SvenskaFans rankar: 12. Anaheim Ducks
En mäktig säsongsavslutning tog Anaheim till slutspel, men väl där blev det respass direkt. Målvaktsesset Jonas Hiller är nu återställd efter den gångna säsongens problem och tillsammans med Anaheims offensiva kanoner samt lovande försvarare kan det mycket väl bli en spännande säsong för Ducks.
Den gångna säsongen slutade med uttåg ur slutspelet redan i förstarundan för Anaheim. Nashville vann matchserien med 4-2 i matcher och Ducks fick bege sig ut på Kaliforniens golfbanor redan i slutet av april.
En besvikelse givetvis, men grundseriens avslutning var ett rejält styrkebesked från Anaheim. Under mars och april hade Ducks ett 14-5-0 record och klättrade från elfte till fjärde plats i Western Conference när grundserien summerades.
En av de främsta anledningarna till Anaheims formtopp stavas Corey Perry. 26-åringen gjorde 19 mål och totalt 30 poäng på de avslutande 16 matcherna och slutade på tredje plats i NHL:s poängliga. Sammanlagt gjorde han 50 mål – vilket han blev ensam om i ligan – och 48 assist.
Perry kommer den här säsongen att få ett tungt ansvar i Anaheim, vilket han delar med kedjekamraterna Ryan Getzlaf och Bobby Ryan, samt Teemu Selänne, Lubomir Visnovsky och Jonas Hiller.
Den sextetten måste hålla sig skadefria under i stort sett hela säsongen, annars blir det jobbigt för Anaheim. Hillers yrselliknande problem förstörde hela den andra hälften av säsongen, och Ducks hade under långa stunder svårigheter under hans frånvaro.
Mot slutet av grundserien och i slutspelet lyckades förvisso Dan Ellis och Ray Emery, numera på ett tryout-kontrakt hos Chicago, hålla en tillräckligt hög nivå för att Ducks skulle kunna hävda sig – men det råder inget tvivel om att Randy Carlyles mannar behöver en frisk Jonas Hiller mellan stolparna.
Emery är dock inte den enda som har lämnat Anaheim, utan det har varit en relativt aktiv sommar för Ducks. Andy Sutton och Andreas Lilja, de två veteranförsvararna, har hamnat i Edmonton respektive Philadelphia och Todd Marchant lade skridskorna på hyllan. Dessutom har även Kyle Chipchura, Jarkko Ruutu och Brad Winchester lämnat.
En drös spelare från Edmonton har anslutit, nämligen Kurtis Foster, Jean-Francois Jacques, Andrew Cogliano och Jeff Deslauriers. Dessutom har en handfull övriga spelare signats för de lägre kedjorna eller AHL.
Sommarens stora glädjebesked stod annars Teemu Selänne för. 41-åringens fortsatta karriär var ett frågetecken över sommaren på grund av en knäoperation, men i förra veckan lämnade han klartecken för ännu en säsong.
Om Hiller inte får något bakslag, de unga försvararna Cam Fowler och Luca Sbisa fortsätter utvecklas och de tunga offensiva kanonerna levererar kan Anaheim mycket väl bli ett hot i slutspelet – för dit lär man ta sig.
Målvakter:
Den gångna säsongen blev en stor besvikelse för Jonas Hiller. I spelet på isen skötte han sig lika bra som vanligt, även om inledningen inte var på topp – men hans yrselliknande problem gjorde att han missade de sista månaderna av säsongen. Nu rapporteras schweizaren vara återställd och redo att inleda säsongen 11/12 – till hela Anaheimlägrets glädje.
Hiller är självskriven förstamålvakt i Ducks och lever mycket på sitt positionsspel och atletiska uppträdande. Han backas upp av Dan Ellis, 31-åringen som hämtades in från Tampa Bay när Hillers problem började under den gångna säsongen. Ellis skötte sig väl och hade en stor del i Ducks starka säsongsavslutning.
Bakom Hiller och Ellis hittar vi Jeff Deslauriers, som signades från Edmonton i somras. 27-åringen är ett fullgott tredjealternativ.
Backar:
Trots att Anaheims försvarsbesättning tappade två tunga veteraner i form av Andy Sutton och Andreas Lilja över sommaren har man fortfarande en bra mix av unga talanger och rutinerade veteraner. Vill Ducks bli ett seriöst hot redan den här säsongen krävs det dock att ungtupparna utvecklas ytterligare, vilket inte alls är någon omöjlighet.
I Lubomir Visnovsky har Anaheim en av ligans främsta försvarare i powerplay. Under den gångna säsongen gjorde han 31 av sina 68 poäng i den spelformen, vilket enbart överträffades av självaste Nicklas Lidström. Visnovskys offensiv håller högsta klass och defensiven har utvecklats på ålderns höst.
Vid sin sida lär den 35-årige slovaken få Toni Lydman. Duon huserade tillsammans under stora delar av den gångna säsongen och bildade ett effektivt förstapar. Finländaren opererade axeln i maj, och hans medverkan i säsongspremiären är något tveksam. Att den skicklige tvåvägsförsvararen missar en längre tid förefaller dock inte vara någon risk för.
