SvenskaFans rankar: 17. Anaheim Ducks
Saku Koivu kan förlora jobbet i andrakedjan. Klubben vill testa Bobby Ryan som center i den linan.

SvenskaFans rankar: 17. Anaheim Ducks

Ett revanschsuget Anaheim Ducks har nu slickat såren och laddat om för en ny säsong. Det största frågetecknet är givetvis hur laget kommer att klara sig utan sin forne kapten och härförare Scott Niedermayer som lagt skridskorna på hyllan. Föregående säsong släppte laget in på tok för enkla mål. Ojämnheten måste försvinna om Randy Carlyles mannar vill ta sig till slutspel kommande säsong.

Anaheim startade fjolårets säsong alldeles för svagt och lyckades aldrig hämta sig från det för att ta sig till slutspel. Laget hade svårt att hitta kontinuitet och mycket av detta berodde på att Saku Koivu hade förtvivlat svårt att hitta rätt till en början. Att sedan Joffrey Lupul skadade sig och inte kom tillbaka på hela säsongen var också en viktigare faktor än vad många tror. Överhuvudtaget så var skador på nyckelspelare under säsongens gång något som slog hårt mot laget då truppen inte var särskilt bred på spets.

Anaheims styrka de senaste åren har varit försvarsspelet. Inför förra säsongen försvann Chris Pronger och det lämnades en gigantisk lucka som ledningen inte lyckades fylla sett till resultatet. Nu har Scott Niedermayer pensionerat sig och den uppenbara frågan lyder, hur kommer Anaheim att klara sig utan honom? Det är inte bara Pronger och Niedermayer som försvunnit, även Francois Beauchemin, James Wisniewski, Steve Eminger och Ryan Whitney har under de två senaste säsongerna varit ordinarie och fått lämna laget. En stor omställning på försvarare således och risken finns att det kan ta tid för ersättarna att hitta sina roller på allvar.

Noterbart är också att Jonas Hiller är numera ohotad som nummer ett i Ducks kasse. Han kommer i hög grad att bli en nyckelspelare i Ducks jakt på slutspel. Inte bara Hiller, utan hela laget behöver bli tajtare och ha rätt fokus från start om det ska bli något fortsatt spel även in på vårkanten för ankorna. Glädjande är att trion Teemu Selänne, Saku Koivu och Bobby Ryan alla har valt att fortsätta spela för klubben. Det rådde en stor ovisshet kring dessa tre men GM Murray har gjort ett fint jobb med att bevara lagets nyckelspelare på forwardssidan.


Målvakter:

Ducks förfogar över en mycket kapabel förstamålvakt i Jonas Hiller. Schweizaren konkurrerade ut Jean-Sebastien Giguere förra säsongen och var mycket framträdande trots lagets dåliga försvarsspel. 28-åringen påbörjar sin fjärde NHL-säsong och har hittills alltid stått för en fullt godkänd räddningsprocent. 91,8 procent blev facit förra säsongen på 59 matcher.

Ett visst frågetecken finns däremot på backup-platsen. Curtis McElhinney hade bara spelat 29 NHL-matcher innan han anlände till Ducks vid trade deadline förra säsongen, utan att på något sätt imponera. 88,5 procent blev räddningsprocenten med Calgary Flames på 10 matcher 2009/2010, men ett klart lyft sedan han kom till Ducks höjer förhoppningarna. 27-åringen räddade 91,7 procent av skotten på 10 matcher med Anaheim när Jonas Hiller var skadad.

Det gäller emellertid för McElhinney att bibehålla en bra nivå, annars kan klubben komma att värva en nya andramålvakt eller ge någon i farmarlaget chansen. Där finns både Timo Pielmeier, 21 och Jean-Philippe Levasseur, 23, som är hungriga på att göra debut i NHL. Ducks saknade ett eget farmarlag i AHL förra säsongen, och Pielmeier fick nöja sig med spel i ECHL hela säsongen. Däremot stod han för en jättefin training camp senast, och räddade 95,2 procent av skotten på två försäsongsmatcher. Jean-Phillippe Levassuer ansågs tidigare som en stor målvaktstalang, men har ännu inte övertygat i AHL. Det är nu eller aldrig för Levasseur att bevisa att han är något för klubben att satsa vidare på.


