Himmelrikets Fotbollsgala 2017: Årets mittfältare

Himmelrikets Fotbollsgala 2017: Årets mittfältare

Vi tar väl vem som var bäste mittfältare!

De nominerade är....
Jo Inge Berget: Blev lite sur över att han fick en mer defensiv roll i perioder, men har också visat upp sin bredd. Har i år spelat allt från spets till "wingback", som han själv kallar det. Stark, snabb och målfarlig.
Anders Christiansen: Såg lite ringrostig ut under uppstarten, men kunde snart bli den dominanta mittfältaren han visade sig vara redan förra året. Komplett och utsedd till årets spelare.
Erdal Rakip: Tog i år äntligen klivet ut och blev mer eller mindre ordinarie. Har framförallt fungerat bra när han haft sin friare roll från höger där han stöttat det centrala mittfältet samtidigt som han själv hittar luckor.

Och vinnaren är.....
Anders Christiansen

Så föll rösterna
Anders Christiansen 77%
Erdal Rakip 18%
Jo Inge Berget 5%

Statistik
Anders Christiansen
Matcher: 27
Mål: 5
Assist: 7
Gula kort: 8

Vi tog ett snack med Henrik Sjöström, Åsa Flykt, Carl Angeborn och Sadan Filipovic om vår danske dynamit

Årets mittfältare är Anders Christiansen. Ge din syn på AC:s säsong.
Henrik: I match efter match har AC visat sina enorma färdigheter. Han besitter en fin kombination av funktionell teknik, bra passningsspel och ett aggressivt presspel, allt i högt tempo. Han vinner mycket boll och motståndarna har väldigt svårt att ta bollen från honom. Att han dessutom fullföljer löpningarna hela vägen in i motståndarnas box ställer till det för deras försvar, och därmed har han bidragit till flera viktiga mål under säsongen.

Åsa: Att AC skrev ett så långt kontrakt med oss gjorde mig nästan lika glad som att Mackan förlängde. AC började helt ok men blev bättre och bättre under säsongen, vilket ju inte är så konstigt i och med att han gick in i försäsongen i rehabträning. Det var härligt att se honom på träningsplanen i Salou, så enormt spelsugen.

Sadan: AC är en självklar del av laget. Dansken har visat att hans lägstanivå är oerhört hög, tror inte jag har sett en enda plattmatch från AC.

Carl: Seriens bästa fotbollsspelare gjorde en lika outstanding säsong som ifjol och dominerade det centrala mittfältet match efter match. Viktig i defensiven och avgörande i offensiven.
Växlade upp ytterligare under slutspurten och krönte sin säsong med 3-1-målet i guldmatchen i Norrköping.


AC verkar kunna prestera oavsett vem han spelar med - Men om du får välja. Hur skulle mittfältet formeras i övrigt för att ge bästa möjliga effekt på AC och laget?
Henrik: Egentligen föredrar jag två innermittfältare som är box-till-box. Däremot funkar det sällan att ha två spelare som springer på samma ytor, och det är ovanligt att det finns en bra balans i ett sådant system. Därför föredrar jag en tydlig rollfördelning där AC kan fokusera på det offensiva och Lewicki tar det defensiva.

Åsa: Han har onekligen det mesta an söker hos en innermittfältare, är bra både offensivt och defensivt, tuff, lagom småful ibland, bra passningsspelare och står för både assists och mål. Vem han ska spela med överlåter jag åt andra att spekulera i, det är ju fortfarande väldigt oklart vilka som blir kvar att välja bland.

Sadan: Jag skulle föredra en defensiv, två på varsin kant och en offensiv mittfältare. Blir bättre balans på mittfältet och tillsammans med två anfallare kan man anpassa spelet efter hur matchbilden ser ut.

Carl: Jag tycker att AC passat finfint in i såväl 4-4-2-formationen som i när Magnus Pehrsson under andra halvan av säsongen valde att spela 3-5-2. Fungerar utmärkt tillsammans med Oscar Lewicki; ett samarbete som också gynnat den senares utveckling. I den bästa av världar är Oscar kvar även nästa år och då behåller jag jättegärna det som det är - annars behöver vi ersätta honom med en liknande spelartyp för att få ut det bästa av AC och i förlängningen också laget som helhet.

Den danske dynamiten har under två säsonger i Malmö dominerat och nu lyckades vi dessutom signa honom på ett långt kontrakt. Hur viktig tror du han blir framöver?
Henrik: Att tappa sina bra spelare innebär att man först har ett tomrum, som ska fyllas och sen ska den nya spelaren anpassa sig. Med AC tillgänglig från dag 1 nästa säsong innebär kortare startsträcka för det så viktiga nav han utgör. Om han håller sig frisk så kommer hans roll i centralkedjan vara oerhört viktig.

Åsa: Jag är inte så naiv att jag tror att vi kommer att få behålla AC hela kontraktstiden. Men jag hoppas han stannar länge, det är en viktig position att ha stabilitet på. Jag tror och hoppas att en sak han kan utveckla om han stannar länge är ledaregenskaper utöver sina andra kvaliteter.

Sadan: Väldigt viktig, utan att underskatta de andra i laget. Han har visat sina kvalitéer och kommer vara den som styr mittfältet. Dock tror jag att han kommer dra efter nästa säsong för att testa sina vingar och utmana sig själv.

Carl:
Först och främst - jäklar vilken maktdemonstration inför konkurrenterna att lyckas förlänga med seriens bästa spelare.
Nu har jag ju svårt att se att AC är kvar över hela kontraktstiden, men varje minut vi får är guld (pun intended) värd. Dessutom så verkar det inte finnas någon utköpningsklausul inskriven i kontraktet vilket borgar för en god ersättningen den dagen han lämnar.
Sålänge AC är kvar lär han fortsatt vara navet i offensiven och den enskilt viktigaste spelaren för lagbygget.


Tidigare vinnare i Årets mittfältare:
2010: Wilton
2011: Jiloan Hamad
2012: Jiloan Hamad
2013: Jiloan Hamad
2014: Markus Halsti
2015: Jo Inge Berget
2016: Anders Christiansen
 

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2017-12-07 10:45:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?