Home Park, 2023-08-19 13:30

Plymouth - Southampton
1 - 2

Fem tankar efter 1-2 mot Southampton
Ryan Hardie efter sitt kvitteringsmål (foto Matt Ellacott /greensonscreen)

Fem tankar efter 1-2 mot Southampton

Det blev förlust på övertid när Southampton tog tre poäng på Home Park inför Skykamerorna. Argyle var dock bra med i matchen och visade att de hör hemma i Championship.

En hedersam men inte orättvis förlust 
Det svider alltid när man förlorar mot ett mål i 94:e minuten. Southampton hade dock dominerat kraftigt under den sista kvarten så det var inte helt oväntat att de fick in en boll till sist. Innan dess hade Argyle matchat dem för det mesta, men som förväntat var det hög tempo och mycket bolljagande mot deras tiki-taka stil. Vissa i hemmalaget såg ut att vara helt slutkörda i slutet. 

I införrapporten varnade jag för att vi kanske får möta spelare som Nathan Tella och Che Adams som är jagade av klubbar högre upp och som därmed resten av Championship lär slippa. Dessa två spelare tackade för detta genom att göra var sitt mål. Särskilt Tella var överallt och såg ut att höra hemma på en högre nivå än detta. 

Morgan Whittaker - bäst på plan igen
Det var ganska uppenbart att om Argyle skulle åstadkomma någonting framåt under matchen skulle det gå via Whittaker. Vid kvitteringsmålet, bara någon minut efter att Southampton hade tagit ledningen, accelererade han iväg längs kanten efter att en motspelare halkade lite grann. Han rullade sedan in en perfekt passning bakom backlinjen och serverade Ryan Hardie ett mål på en silverplatta. 

Han var oerhört nära att även ge Argyle ledningen när han gjorde en makalös nedtagning på en långboll ut på kanten, bröt snabbt inåt i planen förbi backen, och sköt klockrent i första stolpen. Han orsakade dessutom flera gula kort i Southampton där spelarna inte såg något alternativ än att ta ner honom. 

Det känns dock som om Argyle får hitta sätt att använda honom lite mer - i delar av matchen kändes han lite för isolerad ute på sin kant. Det gäller också Bali Mumba på den andra kanten som Southampton hade bra koll på och som inte kom till sin rätt under matchen.

Fotboll spelas med hjärnan
När man går upp en liga och tempot höjs så hänger inte kroppen med ibland. Men problemet igår hos Argyle var snarare att hjärnan inte hängde med. Man måste ta snabba beslut och igår tog vi alltför ofta fel beslut i avgörande lägen.

Offensivt hade vi en hel del lovande lägen, när en spelare bröt från mittfältet. Alltför ofta valde vi det svåra alternativet, eller valde att skjuta när andra stod bättre placerade. Vi fick också lära oss att om man ger bort bollen i sådana lägen mot lag som Southampton så dröjer det inte många sekunder innan de har en farlig kontring på gång själva.

Defensivt kan man skylla båda baklängesmål på felbeslut i ögonblicket. En felvänd Luke Cundle kunde bara ha rensat undan bollen vid 1-0 målet. Men han såg Kaine Kesler-Hayden komma rättvänd och lämnade bollen till honom. Han såg dock inte Tella bakom sig som hann emellan och pangade in ledningsmålet. Vid 2-1 målet när Saints nickade efter hörna bestämde sig inhopparen Mickel Miller att släppa sin man och agera akrobatisk extramålvakt, i tro om att målvakten Conor Hazard inte skulle hinna med. Men Hazard parerade och bollen föll till Adams som bara kunde rulla in i öppet mål. Hade Miller bara fortsatt med sin markering hade han förmodligen kunnat avvärja detta. 

Att rotera eller inte rotera?
Argyles nya 4-1-2-3 uppställning innebär två offensiva mittfältare centralt, som tydligen ska kallas för "nummer åttor". I de två inledande matcherna har Callum Wright och egenprodukten Adam Randell lirat där. Men Steven Schumacher valde att rotera ut båda två. In kom istället lånen Finn Azaz och Luke Cundle, som hittills spelat i Carabao Cup och gjort inhopp i ligan. 

Tyvärr lyckades inte dessa två så bra och jag tippar att Wright och Randell återkommer i nästa omgång. Förutom ovannämnda tendensen till felbeslut i avgörande ögonblick kändes det fortfarande som Azaz inte är i matchform riktigt efter utebliven försäsong. Cundle anslöt först efter premiären och såg stundtals ut som om han varken kände sina medspelare eller vad hans roll var. 

Skäl att vara optimistisk
Southampton befinner sig som sagt på en annan planet rent ekonomiskt och tippas av många att återvända direkt till Premier League. Om de är bland de bästa motståndarna vi kommer att möta denna säsong finns det ingen anledning att deppa egentligen. Skys experter förutspådde att Argyle skulle hamna i övre halvan av tabellen om de kunde prestera så varje vecka. Med en forward till och lite mer sammansvetsning kan man hoppas att det här lagbygget kommer att hålla för spel på den här nivån.

Geoff Bache2023-08-20 10:40:00
Author

Fler artiklar om Plymouth