Fleetwood 1 - 0 Portsmouth

En trist match i hård vind slutade med hemmaseger då Fleetwood tog vara på en av få chanser. Portsmouth var aldrig riktigt nära att göra mål och att man lämnade planen mållösa är att betrakta som rättvist. Fleetwood var egentligen inte bättre, men skapade något vassare chanser och segern ses därmed som motiverad.

För andra gången på kort tid var det dags för en sexpoängsmatch på bortaplan. Fleetwood var i fin form med fyra raka uddamålsvinster. Portsmouth har förstås gått bra under en längre tid, men i förra, bortamatchen blev det förlust mot Coventry

Matchen påverkades starkt av en kraftig vind som Fleetwood hade i ryggen i första halvlek. Portsmouth, med Oliver Hawkins som sista minuten-ersättare för Ellis Harrison, fick inte till mycket framåt i motvinden. Fleetwood utnyttjade sin första chans efter att Portsmouth två gånger försvarat klent på sin högerkant. Ett svagt inlägg boxades av Alex Bass rakt ut till Callum Connolly som nickade in 1-0 i tom bur. Wes Burns var sedan nära att göra 2-0 fri med Bass, men målvakten täckte bra och skottet gick utanför.

Portsmouths enda kvitteringschans innan paus var en inläggsfrispark av Ronan Curtis som slog i ovansidan av ribban.

Man kunde tro att Portsmouth skulle ta över med vinden i ryggen. Så skedde inte. Hawkins och John Marquis fungerade bra ihop mot Exeter, men den förstnämnde kom aldrig in i den här matchen och byttes ut tio minuter in på andra halvlek. Det innebar att Marcus Harness gick in som tia bakom Marquis. Samtidigt byttes Ross McCrorie in istället för James Bolton.

Men det var Fleetwood som skapade chanserna, även om det aldrig blev riktigt farligt. Burns hade ett bra distansskott som Bass boxade undan. Annars handlade hemmalagets spel mest om att frustrera motståndarna. Joey Bartons personlighet perfekt implementerad på planen. Sådant som accepteras på Highbury och Adams Park, men knappast på arenor där större krav på fotboll ställs.

Det blev bara två kvitteringschanser i andra halvlek och det var egentligen inte riktigt nära. Curtis hörna nickades förbi målvakten av Sean Raggett, men en försvarare kunde ganska komfortabelt nicka undan bollen halvmetern framför mållinjen. På tilläggstid kom sedan Curtis till ett avslut som gick utanför och det var det. Inga poäng för bortalaget och ett hemmalag som övertog deras sjätteplats. Nu möts de igen på Fratton Park inom kort och vi räknar med att Portsmouth återtar sin kvalplats där om det inte skett förr.

Jag har flera gånger påpekat vikten av att Harrison eller Andy Cannon spelar. Cannon är det närmaste Portsmouth kommer en tia och det där är det starkaste underbetyget för Kenny Jacketts värvningsverksamhet. Inte en enda renodlad tia har han lyckats få in på sex transferfönster. Cameron McGeehan då? Nej, han är ändå mer av en åtta. Frånvaron av dessa hade kunnat kompenseras av fasta situationer, men det är svårare att serva när det blåser hårt.

Det är nu fyra uddamålsförluster i bortamatcher mot lag på plats 1-6 och samtliga dessa matcher borde egentligen ha slutat oavgjort. Portsmouth har inte spelat bra i någon av dessa matcher, men det har inte heller motståndaren gjort. Det står ändå klart att Portsmouth behöver leverera i bortamatcherna mot Peterborough, Rotherham, Ipswich och Oxford för att kunna blanda sig i striden om direktuppflyttningsplatser. Rotherham och Coventry ser starka ut medan Sunderland har ett tacksamt spelschema. Vad gäller kampen om kvalplats ser det just nu ut som att det står mellan Fleetwood, Portsmouth, Ipswich och Oxford, där Ipswich fortsätter hacka och Fleetwood har ett gäng riktigt tuffa matcher kvar.

Frågan är om Portsmouth orkar. Det är ändå ganska tufft att spela två matcher i veckan mot en motståndare som inte gör det.

Fleetwood (4-2-3-1): Cairns; Coyle, Souttar, Gibson, Andrew; Coutts (k), Connolly (Sowerby 81); Burns, Whelan, McKay (Morris 76); Madden (Saunders 90+4)

Pompey (4-2-3-1): Bass; Bolton (McCrorie 56), Burgess, Raggett, Seddon; McGeehan, Naylor (k); Harness, Marquis, Curtis; Hawkins (Williams 56)
Domare: Matt Donohue

Publik: 3370 (747 gästande)