Backar:

Backsidan som för ett par år sedan var Ducks starkaste lagdel med Scott Niedermayer, Chris Pronger, Francois Beauchemin, Ryan Whitney och James Wisniewski har nu blivit lagets tydliga akilleshäl. Alla nämnda backar är nu borta från klubben som nu väntar på att prospects ska slå igenom på blålinjen de närmaste åren. Lubomir Visnovsky är visserligen en stjärnback som kan stå för 50-60 poäng. Den 34-årige slovaken har ett mäktigt skott, bra skridskoåkning och kan styra och ställa i power play.

På förhand ligger emellertid för mycket ansvar på Visnovsky, och laget skulle förmodligen må bra av att få in någon mer kapabel back. Anaheim har visserligen signat Toni Lydman under sommaren. Finländaren bör vara god för 20-30 poäng samtidigt som han är bra defensivt och gillar att täcka skott. Men 33-åringen är egentligen mer ett namn för ett andra backpar, och i nuläget är han Ducks näst bästa back.

Klubben har också värvat Andy Sutton. 35-åringen är inte på något sätt en poängmasking, men tillhör ligans bästa tacklare och bidrar med en mean streak som Anaheim saknade på backsidan förra säsongen. En annan storväxt back som tillkom för mindre än en vecka sedan är 31-årige Paul Mara, senast i Montreal.

En som går in i training camp med skyhöga förväntningar på sig är Luca Sbisa. 20-åringen spelade åtta matcher med Anaheim förra hösten men skickades sedan till juniorligan. Sbisa hade däremot ett väldigt bra OS och fick en framträdande roll för sitt Schweiz. Eftersom att Ducks har luckor i försvaret på förhand, så kan den stora talangen ta en plats i andra backpar redan från start.

Andra unga backar som slåss om platser är Brendan Mikkelson, 23 och Brett Festerling, 24. Båda har nu skaffat sig en del NHL-rutin och främst Mikkelson förväntas ha mer att få ut av sin potential. Dessa får nu också konkurrens av 25-årige Danny Syvret som värvats från Philadelphia. Även Cam Fowler, Ducks förstval i draften senast, kommer att ges en chans att ta en plats i lagets training camp.

Förutsatt att Sheldon Brookbank spelar som han gjorde föregående säsong, så kommer han att kunna känna sig säker på en plats i tredje backpar. Brookbank saknar offensiva instinkter, men var en av Ducks jämnaste försvarare förra säsongen och stod för god stabilitet bakåt.

Ducks förstaval från 2006, Mark Mitera, har fått utvecklingen hämmad av skador och förra säsongen tog han stryk av att Ducks inte hade ett eget farmarlag. Han har fortfarande potential att bli duktig defensivt på NHL-nivå och lär också få chansen under säsongen.


Forwards:

Inga stora förändringar på forwardsfronten utan det ser ut ungefär som förra säsongen. Mycket ansvar vilar på Ryan Getzlaf. En spelare som verkligen utvecklats säsong för säsong och växt ut till en av dem allra bästa i NHL. Getzlaf har flera fina egenskaper, han är inte bara stor och stark utan har också ett spelsinne och skott utöver det vanliga. Det är enormt viktigt för Ducks att Getzlaf håller sig skadefri och i form. Vid hans sida finns den trogne vapendragaren Corey Perry som inte riktigt ännu har samma stjärnstatus som Getzlaf men som även han är otroligt viktig för laget. Perry gjorde en bra fjolårssäsong, men precis som Getzlaf hade han en svacka efter OS och såg inte ut att bry sig nämnvärt hur laget presterade. Den gode Corey mäktade ändå med 76 poäng och vann Ducks interna poängliga. Perry kan komma att ta ytterligare ett steg i sin utveckling det här året och är kapabel att landa kring 80 poäng.

Den tredje länken troddes tidigare bli den tredje unga stjärnan i laget - Bobby Ryan. Men nu står det klart att Ducks kommer att testa 23-åringen som center i andrakedjan, åtminstone på försäsongen. Draftad som nummer två bakom Sidney Crosby, men det är först de senaste två åren som Ryan tagit en ordinarie plats i laget.

Saku Koivu hade stora svårigheter att komma till sin rätt under sin första säsong i Anaheims tröja. Främst under inledningen av säsongen kom han ingenvart utan såg mest vilsen ut. Efter OS växte dock den gode Koivu ut till Anaheims främste och stod för en mycket stark avslutning. Något som bådar gott för framtiden och det känner nog även Saku själv då han nyss signade ett nytt kontrakt med Ducks. Nu verkar han emellertid få agera center i tredjekedjan, vilket skulle betyda en splittring med sin finske lekkamrat Teemu Selänne som i sista stund bestämde sig för att förlänga en lång och trogen NHL-karriär med ett år till. Skadeproblem var ett dilemma för Selänne föregående år, men nu hoppas han och organisationen på en skadefri säsong.

