SvenskaFans rankar: 4. Anaheim Ducks

SvenskaFans rankar: 4. Anaheim Ducks

Ska det äntligen vara Anaheims tur att nå ända fram i år? Efter förra årets 4:e placering så står nu kraven högre än någonsin tidigare. Laget har fått behålla sin viktiga stomme med två duktiga målvakter samt ett mycket starkt nyförvärv i form av backgiganten Chris Pronger.

Inför den gångna säsongen så var det nog få som vågade tro på att Anaheim skulle gå så långt som till conference-final. Man hade då ett riktigt svårbedömt lag med bland annat Teemu Selänne som inte hade spelat ishockey under lockouten och som dessförinnan kom från en riktigt urusel säsong i Colorado Avalanche. Man hade dessutom en som vanligt mycket skadebenägen Sandis Ozolinsh i försvaret. Och ett helt gäng med outvecklade talanger. Jean-Sebastien Giguere hade inte heller han visat lysande form sedan slutspelet säsongen 2002/2003 då han bar Anaheim ändå in till en final i Stanley Cup. Nej, den enda ljuspunkten man kunde hitta då var Scott Niedermayer, backen som vann Norris Trophy säsongen dessförinnan, priset som världens bästa back. Man hade då också Sergei Fedorov som då var den stora stjärnan på forwardssidan.

Men läget förändrades då säsongen väl kom igång, Teemu Selänne var som född på nytt och Scott Niedermayer fortsatte som vanligt att leverera. Samtidigt var Sergei Fedorov helt ur form och hann bara göra en ynka assist på sex matcher innan han blev skickad till Columbus Blue Jackets. Andy McDonald som innan den förra säsongen inte var något mer än en spelare för 3:e kedjan tog klivet upp i förstalinen och överraskade alla då han gjorde 85 poäng på 82 matcher. Unga talanger i form av Joffrey Lupul, Ryan Getzlaf, Corey Perry och Dustin Penner skulle även dom höja ögonbrynen hos många. Jean-Sebastien Giguere spelade även han helt okej, även om han inte nådde upp till sin maximala kapacitet. Bakom honom fanns en underskattad Ilya Bryzgalov som var ett av slutspelets stora samtalsämnen då han tangerade Frank McCools 61 år gamla rekord då han som andra rookiemålvakt genom tiderna höll nollan tre raka matcher i ett slutspel.

Efter en hård kamp kring slutspelssträcket började man under slutskedet av säsongen befästa sin slutspelsplacering. Säsongen led mot sitt slut och trading deadline kom. Man hade tidigare tradat en omotiverad Petr Sykora till New York Rangers och till samma klubb skickade man Sandis Ozolinsh, samt skeppades Keith Carney till Vancouver Canucks. In kom istället Sean O´Donnell från Phoenix och Jeff Friesen från en mindre lyckad vistelse i Washington Capitals.

Laget gick till slutspel där man direkt fick tungt motstånd i form av Calgary Flames. Efter sju rafflande matcher vann Anaheim till slut. I den andra omgången slog man sedan enkelt ut Colorado Avalanche med 4-0 i matcher. Efter det gick man in i confernce-finalerna med ett gott självförtroende. Men istället tog det tvärstopp. 1-4 i matcher blev det till Edmonton Oilers fördel och Anaheim Mighty Ducks åkte ut som 4:a ur Stanley Cup slutspelet 2006.

Men man ska inte hänga läpp allt för länge. Man har uppgraderat laget rejält sedan förra säsongen, inte minst med Chris Pronger. Efter många år i botten har man fått tidiga draftval och har nu en hel hop med stora talanger. Det finns helt klart potential i Ryan Getzlaf, Corey Perry, Bobby Ryan med flera. Ja, under nytt namn och med nya logga luktar det nu nya tider i Orange County, Kalifornien.


Målvakter:

Anaheim kommer mest sannolikt att inleda säsongen med Jean-Sebastien Giguere (bilden) i målburen. Giguere har spelat förhållandevis bra under försäsongen till skillnad från Ilya Bryzgalov som inte imponerat och måste bevisa att förra säsongens strålande spel inte var någon engångsföreteelse.

Bakom dessa har man hämtat in Michael Leighton som förra säsongen tillhörde Buffalo Sabres men fick istället se all sin istid i AHL och Rochester Americans. Men helt oerfaren NHL-spel är han inte, 43 NHL-matcher bakom sig har han med Chicago Blackhawks, varav 35 av matcherna var säsongen 03/04. Bakom dessa finns ytterligare tre målvakter under kontrakt i form av David McKee, Mike Wall och Nathan Marsters.


