EM-kollen Arsenal - Fàbregas och Spanien Europamästare!
Cesc Fàbregas och Spanien är europamästare efter 1-0 mot Tyskland i finalen

EM-kollen Arsenal - Fàbregas och Spanien Europamästare!

Vi håller koll på hur det går för våra Arsenalspelare i EM i Schweiz/Österrike

Internationella Arsenal har givetvis ett antal spelare med i sommarens EM-slutspel. Tyvärr saknas skadade spelare som Eduardo och Rosicky, men dessa sju spelare är uttagna för respektive land:

Johan Djourou - Schweiz
Philippe Senderos - Schweiz
Jens Lehmann - Tyskland
Lukasz Fabianski - Polen
Robin van Persie - Holland
William Gallas - Frankrike
Cesc Fàbregas - Spanien

Vi rapporterar match för match hur det går för våra Gunners.


29 juni
Spanien - Tyskland 1-0
Äntligen fick Cesc Fàbregas starta för Spanien. Då Jens Lehmann vaktade Tysklands mål var det garanterat att Arsenal skulle få en europamästare innan kvällen var slut. Även om tyske Lehmann bara är Gunner till midnatt på måndag kväll.

Matchen började ganska avvaktande och efter tjugo minuter hade jag bara noterat en riktig farlighet. Xavi lade ut bollen till vänster till Iniesta. Hans skott studsade på Metzelders fot och tvingade Lehmann till en svettig reflexräddning. Nästa chans var också spansk. Fàbregas löpte upp till höger och spelade bakåt till Ramos, som slog ett inlägg mot bortre stolpen. Torres gick upp, vann duellen med den långe Mertesacker och nickade i stolpen. Returen gick rakt ut i straffområdet, men tyskarna lyckades rensa undan. Tysklands bästa chans i första halvlek var ett skott av Ballack efter hörna. Ramos kastade sig dock i vägen och täckte skottet. Tyskarna ropade hands, men reprisen visade att domaren gjorde rätt som friade. Capdevila fick däremot helt oattackerad bollen på handen i eget straffområde, men också då friade den italienske domaren Rosetti.

Spanien fortsatte att skapa chanser och strax efter Fàbregas långskottsförsök slog Xavi en djupledsboll mot Torres. Lahm låg före, men lät märkligt nog Torres komma runt och chippa bollen över en utrusande Lehmann och in i mål. 1-0 och enormt jubel på Ernst Happel Stadion. Bara ett par minuter senare var det nära 2-0, men Silvas vänstervolley gick högt över. Iniestas fina förarbete var värt ett bättre öde. Tyskland försökte sätta in en press mot slutet av halvleken, men mer än några resultatlösa hörnor blev det inte.

Andra halvleks första målchans var spansk. Silva fick bra skottläge efter hörna, men träffen blev inte den bästa och Ramos lyckades inte styra bollen på mål. I en nästan exakt kopia på målet hittade Xavi Torres med en ny djupledsboll. Skillnaden var att denna gång hann Lehmann före spanjoren och räddade. Försvarsslarv av Puyol vid ena hörnflaggan gav Ballack läge för skott. Bollen hamnade dock i Casillas burgavel. Löw bytte in Kuranyi istället för Hitzlsperger och tyskarna fick en stunds press. Casillas i Spaniens mål var dock säker på alla inlägg som matades in. Aragonés svarade med att stärka defensiven genom att ersätta Fàbregas med Xabi Alonso och en alltför het Silva ersattes av Santi Cazorla. Spanjorerna lurade tyskarnas offsidefälla på en frispark och Ramos fick iväg en hård nick. Lehmann gjorde dock en riktigt fin räddning och fick bollen till hörna. På hörnan sköt Iniesta ett hårt skott som Frings räddade på mållinjen vid ena stolpen. Iniesta provade också en klassisk tåfjutt, men även den räddade Lehmann. Efter 70 minuter visade statistiken 7-1 i skott på mål, 11-4 i skott totalt. Båda lagen bytte in nya forwards, men matchbilden var densamma. Lehmann tvingades ut för att slå undan en djupledsboll mot Güiza. Reprisbilderna  visade att tysken använde handen utanför sitt straffområde, men det var inget som någon av domarna uppfattade. 

Spaniens defensive mittfältsgigant  Senna var ytterst nära att punktera matchen tio minuter från slutet. Han drog själv upp anfalllet, spelade ut till höger till Cazorla vars inlägg mot bortre stolpen nådde Güiza. Istället för att nicka mot mål sökte Güiza Senna, men han nådde inte riktigt fram för att stöta in bollen i tomt mål. Tyskarna förmådde inte sätta in någon slutpress utan Spanien kunde fortsätta hålla bollen, på samma sätt som de gjort hela turneringen, och efter tre stopptidsminuter var matchen slut och det stora segerjublet brakade loss. Efter 44 långa år hade Spanien äntligen vunnit en stor titel igen. 

Lehmann i Tysklands mål gjorde en mycket bra match. Han stod för flera kvalificerade räddningar och räddade flera gånger ett darrigt tyskt försvar. Möjligen kan man tycka att han borde varit snabbare ute vid målet, men den stora missen gjorde Lahm som lät Torres komma åt bollen.Fàbregas började matchen bra med fina passningar och många löpningar. Efter hand försvann han mer och mer ur matchen och jag kan förstå att han blev utbytt. För en gångs skull överglänstes han av Xavi på det centrala mittfältet. Men att han har haft en stor del i att Spanien tagit EM-guld kan ingen säga emot. Grattis Spanien och Grattis Fàbregas! 


26 juni

Spanien - Ryssland 3-0
Trots succén i kvartsfinalen mot Italien blev det bänken igen för Cesc Fàbregas. Aragonés startade återigen med samma lag som startat alla matcher utom den betydelselösa mot Grekland. Efter en ganska seg första halvtimme skadades Villa då han slog en resultatlös frispark från bra läge. Aragonés valde då att gå tillbaka till 4-5-1 och Fàbregas byttes in. Precis efter bytet tog matchen fart några minuter. Pavlyuchenko hotade med ett genombrott och en låg språngnick. Båda gångerna missade dock bollen målramen. Åt andra hållet försökte Ramos med ett skott, men inte heller han träffade målet.

Om första halvlek var tämligen händelselös, blev det desto mer fart i andra. Xavi slog en stickare till Iniesta på vänsterkanten. Iniestas misslyckade skott blev till en perfekt passning för Xavi som löpte in i straffområdet och styrde in bollen mellan benen på Akinfeev till 1-0. Spanien fortsatte skapa chanser och Fàbregas gav Torres bra läge till vänster. Skottet blev dock tamt och gick över ribban. Hiddink kastade in två nya offensiva krafter i jakten på kvittering, men det var Spanien som fortsatte dominera. Ryssarna såg ut att ha slut på orken och luckorna och misstagen i försvaret blev större och större. Torres fick flera chanser utan att lyckas och såg inte glad ut då han plötsligt byttes ut till förmån för skyttekungen Güiza. Samtidigt bytte Xabi Alonso av Xavi, vilket gav Fàbregas mer utrymme att styra offensiven centralt. Ett tungt långskott av Cesc räddades till hörna av Akinfeev. Med knappt tjugo minuter kvar avgjordes matchen. Ramos slog en hård passning in i mitten till Fàbregas, som elegant chippade bollen in i straffområdet. Güiza tajmade sin löpning perfekt och lyfte in 2-0 förbi en chanslös Akinfeev. Tio minuter senare var det dags igen. Iniesta spelade Fàbregas, som fick en stor yta att löpa på till vänster. En perfekt passning in i straffområdet gav Silva friläge och han slog in 3-0. Ryssarna försökte svara, men närmare än en nick från nära håll av Suchev, som Casillas reflexräddade, kom man inte. Senna raderade ut Arshavin och Ramos var lysande mot Zhirkov. Fàbregas gjorde åter en mycket bra match och blev mer och mer dominant ju längre matchen led.

Spanien är klart för final och i och med Villas skada kanske Fàbregas äntligen får starta en match. Men man vet aldrig med den märklige Aragonés.


25 juni

Tyskland - Turkiet 3-2
Man trodde knappt att det gick, men till slut lyckades ett lag slå ut Turkiet, laget med fler liv än en katt. Men det satt långt inne. Inte förrän i sista ordinarie matchminuten avgjorde Philip Lahm, på många sätt matchens huvudperson, med ett mycket snyggt mål.

Tvärtemot förhandstipsen var det turkarna som startade bäst. Jens Lehmann i tyskarnas mål hade mycket att göra i inledningen. Kazim testafe ett långskott och Lahm slog en slarvig bakåtpassning, men Lehmann räddade honom. I minut tretton dundrade Kazim en kanon i ribban förbi en helt maktlös Lehmann. På returen var det nära att Sentürk fått in bollen. Helt rättvist tog också turkarna ledningen. Tyskarna var inte vakna vid ett snabbt inkast och bollen spelades in i straffområdet till Kazim. Hans halvlobb träffade åter ribban och studsade denna gång ner till en helt omarkerad Boral. Lehmann kunde inte parera hans lösa skott från nära håll utan bollen studsade in till 1-0. Då plötsligt ringde väckarklockan och tyskarna vaknade. Det tog bara fyra minuter innan Schweinsteiger vinklade in Podolskis inspel till 1-1. 

Turkarna fortsatte dock att vara aktiva och Lehmann höll på att bli lurad av en frispark från vänsterkanten av Altintop. I sista stund lyckades han tippa bollen till hörna. Själv fick jag hemska flashbacks till David Seaman och en viss Nayim. Podolski fick fritt fram från mittlinjen, men sköt över. Boral slog en frispark som Lehmann boxade rakt ut i straffområdet, men tyskarna rensade. Första halvlek slutade 1-1, men gick klart på poäng till Turkiet.

