Cardiff City Stadium, 2023-02-11 16:00

Cardiff - Middlesbrough
1 - 3

Middlesbrough tog tre viktiga poäng i Wales när rivalerna tappade

Middlesbrough kom ikväll till den Walesiska huvudstaden Cardiff och lämnade med tre poäng, tack vare tre gjorda mål då de vann med 3-1. Cameron Archer från Aston Villa gjorde sitt första mål som lånespelare för Boro. Samtidigt spelade Luton Town, Watford och Blackburn oavgjort, och Norwich förlorade mot Bristol City, vilket betyder att Boro drar ifrån i play-offplats-racet.

I ett viktigt skede av Boros säsong anlände laget i Cardiff redo för en tuff match. Cardiff, som bara har vunnit två gånger på sina senaste 19 matcher letade desperat efter poäng då de inför matchen bara låg ett poäng ovanför Huddersfield och nedflyttningsplatserna och kom förberedda för fight. Michael Carrick hade också slängt på sig boxningshandskarna och gick hårt ut med samma startelva som slog Blackpool med tre-noll förra lördagen, och Isaiah Jones satt återigen på bänken. Finländaren Marcus Forss inledde målskyttet redan i den sjuttonde minuten tack vare en fin framspelning av Riley McGree samt Cameron Archer. The Bluebirds svarade dock nästan omedelbart då de sju minuter efter Forss mål kunde kapitalisera på en slarvig passning av Boromålvakten Zack Steffen. 1-1 stod det, men mer än bara ett oroligt ansikte skymtades bland bortasektionen på Cardiff City Stadium. Efter Sory Kabas mål för Cardiff blev matchen svårspelad, men det stoppade inte anfallaren Cameron Archer från ta emot en briljant framspelad passning av Hayden Hackney för att sedan runda Cardiffs målvakt Ryan Allsopp och näta 2-1 sju minuter innan halvtidspausen.

När spelarna klev ut ur spelartunneln för att sparka igång den andra halvleken förväntade sig många ett Boro som skulle ta stor kontroll över matchen och enkelt spela hem en vinst. Så blev det dock inte. Sabri Lamouchi, Cardiffs tränare, valde att byta formation och sin taktik samtidigt som han gjorde två taktiska byten i den 57:e minuten. Detta gjorde det svårt för Boro då det blev komplicerat för Carricks manskap att penetrera Cardiffs defensiva framtåg. Zack Steffen som vanligtvis är en nyckelspelare i Middlesbrough verkade lite skakig idag och gjorde det därför inte heller lättare för Boro att med målvaktshandskarna greppa taget om matchen. Endast kort efter Cardiffs byten kom det walesiska laget väldigt nära att sätta en kvittering till 2-2 på en hörna, men bollen studsade på Cedric Kipres panna och ner i marken för att till slut flyga precis över Steffens ribba. I och med detta valde Carrick att byta in Isaiah Jones i den 69:e minuten, Jones som på sistone haft en liten formsvacka. Matchen borde ha avgjorts i 77:e minuten, men skytteligaledaren Chuba Akpom lyckades på något sätt missa ett nästan helt öppet mål, därmed levde hoppet vidare för Cardiff. Till slut lyckades Matt Crooks och Riley McGree få Cardiff att sluta hoppas när Crooks skickade ett fint inlägg tvärs över planen som landade vild Riley McGrees australiensiska fötter. McGree, som i höstas gjorde bra ifrån sig under Qatar-VM, kunde här enkelt skicka bollen i mål i den 90:e minuten!

Borotränaren Carrick berömde sitt lag efter matchen i en intervju med BBC och menade att “i första halvleken spelade vi den den bästa fotbollen sen jag anlände i Middlesbrough.” Carrick erkänner samtidigt att de hade det tufft i den andra halvleken, men han ansåg att hans byten “gjorde en stor skillnad för oss”, då han samtidigt gav mycket beröm till Isaiah Jones för hans energiska löpvilja. Den före detta Middlesbroughanfallaren Neil Maddison utsåg efter matchen Hayden Hackney som sin “player of the match.”

Tack vare kvällens vinst förblir Middlesbrough trea i tabellen men lyckas dra ifrån fyran Luton Town som idag spelade lika mot Viktor Gyökeres Coventry. Sheffield United vann dock i samma skede mot Cardiffs ärkerivaler Swansea på Bramall Lane. Därmed ligger United fortfarande tio poäng före Boro. De två lagen möts på Onsdag i en mycket viktig match, där ett resultat i  Middlesbroughs favör förmodligen skulle hålla drömmen om en andraplacering vid liv, men om Sheffield United vinner får man nog ta en ordentlig kalldusch för att väckas ur drömmen. De närliggande rivalerna Sunderland lyckades i slutskedet av sin match mot Reading vinna tack vare ett mål av Patrick Roberts och ligger nu endast en poäng ifrån sjätteplatsen samt sex poäng bakom Boro. Millwall lyckades även de vinna sin match mot formsvaga QPR och kryper upp på femte plats. Det är väldigt tajt i toppen av tabellen, och för tillfället spelar runt tio lag om play-offplatserna, men Boro ligger ständigt trea och drar som sagt sakta men säkert ifrån de nio andra kandiderande lagen.