MUWomen’s Barmy Army: Alla ombord – fjärde gången gillt

MUWomen’s Barmy Army: Alla ombord – fjärde gången gillt

När en ny säsong stundar är allt möjligt, allt ligger öppet och alla drömmar är kvar att drömma när Manchester United kliver in i sin fjärde WSL-säsong. Drömmen om Champions League lever och frodas. Är Marc Skinner rätt man att leda United dit? Nu är det upp till bevis.

Tre och ett halvt år har gått sedan Manchester Uniteds damlag vann med 5-0 mot Aston Villa och säkrade uppflyttning till Women’s Super League under klubbens första säsong sedan återstarten. Några dagar senare fick man skriva in sitt namn på Championship-pokalen – klubbens hittills enda titel.
Spola fram till nutid och United går på lördagen den tionde september in i sin fjärde säsong i högstaligan, och just nummer fyra är något vi fått vänja oss vid. Idel fjärdeplatser har det blivit i WSL, och kruxet med det – förutom att man så klart vill vinna – är att topp tre får chansen att spela i Champions League.
Allt står så klart inte och faller med spel i Champions League, men ni precis som jag vet vad den där fucking turneringen kan göra för och med en klubb.
Värdering, investering, rekrytering och etablering.
Efter ständig utveckling och sommarens EM-slutspel som katapult går det inte heller att komma ifrån känslan att damfotbollståget redan tuffat ut från stationen och att det inte finns tid till att dra benen efter sig. Manchester United har lyckats haka på en vag, och nu är frågan om Marc Skinner har förmågan att manövrera laget framåt och hitta plats vid loket.

Misstankar mot Skinner

Frågan om Skinners förmåga diskuteras flitigt bland United-supportrar, och min känsla är att han mest hela tiden har misstänksamma blickar mot sig. Vad gör han ens i United, han tog oss bara till fjärdeplatsen förra säsongen och där har vi varit med sämre trupp tidigare, han kan inte locka klasspelare. Han är inte bra nog helt enkelt och United kommer inte kunna ta sig framåt på tåget med honom på tränarbänken.
Rätta mig gärna om jag har fel, men så upplever jag att det pratas.
Och det är en bild jag inte är beredd att ställa mig bakom. Jag säger inte att han är den bästa tränaren i världen och jag är inte övertygad om att han kommer leda United till en ligatitel – det finns saker i matchcoachning och förmågan att kontrollera matcher som måste förbättras. Men att han inte skulle kunna ta United till nästa steg och in i Champions League köper jag inte, och verkligen inte att det är han som ska skyllas för att vi inte nått dit än.
Jag menar, Casey Stoney lämnade United när hon kände att det inte satsades och gavs förutsättningar för damlaget att blanda sig in i kampen mot de bästa. Skinner har bara varit i United en säsong – och om vi ska sätta det i lite kontext plockade Chelsea supertalangen Lauren James från United, Arsenal tog in anfallsesset Stina Blackstenius och Manchester City värvade målsprutan Bunny Shaw. Marc Skinner fick jobba med Martha Thomas – som jag för övrigt är väldigt förtjust i – som gjorde fyra mål för West Ham säsongen innan och vi kan konstatera att det kikades på lite olika hyllor och gavs olika förutsättning för att lyckas mellan de fyra största lagen.



En aktiv sommar och ett nytt United - gör Skinner rätt?