Andra halvlek inleddes med två domarmisstag. Båda gångerna med Lahm som huvudperson. Först skulle han ha varnats då han drog Altintop i armen. Sedan blev samme Lahm överkörd av Sabri i straffområdet, men märkligt nog viftade domaren med pekfingret och vägrade blåsa en självklar straff. Sedan var det dags för det stora mörkret. Det blev tydligen strömavbrott i Basel, så alla TV4s tittare gick miste om en del av matchen. Man undrar om varken Perlskog eller Hedman äger en mobiltelefon som de kunnat ringa in och referera med. Hur som helst, under den tiden tog tyskarna ledningen. Rüstü i Turkiets mål bestämde sig för att hänga tvätt och lät Klose nå högst på ett inlägg från Lahm och därmed nicka in 2-1. Nya flashbacks. Den här gången mer trevliga. Kenneth Andersson och VM -94.

Men är det något vi har lärt oss detta EM är det att aldrig räkna bort turkarna. Precis när bilden kommit tillbaka fick vi i extremt fågelperspektiv se Sabri lura Lahm (vem annars) och spela in en hård boll mot målet. Lehmann gick ner för att plocka upp bollen, men Sentürk fick en tå emellan och styrde in bollen vid första stolpen till 2-2. Men Philip Lahm var inte färdig. I sista ordinarie minuten spelade han vägg med Hitzlsperger och fick fritt läge till vänster i straffområdet. En kanon i närmaste krysset innebar 3-2 till Tyskland. Den här gången kunde inte ens de tappra turkarna svara. Tyskland höll undan och spelar final på söndag.

Jag tycker inte Lehmann var speciellt bra idag. Han såg tveksam ut på båda målen och hade en del andra situationer där han inte såg så bekväm ut. Jag tycker dock inte att han är den säkerhetsrisk som många vill ha det till. De tyska backarna hade även de stor del i baklängesmålen och många av Turkiets chanser. Och vad man än säger så är han i final i sitt sista stora mästerskap.


22 juni

Spanien - Italien 4-2 efter straffa, 0-0 efter full tid och förlängning
Så är då Spaniens alla förbannelser brutna. Det tog sin tid, men efter förlängning och en dramatisk straffläggning slog man ut Italien och kvalificerade sig för semifinal.

Om gårdagens match mellan Holland och Ryssland ar en välkyld, sprudlande champagne, kändes dagens match som en avslagen, pissljummen folköl. Tempot var lågt, löpningarna få och målchanserna ännu färre. Båda lagen saknade modet att våga vinna. De satsade mer på att inte förlora och då blir matcherna sällan roliga att titta på. Till och med publiken var sämre än i gårdagens match. Då tävlade lagen om att sjunga högst, nu koncentrerade man sig alldeles för ofta på att bua och vissla när motståndarnas klack försökte sjunga. De förhatliga filmningarna var alltför vanligt förekommande och jag kan förstå att den tyske domaren hade svårt att avgöra vad som var vad. Nu blerv det tyvärr så att han varnade Villa när han egentligen bara tappade balansen, men släppte alla Tonis uppenbara dykningar: Priset tog dock di Natale som tappade bollen och låtsades skadad. När han insåg att han låg utanför planen rullade han in på banan för att stoppa Spaniens motattack. Sånt beteende fär mig att spy! Läktarbilden där Wenger satt brevid Zidane och småpratade fick mig däremot att le. Två riktiga legender!

Aragonés fortsatte med samma startuppställning som tidigare i turneringen, och precis som tidigare ersatte Cesc Fàbregas Xavi efter en timmes spel. Direkt efter bytet kom matchens bästa målchans. Men chansen var Italiens. Efter att Toni skapat oreda i Spaniens straffområde fick Camoranesi iväg ett skott. Casillas, som varit ute och flaxat, hann dock tillbaka och räddade med en fin fotparad. Spaniens bästa chans var ett hårt långskott från Senna, som Buffon tappade i stolpen. På övertid löpte sig Fàbregas fri till höger och lyfte in bollen till Villa. Istället för att skjuta på volley med vänstern valde denne dock att försöka ta ner bollen och då hann Zambrotta bryta.

Förlängningen såg tre halvfarliga chanser. Villas inlägg nickades ner av Güiza till fabregas. Cescs avslut blev tyvärr lite för tamt och på returen sköt Silva utanför. Di Natale hade Italiens bästa chans, men Casillas tippade hans nick till hörna. Precis i slutsekunderna fick Cazorla fritt fram till vänster. Hans skott gick dock en bit utanför bortre stolpen.

Matchen avgjordes alltså på straffar. Två av världens bästa målvakter möttes och båda visade att de är just det. Buffon tog Güizas straff och Casillas räddade både De Rossis och, rättvist nog, även di Natales. Det gav Fàbregas möjlighet att avgöra och han gjorde inget misstag. Buffon gick åt ena hållet och Cesc slog bollen distinkt i det andra hörnet. Vilt jubel och Spanien till semifinal. 

Fàbregas gjorde en bra match. Han försökte hitta öppningar i det täta italienska försvaret, men hade alldeles för få passningsalternativ. Några gånger försökte han med egna löpningar, antingen på en kant eller in i straffområdet. Hans mest lyckade insats denna kväll var dock förstås straffen.


21 juni

Holland - Ryssland 1-3 efter förlängning, 1-1 vid full tid.
Vilken match! Storfavoriterna Holland blev utslagna av Hiddinks Ryssland, som spelade mer holländskt än holländarna själva. 

