United in FredagsPanelen

United in FredagsPanelen

" Drömmen vore att få in Ten Hag " - mycket tränarsnack i veckans panel

Det har varit en minst sagt turbulent tid den senaste veckan. Pisk borta mot Watford blev droppen som fick bägaren att rinna över – Ole-Gunnar Solskjaer är inte längre Manchester Uniteds tränare. Michael Carrick ledde laget mot Villareal när slutspel i CL säkrades och Donny van de Beek fanns på planen.

Panelen den här veckan består av....

Eric Länje: 22-årig Helsingborgare som studerar journalistik i Göteborg. Såg min första match live på Old Trafford 2010, vilket gjorde mig till en Unitednarkoman utan dess like. Försökte i tidig ålder att bli den nya Edwin van der Sar, misslyckades grovt.
Tobias Nilsson: Småbarns farsa out of New York som följt United sen tidigt 90-tal. Mycket här i mitt liv som förändrats senaste årtiondet, flyttat runt i världen men det spelar ingen vart jag än befinner mig, spelar United 3 på morgonen så är jag uppe och tittar ändå. En av få saker som fortfarande prioriteras över nästan allt annat.
Tim Jonsson: Optimistisk, uppstudsig och för tillfället smått alkoholiserad 22-årig student från Uppsala. Älskar ord, United och vin och kombinerar gärna dessa så ofta som möjligt, vilket innebär att jag ofta har en öl eller ett glas vin i kroppen när jag skriver. Följande frågor har dock besvarats spiknyktert på grund av allmän livshets.

.......och här kommer veckans United in FredagsPanelen.

Såg du någon märkbar förändring i matchen mot Villareal?

Tobias: Inte direkt. Spelade väldigt likt hur vi gjort under Ole. Vilket inte är positivt. Bra impact med bytena och under den sekvens vi är bra, gör vi 2 mål. Men resterande 70 minuter var det inte bra.

Erik: Tränarstaben är densamma som under Solskjaer så märkte inte av någon större skillnad spelmässigt. Det var främst att Carrick roterade laget bra och byten med Rashford och Fernandes blev en bakomliggande orsak till vinsten. Carrick kommer främst att försöka stoppa blödningen och försöka hålla United i ett någorlunda ok status. Förhoppningsvis har vi hittat en ersättare till efter Chelsea matchen som kan göra ett större avtryck i Uniteds spel.

Tim: Mot de senaste matcherna, ja, men det säger å andra sidan inte så mycket. Jag tyckte Man kändes lite mer kompakta mellan lagdelarna och att spelarna såg lite mindre vilsna ut, även om Villarreal var det klart bättre laget i första. Ju längre matchen gick tycker jag också att Man började spela ganska bra, och i synnerhet presspelet kom igång riktigt fint i slutet. Om det var helt på grund av det tröttare motstånd, Carricks något aktivare matchcoachning eller helt enkelt för att Bruno och Sancho spelade riktigt bra fotboll kan jag dock inte besvara. Men ett steg i rätt riktning, absolut!
Vad behöver United nu - en impactmanager eller en långsiktig lösning som bygger om laget?

Tobias: Vill alltid ha en långsiktig lösning. Tror att det finns ett par stycken som man tänka långsiktigt men också ha impact direkt. Tex Pochettino och Ten Haag.

Erik: Det känns som att alla tränare i Europa har varit ryktade att ta över Manchester United. Finns möjligheten att ta en långsiktig lösning måste man ta den. Jag ser hellre att klubben satsar för att bygga ett projekt för att kunna vara titelkonkurrenter nästa år. Pochettino verkar vara väldigt missnöjd i PSG och han tillhör bland de bästa alternativen. Drömmen vore att få in Ten Hag som jag tycker tillhör topp fem i Europa men det blir svårt eftersom Ajax dominerar i Champions League-gruppen. Risken med en impactmanager är att United hamnar i samma sits som det blev med Solskjaer.

Tim: Jag tror båda alternativen har sina fördelar. Men om inte de förvånansvärt spännande och rimliga tränare som United kopplats ihop med mest intensivt (Pochettino, Ten Hag (vi säger inget om Rodgers)) är tillgängliga nu är det mycket bättre att satsa på en ”impactmanager” nu. Då kan Man sedan gå efter de Man helst vill ha i sommar istället för att återigen riskera att en lägre prioriterad lösning blir permanent. Blir däremot någon av de prioriterade namnen tillgängliga är det ju såklart bara att köra.

Hur mycket skall spelarnas åsikter väga in i rekryteringen av ny tränare?

Tobias: Inte alls.

