Örjans Vall, 2023-05-14 17:30

Halmstads BK - Malmö FF

Inför Halmstad BK – Malmö FF

Inför Halmstad BK – Malmö FF

Malmö FF har hittills dominerat den svenska fotbollen med sju raka vinster, till den åttonde omgången i årets Allsvenskan gästar man Örjans Vall, där Bollklubben nyligen besegrade regerande mästare BK Häcken.

Halmstad BK lyckades sänka BK Häcken i deras senaste möte med ett 1-0 resultat, har man följt sociala medier och nyheter kring matchen, så har man sett att BK Häcken utvecklat starka känslor över gräsmattan där man spelade fotboll på i Halmstad. När man tar ett steg tillbaka och ser på tabellen, där Mesta Mästarna blickar nedåt på resten av de svenska lagen, och att de regerande mästarna väljer att kritisera att en fotboll studsar på gräs i stället för att reflektera över sin egen insats, blir man onekligen skadeglad.

Enligt Henrik Rydström är dock gräset ”inga problem”. Rydström förklarar att ”du måste vara psykologiskt flexibel, situationer uppstår. Det är klart att motståndarna kommer göra allt de kan för att sabba för oss, men det finns ingen i gruppen som tycker synd om sig själv för det” till Sydsvenskan, vilket är just vad man vill höra huvudtränare för Di Blåe säga efter en säsong som i fjol, där man undrade om spelarna visste att laget dem spelade för var Mesta Mästarna.

En god stämning väntas, då 3000 biljetter har sålts till den utsålda bortasektionen.

Halmstad BK är dock fortfarande ett fotbollslag, och inte bara en gräsmatta. Med märkliga resultat som 1-6 mot Elfsborg, men 2-0 mot Djurgården, kan man undra vad för typ av fotboll de egentligen spelar. Det är till och med svårt även för Magnus Haglund att besvara vilken typ av fotboll Bollklubben planerat att spela, med formationer och startelvor som inte går att förutspå i förhand, då de verkar ändras från match till match.

Trots det är det tydligt att Rydström och co. kan förvänta sig det man förväntade sig av Halmstad i Allsvenskan 2021, lågt bollinnehav och en befolkad egen del av planhalvan för Bollklubbens del. På papper skiner HBKs försvarande fotboll, i sina tre senaste matcher har bollinnehavet inte överskridit 38%, men i Allsvenskan dom ligger tvåa i lyckade tacklingar och rensningar, och femma i brytningar per match… men på något sätt har dom trots det släppt in delat flest mål i Allsvenskan, med 14 insläppta mål, lika mycket som Varberg BoIS FC, som för närvarande ligger sist i den Allsvenska tabellen. Det är inte enkelt att besvara varför denna typ av fotboll fungerar mot lag som Djurgården och BK Häcken, men inte IF Elfsborg, men det är i alla fall inte gräsmattan.

Malmö FF har hittills visat sig vara ett mytiskt lag, vinst och Malmö har nu blivit synonymer och oavsett vad man sagt inför matcherna verkar det som att resultatet alltid är större och mäktigare för Di Blåe än det man trodde och förväntade sig. Eller något.

Även om Malmö ser ut som ett lag från Mt. Olympus eller Mars, och inte denna jord för tillfället, så måste man ändå fokusera på sig själv och sin egen prestation, inte enbart hur bra laget ser ut eller verkar vara. Det flexibla och kreativa spelet Rydström lyckats utveckla fungerar otroligt bra för tillfället, oavsett kvalité av motstånd, jag hoppas på att det vidareutvecklas ännu mer och vi kan fortsätta se ytor vinnas och utnyttjas. Det verkar som att tempot har ökat när de Himmelsblåa spelar, särskilt i den första halvleken, så den enda riktiga kritiken som går att skriva just nu är att man hoppas på att tempot inte sänks alltför mycket i den andra halvan.

Spelaralternativen ser oändliga ut i Malmö för tillfället, trots en krokig start är det tydligt hur stor kvalité vi har i nykomlingarna Taha Ali och Stefano Vecchia som ser bättre ut för varje match de spelar. Anton Tinnerholm är tillbaka, och Diawara verkar vara enbart frisk nog för träning. Hade jag hetat Henrik Rydström så hade min startelva sett ut såhär:

                                             Isaac Kiese Thelin
            Stefano Vecchia - Anders Christiansen - Sebastian Nanasi
                                       Hugo Larsson - Sergio Peña
       Gabriel Busanello - Derek Cornelius - Lasse Nielsen - Joseph Ceesay
                                                  Johan Dahlin

Matchinfo
Plats: Örjans Vall
Datum: Söndag 14 maj – 17:30
Sändning: C More & Discovery+
 

Michael Barzegar2023-05-13 12:49:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?