Lagbanner
Intetsägande premiär
Craig MacGillivray har återtagit platsen mellan stolparna efter att Alex Bass släppt in tre mål på en halvlek. MacGillivray har hållit nollan i två och en halv match och räddade tre gånger i straffläggningen mot Stevenage.

Intetsägande premiär

Ibland ser man en mållös match och tycker att det inte var rättvisande då ett eller två lag faktiskt förtjänade att göra ett par mål. Ibland konstaterar man att noll och ingen utdelning var precis vad båda lagen förtjänade.

No ambition

League 1 har sparkats igång och Peterborough har redan joggat hem serien. Anledningen? Man värvade Sam Szmodics för en miljon pund, en bråkdel av vad man fick för Ivan Toney. Därmed har man samma elva som i våras minus Toney men i gengäld Jonson Clarke-Harris. Det är ambition det.

"Men Accrington vann..." 

Lönetaket är gynnsamt för Boro som har en stark ungdomsverksamhet. Portsmouth ligger steget efter. Det sticker förstås rejält i den hybris som vissa supportrar till "storklubbar" har. Inte ska väl lilla Peterborough kunna norpa en spelare Portsmouth vill ha?

Portsmouths VD Mark Catlin har hört att vissa klubbar försöker fuska med lönetaket. Erfarenheten säger oss förstås att sådana regler är tandlösa och om straffet är ett pund i böter för varje betalat pund utöver taket är det självklart att vissa kommer att fuska. Jag skulle dock bli förvånad om just Peterborough gjorde det. Med tillräckligt många duktiga U21-spelare kan man lägga tre eller fyra löner på Szmodics. Strategin är intressant, om än lite riskabel. Muskelbristningar på ett par seniorer, extra sannolikt när säsongen är en månad kortare, och ungdomarnas jämnhet testas. 

Portsmouth vill inte bedriva en verksamhet där pengar som inte finns satsas och ville ha Szmodics på lån. Det hade inte hjälpt oavsett vilket, för det finns ändå bara utrymme för en genomsnittslön. Men no ambition, för all del. 

"... 2-0 mot Peterborough..." 

Truppen saknar den där spelartypen alltjämt och det blir tydligt när lagets kantspel kör fast, men mot Colchester i Leasingcupen kunde vi se att något bra är på gång. De nya ytterbackarna Cameron Pring och Callum Johnson överlappade på ut- och insidan och såg överlag svårlästa ut. Lite bättre skärpa i inlägg och avslut, och det kommer med fler matcher, och 2-0 hade lätt kunnat vara det dubbla. 

Det är förstås inte totalfotboll laget spelar. Ligacupmatchen mot Stevenage, som spelades samma dag som Arsenal - Liverpool, visade hur mycket ovän med kropp och boll spelarna kan vara. Anders Jansson delade ett klipp där Arsenal elegant spelade sig ur Liverpools press i eget straffområde. I samma flöde delades ett klipp som visade hur orangeklädda Portsmouth upprepade gånger misslyckades med att toffla till bollen tills den till slut låg i eget nät. 

Men det är en taktik som funkar oftare än inte på den här nivån. Portsmouth når topp 6 igen. Laget är helt enkelt för svårforcerat och egentligen enbart sårbart vid snabba omställningar. Vi kommer se få matcher där man dominerar spelet, men det spelar mindre roll här. När laget anfaller snabbt hänger inte motståndaren med. 

"... i premiären. 2-0..."

Vad säger du? Nej, Peterborough kan inte ha förlorat. Det går inte, de är för ambitiösa för det. Mo Eisa, Jonson Clarke-Harris och Sam Szmodics och grabbarna. Du måste ha läst fel. Portsmouth däremot, mid-table at best, boring hoofball, excuses, Lee Brown, nej det här går inte.
 
Jag hade rimliga förväntningar på premiären tyckte jag, men pessimisterna fick vatten på kvarnen denna gång. Färg såg den där matchen torka och jag tror att den fortfarande håller på att torka. Ja, det bästa var faktiskt de tio minuter när vi istället fick se Sunderland - Bristol Rovers i början av första halvlek. Ska vi begära ersättning för att iFollow klantat sig eller ge dem dricks? Portsmouth visade ingen rörelse, slog många felpass, hade ingen fart och ingen fantasi. Varsin träträff, men det såg inte ut som att något lag ville göra mål. Den här insatsen var oacceptabel för ett topplag. Gång på gång fastnade man på bjässarna i Shrewsburys försvar och John Marquis fick som vanligt spela en sport som inte är hans bästa. 

Domaren var bäst på plan, helt felfri, och vi kan räkna in Shrewsburys Aaron Pierre som bättre än alla i Pompey, trots det röda kortet på tilläggstid. Brown, Sean Raggett och Jack Whatmough var bäst i hemmalaget och den förstnämnde var också den som var största hotet framåt och då är det ändå den defensive av de två vänsterbackarna vi talar om. 

När Portsmouth inte klarar av att anfalla med fart händer nästan ingenting. Det var inte så säsongen skulle starta. Det saknades kvalitet i offensiv tredjedel, menade managern, och alla supportrar undrar hur det ska åtgärdas. Vi har sett det under hela Jackett-eran, förutom en halv säsong när Oliver Hawkins spelade längst fram. Men jakten på en ännu bättre nia förstörde dynamiken. Fast det där med dynamiskt anfallsspel kanske inte är så viktigt. Det går att gå upp från League 1 ändå. 

Men det är för många matcher där man hela tiden hoppas på att just det här anfallet ska bli farligt för att sedan kunna konstatera att även det sjabblades bort för det ser inte ut att finnas någon strategi för löpningar och passningar. Visst borde det kunna finnas en sådan strategi nu, när det inte heller går att skylla på för många nya spelare. Kanske är det ganska så talande att Michael Eisner twittrade om en poäng som var "fortunate". Det stämmer väldigt bra, för det var Shrewsbury som hade de farligaste chanserna och stod för de bästa avsluten.

Statistiken kom att visa att Portsmouth hade tredje flest skott på mål av alla lag i första omgången, men de sex avsluten var inte riktigt nära. Närmast kom Brown med en opportunistisk frispark från 40 meter som nästan överlistade målvakten, medan Whatmoughs strumprullare från straffpunkten nog var bästa chansen. Vi hade hoppats på något annorlunda och fick se mer av samma vara. Jacketts taktik är helt enkelt att hålla tätt bakåt och hoppas på individuella prestationer framåt. Den tia som ska passa in i systemet ska vara kreativ, men också springa överallt. Den tian spelar inte i division tre.

Nåväl, av favoriterna var det bara Hull och Charlton som vann. Peterborough och Oxford ligger sist och Sunderland fick nöja sig med ett kryss. En premiär är en premiär och det kanske är lite svårare att vinna hemma nu utan publik. Portsmouth kan bättre, men måste göra bättre oftare. Och kanske var Eisners tweet ett tecken på att Jackett nu har ögonen på sig. Kanske väljer ledningen att agera om inte laget ser ut som en uppflyttningskandidat efter 5-10 matcher.

Matchfakta

Stevenage 4 - 6 Pompey (Ligacupen, efter straffar)
Mål: 1-0 List 9, 2-0 Carter 10, 2-1 Curtis 21, 3-1 Cuthbert 29, 3-2 Evans (str) 45+2, 3-3 Marquis 51

Stevenage (4-3-3): Cumming; James-Wildin, Cuthbert (k), Prosser, Coker; Osborne, Vincelot (Newton 64), Carter; List (Hutton 79), Effiong, Marsh (Akinwande 53)

Pompey (4-3-3): Bass (MacGillivray 46); Bolton, Downing, Raggett, Brown; Evans (Cannon 76), Naylor (k), Morris; Harness (Williams 76), Marquis, Curtis

Pompey 2 - 0 Colchester (EFL Trophy)
Mål: 1-0 Harness 37, 2-0 Harness 38

Pompey (4-2-3-1): MacGillivray; Johnson, Whatmough, Raggett, Pring; Naylor (k), Morris; Harness (Williams 77), Evans, Curtis (Cannon 77); Marquis (Harrison 82)

Colchester (4-2-3-1): George; Welch-Hayes, Sowunmi, Eastman (k), Scarlett; Stevenson, Chilvers; Poku (Cowan-Hall 66), Gambin (Marshall-Miranda 78), Senior; Brown (Taylor-Crossdale 66)

Pompey 0 - 0 Shrewsbury (League 1)

Pompey (4-2-3-1): MacGillivray; Johnson, Whatmough, Raggett, Brown; Naylor (k), Morris (Close 80); Harness (Williams 69), Evans (Cannon 55), Curtis; Marquis

Shrewsbury (4-3-3): Sarkic; Williams (Fossey 72), Pierre (utv 95), Ebanks-Landell (k), Golbourne; Vela (Norburn 78), Walker, High; Cummings (Barnett 84), Pyke, Whalley

Kommande matcher

17/9 Brighton - Pompey (ligacupen)
20/9 Rochdale - Pompey
26/9 Pompey - Wigan

David Gunnarsson Lorentzen2020-09-14 15:03:36
Author

Fler artiklar om Portsmouth