Anaheims tredje veteranförsvarare är Francois Beauchemin. 31-åringen var en mycket lyckosam tvåvägsförsvarare hos Ducks efter lockouten, men flytten till Toronto var inte lyckosam. Mot slutet av den gångna säsongen återvände han till Ducks och fick en liten upprättelse, även om han fortfarande har en bit kvar innan han når samma nivå som under den första sejouren i Ducks.
Beauchemin lär paras ihop med Cam Fowler, den unge försvararen som imponerade oerhört under den gångna säsongen. På 76 matcher gjorde den 19-årige rookien tio mål och totalt 40 poäng. Hans skridskoåkning och speluppfattning är på en härlig nivå, medan det fysiska spelet och defensiven i stort måste förbättras.
Fowler delar framtiden hos Anaheims försvarsbesättning med Luca Sbisa, den Italienfödde schweizaren som man fick från Philadelphia i Chris Pronger-traden. 21-åringen lär inleda säsongen jämte Visnovsky så länge Lydman är borta, men får troligtvis rikta in sig på spel i tredjeparet därefter.
Den sista platsen i försvarsbesättningen tas antingen av nye Kurtis Foster eller Sheldon Brookbank. Foster är en stor och tung 29-åring som anslöt från Edmonton i somras och som sköter sig bra i ett tredjepar. Troligtvis lär han dock missa inledningen efter en operation häromdagen. Brookbank är en tufft spelande försvarare, som även kan agera winger, men som bör matchas försiktigt.
Inom organisationen finns även Matt Smaby och Mathieu Carle, som båda anslöt över sommaren.
Forwards:
Anaheims top-6 ser, precis som vanligt under de senare åren, stark ut, medan det finns vissa frågetecken kring deras bottom-6. Den fruktade RPG-kedjan leder Ducks anstormning med både fart och kraft och förstakedjan svarade tillsammans för 245 poäng under den gångna säsongen.
Corey Perry blev både Anaheims och ligans bästa målskytt med 50 fullträffar och hans formtopp mot slutet av säsongen var mäktigt att skåda. 26-åringen är en mer eller mindre komplett powerforward och blev tilldelad Hart Trophy för sina insatser under den gångna säsongen.
Vid sin sida har Perry allt som oftast Ryan Getzlaf, lagkaptenen och centerstjärnan. Likt Perry är Getzlaf en stor och tung kanadensare utan några egentliga svagheter. Sett till de fysiska förutsättningarna och det tunga skottet borde dock målproduktionen vara något högre.
Tredjelänken är ingen annan än Bobby Ryan, ännu en tung forward. 24-åringen har utvecklats för varje säsong som gått och är nu ett respekterat namn runt hela ligan. Han är god för 35 mål och visar upp en härlig puckkontroll. I spelet utan puck finns det dock alltjämt vissa brister och produktionen måste bli något jämnare.
I andrakedjan hittar vi en levande legend – nämligen Teemu Selänne. Finländaren bestämde sig häromdagen för att köra vidare ytterligare ett år, efter viss tveksamhet på grund av sommarens knäoperation. 41-åringen är alltjämt en pålitlig målskytt, som framför allt är fruktad i powerplay.
Som center får Selänne sin gamle polare Saku Koivu. Duon har under många år varit ett effektivt par i det finska landslaget och blev för första gången lagkamrater när Koivu flyttade till Ducks inför säsongen 09/10. Koivu har tappat något i offensiven, men är alltjämt god för 45-50 poäng. Defensiven håller inte heller den samma nivå som för några år sedan, men håller fortfarande en finfin nivå.
Vem som får chansen jämte de båda finländarna är oklart. Rutinerade Jason Blake spelade där mycket tidigare, men nye Andrew Cogliano ses också som ett alternativ. Den förstnämnde har fortfarande en bra skridskoåkning och är ett föredöme i sitt agerande. I spelet i stort finns det dock numera begränsningar. Cogliano, som hämtades in från Edmonton, har en snabbhet som få och sköter sig väl i båda riktningar. Framför allt är det hans snabbhet som lockar jämte Koivu och Selänne.
Tillsammans med den av Blake och Cogliano som inte tar platsen i andrakedjan hittar vi troligtvis två yngre förmågor, nämligen Brandon McMillan och Kyle Palmieri. McMillan visade med elva mål framfötterna redan under den gångna säsongen. Han är en mångsidig forward, men det finns vissa frågetecken kring hans bristande fysik.
Palmieri fick tio matcher med Ducks i fjol, men imponerade stort i AHL med 29 mål på 62 matcher. Han har en enastående skridskoåkning och förväntas på sikt ersätta produktionen för framför allt Selänne och Blake.