Vi glömmer första halvlek. Det blev inga mål och van Basten envisades med Kuyt till höger istället för vår egen Robin van Persie. Bytet kom dock redan i halvtid, då Holland haft mycket svårt att skapa några riktiga chanser och van Basten uppenbarligen ville ha en förändring. Van Persies första insats i matchen var att dra på sig ett gult kort för en närkamp med Zyryanov. Helt felaktigt enligt min åsikt. Bara nån minut senare kom matchens första mål. Semak tog sig förbi Heitinga på vänsterkanten och slog ett inlägg. Pavlyuchenko nådde före Mathijsen och slog en volley förbi en chanslös Van der Sar. Holländarna ökáde trycket för att åstadkomma en kvittering, men det skapade givetvis fina lägen för ryska kontringar. Van Persie och Sneijder försökte med skott ur alla möjliga vinklar, men Aklinfeev var säker. På andra sidan tvingades Van der Sar till en svettig enhandsräddning efter Aniukov avslutat ett fantastiskt ryskt anfall. Holland försökte trycka på ännu mer, men de ryska kontringarna var hela tiden vassare än holländarnas halvchanser. Men med bara fem ordinarie minuter kvar lyckades Holland kvittera. En frispark av Sneijder nickades i mål av van Nistelrooy vid bortre stolpen.På stopptid inträffade en  märklig incident. Domaren gav först Kolodin hans andra varning och därmed utvisning. På reprisen såg det inte ut att vara nån förseelse som borde gett varning. Nu klev emellertid stinsen in i handlingen och menade att bollen varit över kortlinjen innan närkampen som gav varningen. Reprisbilderna visade att även detta var fel, men domaren dömde inspark och tog bort varningen på Kolodin. Så kan det gå.

Förlängningen blev tvärtemot de flesta förlängningar jag sett en mycket öppen historia. Chanserna avlöste varandra åt båda håll, men ryssarna såg fortfarande lite vassare ut. Arshavin, Pavlyuchenko, Zhirkov och inbytta Bilyalertdinov och Torbinsky såg ut att kunna springa hur mycket som helst och rev upp stora sår i det holländska försvaret. Till slut orkade inte holländarna stå emot. Arshavins lyftning nådde Torbinsky, som trängde sig före van Bronckhorst och tåade in 2-1 vid bortre stolpen. Strax efter målet klev Pavlyuchenko av. Men inte för att ersättas av en försvarare. Nej, Hiddink slängde in ännu en anfallare i form av Sychev. Härlig inställning! Med fem minuter kvar av förlängningen utnyttjade Arshavin att holländarna stod och sov vid ett inkast, sprang sig fri och pangade in 3-1 via Heitingas fot mellan benen på Van der Sar.

Van Persie ville mycket, men fick inte till det i avgörande lägen. Han försökte och skapade chanser, men avsluten blev inte bra. Nej, den här kvällen tillhörde en annan holländare. Guus Hiddink och hans ryssar spelade en fantastisk fotboll och kan de fortsätta så här hoppas jag de vinner hela EM. För van Persie och de andra holländarna väntar semester och uppbyggnadsträning inför nästa säsong.


19 juni

Tyskland - Portugal 3-2
Jens Lehmann är knappast känd för sin ödmjukhet. Innan matchen hade han sagt till tyska media att han genom sin erfarenhet från Premier League vet precis hur Cristiano Ronaldo ska stoppas. Ronaldo uppges ha svarat att "Jag har gjort mål på honom förut". Säga vad man vill om Arsenals hemvändande tyske målvakt, men tråkigt har man inte med honom. 

Det blev en mycket bra match i högt tempo och med många målchanser. Som vanligt var tyskarna minst en klass bättre nu jämfört med gruppspelet. Särskilt Schweinsteiger var på lysande spelhumör efter sin avstängning. Det var också han som gjorde matchens första mål på ett flygande anfall. På Podolskis inspel från vänster tryckte han sig före Ferreira och stötte in 1-0. Bara fem minuter senare var det dags för nästa mål. Notoriske målskytten Klose lämnades helt obevakad på Schweinsteigers frispark och nickade in 2-0. Lehmann tog säkert hand om det som Portugal skapade fram till minut 40. Då fick Ronaldo friläge till vänster, men Lehmann räddade snyggt med vänsterhanden. På returen gjorde dock Nuno Gomes 2-1, trots Metzelders förtvivlade försök att rädda på mållinjen. 

Efter en timme inträffade matchens snackis. Ballack nickade in 3-1, men på reprisen ser man att han knuffar Ferreira i ryggen för att få fritt fram. Det svenska domarteamet missade detta och målet godkändes. Fröjdfelt och hans team var annars mycket bra matchen igenom. Mot slutet av matchen fick vi även se lite av Lehmanns skådespelartalang. Efter att ha gått ut och avvärjt ett läge framför inbytte Postiga låg han onödigt länge i gräset och spelade skadad. Jag kan inte säga att jag gillar sånt, men när det är Portugal som är motståndare är det nästan acceptabelt. Postiga fick en liten revansch strax efteråt då han nickade in Nanis fina förspel till 2-3. Portugiserna kom dock inte närmare utan Jens Lehmanns Tyskland är som precis som vanligt klara för semifinal. Jag har aldrig gillat Tyskland, men jag ser hellre dem vidare än det ständigt filmande Portugal. 