Selänne blev trots alla skador Ducks bästa målskytt i powerplay förra säsongen, bara det gör honom till en hyperviktig pjäs. En annan viktig pjäs i offensiven kan bli 27-årige Joffrey Lupul. Många var spända på vad Lupul skulle kunna tillföra laget förra säsongen, allting slutade dock med en blodinfektion efter en ryggoperation som höll Lupul borta från spel i stort sett hela säsongen. Oroväckande är att infektionen fortfarande inte helt gett med sig och Lupul har inte kunnat försäsongsträna. Förhoppningar finns dock att Joffrey snart ska vara tillbaka, och väl i form kommer det bli hyperintressant att se var han står i nuläget. Förmodligen missar han dock inledningen av säsongen.

Kyle Chipchura har varit tämligen lyckosam sedan traden från Montreal. Den storvuxne centern har börjat växa in i Samuel Påhlssons gamla roll som defensiv specialist. Han har attributen som krävs i den tuffa spelstil Anaheim vill spela och verkar trivas i organisationen. En liten uppryckning krävs dock av Chipchura som slutade på -12 föregående säsong vilket var näst sämst i laget.

Ett annat offensivt vapen blir Jason Blake som via traden som tog Giguere till Toronto hamnade i Ducks. Tack vare alla skador fick Blake chansen i andrafemman direkt, men tog den inte. Han var inte direkt dålig, men levde inte på något sätt upp till sin lön. En fruktad målskytt i sina bästa stunder och förhoppningsvis kan han hitta tillbaka till den form som gjorde honom till en av Islanders bästa spelare för några år sen, det skulle hela laget behöva. Matt Beleskey väntas istället bli den som tar plats i förstakedjan när Bobby Ryan nu får en annan roll. 22-årige Beleskey är ännu anonym i ligan, men en spelare som kan användas i många situationer. Förra säsongen stod rookien för 18 poäng, och visade stundtals kvalitéer när han fick chansen i förstakedjan.

Gamle trotjänaren Todd Marchant lär bli den som får centra fjärdekedjan. En riktig snabbskrinnare som är mycket uppskattad i omklädningsrummet och sätter alltid laget i första hand. På isen gick det tyngre för Marchant förra säsongen, sämst plus/minus i laget med sina -16. Ändå en typ som behövs i alla lag och förhoppninar är att han kan höja sig en nivå. Troy Bodie är en tuff spelare som är användbar i framförallt boxplay. Han kan göra anspråk på en plats i tredjefemman men torde få finna sig i att kämpa om en plats i den fjärde. Som sista länk i fjärdefemman lär Aaron Voros, Gerorge Parros och Ryan Carter göra upp. Parros har länge varit lagets polis och drar sig inte för att tända laget med en fajt.

Bakom ovan nämna finns en hel del intressanta spelare som även dem kan bli aktuella för spel. Dan Sexton gjorde det bitvis mycket bra när han vikarierade för skadade Teemu Selänne förra säsongen, och med Lupuls skada kan han få spela en del från början. Nick Bonino fick även han chansen att visa upp sig när det stod klart att Ducks skulle missa slutspel och gjorde absolut inte bort sig. Det återstår att se om någon av dessa herrar lyckas slå sig in på allvar. Nyförvärven Jason Jaffray och Josh Green är ytterligare forwards som kan få chansen under säsongen.

Nyckelspelare:

Ryan Getzlaf, Corey Perry, Bobby Ryan, Lubomir Visnovsky, Jonas Hiller

Nyförvärv:

Jason Jaffray - från Calgary Flames - trade
Toni Lydman - från Buffalo Sabres - free agent
Aaron Voros - från New York Rangers - trade
Ryan Hillier - från New York Rangers - trade
Josh Green - från Modo - free agent
Tomas Zaborsky - från Ässät/New York Rangers - trade
Danny Syvret - från Philadelphia Flyers - free agent
Andy Sutton - från Ottawa Senators - free agent
Paul Mara - från Montreal Canadiens - free agent

Förluster:

