Fjärde raka segern inför största publiksiffran på 15 år
Paddy Lane (mitten) visade vägen med sitt 1-0-mål.

Fjärde raka segern inför största publiksiffran på 15 år

Reading var det klart bättre laget inför fullsatta läktare, men efter att Portsmouth tog ledningen fanns det bara en vinnare. Ett effektivt hemmalag vann klart mot ett för dagen starkt motstånd.

Pompey 4 - 1 Reading

Pompey (4-2-3-1): Norris; Rafferty, Raggett, Shaughnessy, Ogilvie; Moxon, Pack (k); Kamara (Whyte 84), Lang (Martin 84), Lane (Saydee 73); Bishop (Yengi 84)
Mål: Lane 36, Pack 49, Lang 59, Bishop 84
Gula kort: Shaughnessy, Pack, Rafferty, Martin
Övriga avbytare: Macey, Towler, Sparkes

Reading (4-2-3-1): Button; Yiadom (k) (Abrefa 74), Mbengue, Bindon, Mola; Wing (Savage 74), Craig; Azeez, Knibbs, Mukairu (Smith 53); Ehibhatiomhan (Elliott 74)
Mål: Savage 89
Gula kort: Wing, Mola, Azeez
Övriga avbytare: Pereira, Monlouis, Warehamy

Domare: Josh Smith
Publik: 20113 (1987 gästande)

20113 åskådare, den största publiksiffran på Fratton Park på femton år, bevittnade Portsmouths sjätte seger på sju matcher. Efter att både dörrar och hjul fallit av hemma mot Leyton Orient har lagets svar varit fantastiskt. Tre vinster hemma och borta, samt ett kryss i Oxford. Inte sedan klubben låg i Premier League har så många sett på fotboll på arenan. Visst har den varit utsåld under de senaste femton åren, men då med reducerad kapacitet. Nu är renoveringen i stort sett slutförd. Frågan är om det är en Championship-arena nästa säsong.

Att Portsmouth ledde serien såg vi inte mycket av i början av matchen mot Reading. Det var bortalaget som visade Championship-kvaliteter med fysik, intensiv press, och snabba omställningar. Portsmouth hade problem med de korta uppspelen och när man förlorade boll på offensiv planhalva satt ofta en snabb vinklad passning perfekt på ytan för någon av yttrarna. Efter 30 minuter hade Reading, anförda av Kelvin Ehibhatiomhan, skapat flera bra lägen där Will Norris hade kunnat testats ordentligt. En kombination av suboptimala avslut och bra läsning av situationerna av Norris bidrog till att det inte blev något mål. Bästa läget fick Paul Mukairu som styrde Ehibhatiomhans höfthöjdshöga inlägg över från nära håll. Ehibhatiomhan var sedan igenom i straffområdet, men en snabb utrusning av Norris avvärjde faran.  

Efter en halvtimme spelad kom en kontroversiell händelse. Ehibhatiomhan var på väg att bryta igenom på mittplan. Där fick han en lätt knuff av Owen Moxon som gjorde att han kolliderade med Conor Shaughnessy. Shaughnessy kom helt fel och hans axel träffade anfallaren i revbenstrakten, somnär han landade slog i ansiktet i gräset, och han vred sig i plågor medan Reading fortsatte anfalla. Spelet avbröts först när Portsmouth kontrade. Det blev gult kort för Shaughnessy, vilket var korrekt, trots att Twitter-Reading tyckte att det var rött kort hela dagen. Twitter kan inte mycket om fotboll. 

Avbrottet gav hemmalaget en möjlighet att komma in i matchen. Främst hade man haft problem med pressen, där Colby Bishop var alltför ensam, men även uppspelen hade varit problematiska. Från avbrottet började det mesta stämma. I den 36:e minuten lyfte Norris ut en diagonal boll mot Abu Kamara vid mittlinjen. Kamara nickade ner till Callum Lang, fick tillbaka bollen och tunnlade en motståndare varpå han bröt fram och serverade Paddy Lane. Lane tog emot och sköt ett rappt skott vid första stolpen som David Button inte kunde hålla utanför mål. 1-0 var inte rättvist så långt, men Portsmouth hade fått sitt mål och skulle inte titta bakåt från denna punkt.

