Lagbanner
<i>Tutto sulla nuova Primavera 09/10</i>: Del 4 - Spelarpresentationer

Tutto sulla nuova Primavera 09/10: Del 4 - Spelarpresentationer

Vi fortsätter genomgången av årets Primavera, serien där stjärnor föds och drömmar krossas. I den fjärde och sista delen presenteras ett antal utvalda spelare: stjärnor, talanger och jokrar.

Jag har valt att helt ovetenskapligt och mest på känn dela in de främsta profilerna i tre kategorier nedan: stjärnor, talanger och jokrar, rubrikerna talar nog för sig själva. En del spelare har redan presenterats utförligt i artikelserien "Talang i fokus" och genom att klicka på några av namnen länkas ni därför vidare till dessa separata artiklar. 

Hela artikelserien om Primavera med uppdaterade resultat och tabell hittar ni genom att klicka på länken "Primavera" i menyn till vänster på Milans svenskafanssida. 

Länkar till tidigare delar om Primavera:

Del 1: Presentation av primaveraserien

Del 2: Omstrukturering, nysatsning och de övriga ungdomslagen

Del 3: Truppen och resultaten


Spelare med * vid namnet har tidigare presenterats separat i "Talang i fokus", klicka på namnet för mer.


Stjärnorna

Nnamdi Oduamadi (född 1990) *
Nigerianske anfallaren Oduamadi har Thierry Henry som sin största idol och förebild. Det är också honom han försöker efterlikna i sitt spel då de har samma position i anfallet. Han verkar dessutom ha lyckats bra med detta då han redan som sextonåring liknades vid fransmannen. I hemlandet kallas han Robinho. Han har redan meriter från nigerianska ungdomslandslagen och representerar numera U-20.

Oduamadi blev en centralfigur i anfallet när han värvades i februari i år och visade att han är en teknisk, snabb och målfarlig spelare. Personligen trodde jag att han, för sin utvecklings skull och den hårdnande konkurrensen om anfallsplatserna, skulle lånas ut eller kanske tom ingå i a-truppen inför denna säsong. Istället verkar han spela vad som närmast kan liknas vid en biroll i Primavera. Trots detta är han en av stjärnorna i laget och "Odu" har tagit de chanser han fått. 


Michelangelo Albertazzi (1991) *
Michelangelo borde vara välkänd även för andra än de inbitna milanfansen vid det här laget. Vi på redaktionen har haft ett gott och dessutom ett vakande öga för/på honom. Albertazzi är förste lagkapten och kan agera mittback såväl som vänsterback. Även han är given i de italienska ungdomslandslagen och det naturliga kommande steget är uppflyttning till Casiraghis U-21. 



18-åringen gjorde två mål i årets U 20-VM. Han medverkade senast (tillsammans med Zigoni) även i kvalet till nästa års U 19-EM.

Han kan beskrivas som en blandning av Maldini och Ambrosini. Energisk, brytningssäker, lugn, inte särskilt snabb, utmärkt i huvudspelet (han är redan 185 cm lång), följsam och med mycket grinta. Albertazzi har även provats i den defensiva mittfältsrollen. Talangen finns uppenbarligen och tydligen lever han hittills upp till förväntningarna. 


Rodney Strasser (1990) *
Strasser är en dynamisk mittfältare och kämpe, redan jämförd med Gattuso, han sägs vara en oslipad diamant, oftast otålig och tuff i närkamperna men med en oerhörd arbetskapacitet och grinta. Förre primaveratränaren Alberigo Evani valde dock att jämföra Strasser med Essien/Muntari/Viera. Baserat på det lilla man sett under försäsongen bör man kanske även lägga till Desailly bland namnen. Inte särskilt teknisk men fysiskt stark med den där afrikanska atletismen som är så saknad i dagens Milan. Till det yttre ser han däremot ibland ut att vara Seedorfs klon. 



Nittonåringen kombinerade föregående säsong (08/09) spel i Primavera med träning och spel i Ancelottis A-trupp. Han var även en av kaptenerna i primaveralaget och är i dagsläget vicekapten (tillsammans med Albertazzi) bakom Simone Romagnoli.

Afrikanen har spelat regelbundet för Sierra Leones U-17 lag och är numera stjärnan i deras U-21 lag. Han har varit uttagen i A-landslaget men ännu ej debuterat.

Galliani har hyllat Strasser med orden ”han är en damm framför försvaret och har ett härligt temperament”.

Tankar och förhoppningar om att han i år skulle bli uppflyttad till a-truppen har hittills visat sig vara felaktiga. Rodney debuterade i Milans a-lag under Ancelotti och gjorde ett inhopp i segermatchen mot Cagliari i år där han gjorde ett nervöst intryck med flera felpassningar. Strasser kommer säkerligen att få fler chanser.


Antonio Donnarumma (1990)
Målvakten värvades för 50 000 Euro från Juve Stabia 2005, en väldigt hög summa för en 15-åring. Redan då hade han faktiskt viss erfarenhet från träning och spel med a-laget i de lägre divisionerna. Donnarumma, ursprungligen från Castellammare di Stabia inte långt från Neapel, var då med på det italienska fotbollsförbundets träningsanläggning i Coverciano när 17 utvalda målvaktstalanger från hela landet tränade inför Andrea Rocca, huvudansvarig för de italienska ungdomslandslagen. Han blev uttagen och fick tom tröja nr 1.

Han imponerade stort i Milan och var en bidragande faktor till att Allievi vann Scudetton 2006/07, då med en viss Paloschi i hysterisk målform i laget. Den nu 1,92 cm långe målvakten hyllades av dåvarande tränaren Evani. 



Donnarumma var förstemålvakt förra säsongen och är om möjligt ännu mer given i år, även om Perucchini har fått en del speltid. Hans främste konkurrent på positionen, polacken Miskiewicz, lånades ut till Chievo (det var han som släppte in sex mål i cupmatchen mot Milan). Donnarumma beskriver sig själv som väldigt målmedveten, fysiskt stark med en enorm vilja att lyckas och är beredd att offra en hel del för att nå till toppen. Han har varit med i Leos matchtrupp ett par gånger under säsongen och även tränat med huvudtruppen.

Milans ungdomsverksamhet är väl knappast känd för att producera målvakter, vettiga eller ens halvvettiga. Därför hoppas många extra mycket på Donnarumma och coacherna verkar vara nöjda med utvecklingen av denna potentiella nr 1. Antonio har definitivt potentialen att på sikt bli en av tre målvakter i a-truppen. Och med välrenommerade målvaktstränaren Villiam Vecchi i tränarstaben är allt möjligt. 


Gianmarco Zigoni (1991)
En lång och lovande targetanfallare som gjorde mer än 100 mål i Trevisos ungdomslag, han värvades i somras för rapporterade €1.2 miljoner, även bla Juve var ute efter hans signatur . Sonen till förre Juventus och Verona-anfallaren Gianfranco Zigoni har även spelat i det italienska U-20 landslaget med mål direkt i debuten. En klassisk nia som betalade tillbaka direkt. Han öser in mål och har redan gjort tio mål på tolv matcher och även hunnit med tre mål i U 19-landslaget. 



Zigoni spelade 18 matcher och gjorde 2 mål för Treviso i serie B förra säsongen. Definitivt något stort på gång och potentiellt en framtida a-lagsspelare i både Milan och landslaget. Tränar periodvis med Leos a-trupp och kommer att få chansen snart. 


Nicola Pasini (1991)
En av de mer erfarna och kända spelarna i Primavera. Pasini fanns förra säsongen listad i a-truppen men spelade med Primavera. Han tränade dock i huvudsak med a-laget och fick en del speltid i träningsmatcherna tillsammans med bla Darmian. Pasini är en av de spelare som  troligtvis kommer ges speltid av Leo i Coppa Italia.

Högerbacken var given i Allievi 07/08 och tog sedan, förra säsongen, steget upp till Primavera där han imponerade tillräckligt för att periodvis bli uttagen i Ancelottis a-trupp. Han fanns även med på listan över anmälda spelare till UEFA-cupen. Artonåringen har meriter från U-landslagen, främst U-17 och U-19. 


Talangerna

Marco Gaeta (1992) *
Offensive mittfältaren Gaeta utgjorde en väsentlig del av stommen i det talangfulla Allievi Nazionali föregående säsong (08/09). Hans position som offensiv mittfältare och rollen på planen har fått många av dem som sett honom spela att dra paralleller till Kakás roll och position i Milans förstalag, bland annat gör han många mål från sin utgångsposition som mittfältare och han är dessutom en skicklig passningsspelare. Observera alltså att jämförelsen handlar om position och roll och inte karakteristik/egenskaper!

Gaeta vann den interna skytteligan i Milans Allievi Nazionali med 22 gjorda mål och han har representerat Italien från den yngsta officiella nivån U-16 och uppåt.

I år har den unge mittfältaren mest startat från bänken då konkurrensen på mittfältet varit hård. Detta kan ha lett till att Gaeta hamnade precis utanför den U 17-trupp som spelade VM nu i oktober/november.


