Inför: Basel-Chelsea

Inför: Basel-Chelsea

Chelsea åker till St. Jakob-Park på tisdagskvällen med hopp om att få revansch efter septembers premiärförlust mot FC Basel i Champions League. Londonlaget, som har Fernando Torres tillbaka i truppen, kan vid ett oavgjort resultat säkra avancemang till åttondelsfinal.

Chelsea toppar Grupp E inför den femte omgången av Champions Leagues gruppspel, med tre poäng ned till Schalke 04 på andra plats. Efter den chockerande förlusten hemma mot Basel har Chelsea tre raka segrar och 10-0 i målskillnad i gruppspelet.

Landslagsuppehållet följdes upp med en övertygande 3-0-seger borta mot West Ham i lördags. Framförallt Oscar och Hazard imponerade på mittfältet, men det var Frank Lampard som stod för två mål i en märkbart friare roll bredvid John Obi Mikel. Segern innebar att Chelsea tog sig upp på tredje plats i Premier League.

Basel har dock inte vunnit i Champions League sedan skrällen i den första omgången. Laget har förlorat hemma mot Schalke 04 och sedan spelat lika mot Steaua Bukarest två gånger om. Laget befinner sig nu på tredje plats i grupp E. Inhemskt har det dock varit mer stabilt. Efter 15 spelade omgångar leder de den schweiziska ligan före Grasshopper. Basel är obesegrade i de senaste åtta matcherna, där formen på bortaplan i synnerhet har imponerat. I helgens ligamatch vann de med 4-1 hemma mot Thun.

Läget i lagen

Basel
Schweizarna får klara sig utan mittfältaren Marcelo Diaz efter att denne skadade sig under landslagsuppehållet. Chilenaren spelade dock hela matchen på Wembley när England förlorade med 0-2. Svenske vänsterbacken Behrang Safari missar också matchen på grund av en lårskada. Safari var involverad i matchen på Stamford Bridge, men får denna gång se matchen från läktaren.

Marco Streller leder den interna skytteligan med sina åtta mål i ligaspelet. Schweizaren avgjorde sent på Stamford Bridge med sitt 2-1-mål och får ses som det enskilt största hotet mot Chelseas defensiv.

Preliminär Startelva: Vailati, Voser, Schär, Xhaka, Ajeti, Stocker, Serey Die, Frei, El Nenny, Streller, Sio

Chelsea
Londonlaget välkomnar Fernando Torres tillbaka efter att spanjoren missade helgens match mot West Ham på grund av en ljumskskada. Det mest troliga är dock att Torres får börja matchen på bänken med Eto'o eller Ba från start.

Ashley Cole har haft återkommande problem med en revbensskada som inte verkar vara helt och hållet borta. Engelsmannen fanns med på bänken i helgens match mot West Ham och lär få fortsätta sitta där då Azpilicueta har imponerat i Coles frånvaro.

David Luiz har en knäskada som håller honom borta från spel, men lär vara tillbaka snart då skadan inte är särskilt allvarlig. Marco Van Ginkel är fortfarande skadad och kommer att missa större delen av den här säsongen.

Hur mycket rotation det blir är svårt att säga, då Chelsea inte spelar igen förrän på söndag. Spelare som Oscar och Hazard kan mycket väl vilas om Mourinho känner att han vill ge Willian, Schürrle eller Mata chansen.

Preliminär Startelva: Cech, Ivanovic, Terry, Cahill, Azpilicueta; Ramires, Mikel; Willian, Mata, Hazard, Eto'o.

Fakta
-Basels två förluster denna säsong har kommit på hemmaplan (alla tävlingar inräknade)
-Chelsea vann på St. Jakob Park i semifinalen av Europa League i våras efter ett sent frisparksmål av David Luiz, vilket betydde 2-1 för engelsmännen.
-Chelsea har haft ett snitt på 53 procent bollinnehav på bortaplan den här säsongen. (whoscored.com)

Matchbild
Chelsea förväntas styra den här matchen även om Basel spelar på hemmaplan. Kan mittbackarna hålla koll på Marco Streller samtidigt som mittfältet har ett öga på målfarlige Stocker blir det lättare att dominera matchen. För Basels del gäller det att vara fokuserade defensivt och inte låta Chelseas offensiva mittfältare få för mycket ytor. Trots att det räcker med en poäng för Chelsea för att gå vidare är det viktigt att vinna för att säkra gruppsegern. Med det sagt skulle ett oavgjort resultat absolut inte vara någon katastrof då sista matchen är hemma mot Steaua Bukarest.

Tips: 1-2. Målskyttar: Ramires, Eto'o.

PATRIK HAGLUNDpatrik_haglund@hotmail.com2013-11-25 22:15:00
Author

Fler artiklar om Chelsea