Trade Deadline-genomgång
Efter drygt sex år i föreningen vinkar vi adjö till Henrique

Trade Deadline-genomgång

Med årets trade deadline bakom oss är det dags för en kort summering av Verbeeks ageranden

Nu är årets trade deadline förbi. Verbeek var relativt aktiv och fick gjort det han skulle få gjort,  plus lite mer.
Det han bara skulle få gjort var att hitta tradepartners för Lyubushkin, Carrick och Henrique så vi börjar där.

Lyubushkin fick man iväg till Toronto mot en tredjerunda 2025, efter att man initalt betalat en fjärderunda samma år till Buffalo för hans tjänster.
Att faktiskt kliva upp en runda i 2025-draften efter att ha fått lite mentorsnytta av Lyubushkin och på så vis underlättat lite för Mintyukov var mer än man kanske hade vågats hoppats på.
Hade det bara blivit en femterunda tillbaka hade det blivit godkänt det med.
Betyg: B+, gränsfall A-. Det är svårt att se en verklighet där Verbeek lyckats få mer än vad han fick, men ska man upp i nivå för ett A så behövs det lite mer.

Henrique & Carrick paketerades till Edmonton ihop med en sjunderunda, men Henrique passerade pappersledes via Tampa som behöll 50 % av den lön som var kvar efter att Anaheim behöll 50 % initialt.
Edmonton betalade i sin tur en fjärderunda till Tampa som tack och ett förstaval 2024 och ett femteval 2025 (som kan bli en fjärderunda om Edmonton vinner Stanley cup i år.) till Anaheim.
Betyg: B. Personligen hade jag gärna sett att de fick in ett prospect också, och jag hade nog räknat med det – men det låter som att Edmonton, eller åtminstone lag som var en tydlig utmanare i år, var Henriques föredragna destination och att man jobbade utefter det.
Ett mer desperat lag som låg mer på gränsen till slutspel hade gett ett högre utbyte.
Den klassiska sjunderundan som slängdes in till Edmonton kändes lite onödig men drar inte ner betyget till B-.
Sen dök det upp lite mer oväntade saker.

Greg Cronins gamla adept i Colorado Eagles, Ben Meyers, plockades in mot en femterunda i år.
Meyers var finalist till Hobey Baker Award, som går till collegeligans bästa spelare, under sin sista collegesäsong och gick därefter och skrev på för Colorado.
53 grundserie- och åtta slutspelsmatcher blev det för Denverklubben innan han nu alltså tagit sitt pick och pack och gett sig av till sydligare breddgrader.
Betyg: B-/C+. Det är väl egentligen en vettig grej att plocka in en spelare som coach Cronin känner väl sen tidigare, och om Meyers signar nytt efter säsongen och kan hålla en fjärdekedjeplats så kan det säkert bli okej. Men. Jag är lite rädd att han helt enkelt inte håller för NHL-spel. Därav kanske betyget blir för högt och då har man bara kastat bort ett mellanrundeval, men tiden får utvisa.

Jacob Perreault mot Jan Mysak (MTRL).
Perreault hittade aldrig riktigt ett sätt att fortsätta bygga på sina två inledande säsonger i AHL.
Det har inte sipprat ut något om oproffessionalism, dålig attityd eller liknande – utan det ter sig mer bara inte ha funkat. San Diego har dessutom varit rätt dåliga de senaste säsongerna.
Mysak representerade Tjeckien i tre raka JVM och gick som val 48 i 2020-draften, men därefter har han också fått stöta och blöta lite. Efter en svag debutsäsong i Laval valde Montreal att skicka honom till OHL och Hamilton Bulldogs, förmodligen för att återfå lite självförtroende igen. Det verkar ha funkat skapligt, åtminstone.
64 poäng på 61 matcher är inte på något sätt otroligt som 19-20-åring i OHL, men Hamilton var BRA den säsongen och gick till slut och vann Memorial Cup.
Vem tillhörde mer det laget? Jo, en viss Mason McTavish.
Mysak är också mer fysisk och bättre lämpad för spel lite lägre ned i kedjorna och i Cronins forecheckdrivna system än vad Perreault var, så letar man synergier och möjliga positiva utfall så känns Mysaks chanser att spela i Anaheim om några säsonger större än Perreaults.
Från Eliteprospects draftguide 2020;
Mysak excels most in the offensive zone is as a forechecker. He takes smart routes to the puck, funnels opposition defenders towards support, and anticipates play well generally. He's a north-south attacker and often attacks in a straight line.
Däremot var han inte med på Scott Wheelers lista över Montreals 15 bästa prospects, utan kom med som "honorable mention". 
Betyg: B. Det känns som att Mysak helt enkelt passar in bättre i organisationens filosofi om hur hockey ska spelas. 

Dessutom plockades William Lagesson in på waiver. 

Det som Verbeek alltså inte fick gjort och som det ändå var "surr" om var att få iväg Frank Vatrano och i viss mån John Gibson
Elliot Friedman, en av NHL-världens mest initierade reportrar, sa i sin podd 32 Thoughts rakt ut att han hört mycket om hur högt Verbeek värdesätter ledarskap och att ta in rätt individer. 
Att då verkligen bränna ner allting och skeppa tex Vatrano, som är en uppskattad figur i omklädningsrummet och verkar vara väldigt profesionell, skulle på så vis gå stick i stäv med det. 
Vi ska inte glömma att Anaheim trots allt håller på och bygger upp sig igen. 

Det betyder också att det i sommar förmodligen kommer att fyllas på med fler veteraner, och kanske rentutav ett nytt kontrakt till Silfverberg och en tänkbar återkomst för Henrique. 
Men, dit är det långt.

 



 

Torgny Johanssonjohansson.torgny1985@outlook.comTogge92024-03-09 08:41:00
Author

Fler artiklar om Anaheim