Erik: Spelarna ska inte vara den avgörande rösten eftersom det blir att truppen styr klubben. Den avgörande åsikten ska vara den mellan ledningen och sportchefen. Men att väga in spelarnas tankar tycker jag behövs för att förstå vilken typ av tränare som spelarna får förtroende av. Med en karaktär som Ronaldo är det svårt att undvika också att spelarna påverkar i klubben för han har en inflytelserik röst i allt gällande Manchester United. I välskötta klubbar vet ledningen vad för tränare truppen behöver och hade redan löst ett alternativ innan Solskjaer lämnade. Att Manchester United i november månad inte har en plan B trots tre tuffa månader talar för ledningens inkompetens. Att Woodward stannar kvar nu trots att han har misslyckats med tre raka tränarval är också märkligt.

Tim: Absolut ingenting. Spelarnas kompetenser kanske bör göra det, men så smart tror jag ingen tänker att klubbledningen är.

Kan du se att någon eller några spelare lyfta sig av ett tränarbyte?

Tobias: Svårt att säga. Många som jag tycker är alldeles för dåliga överlag och ser inte hur en manager plötsligt ska få dom att bli bra fotbollsspelare. Tex Fred, McT, Maguire, AWB, VNL för att nämna några. Behövs värvas centralt i banan för att nästa tränare ska lyckas.
Personligen hoppas jag att en ny tränare kommer in, får igång Pogba och han signar nytt kontrakt. Även om han med sin agent är ett problembarn...

Erik: Spelaren som kommer att gynnas mest av ett tränarbyte kommer att bli van de Beek. Det finns såklart många andra faktorer som man få ta i iakttagelse, som exempelvis tränarens spelfilosofi och karaktär. Nederländaren har fått tagit bänken med tanke på McFred och Fernandes givna startplatser, vilket förmodligen kommer att ändras. McFred kommer förhoppningsvis att försvinna under nästa tränare och där kommer van de Beek få många minuter för spel. Alex Telles kan också vara en spelare som får ett lyft under nästa tränare som kanske är mer brutal i sin laguttagning. Fortsätter Luke Shaw med sin nuvarande form är det inte helt omöjligt att brasilianaren ges chansen på startplatsen. Solskjaer hade en startelva som nästan alltid valdes ut även om vissa spelare var i dålig form. Det kanske ändras om exempelvis Pochettino kommer in.

Tim: Spontant har jag svårt att se att någon inte skulle göra det efter de senaste veckorna. Förutom de som blir lägre prioriterade då, såklart, men med tanke på belastningen för vissa av dessa Oles favoriter senaste tiden kan nog till och med de må bra av lite mindre speltid. Får vi in en tränare som kan få till ett fungerande presspel och på så sätt kan hjälpa mittfältet snarare än sätta det i utsatta positioner tror jag både Van de Beek och Fred kan få rejäla lyft.

Veckans snabba ja/nej

United är bättre med Ronaldo i laget
Tobias: Nej
Erik: Ja
Tim: Nej
Rashford är överskattad
Tobias: Nej
Erik: Nej
Tim: Nej
En ny CDM kommer lösa många problem
Tobias: Ja
Erik: Ja
Tim: Ja
Carrick som interim resten av säsongen kan funka
Tobias: Nej
Erik: Nej
Tim: Nja

Att det inte skulle bli någon dramatisk skillnad i spel under Carrick var väl väntat – jag tyckte dock att man kunde se en lite annorlunda inställning. Man kan ju hoppas på att spelarna vaknar till av Oles avsked.

Sancho behöver speltid!

Att spelare som Pogba & Fred ständigt presterar på en högre nivå i landslaget än i klubblaget är ett problem. Personligen har jag tappat hoppet om bägge två, men om en ny röst i omklädningsrummet kan få dessa herrar att hitta formen även på Old Trafford blir jag gärna motbevisad.

Är Pochettino verkligen en perfect match för Man United?

Det ska bli väldigt intressant att se hur en ny tränare värderar Uniteds backlinje + målvakt. Det känns som att samtliga längst bak bör vara ganska oroliga för sin startplats. Med undantag för en frisk Varane.

På söndag kl 17:30 är det dags för Chelsea på Stamford Bridge och Londonlaget har sett ruggigt starka ut i år. Jag vet att det inte kommer att hända – men en trio längst fram bestående av Rashford, Greenwood och Sancho hade varit väldigt intressant.

Avslutningsvis – tack för all värme Ole!

til next time – hare gött!

Calle Carlssonstatoilcalle@gmail.com2021-11-26 07:38:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham