Vegas Golden Knights ska fira nyår och man gör det som delad etta i Western Conference, förvisso med ett par matcher mer spelade än Jets och Calgary, men med tanke vart laget återfann i tabellen i slutet av Oktober så är det en ordentlig uppryckning och för de belackare som förutsåg ”det riktiga Golden Knights” efter fjolårets många ”turträffar” får nog bara acceptera att NHL-laget från Las Vegas trots allt är en välmående organisation.
0 kommentarer
November är en mörk och solkig månad i Sverige, men i Vegas där ler solen sannerligen mot Golden Knights som under denna period har visat prov på en bättre form och sakta men säkert klättrat sig högre upp i tabellen. Här följer en snabb genomgång av månadens olika prov och som avslutas med en kommentar kring lagets utveckling.
Om ni som läsare nu gottar i både artikelns sorgliga rubrik och Vegas minst sagt sömniga start så har ni nog ändå inte riktigt kommit rätt. Många som inte följt Golden Knights mer noggrant denna säsong känner nog att balansen äntligen är återställd efter – i många ögon sett - fjolårets oförtjänta framgångar, att dagens Vegas helt enkelt är mer sitt naturliga jag. I följande artikel och recap över oktobermånads möten hoppas jag redovisa för er alla vad som egentligen har pågått med laget och varf
För drygt elva månader sedan så skickade jag in min första artikel till Niclas Viberg tillsammans med en förfrågan om att få följa Vegas Golden Knights utveckling för Svenskafans räkning. I krönikan så försökte jag fånga vad som lockade mig till att skriva om just denna nystartade organisation. Laget hade förvisso börjat starkt, där man nyligen tagit sin tionde vinst på sexton matcher, men vad framtiden skulle leda till kändes minst sagt ovisst.
Och därmed så låses troligtvis både backsidan och Erik Brännströms närliggande framtid.
NHL-säsongen 2017/18 kom att bli historisk på mer än ett sätt. Att etablera ett sport-franchise i världens center för spel och underhållning känns ju rätt logiskt, men det kom också till ett pris.
4 kommentarer
Medens A-lagsspelarna glassar runt på golfbanan, i väntan på att träningslägret ska ta fart, så går vi här på redaktionen igenom vilka nyheter, stora som små, som har skett i och omkring laget sedan sommaren tog vid.
Sommaren i Sverige tickar sakta men säkert på och trots att den största Las Vegas-manin har lagt sig, efter den enorma Stanley Cup-febern som spreds sig landet runt, så har nu istället vädret på svensk mark konstant påmint oss om ett tryckande Nevada-klimat. Nedan följer en kort uppdatering om vad som har hänt i klubben sedan den största Free-agent frenzyn la sig och slappnade av på solstranden.
I skuggan av Tavares stora flytt så passade George McPhee på att agera och han agerade relativt snabbt och med en uppenbar plan. Om planen håller lika bra som är tänkt återstår att se, men det är väl också det som gör just övergångsfönstrets öppnande så pass spännande.
Vegas Golden Knight har nu lämnat sin enastående öppningssäsong bakom sig och ser istället framåt mot 2018/19 tillsammans med övriga lag. Den otroliga framgång laget skördade under Stanley-Cup-slutspelet ledde sedan till storslam under NHL Awards. Framgångarna i slutspelet ledde dock till en oväntat lugn Draft för ett lag som är i enormt behov av att säkra upp sin talangbank. Vi ser även fram med spänning hur laget kommer att utformas under sommaren, vilka som stannar och vilka som tillkommer.
...så var sagan slut. För de prestationer som Vegas Golden Knights har uppnått denna säsong går nog inte att beskriva på något annat sätt än som en saga. Frågan är nu istället vilken väg laget väljer att ta den kommande säsongen. Ska man falla in i den mediokeritet som hockeyvärlden har förväntats sig sedan laget från Nevada klev in i NHL eller kommer man fortsätta att utvecklas som kollektiv och är med och utmanar även nästa säsong.
De flesta tippade Nashville mot Tampa Bay, istället var det nära att vi fick se uppstickaren och ett starkt utvecklat Winnipeg mot Tampa i final. Men nu står vi här i slutet av Maj med en final mellan Golden Knights och Caps. Två grupper byggda av George McPhee. Ett lag som har förväntats förlora varenda match man gått in i och ett lag som trots höga förväntningar aldrig levererat i slutspelet sedan vi passerade millennieskiftet.
När den vanlige Svensson satt och gladdes över Sveriges VM-guld så hoppas jag att jag inte var helt ensam i att få bevittna Ryan Reaves skjuta Vegas Golden Knights till Stanley Cup-final. Smaka på den. Ryan Reaves. Las Vegas. Golden Knights. Stanley Cup-final!
