Silly season 2012-2013: KLART: Emre, Webo och Ziegler ansluter
Yuvana hos geldin Emre!

Silly season 2012-2013: KLART: Emre, Webo och Ziegler ansluter

Återigen är det dags att både förstärka och samtidigt släppa spelare som gjort sitt för klubben.

Det har varit ett hektiskt schema för Fenerbahce på sistone. Många är inte nöjda med lagets prestation i den turkiska Süper Lig, som senaste veckan hamnat i skuggan av tränaren Aykut Kocamans vara eller inte vara tränare längre. Detta är andra gången han berättat för pressen och för fansen att han inte har ork kvar eller något att ge kubben men presidenten Aziz Yildirim och hela styrelsen har bestämt visat sitt öppna stöd och klargjort för Aykut Kocaman att han inte skall någonstans så länge de sitter kvar i styrelsen.

Detta har också väckt tankar på att man verkligen vill förändra spelets bild för säsongens andra halva genom att sälja spelare som inte levt upp till klubbens förväntningar och samtidigt förstärka på nya positioner med nya krafter.




Spelare som ryktas in

Emmanuel Emenike, anfallare (Spartak Moskva) 25 år

Nigerianen var i Fenerbahce bara en kort period. Han hann skriva på, trä på sig en matchtröja och presentera sig på FBTV (Fenerbahce TV) innan den omtalade mutskandalen drogs igång och Emenike anklagades till att vara delaktig i fuffens. Han spendera fyra dagar i häktet, anklagades dessutom för att ha manipulerat sin ålder och när han sedan gick fri uttalade han sig om att han inte kan stanna i ett land som diskriminerar en person och tar ifrån en ens mänskliga rättigheter.

Fenerbahce kunde inte göra mycket mer och sålde honom med 1 miljon euro vinst till Ryssland. Senaste ryktet säger att man kan komma att göra ett byte. Emenike in och Miroslav Stoch ut. Slovaken hade sin bästa säsong någonsin förra året men har sedan dess hamnat i kylan. Rysslands kyla kanske lockar...

30/12 2012

Enligt flera säkrare källor sägs Fenerbahce vara helt och hållet överens med Emmanuel Emenike om en återkomst till den turkiska Süper Lig. Emenike sägs vara öppen för en tillbakaflytt, dock har Spartak Moskva konstaterat att de ej vill släppa nigerianen som är deras bästa anfallare på länge.

1/1 2013

Väldigt blandade rykten spekuleras kring Emenike och Fenerbahce. Det absolut senaste säger att Emenikes advokat förnekar om att Fenerbahce har kommit med ett bud och konstaterar återigen om hur pass värdefull Emenike är för Spartak moskva. En affär här ser nu långt ifrån möjlig ut.

Fenerbahces vice ordförande, Ömer Temelli, skrev på sitt twitter-konto häromdagen att man inte kommer värva Emenike.

Younes Belhanda, mittfältare (Montpellier) 22 år

Efter att lagets kreatör Alex de Souza lämnade Fenerbahce för Brasilien har Fenerbahce inte lyckats fylla hans tomrum som väntat. Starka rykten säger att man är högst intresserade av unge marockanen som håller till i Ligue 1.

1/1 2013

Fenerbahce sägs ha övertygat Belhanda, återstår bara en formell överenskommensle med Montpellier enligt rykten.

3/1 2013

Turkarna vill verkligen ha Belhanda. Dagens rykten säger att man jobbar intensivt på att lösa ut marockanen men Montpellier viker sig inte när det kommer på prislappen. Skulle Belhanda-affären inte sluta lycklig planeras man jobba vidare på bland annat Valbuena från Marseille.

4/1 2013

Dagens rykte säger att Montpellier gått med på att sänka Belhandas prislapp och att representanter från Fenerbahce är i Frankrike för att börja förhandling.

8/1 2013

Hasan Cetinkaya från Fenerbahce har spenderat senaste dagarna i Frankrike för att försöka lösa ur Belhanda från Montpellier. Spelaren och Fenerbahce verkar komma överens men Montpellier är tuffa i förhandlingarna och idag sägs förhandlingen fortsätta. Oklart ännu ifall en affär kan bli verklighet.

11/1 2013

Belhanda sägs ha skadat sig under förberedelserna av Afrikanska Mästerskapen och kommer alltså EJ delta i mästerskapet. Detta skapar frågetecken ifall Fenerbahce vill klargöra köpet eller inte. Detaljer kommer under dagen/dagarna.


14/1 2013

Belhanda har deklarerat att han vill lämna för Istanbul och Fenerbahce. Hans personliga kontrakt och avtal med Fenerbahce uppges redan vara klart, enda som återstår är att båda klubbarna hittar en gemensam summa som nöjer båda parterna. Marockanen ska ha uppmanat Montpelliers president Nicollin om att de bör underlättade affären och släppa honom.

En övergång ligger väldigt nära, endast detaljer återstår mellan Nicollin och Fenerbahces styrelse.

21/1 2013

Klubben har meddelat börsen om att förhandlingar har inletts med spelaren och klubben.

27/1 2013

Efter gårdagens vinst mot Gaziantep talade vice-ordförande ABdullah Kigili ut om Belhanda och eventuella nyförvärv. Han sade att man är överens med Belhanda och klubben Montpellier och man hoppas på att göra affären officiell inom någon dag. Han tillägger även att man planerar inga andra köp förutom Belhanda. Detta trots att presidenten Aziz Yildirim sa att man kommer göra minst 2-3 nyförvärv.

29/1 2013

Fenerbahces transferkomitté Sekip Mosturoglu och Hasan Cetinkaya reste tidigare till Paris för att för en gångs skull avsluta Belhanda-gate. Man har visat intresse för marockanen sedan början av januari och nu sägs självaste presidenten Aziz Yildirim vilja växla till ett snabbare tempo och hämta hem sin nya kreatör. Sägs bli klar för Fenerbahce senast fredag.

30/1 2013

På Fenerbahces officiella hemsida meddelar man att man har dragit sig undan affären på grund av oklarheter kring Montpelliers president Nicollin och Belhandas oklarhet ifall han vill stanna i Frankrike eller gå till Turkiet.
Även Belhandas krav på lön ska ha pendlat fram och tillbaka.

Klara spelare IN

Emre Belözoglu, mittfältare

Nu är det officiellt. Emre Belözoglu återvänder dit där han saknats. Han lämnade Fenerbahce i somras för att prova på sina vingar i La Liga men nu återvänder han alltså hem till Istanbul och återigen Fenerbahce. Sedan han lämnade har klubben haft svårigheter med att fylla hans position.

Kontraktet sträcker sig 2,5 år framåt och Emre kommer att tjäna 1,2 miljoner euro för resterande säsongen och sedan 2 miljoner euro per säsong. Han kommer även få matchbonus på 20.000 per spelad match.

Pierre Webo, anfallare

Kameruanen kommer närmast från Istanbul BB, där han har spelat ihop med svensken Samuel Holmén. Han anlände 2011 från Mallorca och är nu alltså klar för Fenerbahce. Klubben kommer betala 3 miljoner euro för affären.

Reto Ziegler, vänsterback

Ansluter återigen på lån till Fenerbahce. Juventusspelaren lånades ut till Fenerbahce för 2011-2012 säsongen och sedan lånades han ut till Lokomotiv Moskva i somras men nu är det alltså klart att han kommer spela klart säsongen ut i Fenerbahce och Fenerbahce har möjlighet att köpa loss honom i sommar.

Spelare som ryktas ut

Miroslav Stoch, vänsterytter 23 år

Slovaken har på sistone hamnat på snett med Aykut Kocaman. Petats ur truppen, utbytt i matcher där han gör sig stor trots sina 167 cm men ändå inte riktigt visat sin riktigt fina form från förra säsongen. En spelare med mycket förväntningar på och som jag och många andra tror på. Tråkigt att klubben inte litar till 100 på Stoch och här ryktas det om ett byte med Spartak Moskva. Stoch ut, Emmanuel Emenike in?

Serdar Kesimal, mittback 23 år

Kom från Kayserispor och bildade mittbackspar med Yobo. Har inte fått förtroendet för fullt i år och Fenerbahce som ryktas vara på jakt efter en mittback, kan komma att sälja Serdar. Ryktas om att turkiska Orduspor är sugna på honom och Semih Sentürk.

Cristian Baroni, mittfältare 29 år

Werder Bremen sägs ha kommit med ett bud på brassen som axlar en offensiv roll i Fenerbahce anfallsspel. Aykut Kocaman gillar Cristian och personligen tror jag att man kommer tacka nej. Huruvida planerna ser ut vet man inte, Cristian har fått blandad kritik. Cristian är en sån spelare som kan lysa upp starkt ena matchen för att sedan försvinna i bakgrunden i andra.

Klara spelare UT

Özgür Cek

Först ut blev alltså 22 årige vänsterbacken Özgür Cek. En spelare som växt upp i Fenerbahces akademi för att sedan lämna för Ankaragücü och slutligen återkomma till Fenerbahce 2011, fick sitt kontrakt uppsagd. Ett återkommande mönster i Fenerbahces historia där man inte visar ungdomar tillit och ger begränsat med speltid.

Ny klubb blev alltså Eskisehirspor.


Henri Bienvenu

Lånas ut till spanska Real Zaragoza säsongen ut.



Uppdatering sker i blå text.


Notis: Turkiska transferfönstret pågår mellan 5 januari och 1 februari 2013.

Redaktionen2013-01-31 20:16:00
Author

Fler artiklar om Fenerbahce