Andra halvlek var fyra minuter gammal när mål nummer två kom. Moxon passade till Kamara vid mittlinjen och yttern gjorde en elegant vändning på utsidan av sin bevakare. Kamara hittade in till Marlon Pack som gled förbi en back för att placera in 2-0 vid bortre stolpen. In med bollen under tröjan och tummen i munnen. Familjen Pack väntar tillökning.

Tio minuter efter 2-0 bröt Moxon en slarvigt slagen frispark och satte återigen Kamara i en fin position. Kamara passade vidare till Lang som tog emot bollen med vänsterfoten och sköt in 3-0 i bortre gaveln med högern. Tredje assisten för Kamara och tredje målet för Lang sedan övergången från Wigan, detta på tre starter och två inhopp.

Hemmalaget hade en stark period här och var nära ett fjärde mål vid ett par tillfällen innan Norris slog bort en enkel passning på egen planhalva. Ehibhatiomhan (jag måste erkänna att jag kör copy-paste på det här namnet) gick till anfall och knuffades i ryggen av Joe Rafferty som fick gult kort. Lewis Wings frispark var nästan perfekt då den slog i ribban och studsade ner på mållinjen. Reading hade ytterligare en reduceringschans när Sam Smiths smarta direktavslut på en långboll räddades av Norris som hade rusat ut för att förhindra ett friläge. Det var hög klass på både avslut och räddning där.

Matchen avgjordes definitivt när Raffertys boll in i straffområdet tappades av Button i duell med Shaughnessy rakt i gapet på Bishop som slog in 4-0 i det öppna målet. Inhopparen Charlie Savage tröstmålade i den 89:e minuten med ett skott som styrdes av Moxon förbi Norris och sedan var det fyra händelsefattiga tilläggsminuter innan domaren kunde bekräfta slutresultatet 4-1 med sin slutsignal. 

Peterborough föll med 1-2 hemma mot Blackpool och behöver nu 34 poäng på 14 matcher för att nå de 90 poäng som eventuellt kan räcka för topp två. Vi kan räkna bort dem nu. Det handlar om Portsmouth, Derby, Bolton och Barnsley. Två av dessa tar klivet upp och två får kvala. Derby, som har en mindre anfallskris sedan James Collins skadade knäet mot Exeter, vann en händelsefattig match mot Stevenage och är knappt efter Portsmouth i formtabellen. Boltons offensiva kvaliteter är imponerande och de är väldigt bra på att skapa bra målchanser, men nu är målvakten Nathan Baxter borta åtminstone några veckor och det har blivit tre kryss på de senaste fyra. Förvisso har man tre hängmatcher gentemot Portsmouth, men de ska pressas in i ett tufft spelschema och det är långtifrån klart att man kan äta upp de nio poängen som skiljer lagen åt på dessa matcher. Å andra sidan räcker det med två vinster på dessa samt seger hemma mot Portsmouth för att komma förbi. Barnsley har tappat lite fart på senaste fem, men är tvåa efter Derby på senaste 15. De ligger dock tolv poäng efter Portsmouth med två matcher färre spelade.

Räcker 90 poäng? Jag är tveksam. Det skulle innebära att Bolton avslutar med 27 poäng på 15 matcher, vilket är en poäng mindre än deras resultat på de senaste 15, och Bolton har verkligen förmågan att få till en fin avslutning om de hittar flytet. De har kapacitet för det. För Portsmouths del finns det oro för de enorma skadeproblemen, med fem tänkta startspelare borta resten av säsongen och endast två sittande mittfältare tillgängliga under de kommande veckorna. Lägg därtill att man inte kommit ur första eller andra växeln under de senaste omgångarna, Northampton undantaget, och det finns fog för tanken att laget kan tappa en del poäng när motståndet är hemmastarka Bolton och Blackpool på bortaplan och bortastarka Derby på hemmaplan. 

Eller så är det så att Portsmouth just nu hittar ett sätt att vinna. Laget är otroligt potent oavsett vilka som spelar längst fram. Tre assist för Kamara i lördags och mål för övriga tre i anfallskvartetten. Kusini Yengi och Myles Peart-Harris startade mot Cambridge och gjorde varsitt mål. I en relativt torftig match i Carlisle räckte det med ett ögonblicks briljans av Kamara för att avgöra. När det bara är poängen som räknas är Portsmouth bra på att avgöra matcher.

David Gunnarsson Lorentzen2024-02-19 12:49:36
Author

Fler artiklar om Portsmouth