Backar:

Anaheim Ducks stoltserar med en av NHL:s bästa backuppsättningar. Sommarens knall stod Brian Burke för när han tradade till sig Chris Pronger (bilden) från Edmonton Oilers. Pronger som rankas som en av de tre bästa backarna i ligan gör att Anaheim utan tvekan fogar över sitt bästa försvar i sin korta NHL historia.

Scott Niedermayer kommer tillsammans med Pronger att utgöra ankaret där bak. Niedermayer som satte klubbrekord förra säsongen i antalet poäng gjorda av en back
kommer att få stå för det offensiva spelet. Genom sin oerhört fina speluppfattning och förmåga att glida förbi motståndarna i mittzon kommer Niedermayer att producera många
poäng åt Ducks även denna vinter.

Bakom de två giganterna så har Anaheim en mycket intressant uppsättning. Francois Beauchemin är kanske den mest intressanta. 26-åringen gjorde en strålande säsong senast och kan han bara bli lite jämnare i sitt spel så har Anaheim en storback på gång.

Defensive specialisten Sean O´Donnell är en viktig kugge i försvaret med sin oerhörda rutin och sin fina placeringsförmåga. O´Donnell som värvades in som ersättare till flyktade Keith Carney. Två herrar som kommer att agera utfyllnad är Ian Moran och Joe DiPenta.
Moran som även han är en rutinerad herre blev värvad från Boston Bruins inför denna säsong.


Forwards:

Anfallssidan ser minst sagt intressant ut, då laget är högt underskattat av många på den positionen. Något de inte borde vara då bland annat Stanislav Chistov har vänt tillbaka till Anaheim efter ett år hemma i Ryssland och kan bli en överraskning i det nya NHL med sin teknik och snabba skridskoåkning.

I laget finns också Andy McDonald och finländaren Teemu Selänne. De visade ett gott samarbete hela den förra säsongen och kommer att vara de stora stjärnorna där framme i år också. Vem som blir tredje länk i kedjan ihop med dessa är osäkert. Chris Kunitz spelade en del ihop med McDonald och Selänne förra säsongen och är en kandidat tillsammans med Chistov och Dustin Penner att spela i första linan. Penner var strålande under förra årets slutspel men lär istället hamna i en kedja tillsammans med Todd Marchant, då de spelade bra ihop förra säsongen och har så fortsatt under försäsongen.

Finns i laget gör också talangerna Ryan Getzlaf och Corey Perry. Getzlaf fick sitt genombrott redan i slutet på den förra säsongen, i år hoppas man att Corey Perry ska få sitt. Två andra viktigare spelare är svenske Samuel Påhlsson och Rob Niedermayer (bilden). Den hårt defensivt jobbande duon var en stor del av Anaheims framgångar under slutspelet förra säsongen. Kedjan som då också omfattade Jeff Friesen satte helt stopp för Calgarys och Colorados första kedjor med Jarome Iginla och Joe Sakic i spetsen.

Värt att nämna är också att den före detta HV-71 spelaren Björn Melin finns i laget, men kommer att få börja säsongen med Portland i AHL. Lagets "polis" kommer liksom den förra säsongen att bli Todd Fedoruk. Fedoruk väntas som vanligt vara med i toppen av utvisningsligan och kommer troligtvis att spela i den fjärde kedjan, ihop med nyförvärvet Travis Green. Förutom Melin finns också Travis Moen och Shawn Thornton att plocka in vid fall av skador, bara för att nämna ett par stycken.


Nyckelspelare:

Teemu Selänne, Scott Niedermayer, Chris Pronger


Nyförvärv:

Stanislav Chistov - från Mettalurg Magnitogorsk - Trade
Travis Green - från Boston - Free Agent
Chris Pronger - från Edmonton - Trade
Shawn Thornton - från Chicago - Free Agent
Björn Melin - från HV71 - Trade
Ian Moran - från Boston - Free Agent
Petteri Wirtanen - från HPK Hämeenlinna - Trade
Michael Leighton - från Buffalo - Free Agent


Förluster:

Ruslan Salei - Florida
Joffrey Lupul - Edmonton
Jonathan Hedström - Timrå IK (Sverige)
Jeff Friesen - Calgary
Jani Hurme - TPS Turku (Finland)
Aaron Gavey - Free Agent
Kip Brennan - Free Agent
Ladislav Smid - Edmonton
Karl Stewart - Pittsburgh
Vitaly Visnevski - Atlanta
Zenon Konopka - Togliatta Lada (Ryssland)
Jason Marshall - Cologne Sharks (Tyskland)
Tyler Wright - slutar
Maxim Kondratiev - Togliatta Lada (Ryssland)