Men under sommaren har det inte stått still i United-lägret, sju spelare in och minst lika många har försvunnit. En spansk landslagsytter i Lucia García, en fransk landslagsmittback i Aïssatou Tounkara och en engelsk u21-kapten i Maya Le Tissier är några av nyförvärven. Han kunde locka spelare ändå, Skinner.
Visst, det finns också någon värvning som kan ifrågasättas – men är det inte alltid så? Kika själv här och bedöm. Till exempel får ytterspringaren Kirsty Hanson vika på foten för att ge plats åt Nikita Parris, business som av många inte uppskattats. Men jag vet inte jag, om saker ska utvecklas behöver truppen göra detsamma.
Är Parris rätt spelare att ta in – tveksamt, svag säsong i Arsenal i bagaget men meriter som imponerar. Har Hanson visat att hon ska starta och kan lyfta United sedan den där Championship-säsongen – nej. Även om jag personligen trott mycket på henne, och kommer sakna hennes fart och luriga leende, har genombrottet inte kommit och då får hon ta nya tag på ett låneäventyr i Aston Villa.
Sommarens transfers innebär att det nu bara finns sex spelare kvar (två av dessa är ute på lån) från laget som vann Championship. Sentimentalt tar det emot en aning, men om vi ska bedöma Skinner och ge honom en ärlig chans att komma ikapp de tre stora behövde spelare på en högre nivå med erfarenhet från stora matcher komma in. När det dessutom blandas med yngre talang ser jag truppen som klart starkare idag än när förra säsongen summerades.
Laget, och klubben, har nu haft fyra år på sig att utvecklas och växa in i rollen som en toppklubb i England.
Dessutom – Ona Batlle och Jackie Groenen som ryktats bort stannar kvar!

Höjda krav och upp till bevis

Med en förstärkt trupp och en hel försäsong – Skinner blev klar bara fem veckor innan förra säsongens premiär – finns alla möjligheter för Marc Skinner att visa vad han och hans lag går för. Han har fått ett år på sig att inventera och implementera, nu bör kraven ställas på riktigt.
Enligt honom själv ska det vara ett lag med hunger som inte ger motståndarna en sekund för att andas, det ska vara intensivt och varieras mellan bollhållande och snabba anfall. Och det ska vara roligt att titta på. Det fick vi se prov på redan förra säsongen, även om det också finns mer att utveckla.
För oss är det fantastiskt att ha Marc som manager och vi vill bygga vidare på förra säsongen. Marc har fått oss att spela på samma sätt som han är som person… ett roligt och energifyllt spel som verkligen passar de spelar vi har”, säger kapten Katie Zelem enligt 90min.com.
Jag tror på Marc Skinner, jag tror på Manchester United och jag tror på den resa de två är ute på. Jag tror på att detta är säsongen där Manchester United tar nästa kliv och verkligen utmanar i toppen – om det inte blir en första titel sedan den där för tre och ett halvt år sedan kommer historia ändå skrivas och det blir spel i Champions League nästa säsong.
Bedömningen av Skinner kan börja på riktigt, han har fått sina verktyg och det är upp till bevis.
Det här vill ni inte missa, nu åker vi.

Till sist…

lördagen 10/9 är det WSL-premiär borta mot Tottenham. Matchen börjar 13.30 och visas på Viaplay – bänka er. * Premiären sköts upp, istället inleds säsongen på hemmaplan mot Reading den 17/9 klockan 13.00.

Millie Turner är tillbaka efter ett halvårs frånvaro. Och hon har varit saknad i mittförsvaret, särskilt då Aofie Mannion fortsatt rehabiliterar sin korsbandsskada – men även hon är på god väg tillbaka.

Maya Le Tissier – där har vi en av WSL:s bästa värvningar. Jag är säker och har redan köpt hemmatröjan med hennes namn och nummer.

det är rejält guldskimmer i truppen, Mary Earps, Ella Toone, Alessia Russo och Nikita Parris var alla med och vann – de tre första var direkt avgörande – EM-guld i somras.

försäsongen har blandat och gett, till exempel vinster mot Everton och mot PSG medan det blev förlust mot Bayern München.

vad händer i Manchester City? Alla lämnar ju.

Karna Solskjaer – Ole Gunnars dotter ni vet – har lämnat United för mer speltid hemma i Norge. Huxflux försvann chansen att få höra …and Solskjaer has won it i damlaget.

i december kommer damlaget återigen spela på Old Trafford, denna gång mot Aston Villa. Har ni möjlighet att åka över – tveka inte. Jag var på plats mot Everton förra säsongen och ångrar det inte.

tips:

  • skyttedrottning: Alessia Russo
  • tabellplacering: tvåa
  • utropstecken: Maya Le Tissier
  • överraskning: Adriana Leon

titta här Skinner, ställ upp så här så vinner vi premiären.




Vad tänker ni om säsongen som stundar? Har ni förtroende för Marc Skinner? Vem ska in och ut från startelvan?
Dela med er av era tankar – stort som smått – i kommentarsfältet!

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2022-09-09 12:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham