Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: "Jag är vansinnigt spänd"

Friday I'm in Love: Vi tycker om MFF: "Jag är vansinnigt spänd"

Panel igen. Vi pratar Rydström, truppen och VM.

Himmelriket presenterar stolt veckans panel:

Carl Angerborn
Skribent på Himmelriket. Förankrad på Ståplats.


Ulf Österlind
Mannen bakom Blått en Podd och tidigare Himmelriketskribent. 

Micke Frohm
Tidigare Himmelriketskribent och mångårig journalist.



Henrik Rydström klar efter årets tränarkarusell. Vad är din känsla inför MFF under Rydström?

Carl:
Lite... ambivalent. Jag var initialt lite tveksam när kopplingen mellan Rydström och MFF först gjordes, i samband med förra årets tränarrekrytering. Jag har varit av uppfattningen att kombinationen mellan Rydströms långa utvecklingsprocesser och MFF:s ständigt omedelbara behov av att vinna nästa match, oberoende av hur det ser ut spelmässigt. Jag har dock svängt lite i frågan över tid och intervjuerna gjorda i samband med anställningens offentliggörande har gett mig känslan av att han är mer pragmatisk än vad som kanske antagits. Viljan att vinna lyser igenom i varje svar och han verkar inte vilja låsa sig kring ett visst sätt att spela, även om vi säkert kan räkna med ett större fokus  på att hitta ett fungerande presspel och ambitioner på ett utvecklat passningsspel och större bollinnehav. 

Jag är försiktigt positiv och vansinning spänd på vart detta ska ta vägen. 


Ulf:
Det känns ok. Som jag minns honom var han en spelare som slet hårt, sprang mycket o käftade en hel del. Som tränare får man ge honom att han skapat spelande lag av klubbar som inte varit kända för sådant tidigare, som jag minns det. Jag tänker på Sirius och Kalmar, såklart. Och det har han gjort utan att ha de ekonomiska resurser som vi (Malmö FF) har. Egentligen är det lite imponerande. Dessutom verkar han veta vad han vill, och hur lagen ska spela. Något som jag upplever att Malmö saknat i år. Halva laget har velat spela på rakt och djupet, andra halvan vill hålla i bollen, vilket bevisligen inte har fungerat. Troligen får man ordning på det men som vanligt handlar det om att vinna. Även om det snackas om tålamod så tror jag inte supportrar och ledning i klubben tål 4-5 förluster/dåliga insatser i början av Allsvenskan. Skulle det skita sig redan i cupen så kan det gå fortare än så.

Frohm:
När det gäller Rydström så har jag hela tiden haft svårt att bestämma mig om honom i MFF. Jag gillar honom som person och jag tror att han är på alldeles rätt väg som tränare. Jag är också övertygad om att han kommer att gå in i ett tränarskap för MFF helhjärtat, ställa krav och ha synpunkter på både det ena och andra. Med följd att en del kommer att hälsa honom med öppna armar och andra med skepsis - både bland spelarna och övriga organisationen. Frågan för min del är väl om Rydström själv pallar att jobba om han inte har alla med sig. Men med det sagt så hoppas jag att han kommer att trivas i MFF och gör han det, så kan vi nog se fram emot några jävligt roliga framgångsår!



Truppen då? Vad tycker du behöver göras? Vilka utgående kontrakt ska förlängas. Vem ska man släppa? Vem bör man köpa?

Carl:
Jag utgår från och hoppas ganska stora förändringar i truppen. Av de med utgående kontrakt hoppas jag väl egentligen bara på förlängning för Adi Nalic och kanske, kanske även Jo Inge Berget. Hadzikadunic får jättegärna vara kvar, men misstänker att det blir det blir svårt. Dessutom tror jag att Peña, Knudsen, Abubakari och kanske även Beijmo av olika skäl lämnar. In tror jag att minst en mittback, en vänsterback och kanske även ytterligare ett anfallsalternativ kommer. Utöver det är jag ordentligt pepp på att under åtminstone försäsongen få se vad pågarna som spenderat året i Olympic utvecklats till under den gångna säsongen, kanske framförallt Kotto och Bolin. 


