Lagbanner
2020-03-02 20:45

Portsmouth - Arsenal

Inför Portsmouth – Arsenal (FA-cupen)
Younes Kaboul gjorde självmål i senaste mötet mellan lagen.

Inför Portsmouth – Arsenal (FA-cupen)

Fratton Park gästas av Premier League-jätten Arsenal under måndagskvällen. TV-matchen är sedan länge slutsåld och jag räknar med att ett formstarkt hemmalag och ett kokande Fratton Park ska göra sitt yttersta för att störa gästerna. Den här matchen ska egentligen bara kunna slut på ett sätt men jag vill se en prestation som man som Portsmouth-anhängare kan känna sig stolt över.

Portsmouth har vunnit 14 av de 15 senaste matcherna på Fratton Park. Nu ställs man dock mot ett helt ny utmaning när ett topplag i Premier League kommer på besök under femte omgången av FA-cupen.

Pompey besegrade Rochdale med 3-0 under fredagskvällen och även om resultatet kanske ser övertygande ut på pappret så var det en jämn tillställning fram till Steve Seddons 2-0-mål i den 78:e minuten. Christian Burgess och Sean Raggett i Portsmouths mittlås ställdes i Rochdalematchen mot ett anfallspar bestående av Ian Henderson (35 år) och Aaron Wilbraham (40 år). Inget ont om dessa två herrar men på måndag så kan de istället heta Alexandre Lacazette (28 år) och Pierre-Emerick Aubameyang (30 år).

Det blir inte första gången som Premier League-motstånd kommer till Fratton Park denna säsong, men vi får hoppas att resultatet blir bättre än mot grannarna i ligacupen. För några Pompey-spelare blir den här matchen en speciell sådan. Ronan Curtis är ett stort Arsenalfan från barnsben och Christian Burgess kommer från Arsenals akademi (samma årgång som Jack Wilshere).

Curtis är dock ett frågetecken till denna match då både han och Tom Naylor har känningar från Rochdalematchen. Båda nyckelspelarna kommer testas sent och om det ska finnas någon chans till skräll så bör nog dessa två spelare finnas med på planen. Burgess tog sin 10:e varning senast och missar därmed de kommande två matcherna i ligan men han får vara med och spela cup-matchen.

Gästande Arsenal ligger på en 10:e plats i Premier League med 5 poäng upp till Manchester United på en 5:e plats som detta år med stor sannolikhet kommer räcka för en Champions League-plats (i och med Manchester Citys dom). Mikael Arteta är numera tränare efter att Unai Emery fått lämna sin post i slutet av november.

Arsenals största problem denna säsong är att man spelat alldeles för många oavgjorda matcher och jag skulle nog vilja påstå att de fortfarande har problem med defensiven. Jag tror att Mikael Arteta kan bli bra för Arsenal på sikt, men det krävs att han får den tid han behöver (något som inte verkar vara så vanligt i ett Premier League-lag).

Laget kommer från ett tungt uttåg ur Europa League där Olympiakos blev för svåra i den första utslagsrundan. Arsenal hade 1-0 att gå på från första matchen nere i Grekland men lyckades ändå inte ta sig vidare. Aubameyang trodde nog att han skjutit laget vidare när han satte 1-1 med 7 minuter kvar av förlängningen, men gästerna lyckades få in 1-2 under slutminuten.

Arteta lär nog formera ett ganska starkt lag under måndagskvällen då FA-cupen numera är den enda turneringen som laget är kvar i. Det skulle nog vara för mycket för samtliga med en Arsenal-anknytning om laget åkte ur både Europa League och FA-cupen på mindre än en vecka.

Gästerna får klara sig utan Sead Kolasinac som är borta med en axelskada. Laget har någon form av vänsterback-kris då även Cedric Soares och Kieran Tierney inte är tillgängliga. Men det är ingen ko på isen då superlöftet Bukayo Saka har vikarierat med gott resultat under stora delar av säsongen.

Det finns många stjärnor hos gästerna som man säkerligen bör varna för, men jag skulle vilja höja ett varningens finger för 18-årige brassen Gabriel Martinelli. I de Arsenalmatcher jag har sett denna säsong så har han verkligen imponerat på mig när han fått chansen. Han har ett sånt där driv med bollen som man inte ser hos så många fotbollspelare.

Senaste mötet mellan lagen var i december 2009 det år som Portsmouth åkte ur första divisionen. Då slutade matchen 1-4 efter mål från Samir Nasri, Aaron Ramsey och Alex Song. Portsmouts mål gjordes av Nadir Belhadj och Younes Kaboul, tråkigt nog för Kaboul så var hans i fel bur.

Senast lagen möttes i FA-cupen var 2004 och då skrevs resultatet till 1-5 efter att Thierry Henry haft show och även efter matchen fått en stående ovation av hela Fratton Park iförd en Portsmouth-tröja. Matchen döms av Mike Dean och vi får hoppas att han inte hyser något agg mot det Portsmouth som slog hans Tranmere för några veckor sedan.

Möjlig elva: Alex Bass – James Bolton, Christian Burgess, Sean Raggett, Steve Seddon - Cameron McGeehan, Tom Naylor - Ryan Williams, Andy Cannon, Ronan Curtis - Ellis Harrison.

Anton Jonasson2020-03-01 17:54:00
Author

Fler artiklar om Portsmouth