Lagbanner
Peterborough 2 - 0 Portsmouth
Mer huvudbry för Jackett efter ytterligare en svag insats på bortaplan.

Peterborough 2 - 0 Portsmouth

Portsmouth var inte nära att ta någon poäng i Peterborough efter att ha varit klart näst bäst matchen igenom. Bortaspelet är helt enkelt inte bra nog för uppflyttning för närvarande.

Det här var matchen de flesta av oss inte hade räknat med någon poäng. Allt bättre än en förlust var en bonus. Ja, faktum är att allt bättre än en sjundeplats var att betrakta som en liten seger. Portsmouth är kvar på sjätteplatsen. Knappt.

Kenny Jacketts elva innhöll två negativa överraskningar. Ingen Andy Cannon och ingen Ellis Harrison. Den sistnämnde var med vid förlossningen av parets första barn (partnern är inte Cannon om nu någon trodde det pga syftningsfel). Jag tror att det gjorde Peterboroughs uppgift en aning lättare. Utan Cannon och Harrison tappar Portsmouth en kritisk dimension i anfallsspelet. Det blir statiskt, orörligt och väldigt förutsägbart. Sätt stopp på kanterna och nollan är garanterad.

Istället var det Peterborough som spelade med rörlighet. Ivan Toney var en för tuff uppgift för comebackande Jack Whatmough som drog på sig en tidig varning. Dan Butler hade övertaget på sin kant vilket nullifierade Ryan Williams. Alex Bass briljerade med att rädda ett friläge, men strax efter en halvtimme kunde Butler skicka in 1-0 i nättaket efter att hemmalaget tryckt tillbaka Portsmouth djupt in mot eget mål. Det var Toney som lyckades hålla ifrån sig försvaret i målområdet och sedan passat bakåt till vingbacken. Butler firade sitt mål överdrivet mycket framför sina före detta supportrar och vi har ytterligare en egen som inte är välkommen tillbaka.

Så dags hade Portsmouth haft en chans och det var John Marquis halvfriläge som tvingade fram en ganska kvalificerad räddning. I andra änden gjorde Bass karriärens bästa räddning på ett skott från tre meter från Toney. Med en blixtsnabb reflex styrde han bollen över ribban. Innan halvleken var över hade han också avstyrt ett friläge för Sirike Dembele genom att snabbt skära av vinklarna. Bass var briljant, resten av laget var inte i närheten.

Jackett vågade inte riskera Whatmough med en varning och ersatte honom i paus med Ross McCrorie. James Bolton klev in i mitten. Med vinden i ryggen kunde Portsmouth åtminstone etablera lite anfallsspel, men det var väldigt ont om målchanser. Peterborough hade ett och annat läge att punktera matchen, men testade inte Bass vid många tillfällen. Framförallt kunde hemmalaget alltför lätt återerövra bollen och sätta igång snabba kontringsanfall. Den bollkontroll man visade upp stundtals var överlägsen det vi sett från andra lag i serien.

Med fem minuter kvar kom spiken i kistan och den kom efter ett svagt försvarsspel av Bolton och Sean Raggett. En lång rensning av målvakten stannade upp i vinden och bollen hann studsa en gång innan Toney drog till med ett akrobatiskt skott som seglade över Bass och in i mål. Route 1. Det var naturligtvis mer en tillfällighet än något annat att matchen avgjordes just med detta, Peterborough hade trots allt samlat ihop till ett andra mål, men visst var det onödigt att släppa in det målet när hoppet om poäng levde.

Resten av matchen handlade om att följa övriga resultat. Irriterande nog lyckades Shrewsbury sjabbla bort en klar 2-0-ledning hemma mot Oxford efter att ha åkt på en tidig utvisning. Oxford gjorde 2-3 med några minuter kvar. Dessbättre tappade Rotherham alla poäng i Rochdale medan Sunderland tappade två poäng i 96:e minuten hemma mot Gillingham. Fleetwood kryssade hemma mot Blackpool och med det är det fem lag som parkerar på 59 poäng. Coventry har dragit ifrån med en seger borta mot Ipswich, som nu är definitivt borta från alla uppflyttningsdiskussioner. Därmed är det sju lag som slåss om en direktplats och fyra kvalplatser.

Jag läste ett par inlägg om att det här bortaspelet inte duger för uppflyttning, men kom då ihåg att Peterborough är två poäng bättre än Portsmouth med en bortamatch mer spelad. Okej, men det blir i varje fall inga poäng borta mot Oxford, Ipswich och Rotherham, de tre raka bortamatcherna som ska spelas efter de tre raka hemmamatcherna den kommande veckan. Nähä, men titta då på deras hemmastatistik. Varken Rotherham eller Ipswich ser speciellt starka ut hemma och juryn är ute på Oxford. Överlag gäller ändå att lagen är bättre hemma jämfört med förra säsongen. Peterborough är dag och natt hemma och borta, precis som Portsmouth.

Det är en jämn serie och jag har en idé om att bortalagen omedvetet tar några steg bakåt i banan, vilket kanske gör skillnaden. Portsmouth kommer antagligen inte tillräckligt högt upp i planen för att etablera anfallsspel mot de bästa hemmalagen. Baserat på den här matchen undrar vi hur Peterborough inte kan vara klar etta. Baserat på Portsmouths hemmamatcher mot Rotherham, Sunderland, Ipswich och Wycombe undrar vi hur Peterborough kunde vara så mycket bättre i lördags. Baserat på vad vi sett den här säsongen undrar vi hur tidigt det kommer stå klart att de tre lag som går upp denna säsong kommer åka ur the Championship nästa säsong. Efter omgång 40, men före omgång 43 är mitt tips.

Portsmouth behöver få ordning på bortaspelet för att kunna nå direktplatsen. Jag tror att 4-1-0 hemma och 2-2-1 borta räcker långt och det låter väl inte helt orimligt. Nyckelmatchen blir förstås Rotherham. Skulle det bli förlust där blir det inte bättre än kval och då finns det också goda skäl att vässa bortaspelet. En insats som i lördags blir negativt avgörande. Det ser ut som att det är elva cupfinaler kvar nu, varav en redan inbokad på Wembley. Kanske blir det två semifinaler och ytterligare en final på Wembley också. Det är inte helt osannolikt att platserna 2-8 avgörs i sista omgången.

Peterborough (3-4-1-2): Pym; Thompson (Mason 46), Beevers (k), Blake-Tracy; Ward, Brown (Knight 74), Taylor, Butler; Szmodics (Boyd 88); Dembele, Toney

Pompey (4-1-4-1): Bass; Bolton, Whatmough (McCrorie 46), Raggett, Seddon; Naylor (k); Williams, McGeehan (Hawkins 69), Close (Cannon 55), Curtis; Marquis

Domare: Ollie Yates

Publik: 9414 (2197 gästande)

David Gunnarsson Lorentzen2020-03-09 08:54:03
Author

Fler artiklar om Portsmouth