Ulf:
De som jag tycker ska, eller måste, vara kvar, oavsett utgående kontrakt eller köp-erbjudanden är Berget, Christiansen, Pená, Hadzikadunic och kanske Diawara. När det gäller köp har jag ingen aning, dock tycker jag att det behövs en ny vänsterback. Knudsen är ok, liksom Martin O men den sistnämnda är inte ung längre, dessutom skadebenägen. Knudsen känns lite osnabb, eller kvick är kanske rätt ord. Kul om Nanasi får chansen också. Det känns som att vi kan behöva en anfallare utöver Thelin, och att man bör sälja Abubakari. Han har inte levererat det som jag hoppats. 


Frohm:
Truppen skulle nog må bra av att bantas med en fyra-fem spelare. Då räknar jag även in alla utlånade spelare. Annars tycker jag att vi har en jävligt intressant trupp med mycket potential och vill använda våren för att utvärdera den och ifall det behövs värva först till sommaren.
Utgående kontrakt som bör förlängas tycker jag är JIB, Nalic och möjligtvis Diawara om han vill vara kvar.
Släppa tycker jag vi kan göra de som inte nämndes ovan där kontrakten har gått ut. I övrigt känner jag att jag har för dålig koll för att slänga ut några andra utan förlitar mig på AGs, DAs och HRs fotbollögon.
Önskemål på spelare in är väl främst någon back up i målet ifall Diawara lämnar och sen hoppas jag att man använder några av de spelare som nu gjort det så framgångsrikt i Olympic, ex Bolin, Kotto, Sidibé. Vi får ju inte glömma att vi har ett enormt sparkapital i spelare som Nanasi, Nalic, Eile, Gwargis och Siby. Sen ska det ju också bli oerhört intressant att se hur spelare som Peña, Turay, Abubakari, Chalus, Lomotey och Ceesay utvecklas med Rydström som tränare. Möjligtvis att vi skulle må bra av en duktig mittback ifall Hadzikadunic försvinner och vi inte får in Ponne eller Helander i sommar.



Och så elefanten i rummet då. Fotbolls-VM. Hur känner du inför världens största idrottsevenemang den här gången?

Carl:
Jag tittar när jag kan och är intresserad av den specifika matchen, men de sedvanliga mästerskapskänslorna är att oerhört många skäl naturligtvis inte där i samma utstäckning. Det är en jävla skam att detta har tillåtits och jag är orolig för att deras sportswashing i rätt stor utsträckning funkar på vissa håll. Jag har en klump i magen över hela grejen, men kan samtidigt känna saker inför att Japan skräller mot Tyskland eller när Richarlison gör mål som igår. Typ så. Men mest ska det bli skönt när det är över. 

Ulf:
Har tagit beslutet att inte titta pga landet det spelas i, mutorna och FIFA. Sen får jag erkänna att beslutet blev lättare av att Sverige inte är med. Som en sidoanmärkning så känns det just nu som att Infantino inte kommer att bli omvald, med tanke på att flera länder - redan - har sagt att de inte stödjer hans beslut den senaste tiden. Det är ju rätt lång tid kvar till valet, så motståndet kommer troligen att byggas upp emot Infantino efter hand. Fler och fler länder kommer att ta bort sitt stöd. 



Frohm:
VM? Vadå för VM? Skämt åsido, hade det inte varit för en massa duktiga fotbollsspelare och därmed intressanta matcher hade jag inte ägnat FIFAs och Qatars propagandauppvisning en sekund. Den stora skammen var ju när landet tilldelades spelen. Redan då borde alla ha medlemsländerna protesterat och sagt; aldrig i livet! Men det skedde inte så nu tittar jag ibland utan någon större entusiasm.

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2022-11-25 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?