I fjärdekedjan har Anaheim tappat Todd Marchant, som lade skridskorna på hyllan under sommaren. Han var en viktig kugge i penalty killing, där bara Philadelphias Blair Betts fick mer istid i hela ligan. Som PK-specialist och föredöme kommer Marchant saknas. Han förväntas ersättas av 23-årige Nick Bonino som center i fjärdekedjan.
Bonino lär utvecklas till en klart kompetent center för bottom-6, men får troligtvis nöja sig med begränsade minuter den här säsongen. I det långa loppet borde han rimligtvis även kunna bidra med ett mål eller två. Vid sina sidor lär Bonino få två riktiga jättar – Jean-Francois Jacques och George Parros.
Jacques hämtades, som så många andra den här sommaren, in från Edmonton. Han är effektiv i spelet längs sargen och backar inte undan när det hettar till. Parros, med sin välkända mustasch, är en rejäl heavyweighter som dessutom kan bidra i spelet generellt. 31-åringen gick även mest fighter av alla den gångna säsongen.
Matt Beleskey opererade axeln under sommaren och förväntas vara aktuell för comeback under de inledande veckorna av säsongen. Han har en bra arbetsmoral och spelar gärna fysiskt, men har begränsningar i defensiven. Dan Sexton, Andrew Gordon och Mark Bell kan alla få speltid under säsongen.
Nyckelspelare:
Jonas Hiller, Ryan Getzlaf, Corey Perry
Nyförvärv:
Kurtis Foster – från Edmonton – trade
Andrew Gordon – från Washington – free agent
Jean-Francois Jacques – från Edmonton – free agent
Andrew Cogliano – från Edmonton – trade
Jeff Deslauriers – från Edmonton – free agent
Matt Smaby – från Tampa Bay – free agent
Mathieu Carle – från Montreal – trade
Mark Bell – från Kloten (Schweiz) – free agent
Förluster:
Kyle Chipchura – till Phoenix – free agent
Andreas Lilja – till Philadelphia – free agent
Andy Sutton – till Edmonton – trade
Josh Green – till Edmonton – free agent
Mark Mitera – till Montreal – trade
Ray Emery – till Chicago (tryout) – free agent
Jarkko Ruutu – till Jokerit (Finland) – free agent
Brad Winchester – till San José (tryout) – free agent
Todd Marchant – slutar
Svenskar:
Inga
Coach:
Randy Carlyle
Preliminär laguppställning:
Bobby Ryan – Ryan Getzlaf – Corey Perry
Andrew Cogliano – Saku Koivu – Teemu Selänne
Jason Blake – Brandon McMillan – Kyle Palmieri
Jean-Francois Jacques – Nick Bonino – George Parros
Lubomir Visnovsky – Toni Lydman
Cam Fowler – Francois Beauchemin
Luca Sbisa – Sheldon Brookbank
Jonas Hiller (Dan Ellis)
Andra notabla spelare: Matt Beleskey, Mark Bell, Dan Sexton, Andrew Gordon, Kurtis Foster, Matt Smaby, Mathieu Carle, Jeff Deslauriers
---
Bästa nyförvärvet: Andrew Cogliano
Cogliano inledde sin NHL-karriär på ett mycket positivt sätt, men har inte riktigt nått sin potential under de två senaste säsongerna. Han har dock bra potential och en fantastisk snabbhet – och kan kanske tända till i ett betydligt bättre Anaheim.
Värsta förlusten: Todd Marchant
Kombinationen av Marchants betydelse i penalty killing och det faktum att Anaheim inte har tappat någon riktigt tung pjäs gör honom till den värsta förlusten. Det är nu upp till ungtupparna att ta över Marchants roll.
Årets poängkung: Corey Perry
Perry har vunnit den interna poängligan under de två senaste säsongerna och med tanke på hans utveckling kan det mycket väl bli en tredje gång. Såväl målskyttet som framspelningarna håller hög klass och med spelare som Bobby Ryan och Ryan Getzlaf kommer poängen trilla in.
Årets nykomling: Kyle Palmieri
Det blev bara tio matcher i fjol, men nu förväntas Palmieri få en fullfjädrad chans hos Anaheim. Han lär höja på flera ögonbryn med sin skridskoåkning och kan mycket väl bidra med ett mål här och där.
Årets genombrott: Brandon McMillan
Visade goda tendenser redan under den gångna säsongen och utvecklas förhoppningsvis ännu mer nu. Hans mångsidighet kan leda till en lång NHL-karriär och de elva gjorda målen på bara 60 matcher under den gångna säsongen kan mycket väl fördubblas vid en hel säsong med rejält med speltid.
###
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12. Anaheim Ducks
13. New York Rangers
14. Montreal Canadiens
15. Nashville Predators
16. New Jersey Devils
17. Columbus Blue Jackets
18. Calgary Flames
19. St. Louis Blues
20. Carolina Hurricanes
21. Toronto Maple Leafs
22. Phoenix Coyotes
23. Minnesota Wild
24. Colorado Avalanche
25. Florida Panthers
26. Dallas Stars
27. Edmonton Oilers
28. Winnipeg Jets
29. New York Islanders
30. Ottawa Senators