Portman Road Stadium, 2023-10-28 16:00

Ipswich - Plymouth
3 - 2

Resan del 3: Ipswich - Plymouth 3-2

Matchen igår på Portman Road hade det mesta - frenetiskt tempo, 5 mål, en massa chanser åt alla håll, galna domslut, ett galet självmål, tyvärr ett par skador - och Plymouth Argyle i rosa tröjor för första gången i världshistorien! Men tyvärr inga poäng för Argyle när allt var klart.

Come on you Pinks!
Jag kom ner till Ipswich tidigt och träffade gamla kompisen Nick - som är Ipswichsupporter och hade typ hela släkten med sig plus en kompis som också hejade på Argyle i smyg! Vi satte oss på Sir Alf Ramsey Stand i ena ändan av Portman Road bland högljudda hemmafans. En riktigt fin arena och bra stämning som var i princip fullsatt också, med ca 30000 på plats. Även om The Green Army inte hördes så bra eftersom det fanns en stor betongvägg mellan mig och dem...

Jag har hejat på Argyle i grönt (oftast) plus åtminstone vitt, grått, orange och gult beroende på vad man valt för bortaställ den säsongen. Nuförtiden måste man även ha ett tredjeställ och är tvungen att välja den för vissa matcher. Så det rosa tredjestället fick göra debut på Portman Road trots att det vita bortastället hade funkat fint också.

Vi fick se en riktigt rolig och öppen match i hög tempo, precis som matcherna lagen emellan ifjol.

Domaren i centrum - igen
För tredje gången under oktober fick Argyle ett häpnadsväckande domslut emot sig där en motståndare mycket väl kunde ha visats ut. Efter Millwalls överfall på Kaine Kesler-Hayden (som gav dem ett mål till och med) och Sheffield Wednesdays kapning på Whittaker i onsdags kom ännu en rätt solklar frilägesutvisning där domaren valde att fria helt. 

Mustapha Bundu bröt sig fri och var en bra bit framför sista Ipswichbacken George Edmundson. Edmundson kastade sig vårdslös in i situationen, missade bollen och tog ut Bundu som föll framstupa. Varken jag eller Nick begrep någonting. Neutrala kommentatorer väntade bara på det röda kortet (se YouTube höjdpunkterna) och till och med Ipswichtränaren Kieran McKenna medgav att det "borde varit frispark". Han kanske inte kan säga rakt ut att hans egna spelare borde visats ut men det var ju den uppenbara slutsatsen om det var frispark.

I det läget stod det 1-0 till Argyle och var strax innan pausen. Ipswichkvitteringen kom kort därefter. Hade de fått en man utvisad - eller om någon skjutit frisparken i mål som i onsdags - hade det förstås varit en helt annan match därefter.

Bra spel framåt - missade chanser och storspel från målvakten
Jag har ju sett tre matcher denna vecka. Mot West Brom bröt Morgan Whittaker in från högerkanten och skruvade ett skott med vänstern i bortre stolpens insida. Mot Sheffield Wednesday bröt han in från högerkanten och skruvade ett skott i stolpens utsida. Mot Ipswich bröt han in från högersidan och skruvade ett vänsterskott i krysset - 1-0 Argyle efter 7 minuter. I början av säsongen trodde jag att motståndarna har listat ut att detta är Whittakers grej nummer ett och visade honom utsidan hela tiden. I så fall har de glömt av det nu...

Whittaker borde även gjort ett mål till när han fick fri sikt på mål några minuter efteråt, men passningen från Ryan Hardie var lite bakom honom och han fick ingen kraft i skottet. Bali Mumba sköt också över när mindre kraft och mer kyla borde resulterat i mål.

Ipswichmålvakten Vaclav Hladky fick göra några svettiga räddningar - kanske det bästa med fingertopparna när han precis nådde Dan Scarrs nick efter hörna. Han tog också ett friläge från Joe Edwards, och även ett annat från Ben Waine på övertid när Argyle sånär gjorde 3-3, båda gånger var han blixtsnabbt ute och gjorde sig stor. Svårt att tro att han var reservmålvakten i League One för inte så länge sedan. 

Men bräckligt försvarspel
Att man förlorade matchen med 2-3 mot ett Ipswich i hysterisk form borde man inte gräma sig alltför mycket över, men det är frustrerande när man ger bort enkla mål. Vad Mumba tänkte precis innan halvtid vet bara han, men han kastade sig efter en boll som var på väg in i Michael Coopers händer och styrde den förbi sin egen målvakt och in i mål. 

1-2 kom en bit in i andra halvleken där Scarr missbedömde en långboll och George Hirst fick friläge bakom honom,

Ipswich hade i ärlighetens namn en hel del vackra anfall själva och en del andra chanser, och det var inte svårt att se varför de ligger så högt upp, men det är frustrerande att ge dem mål. Vi förlorade matchen främst på grund av tre dåliga beslut, från Mumba, Scarr, och domaren.

Risk att två av tre senioranfallare fått skador
Det såg ut att skadekrisen höll på att lätta till sist när vi fick tillbaka Cooper och Lewis Gibson i början av veckan. Men från att ha fyra försvarsspelare otillgängliga verkar det som om vi nu står med bara en senioranfallare tillgänglig i Ben Waine, som knappt har spelat än. 

Ryan Hardie linkade av planen under första halvleken med en befarad sträckning i ljumsken. Bundu ersatte honom och gjorde det bra men såg ut att få en liknande skada mot slutet. Argyle avslutade i princip matchen med 10 man eftersom man hade gjort alla byten då. Trots det fick man in en reducering när Mumba dribblade sig förbi och serverade Edwards öppet mål, och var nära att sätta 3-3 i slutet. 

Det är än så länge oklart hur allvarliga skadorna är. Vi får hålla tummarna att åtminstone en av dem kan spela på lördag.

Geoff Bache2023-10-29 19:55:00
Author

Fler artiklar om Plymouth