2023-09-19 20:45

Bristol City - Plymouth
4 - 1

Fem tankar efter 1-4 mot Bristol City
Frågetecken kring Schumachers laguppställning

Fem tankar efter 1-4 mot Bristol City

Det blev platt fall i Bristol och för första gången den här säsongen blev det en riktigt dålig match av Plymouth Argyle. Laguppställningen blev kvällens största frågetecken med 7 ändringar sedan senast och alla de mest framstående spelarna på bänken.

Sju ändringar!
Matchens lirare senast Finn Azaz? Championships skytteligaledare Ryan Hardie? Vår främsta assistvapen Morgan Whittaker? Den kreativa kraften Bali Mumba? Vår självklara defensiva mittfältare Jordan Houghton? Hänvisade till bänken allihopa! Att en eller annan kanske behöver vila eller roteras då och då kan jag köpa, men att bänka samtliga samtidigt i en "derby"? Det kändes minst sagt märkligt innan matchen ens hade blåsts igång.

Hur tänkte Steven Schumacher? Vi har nog inte riktigt fått ett bra svar på den frågan i hans intervju efter matchen. Han mumlade något om att Prestonmatchen hade tagit ut sin rätt på spelarna, men det fanns ett två veckors uppehåll innan dess. Så slitna kan väl inte professionella fotbollsspelare vara efter bara en match?

Han gjorde sig känd förra året för att rotera friskt i truppen och att därmed hålla hela truppen igång och för det mesta gick det bra. Denna säsongen har han nöjt sig med som mest ett par ändringar och har mest roterat "nummer 8" rollerna på mittfältet. Tanken var kanske att B-laget skulle hålla ställningarna fram till minut 60 och sedan skulle A-laget storma in och vinna matchen. Och efter 60 minuter var A-laget mer eller mindre på plats igen. Problemet var bara att matchen var död långt innan dess.

Tre "ungdomar" fick chansen
Ben Waine fick axla rollen längst fram istället för Hardie, Whittakers plats på högerkanten gick till Tyreik Wright och Evertonlånet Lewis Warrington fick ta över från Houghton som defensiv mittfältare. Schumacher pratade om dem som "ungdomar" men vi pratar inte om råa 17-åringar här utan unga spelare med en del ligaerfarenhet men som inte brukar spelar från start så ofta.

Man kan lugnt konstatera att ingen av dem stärkte sina aktier igår.

Waine fick inte så mycket boll men han fick ett friläge strax innan halvtid med ställningen 1-3. Ensam centralt med målvakten sköt han en bit utanför. Har svårt att se att Hardie skulle ha missat där i sin nuvarande form.

Warrington har kanske varit bra i träning men har inte visat någonting i sina inhopp hittills som tyder på att han är kapabel att axla Houghtons roll på denna nivå. Han var alldeles för långt ifrån sin man vid Bristols andra mål och för tredje målet slog han en indianare som ledde till en snabb kontring och friläge. 

T. Wright värvades i januari och har knappt spelat även under våren i League One. Han har ärligt talat inte visat att han håller League One klass ens i sina inhopp, och hittills denna säsong har han bara gjort två 5-minuters inhopp i ligan. Att han plötsligt blev startspelare istället för Whittaker var obegriplig och han var kanske svagast av alla - slö, oengagerad och slog knappt en boll rätt. 

Wright och Warrington byttes redan i halvlek, men då stod det redan 1-3.

Defensiven oroar
Trots bra spel innan denna match läcker vi enkla mål och det känns som vi behöver tänka annorlunda kring defensiven. Återigen frågetecken kring Kaine Kesler-Hayden som rusar framåt vid varje tillfälle - om han ska göra så måste andra täcka upp och det gjorde de inte igår - se mål nummer 3. Han är en bra offensiv kraft men han övertygar inte utan boll i defensiven. Ett stort hål uppstod i hans position igen vid mål nummer 4.

Känns som vi behöver testa tre mittbackar igen med wingbacks som vi hade hela förra säsongen. Alternativt låta Macaulay Gillesphey testa som vänsterback och spela Kesler-Hayden längre fram.

Målvaktsspelet oroar också
Conor Hazard hade inte sin bästa match igår och man räknar ner dagarna tills vi kan få Michael Cooper tillbaka från sin korsbandsskada. Under tiden kanske det är dags att ge Callum Burton en ny chans, som vikarierade dugligt under våren. 

Hazard har en tendens att använda handflatan när han borde använda knytnäven - vi har släppt in flera mål i rad där han har parerat rakt ut till en motståndare. Se Prestons första mål i lördags och Bristols andra igår.

Ändå en del chanser framåt
Adam Randell producerade ett snyggt mål från strax utanför straffområdet för att reducera till 1-2 i första halvleken. Sedan hade Ben Waine sitt friläge och Ryan Hardie var nära att reducera ett par gånger i slutet - träffade stolpens insida och sedan rundade målvakten men en back hann emellan. Så det var inte helt nattsvart sett till vassa chanser framåt även om 1-4 inte var orättvist på något sätt.

På lördag väntar Norwich hemma. Det lär bli ett tufft motstånd återigen. Vi får hoppas att de rutinerade spelarna är tillbaka och att vi kan höja oss ett par nivåer - annars kommer det bli torsk igen.

 

Geoff Bache2023-09-20 19:19:38
Author

Fler artiklar om Plymouth