Himmelrikets Fotbollsgala 2014: Årets målvakt

Himmelrikets Fotbollsgala 2014: Årets målvakt

Dags för första priset i årets Fotbollsgala.

Hans fotbollskarriär skulle kunna vara hämtad direkt ur den gamla serietidningen Buster.  För fem år sedan var han knäskadad, i konflikt med sin dåvarande klubb och så less på fotbollen att han lade målvaktshandskarna på hyllan. Förra året vann han allsvenskt guld och spelade Champions League-fotboll med MFF. Klubben där han som 7-åring, en gång i tiden inledde sin fotbollsbana. 
Det var ingen lätt uppgift han hade framför sig när han skulle kliva fram ur Johan Dahlins skugga och ta över rollen som förstemålvakt i MFF. Men han har växt med uppgiften och minst sagt klarat den med bravur. Han har seriens bästa räddningsprocent och har stor del i att MFF 2014 kunde säkra SM-guldet för andra året i rad. 

Minns till exempel hans insats i bortaderbyt mot Helsinborgs IF i maj månad. Robin Olsen svarade för flera kvalificerade räddningar. Som i den första halvleken när  Abdul Khalili från sin position centralt i straffområdet får till ett hårt skott längs marken mot den bortre stolpen, på något mirakulöst sätt hinner Olsen ner och får ut bollen till hörna mitt framför Alvaro Santos. 
Sin bästa allsvenska match för året gör han i juni månad mot Elfsborg på Borås Arena. En tidig seriefinal där massor stod på spel. Då passade Robin på att storspela i målet, han gjorde den ena fina räddningen efter den andra och hade stor förtjänst i att MFF så småningom kunde ta hem segern med 1-0.  
Mest kommer vi ändå komma ihåg Robin Olsens säsong 2014 för hans insatser i Champions League-spelet. Han var den måvakt som svarade för flest räddningar av alla under gruppspelet. 
Vem minns inte hans fantastiska dubbelräddning på Tevez nick och klack i vår första Champions League-match borta mot Juventus. Eller då vi mötte dem på hemmaplan, när Vidal i den första halvleken kunde lyfta fram bollen till Llorente som fick ett strålande läge i straffområdet. Här fick Olsen verkligen visa sin klass, genom en strålande benparad lyckades han rädda bollen till hörna och hålla kvar sitt lag i matchen.

I slutet av året tog han hem titeln som årets målvakt i C Mores och fotbollsmagasinet Offsides årliga evenemang, Allsvenskans stora pris. Han var även nominerad till bäste målvakt när fotbollsgalan gick av stapeln. 
När förbundskapten Åke Hamrén i december tog ut sin trupp till landslagets januariturné var Robin Olsen ett självskrivet namn. När detta skrivs har han även hunnit göra sin landslagsdebut. Han gjorde det med bravur och höll nollan då Sverige besegrade Elfenbenskusten med 2-0. 

Årets målvakt 2014:  Robin Olsen!
-----------------
Så föll rösterna:
Robin Olsen: 100%
Zlatan Azinovic: 0%
Sixen Mohlin: 0%
-----------------
Fotnot: Himmelrikets läsare har röstat fram årets vinnare från tre utvalda nomineringar i varje kategori.

Tidigare vinnare av Årets målvakt
2010: Johan Dahlin
2011: Johan Dahlin
2012: Johan Dahlin
2013: Johan Dahlin

Helen Johansson2015-01-19 13:00:00

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?