Villa Park, 2024-10-06 15:00

Aston Villa - Manchester U
0 - 0

Tre tankar och spelarbetyg efter krysset mot Aston Villa
Mittbacksparet Evans och Maguire stod för stabila prestationer i den första halvleken.

Tre tankar och spelarbetyg efter krysset mot Aston Villa

Ett defensivt kompakt Manchester United lyckades freda målet och kriga sig till ett kryss mot Aston Villa. För Erik ten Hags del är framtiden fortfarande oviss och det återstår att se om resultatet var tillräckligt för att behålla jobbet.

Tre tankar om matchen:
1. Rädslan att förlora var större än viljan att vinna

I den så kallade ”ödesmatchen” valde ten Hag att lägga fokus på defensiven. Det var tydligt att Manchester United gick in i matchen med mentaliteten att undvika förlust snarare än att gå för de tre poängen. Visst, Aston Villa är ett bra lag och man ska absolut ha respekt för motståndet men jag har svårt att se hur det här ska gynna Manchester United på lång sikt. Resultatet i sig är ingen katastrof givet var ten Hags mannar kommer i från men den här typen av spelidé kommer inte fungera mot de sämre lagen i ligan. Om kravet på nederländaren var att lösa minst en poäng i dagens match för att behålla jobbet har jag förståelse för att han valde den här typen av taktik. Men skulle det visa sig att han får sparken under uppehållet, så känns det helt meningslöst att spela på det här sättet.

2. Evigt unga Jonny Evans
I en tid där det är mycket mörker runt Manchester United gäller det att lyfta fram ljuspunkterna. 36-åriga Jonny Evans fick chansen från start bredvid Harry Maguire. Ett val som jag var pessimistiskt inställd till innan avspark. Men nordirländaren klev fram och visade vilken ledartyp han är. Han styrde upp backlinjen och jag vill påstå att utan United-veteranen i defensiven hade ”The Red Devils” lämnat Villa Park med noll poäng. Det är allt för många spelare i dagens trupp som inte visar hjärta och passion för klubbmärket på bröstet, men Evans är inte en av dessa och det känns faktiskt skönt att ha honom i truppen.

3. Var en poäng tillräckligt?
Den så kallade ödesveckan slutade med två poäng in på kontot. I och med det är framtiden fortfarande oviss för ten Hag. I införrapporten var undertecknad inne på att oavsett resultat kan Erik ten Hag vara ”Dead man walking”. Den känslan kvarstår efter dagens match. Ten Hag lyckades möjligen täppa igen hålen på det sjunkande skeppet på kort sikt men ur ett längre perspektiv har jag svårt att se det lyfta. Defensiven såg visserligen solid ut, men offensivt finns det rejäla brister. Om det är ett spelarproblem eller tränarproblem är svårt att svara på, men med tanke på de pengar som spenderats och hur pass lång tid nederländaren varit i klubben lutar jag åt det sistnämnda.

Spelarbetyg

1 – Sälj!
2 – Usel
3 – Underkänd
4 – Godkänd
5 – Bra
6 – Mycket bra
7 – Best


André Onana: 5
Gör ett par starka räddningar och ger ett stabilt intryck. Viktigt för kamerunarens moral att han fick hålla nollan.

Noussair Mazraoui (Ut 46’): 4
Stabil defensivt och har bra kontroll påhögerkanten. Trygg med bollen och passingssäker. Hade velat se lite mer löpningar offensivt från marockanens sida för ett högre betyg.

Harry Maguire (Ut 46’): 4
Utgick skadad i halvtid men fram till dess var 31-åringen stabil och stängde ned Aston Villas offensiv, tillsammans med kollegan Jonny Evans. Förhoppningsvis är det ingen allvarlig skada.

Jonny Evans: 6
Bäst på plan i United 36-åringen visade upp ungdomliga takter idag. Spelade uppoffrande och blockade skott. Dessutom var nordirländaren brytningssäker och styrde upp övriga backlinjen. I ett defensivt inriktad Manchester United var Evans den klarast lysande stjärnan

Diogo Dalot: 5
Poängräddare när portugisen blockerar ett farligt läge för hemmalaget i slutminuterna. Utöver det gör Dalot ett bra jobb med att stänga ner Aston Villas högerkant.

Kobbie Mainoo (Ut 85’): 5
Täcker stora ytor och står för viktiga brytningar. När United-produkten har bollen försöker han hela tiden hitta smarta passningsalternativ, något han ofta lyckas med.

Christian Eriksen: 4
Är trygg med bollen och gör inga större misstag. Har en låg utgångsposition då United ofta blir tillbakapressande, vilket gör att dansken inte får möjligheten att visa upp sina offensiva kvaliteter.

Alejandro Garnacho: 3
Får mycket boll men har fortsatt svårt med beslutsfattandet och det blir ett par felbeslut för mycket, vilket tyvärr gör att Manchester Uniteds offensiv blir lidande.

Bruno Fernandes: 3
United-kaptenen genomgår en rejäl formsvacka just nu och idag var det en ny svag prestation. Fernandes var nära på att bli matchvinnare med sin frispark som tar i ribban, men utöver det har han svårt att skapa något offensivt.

Marcus Rashford (Ut 64’): 3
Började piggt hade ett farligt skottläge men ju längre matchen led blev desto sämre blev Rashford som såg frustrerad ut mot slutet.

Rasmus Höjlund (Ut 64’): 3
Får inte särskilt mycket att jobba med. Mycket på grund av den defensiva matchplanen, men tyvärr så måste Höjlund vara mer involverad i offensiven för att få ett godkänt betyg.

Inhoppare:
Mathijs De Ligt (In 46’): 5
Ersätter Maguire och gör ett stabilt inhopp. Ställs på en del prov när Aston Villa trycker på men löser det galant, tillsammans med övriga defensiven.

Victor Lindelöf (In 46’): 4
Får spela ytterback och löser uppgiften okej. Har stundtals problem med snabbheten, men får bra understöd av mittbackarna de gånger Lindelöf inte hänger med.

Joshua Zirkzee (In 64’): 3
Händelsefattigt inhopp av nederländaren som inte lyckas ta sig till några målchanser. Gör det okej i länksspelet, knappt underkänd.

Antony (In 64’): 3
Har ett halvfarligt läge när han får till ett avslut på en retur. Men mer än så uträttar inte brassen.

Casemiro (In 85’): Spelade för kort tid för att betygsättas

Erik ten Hag: 4
Svårt att veta vilket ben man ska stå på här. Visst, sett till matchplan så utför nederländaren den nästintill perfekt. Det var tydligt att man prioriterade defensiven och hade man fått in ett segermål hade nog United-tränaren varit nöjd. Vill man ha ett perspektiv så kan man argumentera för att den här defensiva inriktningen knappast var ett steg framåt utan endast en temporär lösning för att få stopp på blödningen och för ten Hag att få andrum. Jag landar ändå i en fyra men det är en svag sådan.


Håller ni med om betygen? Vad är era tankar om matchen?  Skriv er åsikt i kommentarsfältet men tänk på att hålla god ton!

GGMU





 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2024-10-06 18:52:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham