Säsongen 2001-2002
Årets säsong är den sista för legenden Sir Alex Ferguson som manager för Manchester United, hur kommer det att gå?
En epok är på väg att ta slut, årets Premier League säsong är den sista med Alex Ferguson som den store ledaren för laget som dominerat engelsk fotboll sedan 1993. United har visat upp en styrka och jämnhet de senaste tio åren i klass med det som Liverpool demonstrerade på 70- och 80-talen. Sedan 1992 har United vunnit ligan sju gånger och kommit på andra plats de övriga tre, dessutom kryddat med den minnesvärda vinsten i Champions League 1999.
Ferguson har sagt att han vill avsluta på topp och siktar bestämt på att vinna en andra Champions League pokal innan har tar steget ned från managerposten. Han har sagt att United måste vinna i Europa ännu en gång innan laget kan betraktas som ett av historiens stora lag, därför är hans högsta målsättning iår att föra Man Utd till finalen på Hampden Park i maj. Att få vinna CL framför publiken i sin hemstad Glasgow skulle vara den ultimata slutpunkten på en mycket framgångsrik tränarkarriär. Ett andra mål är att ta hem Premier League för fjärde gången i rad, detta är en bedrift inget lag tidigare mäktat med och skulle isåfall befästa dagens United-lag till ett av englands bästa lag någonsin räknat till ligasegrar.
Hur planerar då Ferguson att leda sitt lag till dessa mål? Vad för trupp har han till sitt förfogande? Vilka styrkor och svagheter återfinns i årets Manchester United?
Efter förra årets säsong höjdes röster, bl.a. från kaptenen Roy Keane, att United måste köpa nya spelare för att spetsa truppen. Ferguson delade dessa uppfattningar och pressade styrelsen att tillgodose hans önskemål om förstärkningar. Ferguson köpte den relativt unge holländske forwarden Ruud Van Nistelrooy från PSV Eindhoven och fick även napp på den argentinske världstjärnan Juan Veron. Dessa två var de spetsar han ansåg sig behöva för att göra United till ett storlag i europaspelet. En ny reservkeeper i form av unge Roy Carroll från Wigan inhandlades också för att täcka upp för Fabien Barthez, Carroll är landslagman för NordIrland och ett framtidslöfte.
Försvagningar har vi också tvingats uppleva, efter ett debacle mellan Jaap Stam och Ferguson såldes den holländske mittbacken till Lazio och ingen vet väl riktigt den reella orsaken till denna affär? Som ersättare handplockades den något äldre fransmannen Laurent Blanc från Inter, en spelare Ferguson länge varit på jakt efter. Vi får se vad för konsekvenser denna rokad medför.
Om man analyserar lagdelarna i truppen och de enskilda spelarna samt kommenterar det spel United presterat i säsongsinledningen kan man komma fram till följande slutsatser så här långt:
Målvakter: Barthez är förstekeeper men känns i mina ögon som en säkerhetsrisk, Ferguson har länge påtalat att Fabien måste minska ned sitt risktagande spel efter backen och vi får hoppas han lyssnar på sin manager! Roy Carroll känns som ett bra nyförvärv och Van er Gouw är rutinerad och säker som tredjemålis. Målvaktsposten är OK, med viss varningsflagg utfärdad. Barthez måste höja sig i de viktiga matcherna.
Backar: Försvaret har inte visat stabilitet hittills i ligan, att Stam försvann var spelmässigt ett nedköp, men hade kanske en lugnande effekt därutöver? Blanc är en kvalitetsspelare och bör kunna fungera ihop med superlöftet Wes Brown och Barthez. Gary Neville har en hög lägstanivå liksom Silvestre, dock når de alltför sällan sina riktiga höjder, jag förväntar mig mer av dem iår. Irwin, Phil Neville och Johnsen är dugliga reserver och om självförtroendet i försvaret kan återfinnas bör defensiven kunna täppas till vad det lider.
Mittfält: Vad skall man säga? Detta är ju bara för mycket, vilka lirare? Att kunna ställa upp med ett mittfält där Paul Scholes inte platsar är inget annat lag förunnat, jag tror inte ens Real Madrid kan visa upp ett liknande mittfält, varken i bredd eller spets. Giggs - Keane - Veron - Beckham är det mittfält Ferguson ställer på benen i de stora matcherna, ett mittfält som har allt; fart, teknik, kämpatag, styrka, you name it! Scholes, Butt, Chadwick, Fortune, Stewart och Djordic är övriga lirare som kommer få chansen i PL att visa framfötterna, det ser riktigt bra ut.
Anfall: Köpet av Van Nistelrooy har redan slagit väl ut, han gör ju mål grabben! Andy Cole är fortfarande en pålitlig målskytt, för att inte tala om Ole Gunnar Solskjaer. Dwight Yorke är den forward i dagsläget som känns längst från startelvan och han är inte en dålig avslutare han heller. Om alla forwards kan lyckas lika bra som föregående år att hålla formen trots det rotationssystem Ferguson använder sig av ser jag inga hinder till att United skall kunna producera lika många mål som de senaste säsongerna. Tänk också på att Paul Scholes kommer lira forward i många matcher i Champions League och
även är en potentiell målspruta.
Totalt sett ser truppen stark ut och om Ferguson lyckas behålla harmonin i truppen bör årets säsong kunna ge toppkänning i Premier League samt ett ärligt försök att återigen ta hem Champions League. Det är självklart många tuffa matcher som väntar och den kämpaanda som utstrålat från United de senaste säsongerna måste bibehållas för att några pokaler skall kunna föras hem till Old Trafford. Det kommer vara ännu större press på laget iår och media kommer inte missa chansen att påpeka att det är Sir Alex sista säsong vid rodret, skall spelarna stå emot trycket och kan de återigen visa upp det som genomsyrar Manchester United - VI GER ALDRIG UPP!