han inte alls ser ut som en blivande NHL-spelare.
LAVAL 55 GP, 6 G, 4 A, 10 P, -13, 77 PIM
ECHL 3 GP, 0 G, 0 A, 0 P, -3, 6 PIM

Joël Teasdale är en annan Habstalang som verkligen haft en lysande säsong, han kom på 15:e plats i poängligan i QMJHL och hans 43 mål räckte till en delad tredjeplats bland målskyttarna. Han vann sedan poängligan i slutspelet med 14 mål och 34 poäng och avslutningsvis så blev han utsedd till MVP i Memorial Cup när hans lag Rouyn-Noranda Huskies tog hem den meriterande pokalen. Teasdale bör kunna nå NHL som en spelare i bottom 6 med en hel del speltid i både boxplay och PP.
QMJHL 66 GP, 43 G, 37 A, 80 P, +38, 48 PIM
QMJHL playoffs 20 GP, 14 G, 20 A, 34 P, +19, 12 PIM
Memorial Cup 5 GP, 4 G, 1 A, 5 P, +4, 6 PIM

Speedkulan Jack Gorniak hade en lite sämre säsong i Wisconsin Badgers än åtminstone jag hoppades. Precis som Harris och Stapley har Gorniak tre år på sig att utvecklas och om han bara lägger på sig lite mer muskler så kan hans snabbhet föra honom till NHL.
NCAA 37 GP, 4 G, 11 A, 15 P, -2, 0 PIM

Right Wingers:
Brendan Gallagher spelade samtliga 82 matcher för andra säsongen i rad och de som såg hur hans fingrar såg ut efter de två otäcka skadorna de föregående säsongerna vet vilken enorm prestation det var av duracellkaninen Gallagher. Han satte nytt personlig målrekord med 33 mål och det gav en delad 30.e plats men om man bara räknar mål gjorda med lika många spelare på isen räcker hans 29 EVG till en delad 9:e plats före bland annat Kucherov, MacKinnon, DeBrincat, Scheifele, Pavelski och Matthews. Gallagher som har ett av NHL:s bästa kontrakt (sett ur Habs synvinkel) har två år kvar på kontraktet och efter det hoppas jag han som då är 29 år får ett nytt kontrakt som gör honom ”a Habplayer for life”. Gallagher ligger på plats 50 när det gäller poäng, plats 67 när det gäller matcher och plats 37 när det gäller mål för Habs genom tiderna.
MTL 82 GP, 33 G, 19 A, 52 P, +10, 49 PIM

Andrew Shaw gjorde trots en del skador en alldeles lysande säsong med personliga assist- & poängrekord som resultat. Shaw har vunnit över en majoritet av Habs fans genom sitt slit och framförallt sin glädje över att få spela i NHL och för Montréal Canadiens. Om Habs rykte bland spelare som aldrig spelat för laget har förbättrats så att fler FA kan tänka sig att skriva på för Montréal så har Shaw tillsammans med Domi och Alzner haft en oerhört stor betydelse.
MTL 63 GP, 19 G, 28 A, 47 P, +17, 71 PIM

Joel Armia som Habs fick från Winnipeg för att de tog hand om Steve Mason och hans kontrakt inledde säsongen ganska bra även om det inte blev några poäng. Efter en skada som gjorde att han missade drygt en månad gjorde han comeback i februari och då visade han varför Buffalo valde honom i första rundan 2011. Han var framförallt dominant i spelet med en man mindre på isen och han blev även något av en publikfavorit i Centre Bell med sitt hänsynslösa och uppoffrande spel. Armia blir RFA i sommar och jag är ganska säker på att Bergevin gärna vill behålla honom, helst via ett längre kontrakt med något lägre caphit men Armia föredrar nog ett kortare kontrakt med en betydligt högre caphit. Förhoppningsvis kan de komma överens ganska snabbt så Bergevin kan lägga mer tid på besvärligare förhandlingar. Armia skrev förresten in sig för alltid i NHL:s rekordböcker när han gjorde mål två sekunder efter att Max Domi gjort mål den 1 november för jag tror knappt det är fysiskt möjligt för ett lag att att göra två mål snabbare.
MTL 57 GP, 13 G, 10 A, 23 P, +0, 14 PIM