Trots två insläppta mål tycker jag Lehmann gjorde en mycket bra match. Han var säker i luften och gjorde några fina räddningar. Han vann också matchen i matchen mot Ronaldo. Jag såg dock inga tårar från Ronaldo efter matchen, men man kan ju inte få allt.


18 juni

Grekland - Spanien 1-2
I en betydelselös match gjorde Aragonés på samma sätt som Kroatiens och Hollands förbundskaptener. Han vilade i princip hela sin ordinarie startelva. Det gav chansen för Cesc Fabregas att spela från start och på sedvanligt sätt dominera mittfältet. Redan efter en minut serverade han den matchen igenom helt oduglige Sergio Garcia den första chansen. Vi som följer Arsenal kände igen Fàbregas nu när han slapp Xavi och fick den centrala dirigentrollen helt själv. Tillsammans med Iniesta ägde han mittfältet fullständigt. De la Red och den ständigt löpande Güiza fick många fina passningar i djupled och han bäddade också för ett par fräsande långskott från Liverpools Xabi Alonso.

Det var dock lite överraskande Grekland som tog ledningen i slutet av första halvlek. Förra mästerskapens hjälte Charisteas nickade in en frispark från Karagounis. Det dröjde tills matchklockan visade på  en timme innan kvitteringen kom. Fàbregas lyfte in bollen i strafforådet, Güiza nickade ner och De la Red fick en riktigt skön halvvolley-träff, som Nikopolidis bara kunde styra via ribban och i mål. Båda lagen gick för segermål. Spanjorerna hade mest boll, men grekerna hade ett par farliga kontringar. Till slut vann dock Fàbreas Spanien rättvist. Güiza sate en hand i ryggen på Dellas och blev helt fri på Garcias inlägg och nickade förbi Nikopolidis. 

Fàbregas gjorde en mycket bra match och borde åtminstone inte ha försämrat sina chanser att få starta mot Italien. Men troligen blir det bänken igen nästa gång. Jag tycker inte det gör så mycket, det sliter inte särskilt hårt på Fàbregas att sitta på bänken i en timme.


17 juni

Frankrike - Italien 0-2
Ödesmatch i "dödens grupp" och repris på senaste VM-finalen. Thuram var skadad, så Domenech valde att sätta in vänsterbacken Abidal bredvid William Gallas i mittförsvaret. Ett inte så klokt val skulle det visa sig. Detta var verkligen inte Frankrikes match. Redan efter åtta minuter tvingades deras genomgående bäste spelare, Frank Ribéry, utgå med vad som verkade vara en allvarlig skada. En kvart senare fällde Abidal en helt fri Luca Toni i straffområdet. Straff och rött kort till Abidal. Pirlo slog in straffen säkert. Domenech valde att byta ut Arsenalaktuelle Nasri, som själv ersatt Ribéry, men behöll båda sina defensiva mittfältare. I slutet av första halvleken hade Italien flera klara chanser att utöka ledningen, men särskilt Toni utmärkte sig som målsumpare. Frankrike, med Benzema och Henry i spetsen, kämpade och försökte ändå åstadkomma en kvittering efter paus. Istället gjorde De Rossi ett Chelsea-mål. Hans frispark styrdes i eget mål av Henry.

Gallas gjorde som vanligt en bra match. Toni oroade hela matchen, men med både tur och skicklighet blyckades Gallas hindra den italienske skyttekungen att göra mål. Nu får han ta semester och ladda inför nästa säsong med Arsenal. Hoppas bara att smällen mot ryggen han fick i närkamp med Camoranesi inte var allvarlig.

Jag får erkänna att jag inte är helt opartisk i min rapportering. Jag har älskat Frankrikes sätt att spela fotboll i mer än 25 år. Idag kan jag dock tycka att det var bra att de förlorade, för nu måste den makalöst inkompetente förbundskaptenen Domenech få sparken.. Listan över hans korkade beslut kan göras hur lång som helst. Kommentator Perlskog sa att han tog Frankrike till VM-final, men det är inte sant. Det var Zidane som gjorde det. Trots Domenech!

Holland - Rumänien 2-0
Eftersom Holland redan vunnit gruppen vilade Van Basten nio av elva ur startelvan från senaste matchen. Det betydde att Robin van Persie äntligen fick spela från start. Rumänien behövde vinna matchen, men hade matchen igenon svårt att skapa öppna målchanser. Såväl Mutu som Cocis och Codrea misslyckades att träffa målet trots bra lägen.