Svenskar:

Samuel Påhlsson
Björn Melin


Coach:

Randy Carlyle


Preliminär laguppställning:

Chris Kuntiz - Andy McDonald - Teemu Selänne
Stanislav Chistov - Ryan Getzlaf - Corey Perry
Dustin Penner - Todd Marchant - Rob Niedermayer
Todd Fedoruk - Samuel Påhlsson - Travis Green

Scott Niedermayer - Francois Beauchemin
Chris Pronger - Sean O´Donnell
Joe DiPenta - Shane O´Brien

Jean-Sebastien Giguere (Ilya Bryzgalov)


Andra notabla spelare i laget:

Travis Moen, Björn Melin, Ian Moran, Bobby Ryan, Tim Brent, Ryan Shannon, Michael Leighton


Bästa nyförvärv: Chris Pronger

Chris Pronger får ses som ett av Anaheims bästa nyförvärv någonsin. Den storvuxne backen har en imponerande meritlista, eller vad sägs om 802 NHL matcher, 106 mål, 350 assist och 1172 utvisningsminuter. Pronger är en otrolig spelare både defensivt och offensivt. Han kan vara den avgörande faktorn som Anaheim saknat för att nå hela vägen fram. Anaheim tar över Prongers 4-års kontrakt från Edmonton och det ska bli fyra år av ren njutning.


Årets poängkung: Teemu Selänne

Teemu Selänne har alltid varit en pålitlig målskytt och poängmakare i NHL och väntas som vanligt bidra med många poäng. Selänne vann Anaheims interna poängliga förra säsongen och det enda som talar emot att han inte kommer att göra det igen är Andy McDonald. McDonald som var en stor överraskning förra säsongen då han gjorde 85 poäng på 82 matcher. Men McDonald har till skillnad från Selänne aldrig varit någon pålitlig poänggörare utan fick sitt stora genombrott förra säsongen. Något som talar till Teemu Selännes fördel.


Värsta förlust: Joffrey Lupul

Förlusten av Ruslan Salei blev inte så stor då man fixade Chris Pronger till Anaheim. Men för att få något måste man ju också ge något, och för att få Pronger kan man inte bara skicka iväg vad som helst. I dealen om Pronger ingick Joffrey Lupul. Lupul som gjorde succé under slutspelet var en av lagets få naturliga målskyttar. Nu måste man istället hoppas att Corey Perry får sitt defenitiva genombrott. I och med förlusten av Lupul så tappar man inte bara en del mål och poäng, utan även fart fläkt och ungdomlig entusiasm. 


Årets nykomling: Shane O´Brien

Visst, för många hade Bobby Ryan varit det givna namnet här. Men Bobby kommer knappast att få chansen i speciellt många matcher, om någon alls. Ryan behöver ta en plats i de två första kedjorna för att få spela. Och i dagsläget petar han varken Teemu Selänne eller Corey Perry, möjligen kan han få chansen några matcher vid någon eventuell skada i slutet av säsongen. Men en spelare som knappt spelar tiotalet matcher är svår att utse till årets nykomling. Därför tror vi att backen Shane O´Brien blir det, en spelare som torde ta en ordinarie plats i laget och därför spela en hel del matcher om han får vara skadefri. O´Brien gjorde 41 poäng (8+33) på 77 matcher förra säsongen med Portland i AHL. O´Brien är en oerhört skicklig tacklare, kanske bättre än Vitaly Vishnevski till och med. O´Brien är inte heller rädd att kasta handskarna, vilket hans 287 utvisningsminuter indikerar. O´Brien är med andra ord en någorlunda allround försvarare och hans sätt att spela gör att han många gånger jämförs med Francois Beauchemin.


###


1.
2.
3.
4. Anaheim Ducks
5. Philadelphia Flyers
6. Dallas Stars
7. Detroit Red Wings
8. Carolina Hurricanes
9. Montreal Canadiens
10. Buffalo Sabres
11. San José Sharks
12. New Jersey Devils
13. Nashville Predators
14. Toronto Maple Leafs
15. Minnesota Wild
16. Edmonton Oilers
17. Boston Bruins
18. Tampa Bay Lightning
19. Vancouver Canucks
20. Florida Phanters
21. Atlanta Thrashers
22. Colorado Avalanche
23. St. Louis Blues
24. Pittsburgh Penguins
25. Los Angeles Kings
26. Phoenix Coyotes
27. Columbus Blue Jackets
28. New York Islanders
29. Washington Capitals
30. Chicago Blackhawks

Andreas Elfstrand & Rickard Franssoncom.larsson@gmail.com2006-09-30 12:00:00
Author

Fler artiklar om Anaheim