Efter att man hittills sluppit längre resor under slutspelet så fick Golden Knights nu ta sig upp till grannlandet Kanada och staden Winnipeg för konferensfinalen. Med sitt historiska läge har staden kommit att kallas för ” Gateway to the West” och kanske var det närheten till västkusten som gjorde att man under natten såg till att kvittera serien till 1-1 i matcher.
Sommaren är kommen till Sverige, samtidigt som det ska avgöras vilka två lag som gör upp om Stanley Cup-finalen. På västfronten är de två lag, som lyckats ta sig hela vägen till konferensfinal, en högst oväntad match-up. Det var få som trodde på att Golden Knights och Jets ens skulle ta sig så långt som till slutspel. Så att de två kombattanterna nu gör upp i ett slag över hela västra konferensen är inget annat än anmärkningsvärt.
Vegas Golden Knights slår ut ett imponerande San Jose Sharks med 4-2 i matcher efter att ha vunnit 2 av 3 möjliga matcher på bortais i en serie som kunde gått lite hur som helst. Men när man nu summerar mötena så kan det ju bara finnas en vinnare – och den vinnaren ser fortfarande ut att heta Vegas Golden Knights. Hur lustigt det än känns att skriva det.
Under nattens andra möte i T-Mobile Arena så vann till slut Sharks efter ca 5 minuter in i andra förlängningsperioden. Hajarna hade gillrat en fälla som ett segervisst och aningens nonchalant Vegas-lag föll alldeles för lätt för och nu väntar två tuffa drabbningar i San Jose, där det vore lägligt för Golden Knights att plocka med sig minst en match.
Divisionsfinalen där Golden Knights och Sharks gör upp om bataljen över pacificdivisionen, efter att de slagit ut varsitt Los Angeles-lag under första rundan av slutspelet. Avancera gjorde man också övertygande när man vann varsin serie med 4-0 i matcher mot storstadslagen. Något både Sharks och Golden Knights är unika med under cupspelet än så länge. Så räkna med två lag i gott slag som gör upp i denna åttondelsfinal.
Vegas Golden Knights fortsätter att både överraska och imponera under sin första säsong i NHL efter att ha slagit ut Cup-veteranerna Los Angeles Kings i en oerhört tight och drabbande serie. Faktum är att det lag som de flesta påstås innehålla minst talang precis slog ut ett Kings bestående av en av seriens absolut bästa tvåvägs-forwards, en av ligans absolut bästa målvakter och en av ligans absolut bästa backar med fyra raka vinster. Det är inget annat än beundransvärt.
Efter Erik Haulas dramatiska avgörande 15:22 in den andra förlängningsperioden så betyder det att Golden Knights kan ta sig till grannbyn med en skön 2-0 ledning i matchserien och något mer avslappnade axlar.
Årets förstarunda i Stanley Cup-slutspelet bjuder på en hel del minst sagt spännande möten, men frågan är inte om sammandrabbning mellan "City of Angels" och "City of Sinners" är den som sticker ut mest och som bara kommer att späda på den redan på förhand uppbyggda rivalitet mellan grannstäderna.
William Karlssons enorma utveckling under sitt första år i Las Vegas har väl inte gått någon omärkt förbi. Med hjälp från några av de som stått honom närmst så reder vi i frågan; hur förvånade bör vi egentligen låtsas vara?
Vegas-redaktionen fick sig en pratstund med den danske Växjö-spelaren och Golden Knights-draftade forwarden Jonas Røndbjerg. Inspirerade av talkshow-programmet Inside the Actors Studio så inledde vi intervjun med samma tio frågor som James Lipton brukar ge sina skådespelargäster.
En smärre analys av Golden Knights första trade deadline i förberedelserna inför slutspelet 2018 och avrundningen av en askunge-säsong utan dess like.
Kontraktsförlängningarna avlöser varandra i Las Vegas och när Jon Merrill sätter pennan på ett nytt tvåårskontrakt värt totalt $2.750.000 så kan vi nu befästa att GM McPhee, i kontrast till mina tankar, föredrog att säkra upp försvarsdjupet än att förtydliga William Karlssons framtid.
Många var det som rynkade sin pannor när GM McPhee nöjde sig med att enbart drafta en spelare med ett bestämt kritiserat och utgående kontrakt från Calgary Flames i somras. Efter en höst och vinter av både sorg och framgångar så är nu den spelaren, som kommit att bli något av en kulturbärare för laget, signad för ytterligare en säsong.
När Jonathan Marchessault nu skriver ett nytt 6-årskontrakt för ca 245 miljoner så är också eran över för ett av NHL-historians bästa kontrakt.