Van Persie var aktiv matchen igenom. I första halvlek hade han för ovanlighets skull flera avslut med huvudet. Inget av dem träffade dock mål. Halvlekens bästa chans hade Arjen Robben, som på en läcker vrickning av Huntelaar fick helt fritt läge i straffområdet. Lite okoncentrerat rullade han dock bollen presis utanför Lobonts högra stolpe.Holland fortsatte att dominera i andra halvlek, med snabbt och rörligt spel. Van Persie tog mycket snyggt ner en långboll, vände bort Tamas och sköt med högern. Målvakten Lobont gjorde dock en fenomenal reflexräddning och styrde undan bollen till hörna. Men inte ens Lobont kunde stå emot när Huntelaar snyggt styrde in 1-0 på ett inspel från Afellay. Van Persie var också sugen att göra mål. Med tio minuter kvar tog han emot en passning, jonglerade upp den i luften och drog iväg en vänstervolley strax utanför. Nästa försök gav dock utdelning. Han tog ner Engelaars passning på bröstet, skakade av sig Contra och dundrade in en halvvolley vid Lobonts närmaste stolpe. Mycket snyggt.

Som helhet en mycket bra match av van Persie. Han visade att han är tillbaka efter sina många skador. Om det sen räcker till att ta en plats i startelvan i kvartsfinalen återstår att se. Konkurrensen är stenhård i det holländska landslaget.


16 juni

Tyskland - Österrike 1-0
Att vilja men inte kunna. Det tycker jag är en rätt bra sammanfattning av denna match. Österrike ville så gärna inför sina hemmafans spöa storebror Tyskland och ta andraplatsen i gruppen efter Kroatien. Problemet var bara att Österrike inte var tillräckligt bra. De hade varken den induiividuella skickligheten som de stora länderna eller den kollektiva organisationen som t ex Sverige. Därför blev matchen väldigt lugn för Jens Lehmann i Tysklands mål. Jag noterade en riktig farlighet. Efter knappt tjugo minuter fick Hoffer ett bra läge i straffområdet. Hans första touch på bollen var dock för dålig, så Lehmann hann ut och kunde dyka och ta bollen framför fötterna på österrikaren. Strax efter det slängde han sig och tippade ett skott till hörna, men bollen skulle gått utanför ändå. Annars handlade det mest om att lugnt och säkert plocka ner några österrikiska inlägg eller dra iväg insparkar efter österrikiska skott som missat målramen. På övertid, när österrikarna desperat tryckte på med allt de hade för att kvittera, skickade Lehmann iväg ett mäktigt utkast som gav tyskarna ett tre-mot-en-läge. Neuville lyckades dock skjuta utanför i helt fritt läge. En bra match av Lehmann, som dock inte sattes på några större prov. Matchens behållning var givetvis Ballacks segermål på en riktig frisparkskanon. För övrigt mästerskapets första frisparksmål.

Polen - Kroatien 0-1
Celtics Artur Boruc stod även denna match, så Lukasz Fabianski fick fortsätta att se sitt lag från bänken. I och med förlusten är Polen utslaget och Fabianski får semester.


15 juni

Schweiz - Portugal 2-0
I denna helt betydelselösa match valde Portugal att vila de flesta av sina stjärnor. Arrangörsnationen Schweiz ville däremot bjuda hemmapubliken på en bra match och ställde upp med bästa möjliga lag. Det betydde åter bänken för Johan Djourou, medan Philippe Senderos spelade på sin vanliga plats i mittförsvaret.

Trots alla nya spelare var Portugal bäst i första halvlek. Senderos klarade sig bra och räddade bland annat ett givet mål med en fotparad. Skottet kom från gamle Spursaren Postiga. På Nanis frispark tappade han för ett ögonblick markeringen på Pepe så att denne kunde få en fot på bollen och styra. Zuberbühler i målet gjorde dock en fenomenal räddning och fick bort bollen via ribban. Den enda övriga missen jag kunde se var när han försökte få med sig backlinjen och ställa Postiga offside, men inte fick med sig Lippsteiner. Postiga rullade bollen i mål, men blev felaktigt avvinkad av det genomusla österrikiska domarteamet. Annars stod Senderos som vanligt för många fina brytningar. Han var också uppe i offensivt straffområde och var nära att kunna stöta in bollen vid bortre stolpen efter Yakins frispark.

I andra halvlek spelade Schweiz upp sig och Senderos fick mindre att göra i försvaret. Ett märkligt försök till dribbling som siste man kunde ha straffat sig, men Zuberbühler gjorde ännu en fin räddning i sin sista landskamp. Som helhet ännu en bra match av Senderos, som äntligen fick uppleva en seger. Hakan Yakin gjorde båda målen i 2-0-segern. Senderos gjorde därmed sin tredje starka match i turneringen och jag tycker ingen skugga ska falla på honom för att Schweiz misslyckades att kvalificera sig för kvartsfinal.

Domarna har fått mycket beröm i EM, men det kan inte gälla österrikiske Konrad Plautz och hans team. Killen skulle inte ens platsa i Premier League, det säger allt för den som vet vad jag tycker om de engelska domarna. Det felaktigt avvinkade portugisiska målet är redan nämnt. Han lyckades hitta åtta varningar i en snäll match, men gav inte Portugals Ferreira rött för en vedervärdig dobbtackling. Han gav Schweiz en straff på en pinsam dykning av Barnetta, men vinkade avvärjande både när Lichtsteiner kapade Nani och när samme Nani blev dragen i armen. Lite grann får Nani skylla sig själv då han alldeles för ofta filmar och överdriver å det grövsta. Jag kan inte förstå hur man kan hoppa jämfota upp i luften och lägga sig när man får en spark på benen.