Alexander Merkel (1992) *
En av de mest talangfulla mittfältarna i Milans ungdomssektion, Alexander Merkel, har Alexander Hleb som idol och förebild. De som sett honom spela för tyska U-17 nämner hans styrka i luften, hans defensivt skickliga spel och hans starka fysik. Kanske beskrivs han bäst som en blandning av Chelseas Michael Ballack och just nämnde Hleb. Han värvades från Stuttgart sommaren 2008. 



Mittfältaren registrerades i Milans Allievi Nazionali och gjorde åtta mål 08/09. Tysken visade stor potential och tydliga tecken på utveckling, en knäskada hämmade dock honom under den senare delen av säsongen.

Merkel, med tröja nr 10 i Allievi förra säsongen, har spelat samtliga matcher i år utan att vara given i startelvan. Merkel har ändå varit nyttig med både mål och assist. Har med sig den där typiskt tyska kylan på planen.


Simone Verdi (1992)
Hade egentligen kunnat ha med honom bland stjärnorna efter hans lysande insatser i år, men då han är nyuppflyttad till Primavera och dessutom näst yngst i truppen väljer jag att ha med Verdi bland talangerna. En kvick och teknisk spelare med en explosivitet som gjort att han spelmässigt sett jämförs med Pato. Och visst kan man ana likheter, speciellt om man kikar på klippen i tidigare artiklar om Primavera (se del tre), Verdi spelar med tröja nummer 7. En secunda punta som är oerhört snabb och som oftast startar sina anfall från kanten.

En personlig favorit, se bara på namnet, som nu är på väg att göra sig ett namn i Primavera, till att börja med. Bli inte förvånade om han får speltid av Leo i tex Coppa Italia eller i Azzurini.
Den lille (1,71 cm och 62 kg) Verdi blev med sina 16 mål tvåa i den interna skytteligan i Allievi förra säsongen. Uppflyttad till och redan etablerad i Primavera i år, har sjuttonåringen redan lyckats göra lika många mål som Zigoni i seriespelet och dessutom varit framspelare till andra. 

Som rödsvart kan man verkligen se fram emot hans fortsatta karriär med spänning och med hopp om att han lyckas.


Giacomo Beretta (1992)
Ungt anfallslöfte med enorm talang som numera delägs med AlbinoLeffe. Han har liknats vid Christian Vieri och kommer att utgöra ett kraftfullt tillskott till den redan extremt starka anfallsbesättningen i primaveralaget när han väl återhämtat sig från sin skada. Hans förra tränare i Leffe jämför honom istället med Inzaghi. Giacomo är en fysiskt stark centerforward, trots sina 75 kg fördelade på 183 cm. Han har en näsa för målet och var föregående säsong dominant i Albinoleffes Primavera.

Ett motiverat Milan lockade till sig ungdomslandslagsmannen  trots konkurrens från Arsenal, Fiorentina och Juventus. Mycket positiv värvning och en bra investering. 



Beretta deltog i nyss avslutade U 17-VM, han spelade med nr 9. Han fick gott om speltid i turneringen, välbehövligt då han varit skadad en tid, och lyckades bryta sin måltorka i matchen mot USA.

Så här säger Pasquale Salerno, tränaren för U-17, om Berettas insatser i VM:
”Giacomo är en mycket viktig del i laget. Han är en otrolig spelare som fysiskt är stark nog att hålla motståndarens försvar sysselsatta helt på egen hand. Därför värvade Milan honom. Alla som möter oss måste anpasssa sig till hans spelsätt, det är därför så viktigt för oss att han börjat göra mål igen.”

Italien åkte ut mot Schweiz, som senare slog värdnationen Nigeria i finalen. Beretta har på 11 matcher i U 17-landslaget hittat målet sju gånger. 

Giacomo debuterade för Milans Primavera mot Albinoleffe den 28e november när han byttes in med sju minuter kvar. Vi lär få se mer av honom trots den oerhört hårda konkurrensen i anfallet.

Även backen Luca Ghiringhelli (1992) och mittfältaren Jordan Pedrocchi (1991) måste nämnas. Den förstnämnde har varit framstående i Allievi - bland annat genom att göra sju mål förra säsongen - och flyttades direkt upp till Primavera i somras. Han är given startman i år. Mittfältaren Pedrocchi har tränat med a-laget och även varit uttagen under Ancelotti. 


Jokrarna

Mitja Novinic
(1991)
Den slovenske mittfältaren var med och spelade fram Allievi Nazionali till final 07/08. Han värvades som sextonåring sommaren 2007 från slovenska Nafta Lendava och ansågs då vara en av landets mest lovande och talangfulla spelare. Nu gör han sin andra säsong i Primavera.

Han beskrivs som en flexibel offensiv mittfältare/anfallare som kan utnyttjas över hela det offensiva spektrat. Slovenen är alltid aktuell i ungdomslandslagen, senast var han uppkallad för U-19.

