Lagbanner
Jackett on eller off?
En inte helt ovanlig bild på Jackett. Det verkar inte som att han har lösningarna längre.

Jackett on eller off?

Kenny Jackett sitter löst efter en inledning som är svag både insatsmässigt och i poängkolumnen. Efter två raka kvalmisslyckanden hade han knappast råd med en dålig start, men trots detta verkar det som att han sitter säkert. Än så länge.

Jackett on eller off, hur ska ni ha det egentligen? portsmouth.co.uk/sport/football/portsmouth-fc/kenny-jackett-remain-portsmouth-manager-2985502">Enligt The News är det pandemin som räddar Kenny Jacketts jobb. Här har vi med spänd förväntan sett fram emot ett officiellt uttalande från klubben och så kommer det en text från vad som vissa konspirationsteoretiska supportrar kallar en mellanhand. Lokaltidningen går klubbens ärenden. I varje fall, för den som inte kommer åt artikeln säger den att klubben har förlorat fem miljoner pund det senaste halvåret och att det skulle kosta runt en halv miljon pund att säga upp managern, vilket inkluderar hans assistent Joe Gallen. En ny manager skulle förstås också behöva sin assistent, och sina egna spelare för den delen, men sådant är helt uteslutet med lönetak och truppbegränsningar. Och det är det hela helt enkelt. Artikeln inleds med “The News understands” och är därefter helt och hållet spekulativ.

Okej, men om det är så att The News faktiskt är mellanhand? Ja, då skulle det betyda att någon inom klubben läckt information och där kan man fundera på syftet. Vill man helt enkelt få Jackett att säga upp sig på grund av brist på support hos ledningen, likt som han gjorde i Rotherham? En sådan medveten informationsläcka vore synnerligen oprofessionellt, men tilltalande för konspirationsteoretikern. Är det någon inom klubben som försöker tvinga bort managern? Det ska inte uteslutas, men här tror jag mycket mer på att The News försöker spekulera, och inget mer. Att Jackett är under press är uppenbart; ingen från ledningen har uttryckt stöd för honom efter den här inledningen. Att Michael Eisner twittrade om att poängen i premiären, 0-0 hemma mot Shrewsbury, var “fortunate” innebar ett skifte i ton. Det har varit väldigt tyst efter de senaste matcherna. Inget “vote of confidence” så långt ögat kan nå. Kanske kommer ett sådant uttalande att tvingas fram nu.

Jag ser många supportrar dra snabba slutsatser om att klubben inte har kulorna att göra sig av med Jackett och att ägarna inte vill ha någon uppflyttning. En har hittills i förbifarten ifrågasatt om det kanske kan vara så att tidningen är spekulativ. Någon har fått information från en spelare om att spelarna har pratat med ledningen. Vi vet ingenting egentligen, men det som vi sett på planen håller inte och det ger heller inga indikationer på att spelarna kämpar för sin manager. Mot Shrewsbury och Rochdale spelade laget med handbromsen i för att avsluta starkt. Mot Wigan var det en bra start för en gångs skull, men efter 20 minuter tappade man initiativet. Det finns en stor osäkerhet i laget. Är det brist på självförtroende eller ledarskap, eller både och?

Jag beundrar Jacketts envishet och mod. Han fattar tuffa beslut och bryr sig inte om popularitetspoäng hos spelare eller fans. Å andra sidan har flera spelare sagt att de placerats på transferlistan eller fått träna med juniorerna utan att ha fått någon motivering från managern. Paul Cook hade inte gjort så. Dessutom hade Cook sannolikt fått ut mer ur den här truppen med en taktik som passar bättre och det är nog det som frustrerar fansen mest. Så mycket offensiv kapacitet som finns, men så lite som laget får ut i den änden av planen. Det, och Jacketts sätt att inte leva ut sina känslor vid sidlinjen. Sådant är viktigt i Portsmouth, man ska visa passion.

***

“Massive kudos to my partners because the deal wasn’t cheap. We’ve managed to spread it over four transfer budgets which helps with the salary cap.”

Det är Darragh MacAnthonys egna ord enligt Hampshire Live. Jag tror fortfarande inte att Peterborough fuskar med lönetaket, men detta citat ter sig en aning märkligt. Vad menar han? Sam Szmodics lön är spridd över fyra transferbudgetar, men spelaren har ändå ett flerårskontrakt. Jag får inte ihop det. Bokföring är förvisso inte min starka sida, vilket en oavslutad högskolekurs i redovisning vittnar om, men låter det inte lite märkligt? Kanske är jag inte tillräckligt kreativ för att kunna förstå.

Konspirationsteoretikern i mig går igång på detta. Mark Catlin har sagt att det fanns en klubb som röstade för lönetaket efter att ha ändrat sig i sista stund. Denna klubb hade träffat fotbollsligan samma dag, enligt Catlin. Catlin har också antytt att det finns klubbar i serien som använder sig av kryphål. Var det Peterborough som fick tips på hur de kan göra för att komma runt lönetaket, som ett sorts incitament för att rösta på ligans förslag? Nu kan vi förstås lätt avfärda det hela genom att peka på att Catlin talar i egenintresse och kanske säger saker som inte är helt sanna, men det går i så fall helt emot den allmänna uppfattningen av Portsmouths VD.