Scott Niedermayer - slutar
Mike Brown - till Toronto Maple Leafs - trade
Nathan Oystrick - till St. Louis Blues - free agent
Logan MacMillan - till Calgary Flames - trade
Joey MacDonald - till Detroit Red Wings - free agent
Steve Eminger - till New York Rangers - trade
Matt McCue - till New York Rangers - trade
Brian Salcido - till HC Sparta Praha - free agent
James Wisniewski - till New York Islanders - trade
Aaron Ward - slutar
Bobby Bolt - klubb oklar - free agent
Shawn Weller - klubb oklar - free agent

Svenskar:

-

Coach:

Randy Carlyle (sjätte säsongen)

Preliminär laguppställning:

Matt Beleskey - Ryan Getzlaf - Corey Perry
Jason Blake - Bobby Ryan - Teemu Selänne
Ryan Carter - Saku Koivu - Dan Sexton
Todd Marchant - Kyle Chipchura - Troy Bodie

Lubomir Visnovsky - Toni Lydman
Andy Sutton - Luca Sbisa
Paul Mara - Sheldon Brookbank

Jonas Hiller (Curtis McElhinney)

Andra notabla spelare: Joffrey Lupul (skadad), Aaron Voros, George Parros, Josh Green, Jason Jaffray, MacGregor Sharp, Brendan Mikkelson, Brett Festerling, Danny Syvret, Cam Fowler, Mark Mitera.

---

Bästa nyförvärvet: Toni Lydman

Ducks har inte varit alltför aktiva under sommaren med att värva stora namn. Men 33-årige Toni Lydman är likväl en gedigen försvarare med uppoffrande spelstil och som kan neutralisera motståndarnas forwards. Lydman kommer att få mycket ansvar defensivt och i numerärt underläge, men kan också producera mellan 20 och 30 poäng framåt. Dock är det fortfarande oklart om Lydman kommer att finnas med i samband med säsongspremiären. Han missar åtminstone inledningen av training camp sedan han drabbats av dubbelseende förra veckan.

Värsta förlusten: Scott Niedermayer

Scott Niedermayer lägger skridskorna på hyllan. En blivande Hall of Famer och en legendar lämnar laget. Niedermayer har inte varit lika dominant de senaste två åren som vi är vana att se honom, men oj vilken lirare och kugge ändå. Bevisligen var det han, med sin rutin och ledarskapsförmåga som ledde klubben till sin hittills enda Stanley Cup titel. En otroligt ödmjuk och sympatisk människa, omtyckt av medspelare men även motståndare lämnar nu en stor lucka att fylla. Scott kommer att bli kvar inom organisationen på något sätt, guld värt och han har säkert väldigt mycket att tillföra även där.

Årets poängkung: Ryan Getzlaf

Förra året blev Corey Perry lagets poängkung och det vore ganska logiskt att ge honom tipset nu också. Perry spelade dock 16 matcher fler än Ryan Getzlaf och gjorde bara 7 poäng fler. Därför känns det som att det är Ryan Getzlafs tur i år. Getzlaf lär få väldigt mycket speltid i viktiga moment och är lagets speluppläggare i power play. Kan han bara hålla sig skadefri och fräsch så ska inte 80-90 poäng vara några problem för lagets viktigaste spelare.

Årets nykomling: Nick Bonino

Bonino är inte direkt Anaheims största framtidslöfte, men när de största namnen ännu står på tillväxt så faller valet på honom. 22-åringen får sannolikt inleda säsongen i farmarligan, men med två poäng på nio matcher ifjol så bör chansen dyka upp vid skador. Backen Mark Mitera kan emellertid komma att ge honom hård konkurrens. Cam Fowler är annars en favorit till titeln, om han mot förmodan kan ta en plats i truppen på längre sikt.

Årets genombrott: Luca Sbisa

Luca Sbisa har nu spelat 47 matcher i NHL, 39 med Philadelphia och åtta med Anaheim. Därför räknas han inte längre som någon nykomling. Men den 20-årige schweizaren rankas alltjämt som Ducks största talang och lär ta en ordinarie plats direkt från start. En bra OS-turnering i vintras ger hopp om att genombrottet i NHL är på väg.

###

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17. Anaheim Ducks
18. Colorado Avalanche
19. New York Rangers
20. Montreal Canadiens
21. Calgary Flames
22. Atlanta Thrashers
23. Toronto Maple Leafs
24. Minnesota Wild
25. Dallas Stars
26. Carolina Hurricanes
27. New York Islanders
28. Columbus Blue Jackets
29. Edmonton Oilers
30. Florida Panthers

Andreas Elvstrand & Rickard Franssonelvstrand.andyheim@gmail.com2010-09-20 07:00:00
Author

Fler artiklar om Anaheim