14 juni

Sverige - Spanien 1-2
Aragonés valde att starta med samma lag som började matchen mot Ryssland. Det innebar att Cesc Fabregas, trots sitt fina inhopp senast, åter fick börja på bänken. Med en knapp timme spelad, vid ställningen 1-1, fick han så komma in istället för Xavi. Spanien dominerade spelet stort och Sverige ägnade sig uteslutande åt försvarsspel med hela laget. Något som vi Gooners känner igen alltför väl från många matcher på Emirates. Fabregas gjorde vad han kunde för att hjälpa till att dyrka upp det kompakta svenska försvaret. Han gjorde sig hela tiden spelbar, försökte hitta öppnande passningar, tog hand om alla hörnor och ju längre matchen led, desto fler djupledslöpningar in i det svenska straffområdet fick vi se. Det var dock en slumpartad långboll från försvaret och en skicklig individuell prestation av David Villa som gjorde att Spanien och Fàbregas fick en rättvis seger med 2-1. En något sämre insats av Cesc denna gång, men ändå klart godkänd. 

Jag kan inte låta bli att kommentera den av oss Arsenalfans illa omtyckte domaren Pieter Vink. Han fortsätter att vägra blåsa straff, hur uppenbar den än är. Att han missade en hands på Fredrik Stoor kan jag kanske köpa, men Elmanders mangling av Silva måste vara den klaraste straffen man sett sen Kuyt kapade Hleb i CL-matchen på Emirates.


13 juni

Holland - Frankrike 4-1
Vilken match! Helt klart mästerskapets bästa hittills. Siffrorna var kanske i överkant, men van Bastens Holland var grymt effektiva. 3-1-målet direkt efter Frankrikes reducering kom psykologiskt mycket bra för Holland och blev matchavgörande. Frankrike led av Domenechs inkompetens som förbundskapten och att flera av nyckelspelarna haft svaga säsonger i sina klubblag. Jag tycker t ex det är rätt sorgligt att se Henry så mycket sämre än han var i Arsenal. Dessutom var det märkligt att båda de defensiva mittfältarna, Toulalan och Makelele, var kvar på planen hela matchen.

Av Arsenalspelarna gjorde Robin van Persie 35 minuter för Holand, medan William Gallas spelade hela matchen för Frankrike. Trots fyra baklängesmål tycker jag Gallas gjorde en hyfsad match. Det var Malouda som tappade Kuyt vid 1-0, Evra (och i någon mån Gallas) hann inte med van Persie vid 2-0, Thuram blev helt bortkollrad av Robben vid 3-1 och Sneijder lurade Toulalan vid 4-1. Jag gillade att se att Gallas flera gånger levde om och pushade på laget, trots att det är Thuram som är kapten. Han skötte sig bra defensivt på fasta situationer och var också aktiv i offensivt straffområde. Dock utan att få till någon riktig målchans. Men spelar man i försvaret och laget släpper in fyra mål kan betyget inte gärna bli bättre än godkänt. 

Robin van Persie hade desto roligare. Han hade bara varit på planen i tre minuter då han löpte sig fri vid bortre stolpen och stötte in Robbens inspel via Coupet till 2-0. Även i övrigt var han mycket aktiv och var vid ett tillfälle nära friläge, men Coupet var ute och rensade. Det var kul att se att han såg så fräsch ut. Han jobbade över stora ytor och var även nere i eget försvar och hjälpte till. 

Avslutningsvis måste jag ge en liten eloge till den tyske domaren. Två gånger blåste han över ett inkast till motståndarna för att spelaren tjuvade för många meter. Mer sånt. Får man be om att nästa åtgärd blir fler varningar till alla dessa vidriga filmare?

12 juni

Tyskland - Kroatien 1-2
Tyskarnas mål vaktades som vanligt av Jens Lehmann och han hade en riktigt händelserik match. Det började ganska lugnt första tjugo minuterna, då inget av lagen skapade några riktiga målchanser. Men i minut 24 slog Pranjic ett inlägg från vänsterkanten. Mertesacker nådde inte upp för att nicka bort bollen och Jansen tappade bort Srna, som dök in framför tysken och tryckte in bollen på halvvolley. Lehmann var helt chanslös. Strax före halvtid var jag helt säker på ännu ett mål för kroaterna. Olic frispelade Kranjcar, som vid straffpunkten jonglerade upp bollen i luften och drog till en stenhård volley. Problemet var bara att bollen gick rakt på Lehmann som räddade tyskarna från ett givet baklängesmål. 

En kvart in i andra halvlek hade Lehmann och Tyskland otur. Rakitic måttade ett inlägg och Lehmann var på väg ut för att plocka ner bollen. Problemet var att inlägget styrde på en täckande Podolski och studsade i första stolpen innan Lehmann hann vända tillbaka. På returen fick Olic öppet mål. Jag tycker det är orättvist att gnälla på Lehmann för det målet, han blev helt ställd av den oväntade styrningen.