Vi får se vad som kommer fram. Vad vi vet är att Szmodics hade en hög lön i Bristol City och att Peterborough har 17-18 seniorer i sin trupp. Det här är inte en sida som handlar om Peterborough och vi vill inte framstå som besatta av dem, även om en av oss råkar äga en Peterborough-halsduk efter en natt med lite för mycket whisky och Football Manager för mer än tio år sedan.

***

Vi täckte premiären i förra uppdateringen. Matcherna därefter var inte så roliga heller. En storförlust mot Brightons reserver efter naivt passnings- och försvarsspel följde och sedan 0-0 i Rochdale. I den matchen spelade laget med handbromsen i under en och en halv halvlek för att avsluta starkt och missa en serie jättelägen. John Marquis var den främste syndaren och han bad om ursäkt för sina missar efteråt. Egentligen skulle Portsmouth ha vunnit den där matchen för man hade en boll inne, men målvakten fick av oklar anledning frispark. Han var på väg in i eget mål efter att ha fångat en hörna, men Marquis var i vägen och då blev det obstruktion. Att målvakt och boll hade hamnat i målet oavsett var förstås inte självklart för domaren.

Kruxet så långt är förstås att laget inte spelar sig till tillräckligt med målchanser. Det hänger på fasta situationer, oprovocerade försvarsmisstag och någon enstaka individuell prestation. Det finns ett system som bygger på en stark targetspelare, bra rörlighet och snabba anfall, men det systemet ligger nere för närvarande på grund av att Oliver Hawkins släpptes, rörlighet inte existerar och som följd av det finns ingen snabbhet. Jackett får helt enkelt förlita sig på de individuella prestationerna och det är möjligt att Michael Jacobs kommer att förse Marquis med bollarna. Det skulle i så fall innebära ett visst systemskifte, vilket är helt nödvändigt eftersom varken Marquis eller Ellis Harrison kan bidra till det enda system som varit framgångsrikt för Jackett. Jackett hoppas nog också på att Rasmus Nicolaisen kan bidra med en mer varierad uppspelsfas. Den danske mittbacken är tänkt för en liknande roll som Matt Clarke hade. Vi lär få se Nicolaisen snart, om inte annat som avlastning för Jack Whatmough, som förvisso är lagets bäste spelare hittills, men med tre svåra knäskador på sex år är det klokt att låta honom vila ibland.

Matchen mot Wigan i lördags startade bra. Portsmouth hade ett klart övertag och träffade stolpen. Sedan efter 20 minuter var allt bra spel bortblåst. En kollektiv självförtroendekollaps. Hur är det möjligt? Laget spelar inte som ett lag och det finns ingen antydan till genomtänkt anfallsspel, där löpningar och passningar ser ut att höra ihop. Tränar de alls på det? 0-1 med lite tur för Wigan och sedan en kanonfrispark till 0-2. Ny stolpträff för Pompey innan sent 1-2 och vi kunde återigen konstatera att om målet hade kommit när laget spelade bra i början hade det nog gått bra, men det har varit mycket av den varan. Spelarna ska inte bli ängsliga när det står 0-0 efter 20 minuter. 

Matchfakta

Brighton 4 - 0 Portsmouth (Ligacupen)

Brighton (4-2-3-1): Steele; Molumby, Veltman (Sanders 68), Burn, Bernardo; Propper, Stephens (k); Jahanbakhsh (Roberts 68), Gross (Gwargis 77), Mac Allister; Gyökeres

Pompey (4-2-3-1): MacGillivray; Bolton, Whatmough (Downing 71), Raggett, Pring; Naylor (k), Morris; Williams, Harness, Curtis (Cannon 63); Marquis (Harrison 63)

Mål: 1-0 (Mac Allister 38), 2-0 (Jahanbakhsh 54), 3-0 (Bernardo 57), 4-0 (Gyökeres 71)

Rochdale 0 - 0 Portsmouth (League 1)

Rochdale (4-3-1-2): Bazunu; McLaughlin, O’Connell (k) (McNulty 80), McShane, Keohane; Lund, Ryan, Morley; Rathbone; Humphrys (Done 38), Newby (Dooley 70)

Pompey (4-2-3-1): MacGillivray; Johnson, Whatmough, Raggett, Brown; Naylor (k), Morris; Harness, Cannon (Jacobs 66), Curtis (Harrison 79); Marquis

Portsmouth 1 - 2 Wigan (League 1)

Pompey (4-2-3-1): MacGillivray; Johnson, Whatmough, Raggett, Pring; Naylor (k), Morris (Cannon 71); Harness (Harrison 58), Jacobs (Williams 71), Curtis; Marquis

Wigan (4-2-3-1): Jones; James, Cameron, Fox, Pearce (Gardner 22); Perry, Merrie (Crankshaw 90+2); Naismith, Evans, Solomon-Otabor (Massey 80); Garner (k)

Mål: 0-1 (Evans 39), 0-2 (James 59), 1-2 (Harrison 89)

Kommande matcher

3/10: Burton (b)

6/10: Southend EFL Trophy (b)

10/10: MK (h)

David Gunnarsson Lorentzen2020-09-28 16:09:51
Author

Fler artiklar om Portsmouth