Precis som Verdi och Pedrocchi återfinns Novinic med på b-listan till årets Champions League.

Eftersom årets Primavera är så packat med talanger och spelare som håller hög kvalité för sin ålder är konkurrensen stenhård och Mitja har därför hittills haft svårt att ta en startplats med ett fåtal inhopp som resultat. Dessutom har han varit med det slovenska U-19 och kvalat till nästa års EM. Tränare Stroppa följer det typiskt italienska mönstret när det gäller cupspel och roterar därför friskt i Coppa Italia Primavera-matcherna, bla fick Novinic sin första start för säsongen när Milan slog Chievo 6-1 i slutet av oktober. Sedan dess har han faktiskt fått mer speltid och startat de två senaste matcherna i serien. 

Novinic kan definitivt överraska om han får förtroende i kombination med regelbunden speltid, men med tanke på tidigare nämnda konkurrens på mittfältet kan det bli svårt. 


Andrea Schenetti (1991)
Den 171 cm långe forwarden vann med sina 10 mål den interna skytteligan i Berretti (U-18) föregående säsong. Laget vann scudetton och Schenetti gjorde mål både i semin och i finalen mot Juve (det blev 4-1 totalt). Innan dess, säsongen 07/08, spelade Schenetti final med Allievi Nazionali (U-17), även där blev han målskytt. Blir det en tredje raka final för den milanofödde anfallaren?

Inför denna säsong flyttades Schenetti upp till Primavera där han slagit igenom och imponerat. Grabben har gjort flertalet mål och framspelningar och jagar, tillsammans med Verdi, Zigoni i skytteligatoppen.

Schenetti är en renodlad secunda punta som gillar att utmana motspelarna och ta sig in straffområdet. Hans kvickhet och position (oftast ytterforward) på plan gör att han är väldigt Verdi som i sin tur påminner om Pato. En överraskning i årets Primavera, kanske har Milan hittat ytterligare en oslipad diamant? 


Matteo Barbini (1991)
Den offensive mittfältaren värvades i somras från Trevisos primaveralag, han var en av tre spelare att värvas av Galli och scouten Pederzoli därifrån, Zigoni och Federico Del Compare (född 1994 nu i Allievi Nazionali) är de andra två. Barbinis Treviso spelade i samma grupp som Milans Primavera, laget gick till skillnad från Milan vidare till slutspelet. Barbini var inte given i startelvan och han gjorde inga mål föregående säsong.

I sin första intervju som milanspelare säger venedigfödde Matteo att Barcelona är favoritlaget. Den största inspirationen får han från favoritspelaren Zidane tillsammans med Iniesta. När Milan hörde av sig uteslöt han alla andra alternativ, bland annat var Udinese ute efter hans signatur.

På frågan om hur han ser på framtiden och övergången till en storklubb som Milan svarar han: “Jag fortsätter att vara ödmjuk och träna hårt. Det är relativt enkelt att komma till Milan, att stanna är däremot svårt.”

Barbini har ännu inte representerat Italien i någon åldersklass. Det är svårt att som utomstående bedöma Barbini, särskilt med tanke på att han enbart fått futtiga 66 minuters speltid på hela säsongen hittills. Hans talang och kvalitéer samt konkurrensen om mittfältsplatserna gör dock att han fortfarande har en chans att slå igenom i år, därför finns han med som en joker. 


Avslutningsvis, anfallaren Claudio Aquilante (född -91) och enorme mittbacken Simone Romagnoli (född -90, 193 cm lång) har också potential att slå igenom i år och måste därför nämnas. Aquilante är en väldigt talangfull mittfältare/forward som Manchester City haft ögonen på och som vi säkert kommer höra talas mer om i framtiden. Claudio har redan gjort fem mål på tre matcher i årets Berretti där han är registrerad. Han finns inte listad i årets Primavera, istället har han den senaste tiden “lånats” från Berretti efter sin fina inledning där och hunnit med några inhopp. Vicekaptenen Romagnoli är en sann veteran i dessa sammanhang då han gör sitt tredje år i Primavera, han är en av de spelare som ibland får träna med a-truppen. Mittbacken var tidigare med och vann en Scudetto med Allievi säsongen 06/07. Han har enbart missat tre matcher på hela säsongen.
 

***

Anfallstrion i Stroppas 4-3-3 med Zigoni i spetsen flankerad av Verdi och Schenetti har visat sig vara en klockren kombination som fungerat direkt. Dessa tre öser in mål, kompletterar varandra och får anfallsspelet att se så lätt ut!


Avanti Ragazzi...

Nawras Naji2009-12-03 18:00:00
Author

Fler artiklar om Genoa