Tyskarna ryckte på för en reducering, och fick en genom Podolski, vilket resulterade i fina kontringslägen för kroaterna. Lehmann såg dock säker ut. Srnas stenhårda, inåtskruvade hörnor boxade han flera gånger undan på ett bra sätt. På övertid fick vi se lite av det berömda tyska temperamentet. Schweinsteiger blev bedrövligt nog utvisad efter patetiskt skådespel av Leko. Lehmann kunde inte hålla sig ifrån situationen utan fick en varning för sin protest mot det fullständigt horribla domslutet.

I mina ögon gjorde Lehmann en godkänd match. Med lite flyt kunde han ha avvärjt andra målet, det första får Jansen ta på sig. Varningen var onödig, men jag kan förstå hans reaktion. Det är nåt fel i reglerna när man får varning för en kapning, men utvisning för en lätt knuff i bröstet. 

Polen - Österrike 1-1
Artur Boruc stod åter i Polens mål, så Lukasz Fabianski fick följa den spännande matchen från bänken.


11 juni

Schweiz - Turkiet 1-2
Johan Djourou
satt på bänken, men Philippe Senderos spelade hela matchen i schweizarnas mittförsvar. Första halvleken präglades av ösregn och en mer och mer vattensjuk plan. Omständigheter man inte trodde skulle passa store, och vanligtvis lite klumpige Senderos. Men där fick vi fel. Förutom sedvanligt starkt huvudspel fick vi se säkert placeringsspel, vältajmade tacklingar och distinkta brytningar. Som kronan på verket hade han stor del i hemmanationens ledningsmål. Djupledslyftningen fram till Eren Derdiyok hade självaste Fabregas varit nöjd med. Derdiyoks inspel gick förbi det turkiska försvaret och stannade perfekt i en vattenpöl två meter från mållinjen, framför fötterna på Hakan Yakin, som enkelt slog bollen i mål.

I andra halvlek vände turkarna matchen, men Senderos kan inte lastas för något av målen. Det var hans backkollegor Müller och Magnin som tappade Senturk vid kvitteringen. Jag tycker även att målvaktens agerande var tveksamt vid det målet. Segermålet kom på övertid och gick in via Müller. Tidigare har vi sett Senderos vara olycklig i avgörande situationer, men så var det inte idag. Vid ett tillfälle täckte han skott och satte avsiktligt armarna bakom ryggen för att inte riskera en hands i straffområdet. Smart. 

Jag tycker Senderos gjorde en mycket bra match, men det är knappast till någon tröst, då Schweiz i och med förlusten är borta från chans till avancemang från gruppspelet.
 

10 juni

Spanien - Ryssland 4-1
Spanske förbundskaptenen Aragonés hade bestämt sig för att starta med två toppforwards. Då samme Aragonés rankar Xavi och Iniesta före vår egen Fàbregas fick denne börja på bänken. Efter 53 minuter, då Spanien ledde med 2-0, ersatte Cesc Liverpools Torres. Det är inte lika lätt för Fábregas att briljera i Spaniens landslag på samma sätt som han gör i Arsenal. Både Iniesta och i ännu högre grad Xavi opererar på samma ytor och spelar ett liknande spel som Cesc. Men efter att Iniesta också bytts ut fick Fábregas mer att säga till om. Han slog en lysande djupledsdiagonalare till Villa, som lurade sin back och gjorde 3-0. Och när ryssarna reducerat och pressade på framåt för ännu en reducering, tog han en lång löpning, földe med i en snabb omställning och avgjorde matchen definitivt med att göra 4-1. Fábregas överlappande löpning ut till höger öppnade stora ytor mot mål för Villa. Han var dock nöjd med sina tre mål och valde att lyfta fram bollen till Xavi. Dennes volleyskott räddades av Akinfeev, men returen språngnickades i mål av Fábregas. Reprisen visade att Cesc var offside när Xavi sköt, men det missade domarna. Ett mål och en assist på 40 minuters spel. Fàbregas visade att Aragonés har angenäma uttagningsproblem på mittfältet.


9 juni

Frankrike - Rumänien 0-0

I märklige Domenechs Franska EM-trupp finns finns bara en Arsenalspelare; William Gallas. Arsenals kapten spelade hela matchen som mittback tillsammans med Lilian Thuram. I en sanslöst temposvag, chansfattig och tråkig match hade Gallas en mycket lugn match. Rumänerna spelade extremt defensivt och deras enda toppforward lyckades aldrig hota det franska försvaret. En godkänd match av Gallas.

Holland - Italien 3-0
EMs hittills bästa match slutade med en klar seger för Holland över världsmästarna Italien. Robin van Persie kom in med 20 minuter kvar och ställningen 2-0. Han såg spelsugen ut, men sprang mest offside. En fin vändning, snabb dribbling och skott utanför var det man minns mest. Det känns dock bra att se honom spela efter sin långa skadefrånvaro. Vi får bara hoppas att han inte drar på sig någon ny skada.

Jakob Ruben2008-06-30 00:59:00
Author

Fler artiklar om Arsenal