Nicolas Deslauriers som gjorde en för honom fantastisk säsong i fjol var som väntat sämre den senaste säsongen nu när glädjen att få spela på hemmaplan förvandlats till en vana. 28-åringen har kontrakt den kommande säsongen också men frågan är om han kommer tillbringa den i Montréal eller om han kommer hamna i Laval (om nu ingen plockar honom om han sätts på waivers). Den i Laval födde Deslauriers skulle kunna bli en lysande hockeyambassadör i hemorten Laval och kanske få mer ungdomar att börja spela ishockey.
MTL 48 GP, 2 G, 3 A, 5 P, -12, 22 PIM

När Habs tradade till sig den tidigare publikfavoriten Dale Weise fick delar av media fnatt eftersom de trodde att Bergevin ville ha Weise och inte förstod att Philadelphia krävde att bli av med Weise och hans relativt höga caphit för att trada bort Christian Folin. Weise fick spela 9 matcher med Montréal och 3 med Laval efter traden men jag skulle inte alls bli förvånad om han blir utköpt nu i sommar. Han kommer ganska säkert inte vara i närheten av att ta en ordinarie forwardsplats i Montréal om han blir kvar.
MTL 9 GP, 0 G, 0 A, 0 P, -2, 4 PIM
NHL 51 GP, 5 G, 6 A, 11 P, -8, 19 PIM
LAVAL 3 GP, 2 G, 0 A, 2 P, +2, 0 PIM
AHL 6 GP, 3 G, 1 A, 4 P, +3, 2 PIM

Mike McCarron som valdes av Habs i den första rundan 2013 såg ut att göra en stark comeback efter några besvärliga säsonger men i februari slet han sönder en axel och tvingades till en operation. McCarron som blir RFA bör bli erbjuden ett kontrakt av Bergevin men om det blir ett QO som innebär en avtalsenlig lönehöjning är tveksamt. McCarron kan möjligen vilja testa marknaden men han är nog inte så eftertraktad längre.
LAVAL 32 GP, 7 G, 14 A, 21 P, +0, 46 PIM

Antoine Waked har ett år kvar på sitt kontrakt och han behöver göra det bästa av det året om han ska kunna fortsätta sin hockeykarriär. Han gjorde visserligen en bättre säsong i fjol men inte alls i närheten vad som skulle behövts för att han ska få ett nytt kontrakt nästa sommar.
LAVAL 27 GP, 2 G, 3 A, 5 P, +0, 28 PIM
ECHL 7 GP, 1 G, 3 A, 4 P, -1, 4 PIM

Jesse Ylönen hade en säsong med ganska djupa dalar men och rejält höga toppar med JVM-guld som svårslaget årsbästa. Ylönen som gjorde 3 mål och 6 poäng när Finland vann JVM har kontrakt med Lahti Pelicans även nästa säsong och jag tror han kommer spela i Finland även nästa säsong om han inte mot all förmodan slår sig in i Habs lag inför NHL-premiären (säker på att han inte kommer spela i AHL).
Liiga 53 GP, 13 G, 14 A, 27 P, +10, 8 PIM
Liiga playoff 3 GP, 0 G, 1 A, 1 P, +1, 0 PIM

Max Friberg som Habs troligen inte är speciellt intresserade av att signa, vann SM-guld med Frölunda där han gjorde ett mycket bra slutspel. Han måste signas av Habs senast den 30 juni 2020 men även om Habs är ointresserade så kan han ha ett visst värde i en trade om han fortfarande är sugen på en NHL-karriär.
SHL 52 GP, 7 G, 15 A, 22 P, +1, 14 PIM
SHL playoffs 16 GP, 8 G, 8 A, 16 P, +10, 8 PIM

Tomas Plekanec, Kenny Agostini, Michael Chaput, David Schlemko och Nikita Scherbak som Habs antingen tappat via waivers eller tradat bort har jag valt att inte skriva något om i artikeln. Plekanec kommer givetvis få en artikel i serien om Habs legender men den skriver jag inte förrän han har slutat definitivt.

Dan Augustssondaug4663@gmail.com@DaugHabs2019-05-30 18:00:00
Author

Fler artiklar om Montreal