Renovering av Rimnersvallen - en kartläggning
Om man frekventerar området kring Rimnersvallen i sin vardag har man kunnat notera att det står byggnadsställningar uppställda kring delar av läktarna vid huvudläktaren samt att man börjat monterat ned en del av planken i ryggen på dessa. Detta är bara en sak i raden av olika åtgärder Uddevalla kommun företar sig i denna etapp 1 vid rustningen av Rimnersvallen.
Många är vi som länge hoppats på en uppfräschning av Rimnersvallen och i förlängningen även en uppgradering till minst SuperEtta-standard. Extra nyfiken blev man kanske då man noterade att arbetet med detta börjat. För att bena ut exakt vad som händer och få ett hum om vad det kostar ringde undertecknad upp ansvarig tjänsteman på kommunens Kultur och fritidsavdelning, Idrott- och sportsektionen, Bengt Alm. Samme man som var ansvarig bakom Rimnershallen.
Etapp 1 – Markarbeten och underhåll (15 miljoner)
Detta är alltså den etapp man påbörjat. Den syftar huvudsakligen till att genomföra samtliga markarbeten, även inför kommande etapper. Området kring Rimnersvallen rör sig och vissa har kanske kunnat notera sättningar i planen. Det sker även i löparbanorna trots att man gjorde förstärkningar på 70-talet. Nu säkrar man upp inför en bra tid framöver. Utöver markarbeten renoveras och uppgraderas även huvudläktaren.
I markarbetena ingår:
- Omläggning av löparbanor
- Flytt av tresteg- och längdhoppsgrop till bortre långsidan
- Rivning av ”Oddevold-läktaren”. Denna kan ev. komma att ersättas av en tillfällig ställningsläktare. Det är Oddevolds önskemål.
- Schaktning av A-plan med ny dränering och ny bevattningsanläggning samt omsådd.
Utöver markarbetena, vilket utgör huvuddelen av kostnaderna, genomgår arenan en allmän uppfräschning. Betongen repareras, planken i ryggen på läktare höjs till de nya bestämmelserna två meter och i samband med detta byts även planket här och på överdelen av huvudläktaren, samt fasaden på vaktmästeriet till ett skivmaterial för att bättre smälta ihop med Rimnershallen.
För att klara kommande, eventuella SuperEttan-krav, byter man också ut bänkarna som ändå måste monteras ned vid reparering till fällbara stolar. Med detta kommer man upp i 1500 sittplatser under tak. Renovering och uppgradering av huvudläktaren är alltså en del av de 15 miljoner medan övrig läktarrenovering (de lägre utan tak) ingår i normal driftsbudget.
Som slutlig åtgärd ersätts belysningsarmaturen vilket förbättrar lux-antalet. Beroende på hur mycket pengar som finns över i budgeten kan även komplettering av belysningen förekomma för att nå gränsvärdet 800 lux.
Kostnaden på 15 miljoner är alltså för markarbeten, byte av belysningsarmatur samt uppgradering av huvudläktare. Övrigt underhållsarbete ryms inom den vanliga budgeten. Med dessa uppgraderingar tror man att det går att få arenan godkänd för spel i SuperEttan. Många av de utrymmen som måste finnas till press och medicinska ändamål tillgodoses av hallen och det enda återstående problemet är plantäckning. Man gräver alltså inte ner värmeslingor utan ombesörjandet av att ha en spelduglig plan från 15e mars till 15e november får lösas med plantäckning i det fallet. Det som kan komma att återstå för att få godkännande är lux-antalet. Man vet att pengar räcker till förbättring men inte hur långt den räcker.
Etapp 2 – Ny kombiläktare på bortre långsida (10 Milj)
Denna etapp kan komma att påskyndas beroende på var Oddevold huserar inom de närmaste åren och hur stort publiktrycket då blir. Den tillfälliga läktaren kommer rimligtvis bli kvar om man bedömer att publiktillströmningen inte är större än vad Ljungskile SK har idag. Denna nya betongläktare blir en kombinerad sitt- och ståplatsläktare under tak. Än är det inte bestämt om ståplatserna kommer att finnas i ryggen av läktaren och sittplatserna nedanför. För klackverksamhet är detta klart icke önskvärt men inga beslut är tagna. Läktaren kommer att höjas upp likt huvudläktaren för att ge bättre överblick och i förmodligen bindas ihop med hallen för att bättre på möjligheterna för en balkong för handikapplatser och för sponsorträffar inne i hallen.
Etapp 3 – Inga specifika planer
Det finns fler saker att ta ställning till men här är allt mycket abstrakt. Funderingar kring vad som händer med kurvorna? Hur man gör med en eventuell entrébyggnad, tak över hela arenan m.m. är saker som skall besvaras här. I dagsläget får kurvorna inte maxbelastas och de hålls oftast stängda även om det inte är tillträdesförbud på dem. En ungefärlig målbild finns i den skiss som togs fram av arkitektfirman bakom Rimnershallen även om den i dagsläget vida överstiger budgetramar för Rimnersvallen i dagsläget.
Summering
Undertecknad är väldigt glad över att konstatera att man i de allra flesta avseenden löser kraven för elitspel redan i första etappen. Visst är det inte jätteroligt att höra att vi i värsta fall kan bli utan långsida i ett första läge men det viktiga är dock att man har ett alternativ inom kommunen. Nu kan samtliga föreningar som vill spela elitfotboll hänvisas hit. En annan noterbar sak är att prislappen i sammanhanget inte blir särskilt dyr och mycket skall vi nog tacka det faktum att huvudläktaren redan är stor. Det hade blivit en avsevärt fördyrande faktor att lösa alla sittplatser under tak om man inte haft tillgång till denna. För denna summa får man en arena för alla där elitfotboll, breddfotboll, skolidrott och friidrott kan samlas på ett stärkt idrottsområde i Uddevalla. Förhoppningsvis känner sedan politikerna att detta alternativ är värt att satsa vidare på och att synergieffekterna gör att man genom hyror kan få tillbaka mycket av sin satsning. Tänk på att en publiksiffra över 1000 personer idag gör att kommunen får in mer än vad man lägger ut för den dagen på Rimnersvallen.
Vi hänvisar eventuell kommentering till forumet och hoppas på en givande och trevlig diskussion.